V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.10.2020. - PAŠALIĆ: KOZARSKA DUBICA PREPOZNATLJIVA PO POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da opština Kozarska Dubica postaje prepoznatljiva po poljoprivrednoj proizvodnji, jer postoje nove tehnologije, firme i subjekti koji uspješno okupljaju poljoprivredne proizvođače u kooperantskom odnosu.
"To veoma dobro izgleda i drago nam je da imamo sve veće prinose, nove sorte koje su prinosnije i kvalitetnije. Ministarstvo, kao i Vlada, će pomoći tim poljoprivrednim proizvođačima i u okviru podsticaja, čija je isplata redovnija nego ikad, ali i nekim investicijama koje se prije svega tiču navodnjavanja i odvodnjavanja", rekao je Pašalić novinarima.
On je precizirao da je u završnoj fazi projekat navodnjavanja Draksenića i dubičke Ravni, a da očekuje da projektno rješenje bude završeno do kraja ove godine.
"Već tokom naredne godine očekujemo sredstva Svjetske banke za izgradnju tog sistema za navodnjavanje, koji će sigurno učiniti izvjesnijom tu poljoprivrednu proizvodnju, u okviru kapitalnog projekta ukupne vrijednosti veće od 50 miliona KM", rekao je Pašalić.
On je naveo da će do kraja godine početi sanacija crpnih stanica Glavinac jedan i dva na području opštine Kozarska Dubica i crpne stanice u Orahovi na području Gradiške.
Kada je riječ o zaštiti od poplava, Pašalić je naglasio da je područje opštine Kozarska Dubica trenutno bezbjedno jer je završena sanacija Savskog nasipa, uključujući i kritičnu tačku na Mlinaricama.
"Obezbijedili smo sredstva za eksproprijaciju za nastavak radova na Savskom nasipu prema Orahovi i Gradišci, ali je zbog nesretnih okolnosti u vezi sa sudskim presudama taj novac, nažalost, otišao u drugom pravcu", rekao je Pašalić i dodao da će resorno ministarstvo naći mogućnosti da pomogne opštini Kozarska Dubica.
Govoreći o sektoru šumarstva, Pašalić je naveo da u Kozarskoj Dubici postoje značajni privredni subjekti koji se bave preradom drveta, od primarne do finalne prerade, čiji proizvodi mogu biti izvezeni u inostranstvo sa dodatnom vrijednošću.
"Moramo i njima pomoći, i razgovarali smo o tome da ćemo se, ukoliko bude ukrupnjavanja tih firmi, sigurno potruditi da zajedno sa `Šumama Srpske` obezbijedimo dovoljnu količinu sirovine da bi ti privredni subjekti uspješno radili", rekao je Pašalić.
Kada je riječ o "Milijekoproduktu", Pašalić je rekao da su ga ljudi iz mljekare uvjerili da, iako imaju znatne zalihe na stanju, neće prekidati otkup, na čemu im je zahvalan.
"Vidjeli ste da u okruženju imamo najave zatvaranja nekih mljekara, kao što je slučaj u Osijeku u Hrvatskoj. Na sreću, ovdje to nije slučaj", rekao je Pašalić.
On je ocijenio da je firma "Jelena" iz Kozarske Dubice uspostavila kvalitetan kooperantski odnos sa velikim brojem proizvođača koji je za primjer, ne samo za prijedorsku regiju, već i za BiH.
"Nemamo puno takvih generatora i primjera gdje jedan privatni subjekt tako uspješno okupi ljude oko sebe i da svi budu zadovoljni", naglasio je Pašalić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je ministru Pašaliću, koji je drugi put u radnoj posjeti Kozarskoj Dubici i rekao da je dogovoreno obezbjeđenje dodatnih količina drvnih sirovina za potrebe razvoja lokalne privrede.
"Ministar je došao da se informiše o problemima koji se tiču njegovog resora, od vodozaštite, sanacije nasipa i pumpnih stanica, raspodjele zemljišta u svojini Republike, temama iz područja drvoprerade, poljoprivrede i prerade mlijeka", rekao je Reljić i dodao da je ministar zadovoljan stanjem u Kozarskoj Dubici.
Nakon sastanka sa Reljićem, predsjednikom Skupštine opštine Milovanom Barišićem i drugim opštinskom zvaničnicima, ministar Pašalić će u Kozarskoj Dubici posjetiti kompaniju "Mlijekoprodukt", firmu "Jelena" i vinariju "Banjac".
01.10.2020. - ŠERANIĆ: POVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U KOZARSKOJ DUBICI
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je epidemiloška situacija u Kozarskoj Dubici povoljna, te da se situacija prati, uz sprovođenje redovnih aktivnosti.
Šeranić kaže da se na sastanku sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem, predsjednikom Skupštine opštine Milovanom Barišićem, te direkorima Doma zdravlja Vladom Karagićem i Centra za socijalni rad Majom Špica Knežević upoznao o situaciji u vezi obezbjeđenja zdravstvne zaštite građanima Kozarska Dubice, kao i obezbjeđenju prava iz oblasti socijalne zaštite.
On je naveo da su tema razgovora bili i projekti koji su trenutno u toku, a koji podrazumijevaju rekonstrukciju i adaptaciju Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici sredstvima Vlade Srbije.
"Time ćemo infrastrukturno kompletirati i obnoviti u potpunosti Dom zdravlja, zajedno sa vozilom koje je upravo došlo iz donacije Vlade Srbije", rekao je Šeranić i dodao da je i sa aspekta kadra stanje vrlo zadovoljavajuće.
On kaže da su u Kozarskoj Dubici su vidljivi problemi koji se odnose se na funkcionisanje Centra za socijalni rad, prije svega u oblasti dugovanja koja su nastala po pitanju smještaja lica iz Kozarske Dubice u gerijatrijskim i drugim ustanovama koje pružaju usluge iz socijalne zaštite.
"Ti dugovi su narasli na 720.000 KM i svakako predstavljaju prijetnju funkcionisanju samog Centra, ali i budžeta opštine Kozarska Dubica, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad u trezorskom načinu poslovanja i funkcioniše putem opštine koja ima obaveze u skladu sa zakonom, zajedno sa republičkim nivoom da obezbijedi socijalnu zaštitu građanima", rekao je Šeranić. On je najavio da će ti problemi biti zajednički razmatrani u narednom periodu.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je na sastanku razgovarano o rješavanju finansijskih obaveza Doma zdravlja i Centra za socijalni rad, te da u tome očekuje podršku republičkih institucija.
"Što se tiče Doma zdravlja, možemo da budemo zadovoljni radom naše ustanove, koja je dobro odgovorila na probleme koji se tiču kovida 19. Ustanova u potpunosti izvršava svoje obaveze, a ima nekih problema koji se u hodu rješavaju", rekao je Reljić.
On je zahvalio Vladi i resornom ministarstvu za donacije koje će biti od koristi građanima Kozarske Dubice.
1.10.2020. - OBAVJEŠTENJE: OD 1. OKTOBRA NA SNAZI ZIMSKO RADNO VRIJEME
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica obavještava vlasnike ugostiteljskih objekata, trgovinskih, zanatsko-preduzetničkih i uslužnih radnji da od 1. oktobra ove, do 31. marta naredne godine rade po zimskom radnom vremenu.
Propisano radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 6.00 časova do 24 časa, u skladu epidemiološkim mjerama koje su na snazi.
Zimsko radno vrijeme za trgovinske, zanatsko-preduzetničke i uslužne radnje radnim danom je od 7.00 do 21.00 čas, a nedjeljom od 7.00 do 20.00 časova, dok dragstori, pekare, i trgovinske radnje na autobuskoj ili benzinskim stanicama i u zimskom periodu mogu da rade 24 časa dnevno.
Iz Komunalne policije podsjećaju vlasnike da obavijest o radnom vremenu mora biti vidljivo istaknuta na ulazu u ugostiteljske objekte i trgovinske radnje.
28.09.2020. - PRILIV MIGRANATA I KORONA VIRUS AKTUELNA PROBLEMATIKA KOJA UTIČE NA BEZBJEDNOST
Bezbjednosna situacija na području opštine Kozarska Dubica je zadovoljavajuća po svim posmatranim oblastima, a aktuelnu problematiku čine situacije u vezi sa prilivom migranata i korona virusom, konstatovano je danas na sastanku Foruma za bezbjednost opštine Kozarska Dubica.
Na prijedlog načelnika opštine Kozarska Dubica Radenka Reljića, za novog predsjednika tog neformalnog i multisektoralnog tijela izabran je Duško Bodilović, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.
U izjavi novinarima Bodilović je rekao da je na današnjem stastanku razmatrano nekoliko tema, a da je aktuelni problem situacija sa korona virusom, koja je u diretnoj vezi sa bezbjednošću i zdravljem ljudi.
„Tokom ove godine, u većini segmenata, smanjio se broj evidentiranih prekršaja, a stanje bezbjednosti je na zadovoljavajućem nivou. Situacija sa korona virusom je pod kontrolom, a naš Dom zdravlja se dobro nosi sa tim problemima i sve njihove službe funkcionišu i spremne su za sezonu sezonskog gripa, kada očekuju pojačan priliv pacijenata“, rekao je Bodilović.
On je izrazio očekivanje da će i u jesenjskom i zimskom periodu situacija ostati pod kontrolom.
Komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković izjavio je da je stanje bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica zadovoljavajuće po svim praćenim oblastima.
„Za ovih osam mjeseci smanjen je broj krivičnih djela, a poboljšanje je evidentirano i u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Sada je to stanje dosta dobro, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda, a posebno saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica“, rekao je Milanković.
On je naglasio da je najaktuelniji problem migrantska populacija.
„Trenutno imamo pojačan priliv migranata na području naše opštine, a to se posebno odnosi na oblast oko rijeke Save i Spomen-kompleksa Donja Gradina. Evidentiramo i pratimo stanje i nadamo se da će se dolaskom hladnijeg vremena broj migranata smanjiti“, rekao je Milanković.
Forum za bezbjednost je neformalna, nestranačka i multisektoralna instituacija konstitusana na nivou lokalne zajednice, koja za cilj ima da policijski organi zajedno sa drugim institucijama i organizacijama lokalne zajednice rade na detektovanju, rješavanju i prevenciji bezbjednosnih problema.

23.09.2020. - ANALIZIRANI SUDSKI POSTUPCI KOJI OPTEREĆUJU BUDŽET OPŠTINE
Glavni republički pravobranilac Milimir Govedarica izjavio je danas da su analizirani određeni sudski postupci iz prethodnog perioda koji opterećuju funkcionisanje opštine Kozarska Dubica i da se sagledava način uključivanja i drugih institucija u provjeravanje i ponavljanje tih postupaka.
"Sagledavamo način uključivanja i drugih institucija u provjeravanje i ponavljanje određenih postupaka", rekao je Govedarica tokom radnog sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i savjetnikom srpskog člana predsjedništva BiH Milanom LJepojevićem.
Govoreći o infrastrukturnim projektima, a prvenstveno izgradnji brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica, Govedarica je rekao da je Vlada Srpske već pokrenula pitanje izrade projektne dokumentacije, u čemu aktivno učestvuje Pravobranilaštvo.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da su tema sastanka bile sudske presude koje su budžet opštine opterećivale u prethodnom periodu, te eksproprijacija i izrada glavnog tehničkog projekta za izgradnju brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica i stečajni postupak u preduzeću "HPK" u Kozarskoj Dubici.
"Što se tiče sudskih presuda, radi se o velikim sumama novca, a te tužbe potiču iz vremena prije mog mandata. Riječ je o različitim pojedincima, institucijama, firmama, čak i političkim strankama koje su po različitim osnovama do sada iz opštinskog budžeta uzele više od 3.200.000 KM, što je trećina opštinskog budžeta", izjavio je Reljić novinarima.
On je naveo da tom iznosu treba dodati i pet miliona KM obaveza po osnovu kredita.
"Ukupno je u ove četiri godine više od osam miliona KM otišlo na servisiranje ove dvije stavke. To strašno opterećuje naš rad i mi u ove četiri godine nismo raspolagali sa četiri nego sa tri budžeta", naglasio je Reljić.
Prema njegovim riječima, to se negativno reflektovalo na rad opštine Kozarska Dubica i svih pojedinaca, organizacija i preduzeća koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, uključujući i invalide, borce, studente i sve ostale kategorije.
"Upravo zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske i razumijevanju našeg vrha, mi smo uspjeli da sačuvamo naš budžet likvidnim i uspjeli da održimo svoje redovne aktivnosti", rekao je Reljić.
Reljić je istakao da opština Kozarska Dubica ima aposolutnu podršku kada je riječ o izgradnji brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica i situaciji u preduzeću "HPK" i naglasio da očekuje da se i o tim pitanjima nađu adekvatna rješenja.
"Mi u opštinskoj upravi spremamo nekoliko mjera na osnovu zakonskih rješenja koja se tiču tih sudskih presuda i tražićemo apsolutnu zaštitu interesa opštine, uz saglasnost podršku Pravobranilaštva, da ne bi opštinski budžet dolazio u poziciju da upada u ove probleme, posebno s obzirom na to da je riječ o dugovima koji datiraju od 2013. do 2016. godine i koje su naš grad gotovo dovele do potpunog kolapsa", rekao je Reljić.
On je dodao da opština Kozarska Dubica neće propasti u finansijskom smislu zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske.
"Mi ćemo učiniti sve i angažovati sve naše kapacitete da očuvamo naš budžet stabilnim, odnosno likvidnim", dodao je Reljić.
18.09.2020. - OBILJEŽENO 25 GODINA OD AGRESIJE HRVATSKE VOJSKE NA ZAPADNE GRANICE REPUBLIKE SRPSKE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je iz Kozarske Dubice, mjesta centralnog obilježavanja 25 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske, uputio poruku mira, koji treba da obezbijedi razvoj, ali i sjećanja na sve stradale u hrvatskoj agresiji na srpske etničke prostore.
"Agresija tadašnje hrvatske vojske izvršena je u želji da se slomi život i narod na ovim prostorima. To nije prvi put da se baš na ovim prostorima vidi najoštriji napad hrvatskih jedinica prema srpskom stanovništvu. To je bila sigurno nepotrebna operacija sa stanovišta Hrvatske toga vremena, ali je to bio rezultat dogovora koji su imali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman da se slomi Republika Srpska", izjavio je Dodik novinarima.
Nakon parastosa ubijenim vojnicima i civilima, Dodik je rekao da agresor 1995. godine nije uspio u svojoj namjeri.
"Poruka je i da nas nisu slomili! Ostajemo ovdje i naš odgovor je život i Republika Srpska!", poručio je Dodik u Kozarskoj Dubici.
On je rekao da da Republika Srpka drži korak sa drugim prostorima i da je, bez obzira na ozbiljnu izloženost, sankcije i bombardovanja NATO-a, znatno obnovila svoj socijalni, privredni i infrastrukturni život.
"Republika Srpska pokazuje snagu vitalnosti koja je zalog i dug prema onim koji su stradali", istakao je Dodik.
On je dodao da je u agresiji na tri zapadnokrajiške opštine Republike Srpske ubijeno 56 civila, što je više nego vojnika, kojih je poginulo 51.
"To govori da ciljevi nisu bili samo vojni, već i civilni. Za te zločine nad civilima niko nije odgovarao. S druge strane, Srbi su satanizovani, za Srbe je uvijek bilo predodređeno da budu krivi, da budu procesuirani, ali to je nešto što sa čim moramo da živimo. Mi Srbi smo ovdje naučili lekcije da upravo sve te nepravde koje smo doživljavali pretvorimo u našu želju za što boljom i stabilnijom Republikom Srpskom. I ovaj dan je upravo to", naglasio je Dodik.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da je u 50 godina isti neprijatelj napao Srbe koji žive u ovom krajevima.
"U Drugom svjetskom ratu izvršen je masovan pokolj stanovništva na ovim prostorima, a istu namjeru su imali i agresori 1995. godine kada su prešli rijeku Unu", rekao je Milunović i dodao da je namjera agresora bila da Srbe u potpunosti istjeraju iz Republike Srpske, sa vjekovnih ognjišta.
On je naglasio da su u toj vojnoj operaciji angažovane elitne jedinice hrvatske vojske kojima su se suprotstavile srpske jedinice oslabljenog sastava, uz značajnu ulogu pitomaca i avijacije.
"Spriječeno je da se učini ono što su učinili u Drugim svjetskom ratu, ali uz naše velike žrtve. Mi danas obilježavamo pobjedu, koja je u suštini sačuvala ne samo ove krajeve, već i Republiku Srpsku i prisjećamo se onih koji su herojski branili i odbranili naše granice", rekao je Milunović.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić naglasio je da 18. septembar treba da bude upisan zlatnim slovima i brojevima jer je na taj datum 1995. godine odbranjena Republika Srpska.
U izjavi novinarima, Reljić je podsjetio na tok napada i odbrane Kozarske Dubice u kojoj su nakon dva dana borbe zaustavljene elitne hrvatske jedinice.
"Hrvatske jedinice su vraćene i doživjele su veliki vojni gubitak jer su srpski narod, vojska i policija imali želju da ostanemo na ovim prostorima. LJudima koji su dali život dugujemo veliku zahvalnost. Da je Kozarska Dubica pala, mapa Republike Srpske ne bi izgledala kao danas", rekao je Reljić.
Tadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz izjavio je da je bitka za odbranu zapadnih granica Republike Srpske bila jedna od najsudbonosnijih bitaka koje je izvojevala Vojska Republike Srpske.
"Najsudbonosnije zato što nije bilo druge mogućnosti, nije bilo drugog pokušaja. Mi smo to na vrijeme shvatili i danas je prilika da, nakon 25 godina, izrazimo poštovanje prema svim komandama jedinica, vojnicima i borcima, te da se sjetimo onih koji su položili život na braniku otadžbine", rekao je Ćurguz.
On je naglasio da su efekti ove bitke rezultirali opstankom Republike Srpske.
Nakon parastosa koji je služen kod spomen-krsta u porti Hrama Svete Petke u Kozarskoj Dubici, vijenac na to spomen-obilježje u ime institucija Republike Srpske položili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izaslanik predsjednika Srpske Slobodan Župljanin i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, a cvijeće su zatim položile druge delegacije i pojedinci.
Ovaj istorijski događaj zbog pandemije virusa korona ove godine je obilježen sa skraćenim programom i uz preporuku Republičkog štaba za vanredne situacije do 50 ljudi.
Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji ubijeno je 106 lica, od kojih 55 civila i 51 vojnik. Ranjeno je 39 civila i 62 vojnika.
Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a, prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.
Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova. Hrvatska vojska bila je u sadejstvu sa pripadnicima takozvane Armije BiH i HVO-a.
Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.
Obilježavanje 25 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, a na lokanom nivou sjećanje na te događaje obilježile su i opštine Novi Grad i Kostajnica i grad Gradiška.
17.09.2020. - URUČENA POSTHUMNA ODLIKOVANJA ZA 45 BORACA IZ KOZARSKE DUBICE I PRIJEDORA
Izaslanik predsjednika Srpske Slobodan Župljanin i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić uručili su danas posthumno 45 odlikovanja, Medalja zasluga za narod, porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja Kozarske Dubice i Prijedora.
Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovani: Zoran Konjević, Zoran Petrović, Mile Rašinac, Zoran Lakobrija, Duško Gligorić, Miloš Bačić, Aleksa Šuvak, Ratko Rapajić, Saša Lakobrija, Radomir Marin, Miroslav Tadić, Milan Pralica, Miro Sadžak, Milutin Rajčević, Slobodan Grahovac, Ranko Rusić, Ostoja Malbašić, Ilija Boščanin, Branislav Matić, Pero Bajalica, Miladin Vidović, Čedomir Živković, Ibrahim Bajrić.
Medaljom zasluga za narod posthumno su odlikovani i: Željko Bilić, Rado Milić, Drago Mikić, Nikola Burazor, Radinko Grbić, Radoslav Marjanović, Milinko Krnjajić, Željko Grujičić, Nenad Babić, Pano Bokan, Uroš Blagojević, Novak Mirković, Zlatko Tatić, Milan Radović, Dragan Vrban, Miroslav Vidović, Željko Grujić, Ernad Hašić, Gojko Rašić, Mirko Ćurčija, Milivoj Bakić iz Kozarske Dubice i Dragan Ćeran iz Prijedora.
"Posthumna odlikovanja poginulim borcima Vojske Republike Srpske dodjeljuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Republika Srpska je opredijeljena da posthumno odlikuje sve poginule borce koji do sada nisu odlikovani i tako iskaže priznanje i poštovanje za žrtvu koju su dali u proteklom ratu za Republiku Srpsku - našu najveću svetinju", rekao je Župljanin novinarima u Kozarskoj Dubici.
On je dodao da je svjestan da je to mali dio duga prema svima koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.
"Važno je da imamo takav pristup i osjećaj da te ljude nikada ne zaboravimo i da ih se sjećamo", naglasio je Župljanin i dodao da će u svom razvojnom putu Republika Srpska voditi računa o potomcima i porodicama poginulih boraca.
On je istakao da se i danas vodi žestoka borba za opstanak Republike Srpske.
"Napadi na nju su svakim danom sve žešći, ali danas drugačijim sredstvima i metodama nego kada samo imali rat", rekao je Župljanin.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske i njenom izaslaniku u nastojanju da posthumnom dodjelom odlikovanja bude iskazano poštovanje ljudima koji su položili živote za slobodu i Republiku Srpsku.
"Ovo je danas emotivan trenutak jer sam ulaskom u ovu salu sreo ljude sa kojima sam bio na ratištu kao ratni ljekar, a mnoge naše poginule sam lično poznavao. Ovo je trenutak da se prisjetimo tih teških dana za Republiku Srpsku i opštinu Kozarska Dubica", rekao je Reljić.
On je naglasio da će Republika Srpska i opština u skladu sa mogućnostima nastaviti da pomažu porodice poginulih boraca, njihove supruge i djecu.
"Ti ljudi nikada ne smiju da budu prepušteni zaboravu. Oni žive u našim srcima i temeljima Republike Srpske", naglasio je Reljić i podsjetio da se u Kozarskoj Dubici sutra obilježava 25 godina od odbrane područja opštine i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.
Član Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica pozdravila je odluku o posthumnom odlikovanju svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske.
Ona je navela da se još traga za više od 2.650 poginulih Srba.
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, odlikovala je 282 poginula borca Vojske Republike Srpske Medaljom zasluga za narod.
Posthumna odlikovanja data su na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Srpske.
17.09.2020. - NAJAVA: OBILJEŽAVANJE 25 GODINA OD ODBRANE ZAPADNIH GRANICA
U Kozarskoj Dubici sutra će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 25 godina od odbrane zapadnik granica Republike Srpske.
Tim povodom u 10.30 časova u porti hrama Svete Petke biće služen parastos, dok je u 10.45 časova predviđeno polaganje vijenca i cvijeća.
Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica podsjetio je da je tokom agresije Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u septembra 1995. godine ubijeno 106 srpskih vojnika i civila.
On kaže da je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ubijen je 51 vojnik i 55 civila, dok su ranjena 62 vojnika i 39 civila.
Torbica je rekao na konferenciji za novinare u Banjaluci da su pripadnici Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO-a u operacijama "Maestral" i "Una 95" u septembru 1995. godine pokušali da iskoriste tadašnje NATO bombardovanje Republike Srpske i zauzmu njene zapadne granice, ali im to nije pošlo za rukom.
"Vojska Republike Srpske 18. i 19. septembra 1995. godine uspjela je da odbrani zapadne granice Srpske", rekao je Torbica i dodao da su hrvatske snage imale velike gubitke i da su priznale da je to njihov najveći poraz u proteklom ratu.
On je podsjetio da je operacija "Maestral" uslijedila nakon agresije hrvatskih snaga na bivšu Republiku Srpsku Krajinu u operaciji "Oluja" u avgustu 1995. godine.
"Neprijateljske snage tada su nastavile čišćenje teritorije sa srpskim stanovništvom napadom na južni i jugozapadni dio Republike Srpske, čiji je cilj bio osvajanje zapadnih dijelova Srpske", rekao je Torbica.
On je naveo da je cilj operacije "Una 95", napadom na krajnje zapadne granice Republike Srpske od Novog Grada do Gradiške, bio je osvajanje prostora do Banjaluke izlazak na rijeku Drinu i zauzimanje čitave teritorije Republike Srpske.
Torbica je rekao da su naselja i gradovi pretrpjeli velika razaranja i štetu, koja se u Novom Gradu procjenjuje na 83 miliona KM, Kostajnici oko 40 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici oko 50,4 miliona KM.
Predsjednik pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Miroslav Maričić rekao je da će ovaj istorijski događaj na lokalnom nivou biti obilježen i u Novom Gradu, Kostajnici i Gradišci.
Ovaj istorijski događaj biće obilježen u skladu sa važećim preporukama u vezi sa sprečavanjem širenja zaraze virusom korona.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi