V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.01.2017. - POLOŽENI VIJENCI I OTVORENA IZLOŽBA POD NAZIVOM "DONJA GRADINA-OD SELA DO MEMORIJALA"
Međunarodni Dana sjećanja na žrtve holokausta – 27. januar, obilježen je danas u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici polaganjem vijenaca na spomen-obilježju žrtvama logora Jasenovac i otvaranjem izložbe pod nazivom "Donja Gradina – od sela do memorijala".
a platou Spomen-područja "Donja Gradina" vijence su položili predsjednik Odbora za Donju Gradinu Narodne skupštine Republike Srpske Darko Banjac, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik SKupštine opštine Dragan Jaćimović, zamjenik načelnika opštine Mile Zlojutro i predstavnici Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica. U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina zatim je otvorena izložba pod nazivom "Donja Gradina- od sela do memorijala", čiji je autor viši kustos tog spomen-područja Dejan Motl.
"U Spomen-području Donja Gradina svake godine se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a ove godine otvorili smo izložbu, kojom su na 19 panoa izložene fotografije i dokumenti koje prate istorijat sela Donja Gradina, sve do perioda zvaničnog otvaranja Spomen –područja 1988. godine", izjavio je novinarima Motl.
On je dodao da izložba predstavlja istorijat naselja Donja Gradina od najranijeg perioda, sa fokusom na period Nezavisne države Hrvatske, kada je Donja Gradina bila u sastavu logora Jasenovac.
"Donja Gradina je dokaz o karakteru jasenovačkog logora jer danas kada imamo revenzioniste koji pokušavaju da kažu da je Jasenovac bio radni logor, Donja Gradina dokazuje da je to bio logor smrti, jer se ovdje nalazi 105 velikih masovnih grobnica", naglasio je Motl. On je dodao da izložba govori i o nemaru bivše države jer je proteklo mnogo godina dok se nije započelo sa uređenjem tog prostora.
"Donja Gradina je kao memorijal otvorena 1988. godine, a njeno uređenje još uvijek nije završeno, ali u tom smislu u zadnjih nekoliko godina učinjeni su značajni koraci", dodao je Motl. On je precizirao da najstarija izložena fotografija prikazuje geografsku kartu iz 1572. godine, a da je najveći dio izloženih fotografija iz perioda NDH, odnosno Donje Gradine kao dijela logora Jasenovac, te segment koji prikazuje Donju Gradinu nakon završetka II Svjetskog rata iz 1947. godine, nastale prilikom posjete bivšeg logoraša doktora Nikole Nikolića, koji je fotografisao to područje.
Izložba pod nazivom "Donja Gradina – od sela do memorijala" sadrži i fotografije istraživanja iz 1964. godine, te fotografije iz perioda uređenja spomen područja, a za posjetioce će biti otvorena do 20. aprila ove godine.
U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi