V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

24.03.2022. - APEL GRAĐANIMA DA NE PALE VATRU NA NEDOZVOLJENIM MJESTIMA, OD DANAS POJAČANE KONTROLE UZ PRIMJENU KAZNENIH ODREDBI
Zbog velikog broja požara na teritoriji opštine Kozarska Dubica jutros je u Kabinetu načelnika održan sastanak svih nadležnih službi kako bi se ovakve pojave stavile pod kontrolu i zaštitili životi i imovina.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić potvrdio je da je jutros na sastanku, na kome su prisustvovali predstavnici Teritorijalne vatrogasne jedinice, Civilne zaštite, Policijske stanice i Šumskog gazdinstva, odlučeno da od danas krenu pojačane kontrole terena, te da će se za nesavjesno spaljivanje korova i živica pisati kaznene odredbe.
“Apelujemo na sve građane da vode računa jer dolazimo u situaciju da se dnevno dešava po nekoliko požara većih razmjera. To dovodi do ugrožavanja života i imovine, stoga molimo da se prije spaljivanja korova, biljnih i drugih materijala na poljoprivrednim parcelama
obavezno, obavijesti Teritorijalna vatrogasna jedinica, te da se paljenje ne vršu na površinama blizu šuma”, rekao je Reljić i još jednom pozvao građane da sarađuju.
On je naglasio da će od danas biti pojačana kontrola sprovođenja preventivnih mjera protiv požara i apelovalo na građane da se ponašaju odgovorno pri korišćenju otvorenog plamena u prirodi.
23.03.2022. - IZBOR KANDIDATA ZA UČEŠĆE BA DJEČIJEM FESTIVALU "RITAM EVROPE"
Audicija povodom izbora kandidata za učešće na dječijem festivalu “Ritam Evrope” biće održana u Kozarskoj Dubici u srijedu, 23. marta, u Domu kulture sa početkom u 10.30 časova.
Dubičani uzrasta od 12 do 21 godine mogu da se prijave na audiciju, a najtalentovaniji će imati priliku učestvovati u muzičkom takmičenju televizijskog programa “Ritam Evrope 2022”, osmišljenom na principu Evrovizije.
U zavisnosti od afiniteta, kandidati mogu da pjevaju, igraju folklor ili plešu moderne plesove, te mogu da nastupaju pojedinačno ili grupno.
“Opštinska uprava potpisala je ugovor prema kojem će opština Kozarska Dubica u 2022. godini učestvovati na dječijem festivalu “Ritam Evrope”. Na ovaj način želimo da budemo otvoreni i da omogućimo mladim i kreativnim ljudima da pokažu sve svoje talente.”, rekao je načelnik opštine Radenko Reljić.
On je rekao da je ovo velika prilika da talentovana djeca i omladina Kozarske Dubice rade sa iskusnim mentorima i da je ovo jedna vrsta stipendiranja i poklon najboljim plesačima i pevačima opštine.
Partner u ovom projektu zajedno sa Opštinskom upravom je JP “Centar za informisanje i kulturu”.
Direktor ovog preduzeća Dijana Kondić potvrdila je da će se audicija za izbor najtalentovanije djece i omladine održati u Domu kulture, u srijedu, 23. marta, u 10.30 časova i izrazila zadovoljstvo što će Kozarska Dubica ove godine biti dio televizijskog programa ” Ritam Evrope”.
“Ovo je svakako prilika da se naši talenti predstave van Kozarske Dubice i budu naši najbolji ambasadori iz oblasti kulture i umjetnosti”, dodala je ona i pozvala sve zainteresovane da dođu u srijedu u Dom kulture na audiciju.
U septembru 2022. godine biće održani takmičenja u Kotor Varoši, odakle su prošlogodišnji pobjednici festivala.
Televizijski tim „Ritam Evrope“ na audiciji će odabrati najtalentovaniju djecu koja ce našu opštinu predstavljati na Radio Televiziji Republike Srpske.
22.03.2022. - SUTRA DAN ŽALOSTI U REPUBLICI SRPSKOJ
Vlada Republike Srpske danas je, na telefonskoj sjednici, donijela Zaključak kojim se srijeda, 23. mart, proglašava danom žalosti u Republici Srpskoj, zbog brutalnog ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Prema zaključku Vlade, sutra će se na institucijama Republike Srpske istaći zastave na pola koplja, otkazati kulturne manifestacije i prilagoditi sportske manifestacije datom trenutku.
21.03.2022. - SPROVEDENA AKCIJA ČIŠĆENJA OBALE RIJEKE MOŠTANICE
U organizaciji Planinarsko sportskog društva "Pecija" i Opštine Kozarska Dubica, pod sponzorstvom Vlade Švedske i Nevladine organizacije "CERD" iz Laktaša, u okviru projekta "Misli o prirodi", danas je kod manastira Moštanica provedena akcija čišćenja obala rijeke Moštanice i samog izletišta.
"Akcija pod radnim nazivom "ČUVAJMO SVETINJE = VODOTOKE = ŠUME" okupila je 30 planinara i ljubitelja prirode“, izjavila je predsjednica Sportsko planinarskog društva „Pecija“ Slavica Drvenica.
Ona je dodala da je ovo područje za građane Kozarske Dubice veoma značajano i često posjećeno, kao i planinarska staza koja se nalazi u samoj blizini.
Drvenica je pozvala sve Dubičane da se ugledaju na planinare i aktivno rade na zaštiti i očuvanju prirode, naših voda i šuma.
Direktor NVO “CERD“ iz Laktaša Miodrag Matavulj je rekao da je Kozarska Dubica poznata po svojim šumama i vodotocima, te da je izletište kod manastira Moštanica pravo mjesto za obilježavanje Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda.
On je istakao veoma dobru saradnju sa Opštinom i organizacijama civilnog društva u Kozarskoj Dubici, te najavio inicijativu da izletište Moštanica, koje je prirodni dragulj i veoma značajno za stanovnike, uđe u redovno održavanje od strane Opštine.
„Na taj način ćemo osigurati da ovo izletište uvijek bude čisto i uređeno“, istakao je Matavulj.
Stručni saradnik u opštini Kozarska Dubica Miroslav Ostojić je učesnicima akcije kod manastira Moštanica održao dvije prezentaciju na temu zaštite voda i šuma.
„Učešćem u akciji i ovom prezentacijom šaljemo jedinstvenu poruku o potrebi očuvanja i zaštite kulturnog i prirodnog blaga koje mi sasvim sigurno posjedujemo, samo ponekad o tome ne vodimo računa“, rekao je Ostojić.
Prezentacijom o zaštiti voda i šuma završene su današnje ekološke aktivnosti kod manastira Moštanica, a druženje planinara i ostalih učesnika akcije nastavljeno je uz ručak u prirodi.
18.03.2022. - STUPIO NA SNAGU PRAVILNIK O USLOVIMA OSTVARIVANJA PODRŠKE POLJOPRIVREDNICIMA U USLOVIMA PANDEMIJE
Odjeljenje za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica obavještava poljoprivredne proizvođače da je na snagu stupio Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednicima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.
Pravilnikom je predviđena novčana podrška za ratarsku proizvodnju, povrtlarstvo, voćarsko-vinogradarsku proizvodnju, podršku uzgajivačima kvalitetno priplodnih junica i podršku uzgajivačima svinja, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Duško Bodilović.
On je naveo da će se od ponedjeljka , 21.marta u opštinkom Odjeljenju za poljoprivredu primati prijave poljoprivrednika za sredstva predviđena ovim Pravilnikom. Sve informacije zainteresovani mogu dobiti i na broj telefona 052 416 022.
15.03.2022. - AMS RS: TRAKTORISTI MEĐU NAJUGROŽENIJIM UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU
U prethodnih pet godina na području Policijske uprave Prijedor ukupno je evidentirano 100 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali vozači traktora, od čega je 14 nesreća bilo sa poginulim licima, izjavio je načelnik sektora policije u ovoj upravi Mario Milašin.
Milašin je rekao novinarima da je na području Policijske uprave Prijedor stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, ali i istakao da traktoristi i lica koja se prevoze traktorima predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju kada je riječ o smrtnosti, odmah poslije vozača, odnosno, pješaka.
"Apelujem na sve vozače traktora da prije svega poštuju saobraćajne propise, upravljaju tehnički ispravnim traktorima, a poseban akcenat stavljam na upotrebu žutog rotacionog svjetla i ispravnost elektronskih uređaja kako na traktoru, tako i na priključnim vozilima", rekao je Milašin u Knežici gdje je danas održano predavanje za vozače traktora, u okviru republičke preventivne kampanje "Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom".
Milašin je dodao da se kampanja sprovodi na cijeloj teritoriji Republike Srpske od 11. do 31. marta.
Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Predrag Likokur rekao je da je na današnjem predavanju vozačima traktora ukazano na to kako da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju i šta je to što najčešće dovodi do saobraćajnih nezgoda.
Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović ukazao je da su uveliko počeli proljećni radovi u poljoprivredi, te u ime lokalne zajednice skrenuo pažnju na značaj poštovanja saobraćajnih propisa.
Bodilović je svim poljoprivrednicima zaželio uspješnu proizvodnu godinu.
Preventivnu kampanja "Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim
svjetlom" realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez sa 48 auto-moto društva i lokalne zajednice.
Njenom realizacijom očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu.
15.03.2022. - ZA DODJELU PLASTENIKA I OPREME PRIJAVLJENO 59 POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA
Tokom ove sedmice Komisija za odabir krajnjih korisnika za dodjelu plastenika i opreme putem sufinansiranja obilazi 59, u roku prijavljenih, poljoprivrednih proizvođača i vrši bodovanje i kontrolu ispunjenosti uslova propisanih ranije objavljenim javnim pozivom, potvrdio je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović.
On je dodao da Komisiju čine predstavnik Humanitarne organizacije „Muslim Aid Association“ i dva predstavnika Opštine Kozarska Dubica.
„Rad Komisije na terenu bi trebao da bude završen do kraja ove sedmice, a potom slijedi izrada konačnog spiska korisnika“, rekao je Bodilović.
Projektom „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba kroz proizvodnju povrća u plasteniku” korisnicima u Kozarskoj Dubici biće dodijeljeno 20 plastenika površine 100 metara kvadratnih, sa sadnim, odnosno sjemenskim materijalom, te sistemom za navodnjavanje i dodatnom opremom.
Donatorska sredstva u iznosu od po 40 posto obezbijedili su Humanitarna organizacija “Muslim Aid Association” i Opština Kozarska Dubica dok je učešće korisnika 20 odsto od ukupne vrijednosti plastenika i prateće opreme, odnosno 630 KM.
14.03.2022. - APEL GRAĐANIMA DA NE PALE VATRU NA NEDOZVOLJENIM MJESTIMA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana.
– Zakonom o zaštiti od požara definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukolikone preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre – navodi se u saopštenju.
Samo u prva dva mjeseca ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 12 šumskih požara tj. požara na otvorenom.
– Kako je nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja čest uzrok požara, upozoravamo da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala vrši na odgovoran način, samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje se mogu kontrolisati – dodaju u saopštenju.
Iz MUP-a navode da građani pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala trebaju ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja. U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu.
Pozvali su građane da prilikom uočavanja požara ili u slučaju nekontrolisanog širenja vatre, o tome odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi