V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

08.08.2023. - I U NAREDNIH 30 DANA ZABRANA RADA STOČNIH PIJACA
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske produžilo je narednih trideset dana zabranu rada stočnih pijaca, organizovanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja na kojima se prodaju ili izlažu svinje, prodaje hrana životinjskog porijekla i hrana za životinje van poslovnog prostora na teritoriji cijele zemlje.
Novo rješenje, kojim se angažuje organ nadležan za unutrašnje poslove da u cilju pružanja pomoći Ministarstvu u primjeni i sprovođenju mjera za sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti vrši pojačan nadzor prometa svinja na području RS, a koji u ovom trenutku imaju slobodan status od afričke kuge svinja, zbog sprečavanja širenja bolesti i mogućeg kršenja već propisanih odredaba o prometu, izdato je 4.avgusta.
Propisane mjere ostaju na snazi 30 dana od dana donošnja ovog rješenja, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.
07.08.2023. - CRNKOVIĆ: TRGOVSKA GORA JE MEĐUNARODNI PROBLEM I PRESEDAN
Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Kozarskoj Dubici potpisali su danas Deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica s ciljem pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une jer je riječ o međunarodni problemu i presedanu.
Predstavnicima nevladinog sektora u Kozarskoj Dubici obratio se predsjednik Udruženja građana "Grin tim" iz Novog Grada Mario Crnković, koji je istakao da situacija u vezi izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada traje 23 godine.
"Građani su svoje `ne` rekli već više puta i na različite načine, protestima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, ali je sada krajnje vrijeme da jasno deklarišemo naše stavove u formi deklaracije", rekao je Crnković novinarima.
On je naglasio da je jako važno da se i u formalnom stavu izrazi protivljenje odlaganju radioaktivnog i drugih opasnih otpada na području Trgovske gore.
"Važno je da budemo svjesni odgovornosti u kojoj se mi sada nalazimo jer ukoliko se ovdje uz rijeku Unu desi odlaganje radioaktivnog i drugih opasnih otpada, to će značiti da se to isto može desiti na granici NJemačke i Švajcarske, Rusije i Ukrajine. To je međunarodni problem i međunarodni presedan", rekao je Crnković.
Prema njegovim riječima, potrebno je decidno i jasno postupanje institucija BiH s obzirom da građani ne mogu biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima.
"Gdje je naša diplomatija? Gdje je konkretizacija rezultata istraživanja i mnoštvo pitanja koja se mogu i moraju završiti?", upitao je Crnković i dodao da BiH diplomatija nije uradila dovoljno, jer BiH uz sebe možda ima tri zemlje, a trebalo bi najmanje 33.
Crnković je naveo da je ovo prostor gdje građani pokazuju da mogu i znaju djelovati u okviru svojih mogućnosti i u skladu s tim nevladin sektor će dati svoj doprinos da BiH, Republika Srpska i Federacija BiH, dobiju mogućnost da kažu "ne" na međunarodnom nivou.
Prema njegovim riječima, ekspertski tim BiH je napravio zadatke koje je spustio na entitetske nivoe, te su sada potrebna istraživanja na terenu, dok je pravni tim izradio strategiju, te je potrebna advokatska kuća koja će zastupati interese BiH.
Crnković je naveo da je Hrvatska već izdvojila 830.000 KM za zagovaranje i pravno zastupanje interesa Hrvatske.
"Ne znam šta BiH čeka i krajnje je vrijeme da se ova priča uozbilji i podigne na sasvim viši nivo", zaključio je Crnković.
Predsjednik Udruženja mladih "Prometej" u Kozarskoj Dubici Dragan Vlajnić smatra da je potrebno boriti se svim pravnim i društvenim sredstvima kako bi se odbranio sjeverozapadni dio Republike Srpske i BiH.
"Stav svih naših građana jeste da se ujedinimo zajedno i ovo je pitanje koje mora poništiti sve razlike koje postoje među građanima, jer je ovo zaista opasno po živote građana i predstavlja kršenje ljudskih prava", rekao je Vlajnić.
Predsjednik Skupštine udruženja "Eko Moštanica" iz Kozarske Dubice Živko Goga rekao je novinarima da je Hrvatska odabirom Trgovske gore za lokaciju na kojoj će biti izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada poslala poruku, jer će posljedice te odluke imati opštine u Republici Srpskoj, od Novog Grada do Kozarske Dubice.
"Hoću da vjerujem da to nije nastavak nekih događanja koje smo ovih dana obilježavali u Republici Srpskoj. BiH diplomatija kroz politikantski odnos izlazi prema ovom problemu jer smatraju da je to problem Republike Srpske", rekao je Goga.
On je dodao da zvanične institucije moraju jasnije i glasnije zauzeti stav o ovom pitanju, jer do sada nije učinjeno dovoljno.
Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica biće korištena s ciljem pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obje strane rijeke Une i sprečavanja presedana da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne zemlje, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.
Ovu deklaraciju u Kozarskoj Dubici danas je potpisalo 15 nevladinih organizacija u Kozarskoj Dubici, a organizacije koje žele da to naknadno učine mogu se obratiti u opštinskom Odjeljenju za opštu upravu i društvene djelatnosti.
05.08.2023. - ROKIĆ: GRAĐANI STRAHUJU ZA ZDRAVLJE I BEZBJEDNOST POTOMAKA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić rekao je da najava Hrvatske da će na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH skladištiti radioaktivni otpad unosi nemir kod građana nastanjenih uz rijeku Unu, koji sa pravom strahuju za zdravlje i bezbjednost potomaka.
"Mi ćemo do zadnjeg atoma zajedno sa susjednim opštinama pružati otpor ovoj namjeri kojom su direktno dovedeni u pitanje zdravlje i život stanovništva", istakao je Rokić koji je danas u Novom Gradu prisustvovao sastanku o problemu Trgovske gore, lokacije na kojoj Hrvatska planira da skladišti radioaktivni otpad.
Rokić je novinarima rekao da Kozarska Dubica podržava sve aktivnosti koje sprovode Vlada Republike Srpske, Savjet ministara i brojna udruženja koja se bore protiv namjere hrvatskih vlasti da radioaktini otpad skladišti nedaleko od granice sa BiH.
"Institucionalno i kao građani koji žive u opštinama uz rijeku Unu nećemo odustati od našeg zahtjeva da se nađe druga lokacija za skladištenje ovog po zdravlje opasnog otpada. To dugujemo našoj djeci i prirodi koju isto kao ni nečije zdravlje i život ne smijemo olako shvatiti", rekao je Rokić.
Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.
05.08.2023. - RELJIĆ: STABILNO STANJE PO PITANJU VODOSTAJA
Stanje po pitanju vodostaja na području Kozarske Dubice je trenutno stabilno i najavljeni talas iz Slovenije ne bi trebalo da napravi komplikacije na teritoriji ove lokalne zajednice i šire, izjavio je načelnik opštine Radenko Reljić.
On je dodao da je na području Kozarske Dubice u protekla 24 časa palo 43 litre kiše po metru kvadratnom, a da vodostaji imaju blagi porast od 1 centimetra po satu.
“Procjena je da bi kritični vodeni talas iz Slovenije i Hrvatske na ovim prostorim mogao biti tek u ponedjeljak bez nekih većih problema”, rekao je Reljić.
05.08.2023. - NAJAVA: U PONEDJELJAK POTPISIVANJE DEKLARACIJE O SPREČAVANJU ODLAGANJA RADIOAKTIVNIH I DRUGIH OPSANIH OTPADA U BLIZINI DRŽAVNIH GRANICA
Predstavnici udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija registrovanih u Kozarskoj Dubici potpisaće u ponedjeljak Deklaraciju o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica.
Deklaraciju je pripremilo Udruženje građana „Green team“ iz Novog Grada, a popisuje se u svrhu zaustavljanja ideje da radioaktivni otpad iz Krškog u Sloveniji i opasni otpadi iz čitave Hrvatske deponuju uz rijeku Unu, na graničnom području BiH i Hrvatske.
Deklaracija će se koristititi u cilju pozivanja evropskih zemalja i institucija da stanu uz građane sa obe strane rijeke Une i spriječi presedan da se nuklearni objekti mogu graditi u graničnim područjima bez saglasnosti susjedne države, u kontekstu namjere Hrvatske da nuklearni otpad odlaže u kompleks kasarne Čerkezovac, čiji se ulaz nalazi samo 850 metara od rijeke Une, u samom graničnom području BiH i Hrvatske.
Deklaracija o sprečavanju odlaganja radioaktivnih i drugih opasnih otpada u blizini državnih granica u Kozarskoj Dubici biće potpisana u ponedjeljak, 7. avgusta, u 11.00 časova u velikoj sali Skupštine opštine Kozarska Dubica.
Pored predstavnika udruženja građana, nevladinih i omladinskih organizacija potpisivanju će prisustvovati zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić i predsjednik Udruženja građana „Green team“ Novi Grad Mario Crnković.

05.08.2023. - ZVANIČNICI OPŠTINE NA OBILJEŽAVANJU DANA SJEĆANJA U PRIJEDORU
Kolona Srba koja je 04. avgusta 1995. godine krenula iz Hrvatske sa vijekovnih ognjišta tražeći spas, podsjeća na onu iz Drugog svjetskog rat u kojoj je srpska nejač umornim korakom išla ka Jasenovcu i zato niko nema pravo da zaboravi i da još jednu “Oluju” dozvoli, poručili su načelnik opštine i predsjednil Skupštine opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i Vladimir Rokić povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja”. Oni su večeras u Prijedoru sa sugrađanima, saradnicima i predstavnicima javnih preduzeća i ustanova Kozarske Dubice prisustvovali obilježavanju 28. godišnjice od progona više od 200. 000 Srba iz Hrvatske tokom zločinačke akcije “Oluja”.
“S puno emocija večeras je na dostojanstven način u Prijedoru obilježena godišnjica jednog od najbolnijih datuma novije srpske istorije. S tugom smo odali počast ovim namučenim ljudima, ubijenoj djeci, nejači, a naši najviši zvaničnici su jos jednom jasno iznijeli stav da za ubistva nedužne djece, žena i staraca nema opravdanja ni zaborava”, izjavili su zvaničnici opštine Kozarska Dubica i dodali da više od 200.000 prognanih s ognjišta, te oko 2.000 pobijenih treba da bude opomena da se budućim generacijama nikada ne ponovi slično.
01.08.2023. - POZIV NA OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA STRADALE U ORUŽANOJ AKCIJI "OLUJA"
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, Opštinska uprava Kozarska Dubica poziva građani da u petak, 4. avgusta 2023. godine, prisustvuju ovom događaju koji će se održati u Prijedoru na Trgu majora Zorana Karlice s početkom u 19.00 časova.
Organizatori Dana sjećanja su Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
“Imajući u vidu istorijski značaj ovog događaja za srpski narod, želimo da na prigodan i dostojanstven način zajedno odamo počast stradalim i prognanim Srbima iz Republike Srpske Krajine”, poručeno je iz Opštinske uprave.
01.08.2023. - ZAJEDNIČKIM SNAGAMA ODRŽATI „BORAC“ U PRVOJ LIGI TAKMIČENJA I RAZVIJATI INFRASTRUKTURU
Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Vico Zeljković najavio je danas da će u narednom periodu biti izgrađen teren sa vještačkom travom na stadionu Fudbalskog kluba „Borac“ u Kozarskoj Dubici, koji je nepohodan za dalji razvoj kluba koji se takmiči u prvoj ligi.
Zeljković je danas o problemima u fudbalu u Kozarskoj Dubici razgovarao sa načelnikom opštine Radenkom Reljićem, predsjednikom FK „Borac“ iz Kozarske Dubice Milanom Šuvakom i rukovodstvom tog kluba.
„Održali smo konstruktivan sastanak na kojem smo razgovarali o svim problemima u fudbalu u Kozarskoj Dubici i o tome šta treba i šta možemo da radimo u narednom periodu kako bi sačuvali klubove u snazi, kako u Dubici tako i u regiji, a onda bi samim tim pronašli način i za unapređenje“, rekao je Zeljković novinarima.
On je rekao da je dogovoreno da u narednom periodu, zajedno sa opštinom i načelnikom, te ljudima iz Fudbalskog saveza bude pronađen način i model da započne izgradnju terena sa vještačkom travom, koji je neophodan za dalji razvoj i održavanje postojećeg stanja.
Zeljković je dodao da je upoznat sa problemima koji imaju klubovi, ne samo oni koji učestvuju u prvoj ligi, nego i u nižim, te istakao da će i u narednom periodu Fudbalski savez pokušati da djeluje sistemski.
„U protekle dvije godine smo kroz kotizacije i troškove službenih lica direkno došli do svakog kluba koji učestvuje u bilo kojoj ligi, bez obzira na rang takmičenja. Sada smo stali sa tom vrstom direktne pomoći i pokrenuli smo projekat izgradnje terena sa vještačkom podlogom i bez obzira na sve nastavljamo i dalje da pomažemo klubove u vidu opreme“, rekao je Zeljković.
On je istakao da će i u narednom periodu Fudbalski savez pokušati da uradi sve što može i pomogne sve klubove.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je tema sastanka bila problematika u fudbalu, koji je najpopularniji sport, te istakao da je FK „Borac“, čiji je osnivač opština, ogledalo Kozarske Dubice.
„Vodilo se mnogo polemike oko finansijskog stanja u samom „Borcu“ jer su brojne aktivnosti uslovljene finansijama, a najvažnije je da je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske obećao da ćemo naredne godine na stadionu dobiti vještačku travu, dok će opština Kozarska Dubica nastojati da poveća isplatu redovnih tranši ovom klubu“, rekao je Reljić.
On je naveo da su ove godine redovne traše FK „Borac“ bilo značajno manje u odnosu na prethodne godine jer je opština suočena sa finansijskim problemima, kao i većina lokalnih zajednica, te istakao da će “Borac“ sigurno u narednom periodu, u skladu sa finansijskom situacijom, dobiti nešto više nova u odnosu na prvu polovinu ove godine.
„Postoji entuzijazam ljudi koji vode klub i vole taj sport. Gospodin Šuvak koji je predsjednik Uprave kluba uložio je značajna privatna sredstva da bi klub opstao, a nama kao lokalnoj zajednici je bitno da pomognemo naš klub i pomognemo jer postoji dobra i zdrava ideja da se uz pomoć stranih investitora napravi veliki sportski kompleks koji bi bio ogledalo grada i rasadnik fudbala kao najpopularnijeg sporta“, rekao je Reljić.
Reljić je dodao da za sve to postoji podrška Fudbalskog saveza Republike Srpske i gospodina Zeljkovića, koji je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.
„Zajedničkim snagama mi ćemo uspjeti da naš FK „Borac“ održimo u prvoj ligi, a u skladu sa našim finansijskim mogućnostima ćemo pomagati klub kako bi i dalje predstavljao naš grad“, rekao je Reljić.
Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora FK „Borac“ Dragan Banjac rekao je da Fudbalski savez Republike Srpske ozbiljno radi na svim aktivnostima koje su vezane za fudbal od Trebinja Do Novog Grada.
„“Borac“ je u ozbiljnoj problematici kada je infrastruktura u pitanju jer postoje određeni standardi za takmičenje u prvoj ligi koji se moraju ispuniti. Mi to u ovom trenutku nemamo i naš Fudbalski savez je tu da nam izađe u susret dok mi ne rješimo određenje stvari“, rekao je Banjac.
On je naglasio da se na nivou opštine mora u budućnosti razmišljati o većem podsticaju za razvoj sporta u Kozarskoj Dubici, a fudbala posebno jer on je najrazvijeni sport u svim segmentima.
„Borac je u fazi dogovaranja sa određenim ljudima i fondacijama vezano za sponzorstvo i očekujemo da se to pozitivno završi. Mora da se zna da je predsjednik kluba, gospodin Milan Šuvak kompletno finansirao sve aktivnosti kluba i da nije bilo njega „Borac“ bi se ugasio“ , naglasio je Banjac.
Sastanku u kabinetu načelnika opštine Kozarska Dubica danas je prisustvovao i zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Marko Tankosić, predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske i Fudbalskog kluba „Borac“ iz Kozarske Dubice.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi