V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.03.2022. - STUPIO NA SNAGU PRAVILNIK O USLOVIMA OSTVARIVANJA PODRŠKE POLJOPRIVREDNICIMA U USLOVIMA PANDEMIJE
Odjeljenje za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica obavještava poljoprivredne proizvođače da je na snagu stupio Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednicima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.
Pravilnikom je predviđena novčana podrška za ratarsku proizvodnju, povrtlarstvo, voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, podršku uzgajivačima kvalitetno priplodnih junica i podršku uzgajivačima svinja, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Duško Bodilović.
On je naveo da će se od ponedjeljka , 21.marta u opštinkom Odjeljenju za poljoprivredu primati prijave poljoprivrednika za sredstva predviđena ovim Pravilnikom. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti i na broj telefona 052 416 022.
15.03.2022. - AMS RS: TRAKTORISTI MEĐU NAJUGROŽENIJIM UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU
U prethodnih pet godina na području Policijske uprave Prijedor ukupno je evidentirano 100 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora, od čega je 14 nesreća bilo sa poginulim licima, izjavio je načelnik sektora policije u ovoj upravi Mario Milašin.
Milašin je rekao novinarima da je na području Policijske uprave Prijedor stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, ali i istakao da traktoristi i lica koja se prevoze traktorima predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju kada je riječ o smrtnosti, odmah poslije vozača, odnosno, pješaka.
"Apelujem na sve vozače traktora da prije svega poštuju saobraćajne propise, upravljaju tehnički ispravnim traktorima, a poseban akcenat stavljam na upotrebu žutog rotacionog svjetla i ispravnost elektronskih uređaja kako na traktoru, tako i na priključnim vozilima", rekao je Milašin u Knežici gdje je danas održano predavanje za vozače traktora, u okviru republičke preventivne kampanje "Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom".
Milašin je dodao da se kampanja sprovodi na cijeloj teritoriji Republike Srpske od 11. do 31. marta.
Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Predrag Likokur rekao je da je na današnjem predavanju vozačima traktora ukazano na to kako da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju i šta je to što najčešće dovodi do saobraćajnih nezgoda.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović ukazao je da su uveliko počeli proljećni radovi u poljoprivredi, te u ime lokalne zajednice skrenuo pažnju na značaj poštovanja saobraćajnih propisa.
Bodilović je svim poljoprivrednicima zaželio uspješnu proizvodnu godinu.
Preventivnu kampanja "Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim
svjetlom" realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez sa 48 auto-moto društva i lokalne zajednice.
Njenom realizacijom očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu.
15.03.2022. - ZA DODJELU PLASTENIKA I OPREME PRIJAVLJENO 59 POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA
Tokom ove sedmice Komisija za odabir krajnjih korisnika za dodjelu plastenika i opreme putem sufinansiranja obilazi 59, u roku prijavljenih, poljoprivrednih proizvođača i vrši bodovanje i kontrolu ispunjenosti uslova propisanih ranije objavljenim javnim pozivom, potvrdio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović.
On je dodao da Komisiju čine predstavnik Humanitarne organizacije „Muslim Aid Association“ i dva predstavnika Opštine Kozarska Dubica.
„Rad Komisije na terenu bi trebao da bude završen do kraja ove sedmice, a potom slijedi izrada konačnog spiska korisnika“, rekao je Bodilović.
Projektom „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba kroz proizvodnju povrća u plasteniku” korisnicima u Kozarskoj Dubici biće dodijeljeno 20 plastenika površine 100 metara kvadratnih, sa sadnim, odnosno sjemenskim materijalom, te sistemom za navodnjavanje i dodatnom opremom.
Donatorska sredstva u iznosu od po 40 posto obezbijedili su Humanitarna organizacija “Muslim Aid Association” i Opština Kozarska Dubica dok je učešće korisnika 20 odsto od ukupne vrijednosti plastenika i prateće opreme, odnosno 630 KM.
14.03.2022. - APEL GRAĐANIMA DA NE PALE VATRU NA NEDOZVOLJENIM MJESTIMA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.
– Zakonom o zaštiti od požara definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukolikone preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre – navodi se u saopštenju.
Samo u prva dva mjeseca ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 12 šumskih požara tj. požara na otvorenom.
– Kako je nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja čest uzrok požara, upozoravamo da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala vrši na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati – dodaju u saopštenju.
Iz MUP-a navode da građani pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala trebaju ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.
Pozvali su građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.
07.03.2022. - 07.03.2022. – ČESTITKA NAČELNIKA OPŠTINE I PREDSJEDNIKA SKUPŠTINE OPŠTINE POVODOM 8. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine, Vladimir Rokić uputili su danas svim sugrađankama iskrene čestitke povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, uz podsjećanje da se obilježavanjem tog datuma slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena, kako kroz istoriju, tako i danas.

“Ovaj praznik sažima veliku istorijsku borbu žena za dostojastvo i ravnopravan položaj u društvu. Borba za ravnopravnost dala je značajne rezultate, ali još uvijek traje i potrebno je zajedničko djelovanje svih aktera u društvu kako bi se stvorili što bolji uslovi i poboljšao položaj žena. Danas žene u Kozarskoj Dubici i Republici Srpskoj obavljaju brojne visoke i odgovorne funkcije, aktivno učestvuju u političkom i javnom odlučivanju što potvrđuje da smo zrelo demokratsko društvo. Vaša uloga u društvu i porodici je neprikosnovena, a društvo koje ne koristi taj potencijal sputava svoj napredak. Srećan vam Dan žena”, navodi se u zajedničkoj čestitki.
07.03.2022. - OBAVJEŠTENJE: STUPIO NA SNAGU PRAVILNIK O NAMJENI I USLOVIMA KORIŠTENJA SREDSTAVA IZ PROGRAMA PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI
Iz Odjeljenja za poljoprivredu obavještavaju poljoprivrednike da je na snagu stupio Pravilnik o namjeni i uslovima korištenja sredstava iz Programa podsticaja u poljoprivredi od strane opštine Kozarska Dubica za 2022.godinu.
Stupanjem na snagu ovog Pravilnika poljoprivredici imaju mogućnost da konkurišu za podsticajna sredstva iz opštinskog budžeta, ove godine u ukupnom iznosu od 60.000 KM.
Raspodjela sredstava vršiće se kroz sufinansiranje kupovine mehanizacije,te podršku plasteničkoj proizvodnji, proizvođačima povrća, ulaganjima u pčelarskoj proizvodnji, kapitalnim ulaganjima u voćarskoj proizvodnji, organizovanju manifestacija za unapređenje i promociju poljoprivredne proizvodnje, kao i za interventne mjere i jednokratne novčane pomoći.
Ovim Pravilnikom propisuju se uslovi koje su obavezni da ispunjavaju fizička i pravna lica za ostvarivanje prava na novčane podsticaje, postupci za njihovo ostvarivanje, vrsta, visina i način isplate novčanih podsticaja, rokovi, kao i potrebna dokumentacija i obrasci.
Sve informacije poljoprivredni proizvođači mogu da dobiju u Odjeljenju za poljoprivredu Opštine Kozarska Dubica,kancelarija broj jedan ili putem telefona 052/416-022.
Program podsticaja u poljoprivredi opštine Kozarska Dubica za 2022. godinu dostupan je na Oglasnoj tabli internet stranice Opštine Kozarska Dubica.
04.03.2022. - DONESENA ODLUKA O KORIŠTENJU DIJELA SREDSTAVA IZ DONACIJE VLADE REPUBLIKE SRBIJE
Skupština opštine Kozarska Dubica održala je danas vanrednu sjednicu na kojoj je donesena Odluka o načinu korištenja dijela sredstava donacije Vlade Republike Srbije u iznosu 596.470,59 KM.
Po ovoj, jedinoj tački dnevnog reda sjednice, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Kozarska Dubica Danijel Bajalica izvjestio je odbornike Skupštine opštine da će se navedena sredstva koristiti za izmirenje poreskih obaveza Opštine Kozarska Dubica u iznosu od 508.828,59 KM.
Ostatak sredstava od 87.642 KM biće dodijeljeno kao grant Javnom preduzeću „Centar za informisanje i kulturu“ , takođe za izmirenja poredskih obaveza iz ranijeg perioda.
Bajalica je u izjavi novinarima rekao da će navedena sredstva biti isplaćena iz druge tranše donacije Republike Srbije, a da će ostatak sredstava biti utrošen na osnovu odluke koju će donijeti Skupština opštine.
On je naveo da će se na osnovu danas usvojene odluke biti izmirene sve obaveze prema poreskoj upravi što se tiče Opštine Kozarska Dubica, što će doprinijeti stabilizaciji opštinskog budžeta i redovnom radu.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je vanredna sjednica Skupštine opštine sazvana iz urgentnih razloga da bi se izbjegla blokada računa opštine.
„Mi smo naslijedili te obaveze iz ranijeg perioda kada su bile neke druge političke strukture u vlasti, ali su neke nastale i za vrijeme našeg mandata u periodu pandemije virusa korona kada smo se suočili sa drastičnim padom poreskih prihoda“, obrazložio je Reljić.
Reljić je naveo da je Odluka o načinu korištenja dijela sredstava donacije Vlade Republike Srbije danas donesena po ubrzanom postupku i zahvalio svim odbornicima koji su učestvovali u radu četvrte vanredne sjednice Skupštine opštine i dali saglasnost da se izmiri dug prema Poreskoj upravi Republike Srpske i nastavi neometano vršenje svih funkcija i nadležnosti opštine.
03.03.2022. - OBAVJEŠTENJE: POČINJE PODJELA REGRESIRANOG GORIVA ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavijestilo je poljoprivredne proizvođače da je počela podjela regresiranog dizel goriva za ovu godinu.
Iznos premije je 0,50 KM po litru, a odobrava se 100 litara dizel goriva za hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Podjela regresiranog goriva poljoprivrednim proizvođačima u Kozarskoj Dubici počinje sutra, 4.marta, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu.
Nakon što u ovom Odjeljenju preuzmu odgovarajuću potvrdu poljoprivrednici gorivo mogu preuzeti na svim benzinskim benzinskim pumpama na području opštine, a to su: oba prodajna mjesta kompanija „Nestro“ i „Ars“, te benzinske pumpe „Došlić“, „Nešković“, „Gagi trans“ u Drakseniću i „MMS promet“ u Međuvođu.
Potvrde se izdaju u kancelariji broj 1 Odjeljenja za poljoprivredu, radnim danom od 8 do 15 časova.
Prvim obračunom obuhvaćena su 202 poljoprivredna proizvođača u Kozarskoj Dubici koja su ispunila uslove, a koji nisu obuhvaćeni prvim biće blagovremeno obaviješteni o narednom obračunu.
Rok za ažuriranje podataka u APIF-u, na osnovu čega poljoprivrednici stiču pravo na regresirani dizel, je 15. maj, a Agencija za agrarna plaćanja će u skladu sa tim vršiti dodatne dopune spiskova korisnika.
Regresirano dizel gorivo korisnici mogu preuzeti do 31. oktobra.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi