V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.03.2016. - OBUKU O OBRAZOVANЈU O HOLOKAUSTU POHAĐALO 65 NASTAVNIKA
Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srspke Predrag Damjanović izjavio je danas da je obuku o pedagoškom pristupu izučavanju holokausta, u saradnji sa Institutom "Jad Vašem" iz Izraela, do sada pohađalo 65 nastanika iz Republike Srpske.
"To predstavlja dobar potencijal da oni svoja znanja prenesu na druge nastavnike i učenike", izjavio je Damjanović u Kozarskoj Dubici.
On je dodao da seminar o izučavanju holokausta, koji se danas za 20 profesora srspkog jezika i istorije održava u Kozrskoj Dubici i Donjoj Gradini, već petu godinu organizuje Republički pedagoški zavod sa Institutom "Jad Vašem" Jugoistočna Evropa.
"Jako je to bitno za Republiku Srpsku i Srbe na prostoru bivše Jugoslavije, jer smo u pethodnim ratovima praktično doživjeli sve strahote koje su doživjeli i Jevreji", naglasio je Damjanović.
On je najavio da će grupa od 20 nastavnika, čija je obuka započela danas, sredinom godine ići u Jerusalim na dodatnu obuku u trajanju od sedam dana, s ciljem da stečeno znanje po povratku prenesu drugim nastavnicima i primjene u svojim učionicama.
Direkor Javne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Tanja Tuleković potvrila je da to memorijalno područje godišnje obiđe između 10 i 12 hiljada posjetilaca, među kojima su i organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola.
"Ovaj seminar je veoma značajan jer naši profesori imaju mogućnost da nauče pedagoški pristup u izučavanju holokausta i da to primjene na našu istoriju i stradanje od ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini", izjavila je Tulekovićeva.
Ona je navela da Spomen-područje "Donja Gradina" svake godine proširuje krug profesora i obrazovnih ustanova sa kojim sarađuju i čiji učenici dolaze u to spomen-područje.
Šef Odjeljenja za centralnu Evropu Međunarodne škole "Jad Vašem" u Izraelu Hava Baruh izjavila je da je da ta ustanova radi sa profesorima širom svijeta i prenosi iskustva o izučavanju holokausta.
"Kada govorimo o holokaustu, mi razumijemo da to nije samo komemoracija, već učenje o razlozima zašto se to dogodilo", izjavila je Baruh novinarima.
Ona je naglasila da možemo doći u Donju Gradinu, ali da to gubi smisao ako mlade generacije ne znaju šta se i zašto tamo deslilo.
"Mi razumijemo da nije dovoljno samo govoriti o patnji i krvi, jer pokušavamo da analiziramo zašto se to dogodilo i to je velika razlika", zaključila je Baruh.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi