V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

23.09.2015. - POČELA SANACIJA SAVSKOG NASIPA U DUŽINI U 10 KILOMETARA
Danas su na teritoriji opštine Kozarska Dubica počeli radovi na sanaciji savskog nasipa u dužini od 10 kilometara.
Rekonstrukcija nasipa će se obaviti i na teritoriji opštine Gradiška u dužini od oko 5 kilometara, a ukupna rijednost projekta iznosi oko 8 miliona i 600 hiljada maraka.
„Ovo je najznačajnija investicija na području opštine unazad nekoliko godina, obzirom da je nasip vrlo malo održavan proteklih 20 i više godina i kao takav je predstavljao veliku opasnost pri svakom visokom vodostaju Save za cijelu dubičku Ravan“, rekao je načelnik opštine Mile Zlojutro koji je zajedno sa direktorom Javne ustanove „Vode Srpske“ Dragan Anđelićem obišao teren gdje se izvode radovi.
On je naglasio da je ovaj projekat od izuzetnog značaja za Kozarsku Dubicu i zahvalio Vladi RS i JU „Vode Srpske“, koji su obezbijedili sredstva za finansiranje sanacije jer su razumjeli i prepoznali problem.
„Ne samo u protekloj godini u vrijeme visokih vodostaja kada je ovaj nasip jedva izdržao, mi decenijama imamo isti problem. S ovom i još nekoliko investicija koje se istovremeno realizuju na području dubičke Ravni i cijele opštine, možemo reći da će stanovništvo biti obezbijeđeno od poplava“, rekao je Zlojutro.
Direktor Javne ustanove „Vode Srpske“ Dragan Anđelić je naglasio da je tokom protekle i ove godine JU „Vode Srpske“ na području opštine Kozarska Dubica sporvela i sprovodi više aktivnosti na uređenju vodoprivrednih objekata.
„U toku je sanacija kanalske mreže u dužini od 25 kilometara. Uskoro treba da počnu radovi na uređenju kejskog zida i nasipa u centru grada na rijeci Uni, kao i akrivnosti na uređenju korita rijeke Knežice“, rekao je Anđelić.
On je rekao da se pored ovih radova planira sanacija crpnih stanica, nakon čega će situacija na području opštine Kozarska Dubica kada je u pitanju odbrana od poplava biti znatno povoljnija nego do sada.
Pomoćnik direktora „Voda Srpske“ za ekonomsko-pravne poslove Rada Baričanin je rekla da Vlada RS preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ove Javne ustanove na teritoriji opštine Kozarska Dubica realizuje deset projekata koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, Fonda solidarnosti i budžeta JU „Vode Srpske“.
„Sanacija kanalske mreže u dužini od 25 kilometara se finansira iz sredstava EIB i planirana vrijednost radova iznosi oko 7 miliona maraka. Rekonstrukcija savskog nasipa iznosi oko 5, 5 miliona maraka“, rekla je Baričanin i dodala da pored navedenog Vlada RS na teritoriju opštine Kozarska Dubica sprovodi dvije projektne mjere, a to je regulacija korita rijeke Mlječanica u vrijednosti od 200 hiljada maraka što se finansira iz Fonda solidarnosti, dok je regulacija korita rijeke Knežice u fazi pripreme i vrlo brzo će biti u realizaciji.
Ona je podsjetila da je Vlada RS putem budžeta JU „Vode Srpske“ u proteklom periodu izdvojila sredstva za rekonstrukciju kanala Binjačka.
Prema njenim riječima Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijedilo je bespovratna sredstva u iznosu od 420 hiljada maraka koja će se uložiti u izgradnju parapetnog zida i rekonstrukciju korita rijeke Une u samom gradu.
„Do sada je Vlada u ove namjene na teritioriji opštine Kozarska Dubica uložila 13 miliona i 500 hiljada maraka. U planu je rekonstrukcija 19 crpnih stanica na teritoriji RS, od čega će dvije biti rekonstruisane u Kozarskoj Dubici i to „Una“ i „Glavinac“ u vrijednosti od oko 2 miliona maraka“, rekla je Baričanin .
Radenko Crnogorac direktor preduzeća „Prijedor putevi“ koje je na tenderu dobilo poslove na rekonstrukciji savskog nasipa je rekao da je rok za izvođenje radova godina dana.
„Predviđeno je da se nasip u prosjeku podigne za metar prema projektnim ispitivanjima, a planirano je da se odrade dva parapetna zida u zoni crpnih stanica Glavinac i Orahova, kao i izrada obaloutvrde na obali rijeke Save u naselju Mlinarice“, rekao je Crnogorac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi