V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

11.12.2022. - VLADA REPUBLIKE SRPSKE: SUTRA INTERVENTNA SREDSTVA PRIJEDORU I KOZARSKOJ DUBICI
Vlada Republike Srpske sutra će odobriti interventna sredstva gradu Prijedoru i opštini Kozarska Dubica za sanaciju štete usljed rasta vodostaja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa gradonačelnikom Prijedora i načelnikom Kozarske Dubice povodom rasta vodostaja, a u stalnom je kontaktu sa direktorima "Voda Srpske" i Republičke uprave civilne zaštite.
"Prema nalogu premijera Viškovića, direktori Republičke uprave civilne zaštite i `Voda Srpske` obišli su ugrožena mjesta i borave na terenu. Takođe, naređeno je maksimalno angažovanje svih drugih službi za spasavanje, kako bi se zaštitili ljudi i imovina u ugroženim mjestima", dodaje se u saopštenju.
Obilne padavine u Krajini uzrokovale su nagli rast bujičnih potoka i rijeka, što je dovelo do njihovog izlivanja.
11.12.2022. - NOVITOVIĆ: VODA SE U DRAKSENIĆU POVUKLA U KORITO, SLIJEDI SANACIJA ŠTETE
Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je da se voda u Drakseniću, u opštini Kozarska Dubica, povukla više od jednog metra i da se sada nalazi u koritu obodnog kanala.
"Timovi Republičke uprave civilne zaštite stacionirani su na lokaciji Draksenić i zajedno sa načelnikom opštine obišli smo teren", rekao je Novitović Srni i dodao da se očekuje i dolazak direktora Javnog preduzeća "Vode Srpske" Miroslava Milovanovića.
Prema njegovim riječima, na šest do sedam mjesta došlo je do urušavanja nasipa.
"Pred nama je da građanima čiji su objekti zaplavljeni pomognemo u izbacivanju vode iz prostorija i da podijelimo isušivače sa Civilnom zaštitom iz Kozarske Dubice", rekao je Novitović.
On je objasnio da su problemi nastali zbog bujičnih voda izazvanih obilnim padavinama.
"Karakteristika je bujičnih poplava da veoma brzo, iznenada dođu, plahovite su i kratko traju, a ostavljaju velike posljedice iza sebe", istakao je Novitović, precizirajući da je u Drakseniću voda došla sa zaleđa kuća i poplavila više od 40 objekata.
On je istakao da je uz pomoć i angažovanje stanovnika, pripadnika opštinske Civilne zaštite i osoblja iz Banje Mlječanice, te pripadnika Republičke uprave civilne zaštite, kota nasipa dodatno podignuta, što je smanjilo moguću štetu.
"Imali smo i pomoć Božiju, tako da je u ranim jutarnjim časovima na ovom prostoru prestala da pada kiša, pa se mnogo lakše radi", dodao je Novitović.
On je najavio da će, po zadatku koji je kao načelnik Štaba dobio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i komandanta Štaba predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, obići Prijedor i Novi Grad, kako bi na licu mjesta vidio situaciju poslije bujičnih poplava.
"I tamo su sve probleme su izazvale bujične poplave. Voda se povukla i ostaje ispumpavanje vode i isušivanje objekata", rekao je Novitović, precizirajući da je u Prijedoru oštećen dio nasipa u dužini 30-40 metara.
On je dodao da će zajedno sa svojim timom, direktorom "Voda Srpske", gradonačelnikom Prijedora i načelnicima ostalih opština pogođenih poplavama sagledati situaciju na terenu, nakon čega će biti određeni dalje aktivnosti.
11.12.2022. - RELJIĆ: UKINUTA VANREDNA SITUACIJA U DUBIČKOJ RAVNI
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ukinuo je vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je konstatovan pad nivoa vode za oko jedan metar, a na tom području zaplavljeno je oko 40 kuća i određeni broj pomoćnih objekata.
"Stradalo je nešto stoke, a intervenisali smo i izvlačili nekoliko ljudi, starijih osoba i djece na dijelu gdje se nije moglo prići automobilima i traktorima. Situacija je sada dosta povoljnija i meteroški posmatrano, mislim da više neće prijetiti opasnost", rekao je Reljić novinarima.
On je precizirao da je zbog prelijevanja obodnog kanala u mjestu Svetinja na području Dubičke Ravni vanredna situacija proglašena sinoć, a da je jutros u 5.00 časova donesena odluka u ukidanju vanredne situacije na tom području.
Reljić je rekao da je sinoć na području Draksenića bilo jako dramatično, jer se voda prelivala preko nasipa, te je došlo i do djelimičnog urušavanja dijela spoljne strane nasipa.
"Prijetila je opasnost da se poplavi Dubička Ravan sa više od 400 domaćinstava", naveo je Reljić i dodao da će danas ovom područje posjetiti predstavnici nadležnih republičkih institucija, direkor Republičke civilne zaštite i direktor preduzeća "Vode Srpske".
"Premijer Srpske Radovan Višković obećao je interventnu pomoć za opštinu Kozarska Dubica i mi smo već uputili zahtjev `Vodama Srpske` i Vladi Srpske za hitnu sanaciju dijelova ovog nasipa jer ne smijemo dozvoliti da naše stanovništvo dočeka zimu u ovakvim uslovima, pogotovo proljeće kad postoji opasnost od velikih voda", precizirao je Reljić.
On je naglasio da postoji dobra volja republičkih institucija koje upravljaju tim nasipom da ga u potpunosti saniraju.
"To znači da bi ga trebalo proširiti za 1,5 do dva metra i nadvisiti za najmanje 50 centimetara jer smo sinoć dobili informaciju od građana da nikad nisu vidjeli toliki vodostaj na području ovog obodnog kanala", rekao je Reljić.
Reljić je podsjetio da je juče tokom dana sredstvima opštine Kozarska Dubica saniran nasip na rječici Binjačka u gradskom području opštine, te naveo da je kritična tačka i betonski zid kod hotela "Cepter", koji mora biti saniran da bi gradsko područje bilo sigurno.
10.12.2022. - PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA PODRUČJU DUBIČKE RAVNI
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić proglasio je večeras vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je u mjestu Svetinja voda prelila obodni kanal i kreće se prema kućama u mjestu Draksenić.
Reljić je pozvao sve radno sposobne ljude koje mogu da pomognu da se hitno upute prema Drakseniću, jer je potrebna pomoć kako bi se zaštitili životi i imovina.
"Voda je probila obodni kanal kod Svetinje i ide prema kućama", rekao je Reljić novinarima i apelovao na mještane da sklone djecu i nemoćne na sigurno, kao i da evakuišu stoku ako je na ugroženom terenu.
"Trenutno do kritičnog mjesta ne možemo prići sa mehanizacijom. Radimo sve što je u našoj moći, a građane molimo da budu svjesni ozbiljnosti situacije i da budu u pripravnosti", rekao je Reljić.
10.12.2022. - CRPNE PUMPE RADE U PUNOM KAPACITETU
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je večeras da je gradsko područje te opštine bezbjedno i da nema opasnosti od poplava.
"Pumpe rade punom snagom, nivo vode je pao ispod 40 centimetara, a bio je dostigao kritičnih 100 centimetara", izjavio je novinarima Reljić, koji je obišao crpnu stanicu na gradskom području.
U gradskom naselju Leptihor uspostavljeno je elektrosnabdijevanje, a pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice i dalje izvlače vodu iz trafo-stanice u ovom naselju.
"Nivo Binjačka pao je za 20 centimetara. Dežurne službe su i dalje na terenu, prate vodostaj. U Međeđi je i dalje kritično. Vrši se utvrđivanje kritičnih tačaka kako bi se onemogućilo prelivanje vode preko nasipa", rekao je Reljić.
10.12.2022. - UTVRĐEN NASIP NA BINJAČKOJ, U DUBIČKOJ RAVNI VODA PRIJETI STAMBENIM OBJEKTIMA
Nasip na rječici Binjačkoj u gradskom naselju Leptihor u Kozarskoj Dubici je utvrđen i za sada ne postoji opasnost od izlivanja vode, a trenutno je složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, potvrdio je načelnik opštine Radenko Reljić.
Reljić je rekao novinarima da je prijetila velika opasnost da Binjačka izađe iz korita, a da se reagovalo na najbrži mogući način.
"Velika količina vodozaštitnog materijala dovezena je na ovaj nasip i stanje je sada sigurno", rekao je Reljić i dodao da je električna energija u ovom dijelu grada isključena iz preventivnih razloga, te da se vodi računa da crpne stanice sve vrijeme imaju uredno snabdijevanje električnom energijom.
Reljić je dodao da je trenutno složeno stanje u Dubičkoj ravni, gdje je zaplavljeno nekoliko domaćinstava, te da je nekoliko stotina hektara oranica pod vodom.
Na tom području intervenisala je Teritorijalno vatrogasno-spasilačka jedinica, kada je iz zaplavljenog stambenog objekta izvela jednu stariju žensku osobu.
"Očekuje nas složena noć. Na putu sam prema Moštanici, gdje se voda izlila na kolovoz i nije moguće saobraćati. Apelujem na sve koji imaju potrebu da se kreću u ovom pravcu da koriste alternativni put preko sela koja gravitiraju prema Gradiškoj", rekao je Reljić.
On je još jednom pozvao građane da slijede instrukcije nadležnih službi i da sve stvari iz podruma premjeste na više nivoe.
"Crpne stanice rade u punom kapacitetu i ono što raduje da nivo vode trenutno pada. I dalje postoji opasnost od bujičnih voda, zato ćemo noć provesti u pripravnosti. Sve službe su angažovane i dajemo sve od sebe", istakao je Reljić.
Kiša jačeg inteziteta u Kozarskoj Dubici pada od juče poslijepodne, a u porastu su svi bujični vodotoci. U selu Međeđa u dubičkoj Ravni zbog padavina koje ne jenjavaju situacija se usložnjava, a zbog vodostaja na obodnom kanalu koji se poravnao s mostom postoji opasnost da voda uđe u stambene objekte.
Pet kuća u Međeđi je zaplavljeno, a pojedina gazdinstva evakuišu stoku.
10.12.2022. - SVE SLUŽBE NA TERENU, NAJKRITIČNIJA TAČKA KOD BINJAČKE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zajedno sa dežurnim službama obilazi teren kako bi se utvrdile sve kritične tačke gdje bi voda, usljed obilnih padavina, mogla ugroziti stanovništvo, odnosno njihovu imovinu.
"Najkritičnija tačka je na nasipu kod Binjačke gdje su angažovane nadležne službe kako bi se reagovalo i spriječilo ugrožavanje domaćinstava u ovom dijelu grada”, rekao je Reljić i pozvao stanovnike da iz svojih podruma stvari premjeste na viši nivo i da slijede instrukcike nadležnih službi koje su u pripravnosti.
On je pojasnio da je količina vode prevelika i da bez obzira što crpne pumpe rade u punom kapacitetu, postoji opasnost od vode.
“Sve službe su na terenu, pratimo stanje i u slučaju potrebe zasjedaće Krizni štab. Još jednom poziv građanima da slijede instrukcije i iz podruma stvari premjeste na viši nivo”, poručio je načelnik Reljić i dodao da se za sada na putu prema Prijedoru u mjestu Knežica, kao i u pravcu Kostajnice saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom. Voda je, takođe, prekrila polovinu saobraćajnice na putu prema Gradišci kod “Crnačkog mosta”, a u mjestu Orahova prema Gradišci put je potpuno pod vodom.
09.12.2022. - ZAKAZANA GODIŠNJA I XVI REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić sazvao je godišnju sjednicu Skupštine opštine, koja će se održati 16. decembra 2022. godine.
Na godišnjoj sjednici biće razmatran Program rada Skupštine opštine za 2023. godinu, Prijedlog budžeta opštine Kozarska Dubica za 2023. godinu i odluka o izvršenju budžeta opštine.
Istog dana biće održana i XVI redovna sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica sa 27 tačaka dnevnog reda.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi