V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

10.05.2016. - POMENOM I PARASTOSOM U SPOMEN-PODRUČJU DONJA GRADINA ODANA POŠTA NEVINIM ŽRTVAMA LOGORA JASENOVAC
U Spomen-području Donja Gradina u nedjelju, 8. maja, obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina koji od prošle godine zajednički obilježavaju vlade Republike Srpske i Srbije, na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti njegovanja tradicija oslobodilačkih ratova i obilježavanja godišnjica istorijskih događaja.
Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić položili su vijence na grobnom polju "Topole" nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, kao i delegacije Vlade Srbije i Izraela, izraelskog grada Modina i grada Banjaluka.
Na grobnom-polju "Topole" vijence su položile i delegacije opštine Kozarska Dubica, SUBNOR-a, Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja "Veterani" i Saveza logoraša Republike Srpske.
Vijence je položio i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Vijeća naroda Republike Srpske, ambasadori Ruske Federacije, SAD, NJemačke, Francuske, Velike britanije, te Delegacije EU.
Vijence su položile i delegacije Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije Roma iz Republike Srpske i Srbije i delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske.
Nakon polaganja vijenaca, komemorativna povorka krenula je prema grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina, gdje je služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.
U prisustvu velikog broja građana, parastos za pravoslavne žrtve logora Jasenovac služio je NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje više sveštenika. Za stradale Jevreje molio se rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, dok je za stradale Rome molitvu govorio Dragoljub Acković.
Nakon parastosa, na komemoraciji u Donjoj Gradini govorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Nikolić je poručio danas u Donjoj Gradini, na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida, da je ovo mjesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, ali da je sveta obaveza srpskog naroda da se sjeća tog zločina i da ne prestane da istražuje ovo stradalno mjesto.
"Protiče osma decenija od mučeničke smrti na stotine hiljada nevinih, koji su imali sreću da budu rođeni kao Srbi, i nesreću da potpadnu pod vlast ustaških zlikovaca kojima je bilo na pameti samo uništavanje Srba", naveo je Nikolić, obraćajući se okupljenima na stratištu Donja Gradina.
On je napomenuo da još nisu do kraja istražene sve grobnice i jame po Donjoj Gradini.
"Ovde su divlje zveri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u reci, retko pucale, da se ne bi čulo, u decu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vere i nacije", rekao je predsjednik Srbije.
"Ostaje trajno pitanje zašto ranije nije bilo napada na Jasenovac i njegovog oslobađanja i zašto se čekalo da se pobijedi fašizam u Evropi i tek je onda jedna grupa preživjelih logoraša, koja je bila osuđena na smrt, smogla snage da krene u proboj", istakao je predsjednik Dodik u obraćanju na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina.
On je na ovom mjestu postavio pitanje zašto je vlast bivše Jugoslavije skrivala ovaj zločin i nije dozvolila da se o njemu više zna.
"Zašto su, kada su nas obrazovali, u ideologiji koju su širili, skrivali da su nas ovdje pobili", upitao je Dodik.
Dodik je naglasio da je proboj jasenovačkog logora smrti jedna od najvećih srpskih pobjeda izvojevana u tišini, ali koja je, nažalost, ostala u tišini sve do danas.
"U Donjoj Gradini vrijeme više ne teče. Kazaljke na časovnicima zaustavile su se prije 71 godinu opominjući i podsjećajući nas na najtragičniji događaj u novijoj srpskoj istoriji", istakao je Dodik.
Pomenu i parastosu u Spomen području Donja Gradina prethodilo je otvaranje izložbe učeničkih radova o Jasenovcu koju je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević zajedno sa direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanjom Tuleković, te uručili nagrade najboljima učenicima.
Malešević je istakao da su žrtve ustaškog logora Jasenovac ubijene samo zato što su bili Srbi, Jevreji i Romi, ali i značaj broj antifašista koji su se borili protiv fašizma i onoga šta je zagovarala Nezavisna Država Hrvatska na ovim prostorima.
On je dodao da su učenici koji su učestvovali na konkursu ispričali svoju priču i svoje viđenje tog stradanja, te tako poslali poruku svima onima treba da se sjete nedužnih žrtava.
Drugu nagradu u konkurenciji literernih radova među učenicima osnovnih škola pripala je našem sugrađaninu Đorđu Milisavljeviću.
Konkurs već devet godina raspisuje Republički pedagoški zavod i Javna ustanova "Spomen-područje Donja Gradina". Obilježavanje 71. godišnjice stradanja nevinih žrtava u Jasenovcu počelo je u jutarnjim časovima u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici gdje je arhijerejsku liturgiju služio Njegovo preoveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi