V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

24.03.2016. - PREDSTAVLJENA NAJKVALITETNIJA VINA IZ BANJALUČKE REGIJE
U organizaciji Udruženja vinara i vinogradara Republike Srpske u Kozarskoj Dubici danas su predstavljene najkvalitetnije sorte vina proizvedene u vinarijama Banjalučke regije.
U okviru manifestacije pod nazivom "Prvi susret vinara Banjalučke regije", svoje proizvode predstavilo je deset izlagača – Vinarija "Jungić" iz Čelinca i Banjaluke, Vinarija "Kuzmanović" iz Dervente, vinarije "Vasić", "Fazan", "Keser" i "Petrović" iz Prnjavora, te vina Aleksandra Đuričića iz Dervente, Popović Zorana iz Laktaša, Seoskog domaćinstva "Banjac" i Podruma "Panić" iz Kozarske Dubice.
Profesor Dragutin Mijatović iz Udruženja vinara i vinogradara Republike Srpske naveo je da se na području Banjalučke regije, u sjevernom dijelu BiH, pod zasadima vinograda nalazi oko 60 hektara.
"Taj dio vinograda danas je relativno mlad i vinari sa tog područja prave svoja vlastita vina u želji da se uključe u vinarski svijet i kulturu, a treba reći da šezdesetak vinogradara sa tog područja proizvode kvalitetna vina, od kojih su neka i nagrađena za kvalitet", izjavio je Mijatović.
On je naglasio da vina proizvedena na području Banjalučke regije zaslužuju veliku pažnju, trebaju da se nađu na trpezama domaćih restorana i hotela, a da u što kraćem periodu treba obezbjediti i uslove za njihov izvoz.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je manifestacija prilika da se Kozarska Dubica još jednom promoviše kao mjesto pogodno za razvoji i te grane poljoprivrede, ali i kao mjesto koje je otvoreno za sve aktivnosti i mjesto koje nudi dobre turističke usluge.
"Drago da su vinari Banjalučke regije izabrali Kozarsku Dubicu za svoj prvi susret i u tom smislu zahvaljujem vinarima sa područja naše opštine, gospodinu Banjcu i Podrumu "Panić" i svim drugim posjetiocima i gostima manifestacije", rekao je Zlojutro. On je izrazivo očekivanje da će današnji susret vinara motivisati i druge ljude u Kozarskoj Dubici da razvijaju tu vrstu proizvodnje.
Direktor Turističke organizacije opštine Kozarska Dubica Marijana Kotur izjavila je da vinski turizam u Republici Srpskoj u posljednjih deset godina bilježi uzlazni trend.
"Na to posebno treba da budemo ponosni, dokazujući da se vrhunske sorte vinove loze mogu uzgojiti i kod nas, a da smo naučili praviti kvalitetna vina svjedoče i nagrade koje naša vina dobijaju i zemlji i inostranstvu", izjavila je Kotureva.
Ona je dodala da je u narednom period neohodan zajednički angažman na definisanju posjete vinogradima, vinskim festivalima, kroz koje posjetioci, domaći i strani turisti, mogu da nauče više o vinu i tradicionalnoj gastronomskoj ponudi i steknu pozitivna mišljenja o ovoj regiji.
Pokrovitelji mannifestacije "Prvi susret vinara Banjalučke regije" su opština Kozarska Dubica i opštinska Turističke organizacije, a posjetioci će danas do 20.00 časova, pored degustacije velikog broja vina, moći da probaju i gastronomske proizvode dubičkih proizvođačana.
Manifestacija je i humanitarnog karaktera jer će sav prihod od prodaje ulaznica, po cijeni od 10 KM, biti namijenjen za liječenje šesnaestogodišnje Dubičanke Nataše Vrebac.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi