V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

19.09.2018. - U DONJOJ GRADINI POLOŽENO CVIJEĆE KOD MJESTA STRADANJA ZORANA BULIĆA
Obilježavanje 23 godine od odbrane opštine Kozarska Dubica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca na obilježje mjesta stradanja u Donjoj Gradini, gdje je u septembru 1995. godine u hrvatskoj agresiji život izgubio pripadnik interventnog voda policije Zoran Bulić.
„Dvadeset tri godine su puno, a tuga je sve veća. Zoran fali u svakom pogledu, kod ćerki, kod odluka, a provesti ove godine bilo je jako teško“, izjavila je Nada Bulić, supruga stradalog Zorana, koja je poručila da trebamo biti složni i voljeti Republiku Srpsku.
Tadašnji komandir čete u Donjoj Gradini Marinko Gvozden izjavio je da je uvjeren da je u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini 18. i 19. septembra 1995. sačuvana i odbranjena Republika Srpska.
„Tada se to zvalo napad na zapadnokrajiške opštine Republike Srpske, međutim u 23 godine rađene su mnoge analize i sve se svodi na to da je ovo bio ključni momenat odbrane Republike Srpske“, rekao je Gvozden.
On je dodao da je bitka koja se vodila u Donjoj Gradini bila jako teška, te da je ponosan na svoje saborce koji nisu dozvolili prodor hrvatske vojske.
„Danas je drugi dan u kojem obilježavamo odbranu Kozarske Dubice i zapadnih granica Republike Srpske. Uz velike ljudske žrtve, ovaj dio prostora je odbranjen i kao rezultat svega toga uživamo u slobodi Republike Srpske“, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je dodao da se porodicama poginulih i nestalih boraca mora posvetiti više pažnje, posebno njihovoj djeci.
„Oni moraju biti prioritet kod zapošljavanja i mi vodimo računa o tim kategorijama kao najvećim žrtvama za slobodu ovog naroda i države“, naglasio je Reljić.
Na obilježju mjesta stradanja Zorana Bulića, vijence su danas položili opštinski zvaničnici, Opštinska boračka organizacija, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica i članovi Opštinskog odbora SNSD-a.
Vojna operacija hrvatske vojske, kojom je izvšena agresija na opštine u zapadnom dijelu Republike Srpske počela je 18. septembra 1995. godine i završila već sutradan, 19. septembra, njihovim teškim porazom.
Veliku ulogu u sprečavanju daljeg prodora hrvatskih jedinica prema dubini teritorije i odbrani Kozarske Dubice imao je interventni vod policije.
Drugog dana agresije, 19. septembra, pripadnici interventnog voda sukobili su sa hrvatskom vojskom koja je prešla na teritoriju Republike Srpske u Donjoj Gradini, mjestu najvećeg stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.
U tom napadu, u tridesttrećoj godini poginuo je policajac Zoran Bulić, a više njih je lakše ranjeno.
U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. godine ubijeno je 138 ljudi, i to 74 civila i 64 vojnika.
Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.
Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi