V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.01.2024. - U DONJOJ GRADINI OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je u progonu Jevreja tokom Holokausta u nacističkim logorima stradao i veliki broj Srba, Roma i ostalih, te da se ne smije zaboraviti njihovo stradanje.
"U Donjoj Gradini, koji bila je u sistemu koncentracionog logora Jasenovac, počinjeni su masovni zločini u kojima je stradao veliki broj Jevreja i Srba", rekao je Reljić.
On je ukazao da se mora njegovati kultura sjećanja i da su dešavanja iz prošlosti trajna opomena za budućnost.
Jasenovac je Holokaust za srpski narod kojeg prošlost opominje kolike je žrtve dao za slobodu, poručio je narodni poslanik Darko Banjac na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u Spomen-području "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici.
Banjac je ukazao da su Srbi drugi narod u svijetu po stradanju u koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu, podsjetivši da je u Jasenovcu postojao logor za djecu, koji je bio jedinstven u svijetu.
"To govori o zvjerstvima koji su rađeni nad srpskim narodom", rekao je Banjac i dodao da su Srbi postradali u koncentracionim logorima samo zato što su druge vjere i nacije.
On je naglasio da je neko bolesnog uma htio na uništi srpski narod na ovim prostorima, podsjetivši da su Srbi u NDH bili stavljeni van zakona i da su imali manja prava od životinja.
"I danas smo svjeodci da to ne staje. Svako danas želi da umanji značaj ne samo srpskog narodna, nego i Republike Srpske, neshvatajući da Srpska za srpski narod znači slobodu i garant opstanka na ovim prosorima, te je stoga i borba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i svih koji obnašaju vlast u Srpskoj da se zaboravi sjećanje na naše stradanje i da se obezbijedi budućnost našim pokoljenjima, što je naš osnovni zadatak", rekao je Banjac, koji je i predsjednik NPS-a.
On je ukazao da treba njegovati kulturu sjećanja na srpski Holokaust, na Donju Gradinu i na sva srpska stratišta u NDH, dodajući da se ono što je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu ne može mjeriti ni sa čim u istoriji.
Vijence žrvama logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu u Spomen-području Donja Gradina danas su položili ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, te Banjac i Reljić.
U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta koji je ustanovljen 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN.
Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor - Aušvic.
Međunarodni dan sjećanja na Holokaust posebno se obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.
26.01.2024. - ODRŽANA XXII REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOZARSKA DUBICA
U Skupštini opštine Kozarska Dubica danas su usvojene odluke o davanju saglasnosti na cjenovnike komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada i komunalne usluge vode i odvodnje, lokalnih preduzeća „Komunalac“ i „Vodovod“ u Kozarskoj Dubici, koje će se primjenjivati od 1. februara ove godine.
Razloge za donošenje odluka kojim se povećava cijena komunalnih usluga odbornicima i novinarima obrazložili su direktori preduzeća „Komunalac“ i „Vodovod“ Igor Savković i Željko Dragičević, navodeći da poslovanje preduzeća u znatnoj mjeri opterećuje nedavno povećanja najniže plate i enorman rast troškova poslovanja, te da je donošenje ovih odluka bilo nužno da bi se održala likvidnost preduzeća i omogućilo normalno vršenje komunalnih usluga na području opštine.
Na XXII redovnoj sjednici većinom glasova odbornika Skupštine opštine usvojene su i Odluka o načinu pružanja javne komunalne usluge prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada na području opštine Kozarska Dubica i Odluka o javnom vodovodu i javnoj kanaliazciji.
Odlukom Skupoštine Udruženju „Veterani posebnih jedinica policije 95“ ustupljen je na korištenje poslovni prostor vlasništvu Opštine u Trebinjskoj ulici, koji će se koristiti za potrebe kancelarije tog udruženja.
Zbog tehničkih grešaka, sa dnevnog reda današnje sjednice Skupštine opštine povučene su tačke koje se odnose na usvajanje izvještaja o namjenskom korištenju i utrošku sredstava ostvarenih od naknade za vode i koncesione naknade prikupljenih u Budžetu opštine Kozarska Dubica u toku prošle godine.
Nakon provedene konkursne procedure za direktora javne ustanove Dječiji vrtić „Pčelica“ Skupština opštine imenovala je Maju Berberović, diplomiranog profesora razredne nastave iz Kozarske Dubice.
24.01.2024. - RELJIĆ:BRIGA O STARIM I USAMLJENIM LICIMA OBAVEZA SVIH
„Kad te sustignu godine i bolest teško je, ali je još teže kada sve to dočekaš sam, bez ikog svog“, kaže Mira Čolić sedamdesetsedmogodišnja starica koja živi sama, bez primanja, u Babincu, selu na samoj međi dubičke i kostajničke opštine, u kontejneru koji joj je odmah po zemljotresu 2020. obezbijedila Opština Kozarska Dubica i koji je već četvrtu godinu njen dom.
Na kontejneru su nastala oštećenja, tu su problemi sa prokišnjavanjem i pitkom vodom, koje što prije treba riješiti. To je i razlog današnje posjete ovoj starici načelnika Radenka Reljića i njegovih saradnika, Darijana Babića načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i Duška Bodilovića načelnika Odjeljenja za poljoprivredu, koji su utvrdili stanje na objektu i odmah dogovorili radove na popravci.
Ni ovog puta nisu došli praznih ruku, donijeli su prehrambene i higijenske proizvode i nešto novca da joj se nađe pri ruci, pomoć koja je Miru veoma obradovala, kao i onda kada je nakon zemljotresa dobila kontejner, jer njena kuća, zbog oštećenja, više nije bila za stanovanje.
„Za probleme koje Mira ima na kontejneru i sa ogrijevom saznali smo od njenih poznanika“, kazao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i pozvao sugrađane koji imaju saznanja o licima koja žive sama, izolovana i u teškoj situaciji da o tome obavijeste nadležne službe u opštini kako bi im se pomoglo koliko je to moguće.
„Nažalost prema ovoj starici život nije bio milosrdan, živi sama, bez komšija, jednostavno nema od čega da živi, nema penzije, ni socijalne pomoći“, kaže Reljić i ističe da u ovoj posjeti nema populizma, jedini razlog naše posjete jeste da se pomogne ovoj starici.
On je rekao da će problem sa prokišnjavanjem kontejnera uskoro biti riješen, kao što je i juče riješen problem sa pitkom vodom.
„Dobili smo i informaciju da je ove zime bez grijanja zbog čega je nekoliko dana bila prinuđena da boravi u oštećenoj kući, koja nije samo neuslovna, nego zbog oštećenja i u ruševnom stanju. I za to smo našli rješenje, tako da će se u petak u ovaj kontejner instalisati klima uređaj“, kazao je Reljić.
On je rekao da ovakvih lica kao što je Mira ima još na području Kozarske Dubice i pozvao Dubičane da pokažu solidarnost i pomognu, te da obavijeste nadležne opštinske službe o takvim slučajevima.
Priča Mire Čolić nažalost nije rijetkost, sve je više starih i usamljenih kojima je pomoć potrebna, a kako bi im se pomoglo prije svega treba saznanje o tome, da ih neko obiđe, porazgovara i sa drugima podijeli njihove probleme, jer se gotovo uvijek nađe i neko ko ima razumijevanja, može i hoće da se neznancu nađe u nevolji.
22.01.2024. - XXII REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE U PETAK, 26. JANUARA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Vladimir Rokić zakazao je za petak, 26. januar 22. redovnu sjednicu lokalnog parlamenta.
Dnevnim redom sjednice planirano je razmatranje 16 tačaka, među kojima je i nekoliko iz komunalne djelatnosti.
Odbornici će razmatrati Odluku o načinu pružanja Javne komunalne usluge prikupljanja, transporta i deponovanja komunalnog otpada na području opštine i Odluku o davanju saglasnosti na Cjenovnik komunalnih usluga odvoza komunalnog otpada preduzeća „Komunalac“ a.d. Kozarska Dubica.
Pored toga, na dnevnom redu je i Odluka o javnom vodovodu i kanalizaciji, te prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o cijeni komunalne usluge vode i odvodnje preduzeća „Vodovod “a.d.Kozarska Dubica.
Odbornici će razmatrati i Izvještaj o namjenskom korištenju-utrošku sredstava ostvarenih od naknade za vode i koncesione naknade prikupljenih u budžet opštine u 2023. godini, kao i programe korištenja sredstava od tih naknada za 2024. godinu.
Sjednica Skupštine opštine će biti održana u velikoj skupštinskoj sali sa početkom u 09.00 časova.
18.01.2024. - SA JUČERAŠNJIM DATUMOM OBUSTAVLJEN PRIJEM PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U STAMBENIM OBJEKTIMA
Iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske lokalne zajednice obavještene su da je juče, 17. januara, donesena Odluka o obustavljanju prijema prijava na Javni konkurs za dodjelu sredstava iz budžetske podrške Evropske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, za 2023. godinu, kojom se obustavlja prijem prijava na javni konkurs.
“Komisija za sprovođenje Javnog konkursa će, nakon što pregleda sve pristigle prijave zaključno sa danom 17.1.2024. godine, sačiniti presjek stanja utrošenih sredstava, nakon čega će odlučiti o nastavku prijema prijava”, saopšteno je iz ovog Fonda.
Komisija neće razmatrati prijave dostavljene nakon donošenja ove odluke, a o eventualnom nastavku prijema prijava biće donesena posebna odluka, o čemu će građani biti pravovremeno obavješteni.
Obustava prijema prijava na javni konkurs odnosi se na stambeni sektor, dok se u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske još uvijek primaju prijave koje se odnose na povećanja energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.
13.01.2024. - ČESTITKE GRAĐANIMA KOJI NOVU GODINU DOČEKUJU PO JULIJANSKOM KALENDARU
Načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić uputili su čestitku povodom pravoslavne Nove godine svim sugrađanima koji proslavljaju po julijanskom kalendaru.
“Građanima pravoslavne vjeroispovijesti čestitamo, u ime Opštinske uprave, Skupštine opštine i u lično ime, pravoslavnu Novu godinu. Želimo da vam 2024. godina donese puno zdravlja, sreće, porodičnog i poslovnog uspjeha i napretka. Neka saosjećanje i povezanost budu vodilja, te dobra djela i zajedništvo doprinesu boljem okruženju. Sretna vam pravoslavna Nova godina”, navedeno je u čestitki.
11.01.2024. - PRIJEM I NAGRADE ZA MLADE RUKOMETNE REPREZENTATIVCE
Kadetska rukometna reprezentacija Republike Srpske pobjednik je Handball Climax Cup-a, 10. turnira u Solunu, koji je održan na samom kraju 2023.godine u konkurenciji 16 ekipa. Naši rukometaši su bez poraza došli do finala u kojem su slavili protiv grčke ekipe Feronas 25:17.
Uz banjalučke, dubički rukometaši Lazar Slijepčević, Stefan Maksimović, Viktor Stojanović, Luka Kojanović i Danilo Tubin bili su okosnica reprezentacije čiji je selektor takođe Dubičanin, Nemanja Dmitrović.
Za njih su danas prijem upriličili i simbolične novčane nagrade uručili načelnik opštine Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić.
Turnir u Solunu bio je veoma uspješan, kako za reprezentaciju Republike Srpske, tako i za sportiste iz našeg grada, koji su prve rukometne korake načinili u „Kozari“ i još uvijek treniraju u klubu iz kojeg su ponikli brojni uspješni rukometaši.
„Turnir u Solunu organizovan je u više starosnih uzrasta, a mi smo se odlučili da prvi put sa reprezentacijom Republike Srpske nastupimo sa kadetskom selekcijom, 2008. i 2009.godište , koja je trenutno najbolja selekcija koju imamo, kako u „Kozari“, tako i na nivou Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine“, kazao je selektor Nemanja Dmitrović.
On je rekao da je turnir bio za klubove i da je reprezentacija Republike Srpske bila jedini nacionalni tim.
„Iako smo imali problem da se pojavimo kao nacionalni tim, jer naša federacija nije priznata u sklopu sportske rukometne svjetske i evropske kuće, prvi put nastupili smo pod imenom Republika Srpska i to uspješno“, rekao je Dmitrović i istakao da je ova generacija jako uspješna i perspektivna što je pokazala i u finalu turnira u kojem je ubjedljivo savladala ekipu kluba koji, kako kaže, gotovo da ima više članova nego Rukometni savez Srpske.
On je istakao da vjeruje u ovu selekciju od koje očekuje još mnogo dobrih rezultata.
Reprezentativac RS Lazar Slijepčević rukomet trenira sedam godina.
„Za ovih sedam godina odigrao sam mnogo utakmica i turnira, ali ovaj je za mene posebno iskustvo, zato što sam igrao sa reprezentacijom“, kazao je Slijepčević, koji je od svih utakmica istakao finale u kojem su imali energiju koja ih je,kako kaže, dovela do zlatne medalje.
Stefan Maksimović rukomet trenira osam godina i zadovoljan je svojom i igrom svojih kolega na turniru.
„Do finala smo došli lagano, prošetali smo kroz grupu i došli do finala u kojem smo dosta dobro igrali i osvojili turnir“, kaže Maksimović i ističe da je učešće u reprezenatciji za njega veliki uspjeh jer nije lako igrati za reprezentaciju.
Viktor Stojanović u „Kozari“ trenira sedam godina.
„Učešće u reprezentaciji i na turniru u Solunu za mene znači veoma mnogo. Protivnici su na početku bili slabiji, a kako je turnir odmicao sve bolji, ali smo ipak mi u finalu bili bolji“, rekao je Stojanović koji u reprezentaciji igra na poziciji lijevo krilo i postiže golove.
Luka Kojanović rukomet trenira šest godina i golman je.
„Uspio sam da sačuvam našu mrežu, u finalu sam imao devet odbrana“, kaže Kojanović koji, kao i njegovi saigrači, od svih ustakmica ističe završnicu u kojoj su došli do pobjede.
Danilo Tubin rukomet trenira sedam godina i kaže da je o njihovom nastupu u Grčkoj sve rečeno osvajanjem turnira.
„Protivnici u grupama nisu bili jaki,a kako je turnir odmicao bilo je sve teže . U finalu smo sa osam golova razlike pobijedili najjaču ekipu Grčke“, rekao je Tubin.
On je dodao da je razlika igrati za klub gdje se svi dobro poznaju i za reprezentaciju u kojoj ima više nepoznatih igrača, ali da su se u ovoj reprezentativnoj postavi svi dobro snašli.
Svi dubički reprezentativci su istakli da im je učešće u reprezentaciji veoma olakšalo to što je selektor njihov trener sa kojim godinama uspješno rade.
Kazali su da će i dalje vrijedno trenirati i nastojati da napreduju, budu bolji i postižu dobre rezultate.
Da svakog dana napreduju i budu bolji sportisti, ali i ljudi poželio im je i načelnik opštine Radenko Reljić, koji je i ovom prilikom istakao da su naši sportisti najbolji promoteri našeg grada i Republike Srpske.
„Meni je bila čast i zadovoljstvo da danas primim dječake iz našeg grada, iz RK „Kozara“, koji su učestvovali i pobijedili na međunarodnom turniru u Grčkoj, a još mi je draže to što su učestvovali samostalno kao reprezentacija Republike Srpske“, rekao je Reljić.
On je mladim reprezentativcima obećao da će Opštinska uprava i dalje cijeniti i nagrađivati njihove uspjehe.
„Nadam se da će ovi naši mladi sportisti nastaviti pravim putem, kao i do sada“, rekao je Reljić.
Tim kadetske reprezentacije Republike Srpske u Solunu je imao 17 igrača, šestoricu iz ORK “Banjaluka“, petoricu iz RK“Kozara“, a ostali igrači su iz Bijeljine, Brčkog i Doboja.
Reprezentacija Republike Srpske na turniru u Grčkoj imala je podršku Jelene Jovanović, šefa Predstavništva Srpske u Solunu, koja ih ugostila i bodrila sa tribina.
09.01.2024. - DAN REPUBLIKE SRPSKE DUBIČANI PROSLAVILI KONERTOM LOKALNIH IZVOĐAČA
Dan Republike Srpske – 9. januar Dubičani su proslavili u Sportskoj dvorani uz nastup lokalnih izvođača.
Nastupao je svima dobro poznat “Bum bend”, a za prisutne bilo je obezbjeđeno kuhano vino.
Dubičani tradicionalno slave rođendan Republike, a aktivnosti su počele još juče širom Srpske.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je provobitno bilo dogovoreno da za 9.j anuar u našem gradu nastupa popularni Bora Čorba, ali nažalost, otkazao je gostovanje zbog bolesti.
„Dan Republike Srpske je ustavna kategorija, a ustav Republike Srpske je usaglašen sa ustavom BiH tako da ne može da bude pravna smetnja nikome i njegova proslava nije nikakav prkos, nego mi poštujemo sve druge i očekujemo isto da drugi poštuju naše važne datume“, izjavio je Reljić.
On je rekao da proslava rođendana Srpske treba da ostane trajna kategorija i da je danas proslavljen u Banjaluci spektakularnije nego ikad.
Suorganizator obilježavanja 9.januara sa opštinom Kozarska Dubica bilo je preduzeće Centar za informisanje i kulturu.
Direktor preduzeća Dijana Kondić izjavila je da se 9.januar u Kozarskoj Dubici proslavlja na dostojanstven način, sa puno ljubavi, poštovanja ali ujedno i sa željom,da nikoga ne uvrijedimo.
“Republika Srpska ustavni je dio BiH, a Dan Republike legitimni praznik koji mora da se poštuje. Srpska želi mir i stabilnost, da nikog ne ugrožava, ne da svoje i neće tuđe, 32 godine simbol je slobode, poziva na zajedništvo, te teži miru i stabilnosti“, naglasila je Kondićeva.
Građani Kozarske Dubice koji su prisustvovali proslavi poručili su da su Republiku Srpsku branili u ratu, te da će je nastaviti braniti i u miru, te slaviti dok god to bude volja naroda koji živi na ovim prostorima.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi