V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

30.09.2015. - POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT I PROBLEMI SA GRANIČNIM PRELAZOM
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ocijenio je danas da opština Kozarska Dubica ima povoljan poslovni ambijent, ali i da lokalna zajednica trpi znatne ekonomske štete zbog onemogućenog prometa roba na graničnom prelazu između Republike Srpske i Hrvatske u ovoj opštini.

"Zajedno smo donijeli zaključak da problem graničnog prelaza između Republike Srpske i Republike Hrvatske u Kozarskoj Dubici treba da riješe dvije strane. Postoji interes od Republike Srpske i lokalne zajednice, međutim, ne vidimo spremnost od strane Hrvatske da se taj problem riješi", izjavio je Klokić novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da lokalna zajednica po tom osnovu na dnevnom nivou gubi oko 15.000 KM.

Klokić danas sa načelnikom opštine Milom Zlojutrom i njegovim saradnicima razgovarao o trenutnim aktivnostima koje čini lokalna zajednica na poboljšanju poslovnog ambijenta.

"Kozarska Dubica jeste jedna od opština, koja ima povoljan poslovni ambijent, a o tome govori i činjenica da je ozbiljan italijanski investitor ovdje zainteresovan za proizvodnju silicijuma i ta investicija iznosi oko 20 miliona evra", rekao je Klokić.

On je naveo da postoji puna podrška Vlade Republike Srpske, opštini Kozarska Dubica, zajedno sa načelnikom Milom Zlojutrom i poslanikom Darkom Banjcem, koji su uz preduzeće "Dubikoton", aktivno učestvovali u pregovorima sa italijanskim investitorom.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro zahvalio je Vladi Republike Srpske na angažmanu u pregovrima sa predstavnicima firme "Megasel" iz Padove.

"Radi se o velikoj, respektabilnoj evropskoj firmi. Mislim da smo pregovore priveli kraju i očekujem da počnemo razmjenjivati i prva pismena i pismo namjere kao početak te investicije", izjavio je Zlojutro.

On je dodao da će, ukoliko ti pregovori budu završeni pozitivno kao što su počeli, u poslovnoj zoni "Lipova Greda" u Kozarskoj Dubici početi izgradnja višemilionskog projekta, koji u djelatnosti proizvodnje kristala silicijuma u prvoj fazi predviđa zapošljavanje 70 radnika.

"Naravno da se tu moraju ispoštovati proopisi i u pogledu ekologije što je i nama naravno bitno, a u tom smislu imamo uvjeravanja da se radi o proizvodnji u kojoj se primjenjuju najviši standardi u očuvanju okoliša, koja ničim ne štete prirodnoj okolini", naglasio je Zlojutro.

On je dodao da je lokalna zajednica danas iskoristila priliuku da sa ministrom Klokićem razgovara o promociji poslovne zone "Lipova Greda" i imamo obećanje da će preko naših predstavništava u inostranstvu poslovna zona i lokalna zajednica biti dodatno promovisana, kao povoljno mjesto za ulaganje.

Zlojutro je podsjetio da je opština Kozarska Dubica jedna od rijetkih opština u kojoj je izvoz veći od uvoza zahvaljujući velikim proizvođačima i izvoznicima koji u njoj posluju, kao što su "Mlijekoprodukt", "Hemijska prerada kukuruza" i cijeli niz firmi iz oblasti drvne industrije.

U pratnji opštinskih zvaničnika, ministar Klokić je danas u Kozarskoj Dubici obišao preduzeća Agroflora, Hemijska prerada kukuruza – HPK iz Draksenića i vinariju Banjac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi