V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

14.12.2022. - OPŠTINA OBEZBJEDILA NIKOLJDANSKE PAKETIĆE ZA 337 MALIŠANA
Opština Kozarska Dubica obezbijedila je 337 nikoljdanskih paketića, koje će na školskim priredbama biti podjeljeni mališanima.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Goran Dragaš rekao je novinarima da ni ove godine nisu zaboravili najmlađe, za koje su obezbijedili paketiće.
"Sveti Nikola će, kao i svake godine, posjetiti naše škole, vrtić i Udruženje "Rastimo zajedno" i prigodnim poklonima nagraditi naše mališane", potvrdio je Dragaš.
On je naveo da su paketići obezbijeđeni za učenike prvog razreda svih osnovnih škola, mališane Dječijeg vrtića "Pčelica" i djecu iz Udruženja "Rastimo zajedno", a da će biti podijeljeni na tradicionalnim nikoljdanskim i novogodišnjim priredbama.
Nikoljdanska priredba sutra će biti organizovane u školi "Majka Knežopoljka" u Međuvođu i Knežici, a škole "Vuk Karadžić" i "Sveti Sava", te vrtić "Pčelica" priredbe organizuju u petak.
Priredba i podjela nikoljdanskih paketića za djecu iz Udruženja "Rastimo zajedno" planirana je za 24. decembar.
14.12.2022. - NA UNI UKINUTE VANREDNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA
U Kozarskoj Dubici na rijeci Uni ukinute su vanredne mjere odbrane od poplava, dok su na Savi i dalje na snazi, potvrdio je šef opštinskog Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je rekao je novinarima da je vodostaj Une jutros 346 centimetara i pada pet do šest centimetara na čas, vodostaj Save je 834 centimetra i stagnira.
Javno preduzeće "Vode Srpske" pozvalo je juče stanovništvo, institucije i privredne subjekte koji se nalaze pored bujičnih vodotoka da tri dana budu oprezni i preduzmu sve mjere s ciljem zaštite ljudi i imovine od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.
Obilne padavine, vjetar, snijeg očekuju se do subote, 17. decembra, posebno na jugu i zapadu Republike Srpske.
13.12.2022. - ZAHVALNOST ANGAŽOVANIMA U ZAŠTITI OD POPLAVA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je danas svim službama koje su pomagale stanovništvu i njihovoj imovini u zaštiti od poplava jer su dobrom koordinacijom uspjeli da štetu svedu na minimum.
Reljić je organizovao prijem za predstavnike službi, javnih i privatnih preduzeća, ustanova i organizacija koji su učestvovali u tim aktivnostima istakavši da je bio red da im se pokaže poštovanje jer je ovo drugi, treći put da na području naše opštine imaju problema sa poplavama.
"Razmijenili smo iskustva o događajima koji su se desili u posljednjih nekoliko dana. Dobro smo prošli jer nije bilo žrtva i velike materijalne štete u odnosu na druge gradove", izjavio je Reljić novinarima.
Reljić je istakao da se ključnom pokazala adekvatna komunikacija nadležnih službi i preduzeća koja mogu da pomognu jer imaju ljudstvo i mehanizaciju, a istakao je i važnu ulogu medija.
"Odradili su junački posao i iskreno u ime građana Kozarske Dubice zahvaljujem svim tim ljudima, institucijama i firmama. Nadam se da će ova saradnja ostati dobra", rekao je Reljić.
On je zahvalio i rukovodstvu preduzeća "Vode Srpske" i Vladi Republike Srpske koja je odobrila 750.000 KM interventnih sredstava za sanaciju nasipa i obodnih kanala i 100.000 KM pomoći lokalnoj zajednici iz Fonda solidarnosti.
"Komisije na terenu vrše popis štete na objektima, a dio sredstva biće utrošen i za sanaciju bujicama oštećene infrastrukture na području opštine", rekao je Reljić.
Pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Predrag Slijepčević rekao je da Kozarsku Dubicu treba istaći kao pozitivan primjer jer je ispoštovan princip da opština mora u potpunosti da iskoristi svoje materijalne i ljudske kapacitete, a onda traži pomoć sa nivoa Republike Srpske.
"To se upravo ovdje desilo. Bili smo na terenu i preduzimali mjere u skladu sa razvojem situacije i u saradnji sa lokalnim strukturama i načelnikom opštine. Dobrom organizacijom opštine i kapaciteta kojim raspolažu izbjegnuta je veća katastrofa i spaseni su ljudski životi i imovina, odnosno, šteta je svedena na minimum", ocijenio je Slijepčević.
Slijepčević je istakao da postoji izuzetna saradnja između opštinskih službi i Republičke uprave civilne zaštite, koja traje više od 20 godina.
Starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Kozarska Dubica Mirko Marin rekao je da su pripadnici te jedinice sa raspoloživim vozilima i sredstvima dva dana bili angažovani na poplavljenim područjima u gradu i Dubičkoj Ravni, te da i danas pomažu stanovništvu u ispumpavanju vode iz objekata.
"Radili smo i na evakuaciji stanovništva i stoke i na terenu su, zajedno sa svim ostalim strukturama, bili svi pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice", rekao je Marin.
Direktor građevinskog preduzeća "Sloga" u Kozarskoj Dubici Mile Puzigaća rekao je da su se odazvali na poziv načelnika opštine, te da su obezbijeđena vozila, strojevi i materijali na više lokacija da bi se stanovništvo zaštitilo od poplava i bujičnih voda.
12.12.2022. - VLADA REPUBLIKE SRPSKE: ODOBRENO 500.000 KM ZA SANACIJU ŠTETE OD RASTA VODOSTAJA
Iz Fonda solidarnosti odobreno je danas 500.000 KM za sanaciju štete usljed rasta vodostaja, od toga 200.000 za Prijedor, 100.000 Kozarskoj Dubici i 100.000 Novom Gradu, potvrđeno je iz Vlade Republike Srpske.
Za sanaciju kanala Vlada je odobrila 750.000 preduzeću "Vode Srpske".
Za Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, koja je nedavno opljačkana i devastirana, odobreno je 100.000 KM.
12.12.2022. - RELJIĆ: OPŠTINSKE KOMISIJE PRIKUPLJAJU PODATKE O ŠTETI NA STAMBENIM OBJEKTIMA, USJEVIMA I INFRASTRUKTURI
Situacija na području opštine Kozarska Dubica je stabilna i vodostaji u obodnim kanalima više ne predstavljaju prijetnju, a opštinske komisije od danas prikupljaju podatke o štetama na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi, rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
„Ono što je nepovoljno jeste to što je došlo do velikih odrona na dijelovima nasipa u Dubičkoj Ravni, u dužini od 15-20 metara, a juče je najavljena sanacija nasipa na tom području. Upućen je zvaničan zahtjev i Vladi i nadležnim institucijama Republike Srpske da se odobre interventna sredstva kako bi se što prije sanirali vodozaštitni objekti“, izjavio je Reljić.
On je naglasio da nasipi i kanali u stanju kakvom su sada ne smiju dočekati sljedeće proljeće jer bi stanovništvo bilo nezaštićeno.
Reljić je naveo da su tri opštinske komisije od danas na terenu, a da će zahtjevi za naknadu štete na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi biti upućeni Vladi Republike Srpske, koja će danas odobriti interventnu pomoć opštini Kozarska Dubica.
On je zahvalio premijeru Radovanu Viškoviću i Vladi Republike Srpske koja je reagovala brzo i odobrila interventnu pomoć.
„Uništeni su mostovi, nasipi, voda je odnijela puteve u brojnim selima i mi ćemo dio sredstava uspjeriti za sanaciju infrastrukture. Dobijam na stotine slika sa terenu na kojima se vidi da su putevi stvarno uništeni, pogotovo na pravcu prema Moštanici i knežičkom dijelu gdje su bile bujice“, precizirao je Reljić.
U izjavi novinarima, Reljić je naveo da se i danas prati vodostaj Une u gornjem toku, koji sada raste sporije, jedan centimetar na sat vremena, a da su sinoć iz preventivnih razloga zatvoreni otvori na gradskom keju i kod zelene pijace.
„Pratimo i vodostaj rijeke Save koji raste 1-2 centimetra na sat, ali nas zabrinjava jer to podiže nivo rijeke Une i usporava oticanje njenih pritoka“, rekao je Reljić i dodao da ohrabruje nešto povoljnija vremenska prognoza za naredne dane.
Saobraćaj je obustavljen na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica-Kostajnica u selu Vrioci zbog visokog vodostaja Une, a tu dionicu mogu isključivo prelaziti teretna motorna vozila.
12.12.2022. - CIVILNA ZAŠTITA: SITUACIJA SE SMIRUJE; UNA STAGNIRA NA 483 CENTIMETARA
Situacija se na području opštine Kozarska Dubica se smiruje, bujične vode se vraćaju i nivo opada u koritima rječica i kanala, vodostaj Une stagnira na 483 centimetra, a Sava je trenutno na 843 centimetra i raste jedan do dva centimetra na sat, potvrdio je jutros šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac.
On je rekao da su na rijekama od juče na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, koje se na Uni proglašavaju na 420, a na Savi na 820 centimetara.
“Preventivno na unskom keju zatvoreni su svi otvori, ali mi uskoro očekujemo da će doći do pada vodostaja”, kaže Trubarac.
Trenutno je problem u Špilji gdje je zaplavljeno 10-ak domaćinstava, a za saobraćaj je zaatvoren i put prema Kostajnici.
„Na područjima koja su bila pod vodom u Drakseniću i gradu saniraju se štete, Civilna zaštita i vatrogasci vrše ispumpavanje iz stambenih i pomoćnih objekata, a građanima su dostupni isušivači. Ukoliko su im potrebni, a još ih nisu dobili treba da se obrate Civilnoj zaštiti na broj telefona 052/ 416-029“, rekao je Trubarac.
Pod vodom su i obradive površine i brojna dvorišta.
11.12.2022. - NA SNAZI VANREDNE MJERE ODBRANE OD POPLAVA NA RIJECI UNI
U Kozarskoj Dubici na snazi su vanredne mjere odbrane od poplava na rijeci Uni, potvrdio je šef Odsjeka civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.
On je precizirao da su nadležne službe na terenu, prate situaciju i u skladu s tim reaguju.
Vodostaj Une je 426 centimetara s tendencijom rasta od pet centimetara u sat vremena.
Na dionici magistralnog puta Kostajnica - Kozarska Dubica, na izlazu iz Kostajnice, saobraćaj je potpuno obustavljen zbog izlivanja vode na kolovoz, a ovaj magistralni put poplavljen je i u prigradskom naselju Špilja u Kozarskoj Dubici.
11.12.2022. - MILOVANOVIĆ: BIĆE SANIRANA KLIZIŠTA NA OBODNOM KANALU U DRAKSENIĆU
Direktora Javnog preduzeća "Vode Srpske" Miroslav Milovanović rekao je da će biti sanirana klizišta na obodnom kanalu u Drakseniću na području opštine Kozarska Dubica i naveo da u ovoj lokalnoj zajednici postoje još tri kritične tačke na kojim treba intervenisati.
"U kratkom periodu pala je velika količina kiše, što je izazvalo povišen nivo vodostaja i podzemnih voda. Veliki dotok vode doveo je do toga da je ovaj obodni kanal bio pun vode i došlo je do prelivanja preko krune kanala, a sa druge strane u branjenom dijelu do ispiranja kosine, što je izazvalo klizišta koja ćemo u narednom periodu sanirati", izjavio je Milovanović novinarima.
On je naveo da će u naredna dva dana na obodni kanal u mjestu Svetinja biti uvedene mašine i da će po nalogu predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića započeti sanacija klizišta na ovom obodnom kanalu.
Milovanović je istakao da na području opštine Kozarska Dubica postoje još tri sporne tačke, na kojima treba intervenisati, a koje će posjetiti tokom dana.
"Već sutra ćemo ući u pripremu snimanja da bi se mogla praviti predračunska vrijednost, na osnovu čega će Vlada Republike Srpske donijeti odluku o obezbjeđenju sredstava, a onda idemo u izvođenje radova", dodao je Milovanović.
Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da se ova situacija teško mogla spriječiti, te da je u budućnosti neophodno da se rekonstruiše cijeli obodni kanal, odnosno da bude izdignut na viši nivo.
"U ovom trenutku ništa se nije moglo uraditi da se ovo prevenira", naglasio je Milovanović.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi