V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

11.04.2016. – U "NARODNOJ BIBLIOTECI" OTVORENA IZLOŽBA "KOZARA, SPOMENIK SLOBODE"
U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici danas je otvorena izložba pod nazivom "Kozara, spomenik slobode", čiji je autor kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici Marina Ljubičić.
Tim događaj, prema utvrđenom programu, počelo je obilježavanje 27. aprila – Dana opštine Kozarska Dubica, koji je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Autor izložbe Marina Ljubičić, izjavila je da je izložba pod nazivom "Kozara, spomenik slobode" gostujuća izložba, čiji je cilj da obiđe sve opštine – utemeljivače spomenika na Kozari, odnosno Kozarsku Dubicu, Gradišku, Prijedor, Banjaluku, Laktaše i Novi Grad.
"Izložba obrađuje period u istoriji Kozare nakon Drugog svjetskog rata, što je tema koja nije do sada obrađivana u literaturi niti kroz muzejske postavke", rekla je Ljubičićeva.
Ona je istakla činjenicu da je ideja za izložbu došla od samih posjetilaca Muzeja na Kozari, koji su željeli da saznaju kako je napravljen spomenik na Kozari, dok je ideja za izgradnju spomenika potekla od stanovnika Kozare i Potkozarja i to samo desetak godina nakon završetka Drugog svjetskog rata.
"Stanovnici kozarskih opština postavili su pitanje zbog čega "Kozarska epopeja" nije dobila svoj izraz u umjetničkom vidu, a nakon toga formiran je odbor i raspisane utemeljivačke obaveze svih opština u Potkozarju, koje su položile utemeljivački prilog za izgradnju spomenika na Kozari, koji je djelo Dušana Džamonje", objasnila je Ljubičićeva. Ona je dodala da je broj posjeta rastao u periodu nakon izgradnje spomenika, a da je prethodna godina bila rekordna po broju posjeta na Kozari, sa gotovo 100.000 posjetilaca.
Izložba "Kozara, spomenik slobode" gostovala je u Gradišci, a poslije Kozarske Dubice biće prikazana publici ui Prijedoru, Novom Gradu, u atrijumu Muzeja na Mrakovici, a zatim u septembru u Banjaluci.
Direktor JU "Narodna biblioteka" Kozarska Dubica Danijela Balaban izjavila je da izložba predstavlja jednu od manifestacija kojom počinje obilježavanje 27. aprila – Dana opštine.
"S obzirom na njen sadržaj smatrali smo prikladnim da njome obilježimo Dan oslobođenja teritorije naše opštine od fašističke okupacije", rekla je Balabanova.
Ona je dodala da je izložba otvorena do 27. aprila i pozvala sugrađane da posjete Narodnu biblioteku i pogledaju izložbu.
Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i drugi opštinski zvaničnici, a zabilježeno je i veliko interesovanje učenika srednjoškolskog uzrasta.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 6-2
  Da li ste zadovoljni dinamikom modernizacije puteva i ulica na podrucju opštine Kozarska Dubica?

  Da
  Ne
  Anketa 6-1
  Da li placate komunalnu naknadu?

  Da
  Ne