V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2018. - U KOZARSKOJ DUBICI OBILJEŽENO 23 GODINE OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA REPUBLIKE SRPSKE
Služenjem parastosa kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici počeo je danas program obilježavanja 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je sa područja naše opštine, kao i Novog Grada i Kostajnice ubijeno 138 ljudi, a materijalna šteta u naseljenim mjestima se procjenjuje na 180 miliona KM.
Parastosu, koji je služio paroh dubički Slobodan Malinović, prisustvovali su član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.
Parastosu su prisustovali i general Momir Zec i nekadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz, kao i lider SDS-a Vukota Govedarica, te brojni drugi zvaničnici, koji su po završetku parastosa položili vijence kod Spomen-krsta stradalim civilima i vojnicima u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995.
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je odbranom Kozarske Dubice od hrvatske agresije u septembru 1995. godine odbranjena cijela Krajina i zapadna granica Republike Srpske.
“Da nije bilo Dubice i hrabrih ljudi koji su se borili, bojim se da bi danas Republika Srpska izgledala puno drugačije i lošije. Zahvaljujući hrabrosti naroda ovog kraja, prvenstveno boraca, odbranjena je Kozarska Dubica, a time praktično i cijela Krajina”, izjavio je Ivanić
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je cilj agresije hrvatske vojske, podržane logistikom NATO pakta, na zapadne granice Srpske 18. i 19. septembra 1995. godine bio da Srba ne bude zapadno od Drine.
“Zahvaljujući našim hrabrim borcima, organizovanom narodu, našoj borbi za slobodu, dobro smo se organizovali i odbranili ovaj prostor”, rekao je Savanović .
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je napad hrvatske i muslimanske vojske na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske bio velika strategijska ofanziva na cijeli prostor Republike Srpske.
“Ovo je samo jedno od mjesta na kojem se vodila teška bitka za očuvanje teritorije Republike Srpske i spas stanovništva, a najbitnija pouka iz ovog događaja je ogromno jedinstvo vojske, naroda i policije. Kada smo jedinstveni, tada smo najjači i tada nas ne može poraziti nijedan neprijatelj, bez obzira na to koliko je snažan i udružen”, naglasio je Savčić.
Tadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz rekao je da je ponosan na herojsku odbranu opštine.
“Bila je to i ogromna odgovornost koja se mogla pretvoriti u potpuni fijasko i nestanak naroda na ovim prostorima, ali i republike u cjelini”, prisjeća se Ćurguz.
General Vojske Republike Srpske i učesnik odbrane zapadnih granica Srpske Momir Zec rekao je da su 18. i 19. septembar 1995. godine bili sudbonosni dani za ostanak na prostoru srpskog naroda i za Republiku Srpsku i istakao da je presudna bila odlučnost i jednistvo naroda i vojske da se sačuva i odbrani teritorija.
“U to vrijeme, politički i vojni ciljevi određeni su u Zagrebu i na osnovu Splitskog i Vašintonskog sporazuma regularna hrvatska vojska je pregrupisala snage i izvršila agresiju na ovaj dio Republike Srspke”, naveo je Zec.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u našoj opštini.
“Bitka koja se odigrala ovdje na području našeg grada je jedna od najmučnijih u završnici rata, i u njoj nije odbranjena samo Kozarska Dubica, već kompletna zapadna granica Republike Srpske”, istakao je Reljić.
On je dodao da je ta bitka ojačala pregovaračke pozicije Republike Srpske za Dejtonski mirovni sporazum, koji je uslijedio nakon toga.
Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije. Parastosu kod Spomen krsta prisustovao je veliki broj građana i učenika.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi