V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.04.2018. – MINISTARKA GOLIĆ POSJETILA KOZARSKU DUBICU
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić izjavila je danas da će Vlada Republike Spske i dalje ulagati u Kozarsku Dubicu i svaku opštinu Srpske.
“Vlada vodi računa o sve i jednoj opštini, a prvenstveno o privrednom razvoju na teritoriji cijele Republike Srpske”, izjavila je Golićeva nakon razgovora sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i drugim zvaničnicima te opštine.
Ona je dodala da će danas obići objekte O.Š. „Sveti Sava“ i Dječijeg vrtića „Pčelica“, koji su obnovljeni u sklopu projekta „Energetska efikasnost“ koji je implementiralo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.
“Dobro znate u kakvom stanju su bili ti objekti, a u kakvom stanju se danas nalaze. Ta investicija bila je vrijedna oko milion KM. Dakle, ono što je obećano to je realizovano”, izjavila je Golićeva novinarima.
Ona je potvrdila da je sa načelnikom Reljićem razgovarala o neizbježnoj temi izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.
“Svi smo u istom stroju i svi ćemo zajedno, nadam se, doprinijeti da Vlada Republike Hrvatske odustane od te ideje, jer sve pretpostavke govore da ono što su naumili, ono što žele, apsolutno nije realno ni izvodljivo i sa aspekta zaštite životne sredine i života ljudi koji žive na ovom prostoru”, naglasila je Golićeva.
Ona je precizirala da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o prethodnoj zaštiti Parka prirode “Una” i izrazila očekivanje da će to doprinijeti da Vlada Hrvatske iznađe drugu lokaciju i da tamo gradi.
“Razgovarali smo i o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata i Nacrtu zakona o uređenju prostora, odnosno o skraćivanju određenih procedura kako bi olakšali privredni ambijent, jer moramo ići u korak sa evropskim normama, odnosno omogućiti svakom čovjeku i svakom pojedincu, svakom pravnom subjektu koji želi da investira i gradi, da te procedure budu što kraće, a da se cilj postigne”, rekla je Golićeva.
Ona je najavila da će u sklopu projekta „Energetska efikasnost“ u Kozarskoj Dubici biti energetski opremljen i objekat Doma zdravlja i služba Hitne pomoći.
“To su objekti koji će imati prioritet u nastavku ovog projekta, a načelniku i njegovim saradnicima smo saopštili koje su to procedure koje moraju ispoštovati i prvi energetski pregledi i preliminarna procjena biće realizovana u narednih nekoliko dana”, najavila je Golićeva.
Ona je izrazila očekivanje da će opština Kozarska Dubica nastaviti trend razvoja jačanjem privredne strukture i otvaranjem novih investicija, uz lakše i brže procedure koje treba omogućiti da bi svaki investitor bio zadovoljan.
Golićeva je navela da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju planira da po osnovu zahtjeva socijalnih kategorija i načelnika određenih opština produži proces legalizacije, koji je trajao do 31. decembra 2016. godine.
“Cilj sa prethodnim zakonom je postignut sa 75 odsto, a nadam se da ćemo do prve naredne sjednice Skupštine pripremiti ovaj zakon i produžiti rok, kako bi svaka opština mogla da razvija svoju teritoriju”, objasnila je Golićeva i najavila da će se nastojati da određene socijalne kategorije imaju benefite i popuste.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na do sada realizovanim projektima u ovoj opštini.
“Kroz sanaciju Osnovne škole “Sveti Sava” i vrtića “Pčelica” uloženo je oko milion KM, što nije mala stvar za jednu ovako malu lokalnu zajednicu, a imamo uvjeravanje ministarke da će i ubuduće projekti iz oblasti energetske efikasnosti iz Kozarske Dubice imati prioritet”, rekao je Reljić.
On je najavio da će Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju biti kanidovani projekti sanacije dijela objekta Doma zdravlja, odnosno zgrada Higijensko epidemiološke službe i službe Hitne pomoći.
Golićeva je sa rukovodstvom dubičke opštine obišla objekte O.Š. „Sveti Sava“ i Dječijeg vrtića „Pčelica“, koji su obnovljeni u sklopu projekta „Energetska efikasnost“ koji je implementiralo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.
Direktori ovih ustanova Bogdan Marelj i Gordana Radović su izrazili zadovoljstvo odrađenim poslom i naglasili brojne prednosti rada u obnovljenom prostoru.
U delegaciji opštine Kozarska Dubica danas je bio i narodni poslanik Darko Banjac koji naglasio potrebu uređenja i drugih obrazovnih ustanova u našoj opštini u narednim godinama.
Zahvaljujući se ministarki na današnjoj posjeti i što je obišla objekte obuhvaćene projektom Energetske efikasnosti, Banjac je istakao da se na tome neće stati.
Mi imamo još dvije osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Majka Knežopoljka“, na koje se trebamo usmjeriti ,prije svega na zamjenu stolarije u školi „Vuk Karadžić“, a potom i na renoviranje mokrog čvora, te fasade i kotlova za centralno grijanje, istakao je Banjac.
On je rekao da se nada da će kroz određene projekte uspjeti da se ove godine zamijeni stolarija u ovoj školi, a u narednom periodu urade i drugi neophodni zahvati na objektu.
Nakon toga nam ostaje škola „Majka Knežopoljka“, što znači da pred sebe treba da stavimo jedan dugoročan plan od tri do pet godina kako bi renovirali sve osnovne škole u Kozarskoj Dubici i mislim da to možemo da uradimo, naglasio je Banjac.
U današnjim razgovorima sa ministarkom Golić učestvovali su predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Kozarska Dubica Jovica Šuman i Darijan Babić načelnik Odjeljenja za stambeno- komunalne poslove.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi