V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

12.09.2023. - PODNOŠENJE ZATJEZA ZA MJESEČNI BORAČKI DODATAK VRŠI SE U ODSJEKU ZA BORAČKO-INVALIDSKU ZAŠTITU
Zahtjev za priznavanje prava na mjesečni borački dodatak u Opštini Kozarska Dubica podnosi se na propisanom obrascu u opštinskom Odsjeku za boračko-invalidsku zaštitu.
Uz zahtjev je potrebno priložiti rješenje o priznatom statusu borca i fotokopiju lične karte, te kopiju kartice bankovnog računa, ukoliko korisnik želi isplatu mjesečnog boračkog dodatka putem banke, potvrđeno je iz tog Odsjeka.
O zahtjevu za priznavanje prava na borački dodatak odlučivaće opštinski, odnosno gradski organ uprave nadležan za poslove boračko-invalidske zaštite prema mjestu prebivališta kategorisanog borca, a pravo na mjesečni borački dodatak priznaje se na zahtjev stranke.
Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite saopšteno je da zahtjev za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak mogu da podnesu borci svih kategorija, sa navršenih 45 godina, čime je smanjena i starosna dob kao uslov za ostvarivanje prava na mjesečni borački dodatak.
Zahtjev za priznavanje prava na mjesečni borački dodatak u Odsjeku za boračko-invalidsku zaštitu opštine Kozarska Dubica može se podnijeti svakim radnim danom od 08.00 do 15.00 časova u kancelariji broj 6 u prizemlju zgrade opštine, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 052-416-017.
09.09.2023. - MEMORIJALNIM TURNIROM "ZORAN BULIĆ ZOKI" POČELI "SEPTEMBARSKI DANI ODBRANE KOZARSKE DUBICE"
U Bjelajcima je danas počelo obilježavanje “Septembarskih dana odbrane opštine Kozarska Dubica” služenjem pomena i parstosa stadalim borcima sa ovog kraja te održavanjem Memorijalnog turnira u malom fudbalu “Zoran Bulić Zoki”.
Pomen ispred spomen ploča sa imenima 18 stadalih boraca sa područja Mjesne boračke organizacije Bjelajci služio je starješina manastira Moštanica Sergije Antić nakon čega su brojne delagacije položile cvijeće i upalile svijeće.
Cvijeće je položio poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Dragan Brdar, delegacija opštine Kozarska Dubica, delegacija Policijske stanice Kozarska Dubica, predstavnici Opštinske Boračke organizacije kao predstavnici Mjesne boračke organizacije Bjelajci, članovi porodica i prijatelji.
Potom je otvoren 23. po redu, Memorijalni turunir u malom fudbalu “Zoran Bulić Zoki”, a otvorio ga je zamjenik načelnika opštine Marko Tankosić.
„Septembar je mjesec koji je za Kozarsku Dubicu jako tužan ali i ponosan jer smo zahvaljujući Vojsci RS uspjeli da se odbranimo od agresora i sačuvamo grad i RS. Ovim događajem kojim počinjemo obilježavati „Septembarske dane odbrane“ šaljemo zahvalnost i sjećamo se svih palih boraca i civila koji su dali doprinos očuvanju zapadnih granica Srpske“, izjavio je Tankosić.
„Opština Kozarska Dubica je pokrovitelj današnje manifestacije i daćemo svoj puni doprinos kako bi u godinama koje dolaze novim generacijama prenosili šta se sve dešavalo 1995.godine na ovim prostorima kako se nikada više ne bi ponovilo“, naveo je Takosić.
Ove godine za turnir se prijavilo osam ekipa sa područja Kozarske Dubice dok je jedna ekipa iz Novog Grada, kazao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Nenad Bulić.
„Već 23 godine ovdje u Bjalajcima okupljamo se i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje dugo godina, jer ćemo tako očuvati uspomenu na one koji su položili živote u odbrani zemlje. Zoran je bio sportista i fudbaler u lokalnoj ligi prije rata“, kazao je Bulić.
Pomenu i turniru prisustvovala je supruga Zorana Bulića, kćerka i unuke, a on je bio je veliki ljubitelj fudbala, učesnik na brojnim turnirima istog tipa zbog čega članovima porodice mnogo znači što ovaj turnir ima dugu tradiciju,kazao je brat Goran Bulić.
„Moj Zoran i ovi momci dali su svoje živote za odbranu naše države ,a ovdje se okuplja mladost, tako da nam to daje nadu da oni neće biti nikada zaboravljeni“, ističe Bulić.
Učesnike turnira očekuje bogat nagradni fond uz posebne nagrade. Pehare i diplome dobiće tri prvoplasirane ekipe, a nagrađeni će biti i najbolji igrač, strijelac i golman turnira.
23.08.2023. - BODILOVIĆ: SVAKI VID SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA JE ZNAČAJAN
Svaki javni poziv za određeni vid subvencije je veoma značajan za poljoprivrednike, jer je ove godine bilo mnogo elementarnih nepogoda - od poplava, grada do trenutne suše, izjavio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Duško Bodilović na promociji novog javnog poziva Fondacije "Progresus" za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivrednih mašina i opreme za preradu hrane.
"Ovo je druga godina da Fondacija za održivi razvoj `Progresus` djeluje kod nas. Na prethodnom pozivu imali smo nekoliko prijava iz Kozarske Dubice koje su uspješno realizovane, što može da bude dobar primjer i za ovaj drugi javni poziv koji je u toku. Pozivamo sve poljoprivrednike sa područja naše opštine da se prijave", rekao je Bodilović.
On je dodao da Opštinska uprava, odnosno Odjeljenje za poljoprivredu stoji na raspologanju poljoprivrednicima u vezi sa ovim programom.
Direktor Fondacije "Progresus" Andrea Jaglica navela je da, u saradnji sa Vladom Mađarske, dodjeljuju do 70 odsto subvencija poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima u nominalnom iznosu do 25.000 evra.
Ona je napomenula da su u stalnom kontaktu sa poljoprivrednicima u cijeloj Republici Srpskoj i distriktu Brčko.
"Ovo je zvanični dio prezentacija, gdje mi predstavimo uslove javnog poziva i način prijavljivanja. Poljoprivrednici imaju priliku da postave pitanja u vezi sa onim što ih zanima, a najviše ih interesuje ponuda mehanizacije", rekla je Jaglica.
Ona je dodala da će poljoprovrednici iz Kozarske Dubice imati priliku da se obraduju novoj opremi koja im nije bila dostupna u prethodnom javnom pozivu.
Predstavnici Fondacije "Progresus" predstavili su danas i u Novom Gradu i Prijedoru javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj.
Poljoprivredni proizvođači i prerađivači u Republici Srpskoj na ovaj javni poziv, koji je otvoren 14. avgusta, mogu da se prijave do 14. oktobra.
22.08.2023. - IZ DONACIJE VLADE JAPANA OBEZBJEĐENO NOVO SANITETSKO VOZILO I MEDICINSKA OPREMA
U Dom zdravlja „Kozma i Damjan“ u Kozarskoj Dubici danas je stiglo novo sanitetsko vozilo sa opremom, a na ovoj vrijednoj donaciji Vladi Japana i Opštini Kozarska Dubica zahvalio je vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanove Vladimir Babić.
U izjavi novinarima, Babić je precizirao da je donacija japanske Vlade ukupno vrijedna 65.000 evra, a da je od tog iznosa nabavljeno novo sanitetsko vozilo marke Toyota i medicinska oprema za potrebe Doma zdravlja, te da će iznos PDV-a platiti Opština Kozarska Dubica.
„Vozilo je kvalitetno i dobro opremljeno. Zahvaljujem se narodu i Vladi Japana što nam je to dodijelila u saradnji sa lokalnom zajednicom, a ova donacija će nam poslužiti da obavljamo svoju primarnu djelatnost, jer su nam vozila stvarno bila dotrajala“, rekao je Babić.
On je naveo da je od donacije Vlade Japana nabavljena i špalt lampa-biomikroskop sa tonometrom za očne preglede u specijalističkoj ambulanti, koja je nedostajala Domu zdravlja, te da je u toku nabavka novih EKG aparata.
Babić je najavio da će vozni park Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici uskoro biti zanovljen sa još dva vozila, jedno iz donacije Crvenog krsta i Međunarodne organizacije za izbjeglice, a drugo za prevoz pacijenata na hemodijalizu koje će biti nabavljeno iz vlastitih sredstava Doma zdravlja.
Današnja donacija Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici obezbjeđena je na osnovu „Projekta opremanja Doma zdravlja „Kozma i Damjan“ u Kozarskoj Dubici vozilom hitne pomoći i medicinskom opremom“, na osnovu grant ugovora koji je potpisan u rezidenciji ambasadora Japana u BiH u Sarajevu, 14. marta ove godine.
18.08.2023. - NA MANIFESTACIJI "VEČE OJKAČE" NASTUPILO 16 OJKAČKIH GRUPA IZ POTKOZARJA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici tradicionalnu manifestaciju "Veče ojkače" na kojoj nastupa 16 ojkačkih grupa iz cijelog Potkozarja, od Novog Grada do Banjaluke.
Dodik je rekao novinarima da svake godine uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg dolazi kod manastira Moštanica i prisustvuje ovoj manifestaciji.
"Svake godine dođem zato što ovdje ljudi drže do našeg identiteta i vjere. Preobraženje se proslavlja širom Republike Srpske, ali ovdje u okviru manastira ima posebnu draž", istakao je Dodik.
On je dodao da je činjenica da na tom mjestu osam vijekova stoji bogomolja oko koje se Srbi okupljaju.
"Nekoliko puta je ovaj manastir do temelja srušen i nekoliko puta obnavljan. Nastojim ovih godina da dogradimo ono što je potrebno manastiru da bi imao sve funkcije, jer je poznat širom Republike Srpske", rekao je Dodik i zahvalio svim ljudima koji posjećuju ovo mjesto i čuvaju srpsku tradiciju.
Starješina manastira Moštanica sinđel Sergije Antić istakao je da je festival narodne pjesme ojkače već nekoliko godina podržan od predsjednika Republike Srpske i ima takmičarski karakter sa vrijednim nagradama.
"Manastir Moštanica domaćin je narodnom zboru više od 150 godina i osjećamo snažan vjetar u leđa i podršku našeg predsjednika Republike Srpske, a i cijelog našeg naroda ovdje", rekao je starješina manastira.
On je istakao značaj očuvanja tradicije, te činjenicu da srpski narod ima čime da se ponosi u ovim krajevima.
"Narod koji presječe svoje korijene mora da se osuši isto kao i drvo. Tako i narod koji ne održi svoju tradiciju i običaje mora da nestane. Srpski narod ima čime da se ponosi u ovim krajevima, jer manastir ovdje stoji duže od osam vijekova, obnavljan je svaki put kada je bio uništavan i svjedok je naše istrajnosti", rekao je sinđel Sergije.
Načelnik opštine Radenko Reljić naveo je da se "Veče ojkače" kod manastira Moštanica organizuje 26. put i zahvalio predsjedniku Dodiku za podršku ovoj manifestaciji.
Reljić je dodao da i ojkača definiše identitet srpskog naroda, te da ova manifestacija tradicionalno okuplja više hiljada ljudi iz cijelog Potkozarja, zemlje i inostranstva.
Direktor Javnog preduzeća Centar za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić izjavila je da se "Veče ojkače" organizuje pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, te da ova manifestacija dokazuje da će ojkača imati budućnost.
Kondićeva je zahvalila predsjedniku Srpske koji je prepoznao značaj ove manifestacije, na kojoj se za vrijedne nagrade bori 16 ojkačkih grupa iz Poktozarja.
"Kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici za praznik Preobraženje Gospodnje decenijama se zboruje i okupljaju stanovnici Kozarske Dubice i drugih potkozarskih opština, vjernici, ljubitelji i poštovaoci ojkače, izvorne narodne pjesme Kozare i Poktozarja.
"Veče ojkače" kod manastira Moštanica održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a manifestaciju organizuju Javno preduzeće Centar za informisanje i kulturu i opština Kozarska Dubica.
Manifestacija je takmičarskog karaktera sa novčanim nagradama od 10.000 KM za prvoplasiranu grupu, 5.000 KM za drugoplasiranu i 3.000 KM za trećeplasiranu grupu.
17.08.2023. - NA "VEČERI OJKAČE" SUTRA ĆE NASTUPITI 17 OJKAČKIH GRUPA IZ POTKOZARJA
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sutra će, tradicionalno uoči Probraženja, kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici biti održana manifestacija "Veče ojkače", na kojoj će nastupiti 17 ojkačkih grupa.
Direktor Centra za informisanje i kulturu opštine Kozarska Dubica Dijana Kondić izjavila je novinarima da učesnici dolaze iz Kozarske Dubice, Banja Luke i svih ostalih okolnih gradova i opština, te istakla da se i ovog puta ojkači takmiče za vrijedne nagrade, 10.000 KM za prvoplasiranu grupu, 5.000 KM za drugoplasiranu i 3.000 KM za trećeplasiranog učesnika.
"Manifestacija za koju se može reći da je čuvar autentičnog narodnog stvaralaštva biće održana sutra sa početkom u 20.00 časova", dodala je Kondićeva i pozvala sve ljubitelje izvorne narodne pjesme da prisustvuju ovom kulturnom događaju.
Starješina manastira Moštanica sinđel Sergije Antić je rekao da se Preobraženje Gospodnje u manastiru tradicionalno obilježava u prisustvu brojnih vjernika, kako uoči tako i na sam dan praznika, 19. avgusta.
„Ovaj praznik je jedan događaj koji nas sve okuplja i sabira da se Bogu pomolimo i da se družimo među sobom. Dobrodošli su svi u toku godine u manastir Moštanica, u svakom danu, a pogotovo za ovaj praznik. Moj apel je svim našim sugrađanima da dođu, naročito u subotu ujutro kada će službu služiti naš vladika“, poručio je starješina manastira Sergije Antić.
Manifestacija "Veče ojkače" kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici biće održana sutra, 18. avgusta, od 20.00 časova.
08.08.2023. - I U NAREDNIH 30 DANA ZABRANA RADA STOČNIH PIJACA
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske produžilo je narednih trideset dana zabranu rada stočnih pijaca, organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja na kojima se prodaju ili izlažu svinje, prodaje hrana životinjskog porijekla i hrana za životinje van poslovnog prostora na teritoriji cijele zemlje.
Novo rješenje, kojim se angažuje organ nadležan za unutrašnje poslove da u cilju pružanja pomoći Ministarstvu u primjeni i sprovođenju mjera za sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti vrši pojačan nadzor prometa svinja na području RS, a koji u ovom trenutku imaju slobodan status od afričke kuge svinja, zbog sprečavanja širenja bolesti i mogućeg kršenja već propisanih odredaba o prometu, izdato je 4.avgusta.
Propisane mjere ostaju na snazi 30 dana od dana donošnja ovog rješenja, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.
07.08.2023. - CRNKOVIĆ: TRGOVSKA GORA JE MEĐUNARODNI PROBLEM I PRESEDAN
Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Kozarskoj Dubici potpisali su danas Deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica s ciljem pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une jer je riječ o međunarodni problemu i presedanu.
Predstavnicima nevladinog sektora u Kozarskoj Dubici obratio se predsjednik Udruženja građana "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković, koji je istakao da situacija u vezi izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada traje 23 godine.
"Građani su svoje `ne` rekli već više puta i na različite načine, protestima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, ali je sada krajnje vrijeme da jasno deklarišemo naše stavove u formi deklaracije", rekao je Crnković novinarima.
On je naglasio da je jako važno da se i u formalnom stavu izrazi protivljenje odlaganju radioaktivnog i drugih opasnih otpada na području Trgovske gore.
"Važno je da budemo svjesni odgovornosti u kojoj se mi sada nalazimo jer ukoliko se ovdje uz rijeku Unu desi odlaganje radioaktivnog i drugih opasnih otpada, to će značiti da se to isto može desiti na granici NJemačke i Švajcarske, Rusije i Ukrajine. To je međunarodni problem i međunarodni presedan", rekao je Crnković.
Prema njegovim riječima, potrebno je decidno i jasno postupanje institucija BiH s obzirom da građani ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima.
"Gdje je naša diplomatija? Gdje je konkretizacija rezultata istraživanja i mnoštvo pitanja koja se mogu i moraju završiti?", upitao je Crnković i dodao da BiH diplomatija nije uradila dovoljno, jer BiH uz sebe možda ima tri zemlje, a trebalo bi najmanje 33.
Crnković je naveo da je ovo prostor gdje građani pokazuju da mogu i znaju djelovati u okviru svojih mogućnosti i u skladu s tim nevladin sektor će dati svoj doprinos da BiH, Republika Srpska i Federacija BiH, dobiju mogućnost da kažu "ne" na međunarodnom nivou.
Prema njegovim riječima, ekspertski tim BiH je napravio zadatke koje je spustio na entitetske nivoe, te su sada potrebna istraživanja na terenu, dok je pravni tim izradio strategiju, te je potrebna advokatska kuća koja će zastupati interese BiH.
Crnković je naveo da je Hrvatska već izdvojila 830.000 KM za zagovaranje i pravno zastupanje interesa Hrvatske.
"Ne znam šta BiH čeka i krajnje je vrijeme da se ova priča uozbilji i podigne na sasvim viši nivo", zaključio je Crnković.
Predsjednik Udruženja mladih "Prometej" u Kozarskoj Dubici Dragan Vlajnić smatra da je potrebno boriti se svim pravnim i društvenim sredstvima kako bi se odbranio sjeverozapadni dio Republike Srpske i BiH.
"Stav svih naših građana jeste da se ujedinimo zajedno i ovo je pitanje koje mora poništiti sve razlike koje postoje među građanima, jer je ovo zaista opasno po živote građana i predstavlja kršenje ljudskih prava", rekao je Vlajnić.
Predsjednik Skupštine udruženja "Eko Moštanica" iz Kozarske Dubice Živko Goga rekao je novinarima da je Hrvatska odabirom Trgovske gore za lokaciju na kojoj će biti izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada poslala poruku, jer će posljedice te odluke imati opštine u Republici Srpskoj, od Novog Grada do Kozarske Dubice.
"Hoću da vjerujem da to nije nastavak nekih događanja koje smo ovih dana obilježavali u Republici Srpskoj. BiH diplomatija kroz politikantski odnos izlazi prema ovom problemu jer smatraju da je to problem Republike Srpske", rekao je Goga.
On je dodao da zvanične institucije moraju jasnije i glasnije zauzeti stav o ovom pitanju, jer do sada nije učinjeno dovoljno.
Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica biće korištena s ciljem pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une i sprečavanja presedana da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne zemlje, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.
Ovu deklaraciju u Kozarskoj Dubici danas je potpisalo 15 nevladinih organizacija u Kozarskoj Dubici, a organizacije koje žele da to naknadno učine mogu se obratiti u opštinskom Odjeljenju za opštu upravu i društvene djelatnosti.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi