V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

03.09.2018. - TRNINIĆ: PREVENTIVE KAMPANJE I AKTIVNOSTI DAJU REZULTATE
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da preventivne kampanje i aktivnosti, čiji je cilj zaštita djece u saobraćaju, daju rezultate i da u ovoj godini u saobraćajnim nesrećama nije bilo poginulih lica mlađih od 18 godina.
"U odnosu na prošlu godinu kada je, nažalost, bilo četiri-pet smrtno stradalih uzrasta do 18 godina, u ovoj godini nemamo stradalih u toj kategoriji i nadam se da će taj trend biti nastavljen", rekao je novinarima Trninić, koji je danas posjetio Osnovnu školu "Majka Knežopoljka" u Knežici gdje je ozvaničen početak preventivne kampanje "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas".
On je naglasio da već niz godina Ministarstvo saobraćaja i veza, u saradnji sa Auto-moto savezom Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja, sprovodi aktivnosti kojima se želi ukazati na djecu, koja su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.
"Jednu od tih aktivnosti sprovodimo i sada jer želimo da ukažemo učesnicima u saobraćaju da je počela školska godina i da veliki broj najmlađih učestvuje u saobraćaju, pogotovo u ovoj sredini, gdje je gotovo 50 odsto đaka putnika", rekao je Trninić.
On je podsjetio da je jedna od aktivnosti bila i tehnički pregled autobusa koji prevozi đake.
"Tu ne mogu biti baš najzadovoljniji. Pregledali smo više od 30 odsto autobusa, iako je to bilo na dobrovoljnoj osnovi. Bilo je više od 31 odsto neispravnosti na kočionim i upravljačkim sistemima i saobraćajnoj signalizaciji", naveo je Trninić.
On je dodao da je tada ukazano na propuste, te da autobusi nisu pušteni u saobraćaj dok nedostaci nisu otklonjeni.
Direktor republičke Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović podsjetio je na niz preventivnih aktivnosti koje se realizuju da bi se zaštitila djeca u saobraćaju.
"Moramo prilagoditi infrastrukturu potrebama djece, a opet djecu učiti kako da pravilno učestvuju u saobraćaju, uz poruku vozačima da uspore i obrate pažnju, posebno kada prolaze pored škole i naselja", rekao je Radović.
On je naglasio da u ovoj godini nije bilo smrtno stradale djece u saobraćaju.
"Ako budemo svi zajedno intenzivno radili nadamo se da ćemo održati takav trend", dodao je Radović.
Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je da se sa djecom kao učesnicima u saobraćaju radi tokom cijele godine širom Srpske, te najavio da počinje novi ciklus pripreme djece za takmičanje u poznavanju saobraćaja koji će obuhvatiti 3.000 djece i 1.000 takmičara.
Babić je poručio vozačima da paze, posebno kada je u blizini škola, jer su za stradanje djece najčešće odgovorni odrasli.
Učenicima Osnovne škole "Majka Knežopoljka" u Knežici podijeljeni su pokloni povodom početka nove školske godine, a gostima je na poklonima i posjeti zahvalila direktor ove škole Božana Vukić, koja je istakla značaj sprovođenja preventivne kampanje čiji je cilj zaštita djece u saobraćaju.
"Naša saobraćajna sekcija svake godine ostvari plasman na republičko takmičenje i nadam se da će tako vrijedno raditi i dalje", rekla je Vukićeva.
Inspektor za bezbjednost saobraćaja u Policijskoj upravi Prijedor Zoran Jež rekao je da kampanja podrazumijeva pojačanu kontrolu saobraćaja, koja se odvija svake godine, a osnovni cilj je da se poveća bezbjednost najmlađih učesnika u saobraćaju, djece i đaka.
"Policija će svoje aktivnosti sprovoditi intenzivno tokom septembra, a one se prvenstveno ogledaju u pojačanom prisustvu na putevima u blizini škola", naveo je Jež.
Preventivnu kampanju "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas" realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS Republike Srpske, auto-moto društva i lokalne zajednice.
Auto-moto savez Republike Srpske apeluje da svi vozači, zbog početka nove školske godine, budu krajnje oprezni u zonama osnovnih i srednjih škola i da posebnu pažnju obrate na đake koji se kreću duž kolovoza.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi