V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

09.05.2020. - RELJIĆ: POBJEDA NAD NAJMRAČNIJOM IDEOLOGIJOM ČOVJEČANSTVA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je pobjeda nad fašizmom među najvažnijim događajima u istoriji čovječanstva.
Reljić je podsjetio da je na današnji dan 1945. godine slomljen fašistički i nacistički režim, najveće ideološke prijetnje koje su se pojavile u novijoj istoriji.
On je rekao novinarima da je Drugi svjetski rat bio najmračniji period u istoriji čovječanstva u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, a opština Kozarska Dubica polovinu svoga stanovništva.
Reljić je ocijenio da se obilježavanjem 9. maja odaje počast svim žrtvama antifašističke borbe i precima koji su živote utkali u stvaranje boljeg čovječanstva.
"Naši preci su dali živote braneći slobodu i zato imamo obavezu da generacije koje stasavaju naučimo pravim vrijednostima i obavežemo da kroz njegovanje sjećanja na stradale i istorijsku borbu doprinesu budućnosti bez ratova i mržnje", zaključio je Reljić.
08.05.2020. - RADNO VRIJEME ZA 9. MAJ - DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM
U skladu sa odredbama Zakona o praznicima Republike Srpske neradni dan je subota 9.maj, kada se obilježava republički praznik, Dan pobjede nam fašizmom.
U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.
Iz Komunalne policije opštine Kozarska Dubica obavještavaju da sutra u redovnom radnom vremenu mogu da rade samo privredni subjekti koji posjeduju registrovane apotekarske ustanove, veterinarske stanice i ambulante, benzinske pumpe i trgovinske djelatnosti u poslovnom prostoru benzinske pumpe. Pored ovih privrednih subjekata, sutra u redovnom radnom vremenu mogu da rade pekare i dragstori, a svi ostali privredni subjekti od 8 do 12 časova.
Iz Komunalne policije upozoravaju preduzetnike i preduzeća da se pridržavaju propisanog radnog vremena, jer će komunalni policajci vršiti kontrolu i za sve subjekte koji se ne budu pridržavali važećih propisa primjenjivati zakonom predviđene kaznene odredbe.
08.05.2020. - RELJIĆ: POSTEPENA NORMALIZACIJA ŽIVOTA I RADA, ODGOVORNOST NA SVIM POJEDINCIMA
Epidemiološka situacija u Kozarskoj Dubici je pod kontolom, a opštinski Štab za vanredne situacije donio je na današnjoj sjednici nove zaključke kojima je predviđeno postepeno ublažavanje mjera i naredbi donesenih u cilju sprečavanja širenja virusa korona.
U skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica donio je danas novu Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera kojim se reaguje na pojavu bolesti izazvane virusom korona, koja je objavljena u sredstvima informisanja i oglasnoj tabli opštinske internet prezentacije.
“Današnjim zaključcima donijeli smo niz odluka, a najvažnije su one koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i frizerskih salona, koji nisu radili u posljednja dva mjeseca. Stav Štaba je danas dio da se odobori rad tim objektima uz strogu primjenu svih preventivnih mjera u radu, koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”, rekao je Reljić novinarima.
Reljić je ocjenio da se primjenom ovih zaključaka, život u Kozarskoj Dubici polako normalizuje, ali da je veliki teret odgovornosti na svakom pojedincu, poslodavcu, vlasniku objekta i kontrolnim organima koji će kontrolisati primjenu preventivnih mjera.
“Naši ugostitelji, frizeri i građani sa nestrpljenjem dočekuju primjenu ovih zaključaka, a već danas ćemo dozvoliti da se urade pripremni radovi za rad tih objekata”, rekao je Reljić.
On je naglasio da je sada jasno da virus neće iz populacije nestati ni lako ni brzo, te da je neophodno organizovati život u datim okolnostima.
“Iskreno se nadam da će uskoro uslijediti i odluke o ukidanju vanrednog stanja, policijski čas i zabrana međuopštinskog kretanja vikendom. Imamo novu situaciju kojoj se moramo prilagoditi”, rekao je Reljić.
Na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, ugostiteljski objekti mogu raditi isključivo u baštama, u period od 7.00 do 20.00 časova. U istom period mogu raditi i trgovine, dok će dragstorima biti dozvoljen rad do 21.00 čas.
U Kozarskoj Dubici i dalje su zabranjena sva javna okupljanja, rad teretana i fitness centara u zatvorenom, rad dječijih igraonica, svadbenih salona, noćnih klubova, sportskih dvorana i sala, kao i sve proslave u restoranima i šatorima, uključujući i ručak poslije obreda sahrane.
U Kozarskoj Dubici danas nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a iz Štaba za vanredne situacije upućen je apel građanima da nose ličnu zaštitnu opremu, odnosno zaštitne maske na otvorenim javnim prostorima, uz rukavice koje su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima. Ove mjere biće i dalje kontrolisane, uključujući i zabranu okupljanja u grupama i obavezna fizička distanca.
Rad Opštinske uprave Kozarska Dubica, preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština, od ponedjeljka će biti organizovan u punom kapacitetu i u redovnom radnom vremenu, uz poštovanje preventivnih mjera.
07.05.2020. - VIRUS KORONA POTVRĐEN KOD STARIJEG MUŠKARCA KOJI JE TESTIRAN TOKOM LIJEČENJA U BANJALUCI
Infekcija virusom korona potvrđena je danas kod starije muške osobe, koja je testirana u Banjaluci, potvrdila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici i član opštinskog Štaba za vanredne situacije Borka Knežević.
Ona je navela da se muškarac, kod koga je danas potvrđena infekcija, nalazi na bolničkom liječenju na Hematologiji u Banjaluci od 24. aprila.
Pod epidemiološkim nadzorom, kolji uključuje kućnu izolaciju i svakodnevni kontakt sa ljekarom je 71 osoba.
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontinuirano vrši kontrolu poštovanje odredbi Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski, zabrana okupljanja u grupama i održavanje socijalne distance na javnim mjestima.
“Nakon nekoliko dana intenzivnih aktivnosti, upozoravanja i primjene kaznenih mjera, situacija na terenu je sada zadovoljavajuća. Građani Kozarske Dubica poštuju ove mjere”, potvrdio je šef Odsjeka komunalne policije Slobodan Pralica.
On je najavio da će u narednim danima biti kontrolisano i nošenje zaštitnih rukavica u zatvorenim prostorima i javnim objektima, kako što su organi uprave, javna preduzeća, ustanove i organizacije na području opštine Kozarska Dubica, te drugi zatvoreni javni objekti kao što su trgovine, pekare i zanatske radnje.
“S obzirom da su propisane izuzetno visoke novčane kazne, i ovim putem molimo građane da nose zaštitne maske i drže socijalanu distancu na javnim mjestima, kako bi izbjegli propisane kazne”, rekao je Pralica.
Pralica je podsjetio da nošenje zaštitnih rukavica više nije obavezno na otvorenom prostoru, ali da ta obaveza ostaje u zatvorenim prostorima i javnim objektima.
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontrolisala je danas 18 lica u kućnoj izolaciji, a svi kontrolisani poštovali su tu preventivnu mjeru. Zbog nenošenja maski na javnom mjestu izdana su dva prekršajna naloga.
U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” smješteno je 14 lica, osam muškaraca i šest žena, koji su u Kozarsku Dubicu doputovali iz inostranstva.
Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić zakazao je sa sutra sjednicu Štaba, na kojoj će biti razmotrena aktuelna epidemiološka situacija i utvrđeni novi zaključci koji se odnose na rad pravnih subjekata u uslovima epidemije.
06.05.2020. - KOMUNALNA POLICIJA: SLIJEDE KAZNE ZA LICA KOJA NE NOSE ZAŠTITNE MASKE I NE DRŽE OBAVEZNU DISTANCU NA JAVNIM MJESTIMA
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica poziva građane na poštovanje odredbi Uredbe sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski, zabrana okupljanja u grupama i održavanje socijalne distance na javnim mjestima.
“Nakon nekoliko dana intenzivnih aktivnosti, tokom kojih smo stanovništvo upozoravali na obaveznu primjenu ovih mjera koje je utvrdio Republički štab za vanredne situacije, juče smo počeli sa primjenom represivnih mjera, odnosno sa izdavanjem prekršajnih naloga u skladu sa uredbom, za lica koja ne poštuju ove mjere”, potvrdio je šef Odsjeka komunalne policije Slobodan Pralica.
On je precizirao da je do sada kažnjeno pet osoba, a da će aktivnosti na kontroli biti nastavljene.
“S obzirom da su propisane izuzetno visoke novčane kazne, i ovim putem molimo građane da nose zaštitne maske i drže socijlanu distancu na javnim mjestima, kako bi izbjegli propisane kazne”, rekao je Pralica.
Pralica je podsjetio da nošenje zaštitnih rukavica od juče nije obavezno na otvorenom prostoru, ali da ta obaveza ostaje u zatvorenim prostorima i javnim objektima.
06.05.2020. - PREMINULA DVA MUŠKARCA IZ KOZARSKE DUBICE KOD KOJIH JE POTVĐENO PRISUSTVO NOVOG VIRUSA KORONA
Dva muškarca iz Kozarske Dubice, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, preminula su u posljednja 24 časa na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.
Iz UKC Republike Srpske je saopšteno da su preminuli pacijenti imali više hroničnih udruženih oboljenja.
Informacija o prvim smrtnim slučajevima usljed posljedica infekcije virusom korona potvrđena je i u Štabu za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica.
Epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici i član opštinskog Štaba za vanredne situacije Borka Knežević precizirala je da je preminuli muškarac, star 74 godine, liječen od 27. aprila na Klinici za infektivne bolesti.
Drugi pacijent iz Kozarske Dubice u 65 godini života preminuo na Klinici za intenzivnu medicinu u Banjaluci, gdje je liječen od 30. aprila.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izrazio je duboko žaljenje zbog smrtnih ishoda koji su izazvani infekcijom virusom korona i porodicama preminulih uputio iskreno saučešće.
U Kozarskoj Dubici danas nema novih slučajeva infekcije virusom korona, a negativni su nalazi svih 13 juče testiranih osoba.
Pod epidemiološkim nadzorom je 71 osoba, a period nadzora završen je za 467 lica.
U Republici Srpskoj do sada je preminulo 48 osoba koje su bile zaražene virusom korona.
Prvi smrtni slučaj usljed zaraženosti virusom korona u Srpskoj zabilježen je 28. marta.

05.05.2020. - ZAKLJUČCIMA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE UTVRĐENE MJERE POMOĆI PRIVREDNIM SUBJEKTIMA
Zaključci Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, koji je zasjedao danas, odnose se na konkretne mjere pomoći privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad u vrijeme pandemije virusa korona i pripremne aktivnosti za relaksaciju mjera koje regulišu rad privatnog sektora.
“Danas smo posvetili pažnju ekonomskim temama jer je dosta pravnih subjekata našom odlukom bilo zatvoreno. Zbog problema u finansijskom smislu, koji opština ima iz ranijih perioda, nismo bili u mogućnosti da dajemo finansijska sredstva iz budžeta, ali smo predložili druge vrste olakšica”, rekao je Reljić.
Na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije, načelnik opštine Kozarska Dubica donio je danas Odluku o subvenciji komunalne takse na istaknutu firmu onim privrednim subjektima kojima je bio zabranjen rad tokom epidemije i to za kalendarsku 2020. godinu, u iznosu od 100 odsto, te odluku da se privredni subjekti, zakupci opštinskih poslovnih prostora, kao i privredni subjekti, korisnici javnih površina, kojima je bio zabranjen rad, oslobode zakupnine za kalendarsku 2020. godinu.
Reljić je naveo da će po osnovu ovih pomoći oko 40.000 KM biti vraćeno privrednim subjektima.
“To su male mjere koje mi možemo preduzeti, jer opština Kozarska Dubica ima strahovito velikih problema iz ranijih perioda, a pogotovo sada kada je zbog pada prihoda u pitanju likvidnost budžeta. Želimo, da u skladu mogućnostima, pokažemo dobru volju i podijelimo nevolju koja je sve zadesila”, rekao je Reljić novinarima.
Današnjim zaključkom Štaba za vanredne situacije zadužena su nadležna opštinska odjeljenja da razrade sistem mjera pod kojim bi se ugostiteljskim objektima i frizerskim salonima u narednom periodu mogao dozvoliti rad.
“Novi sjednica Štaba biće održana u petak, a cilj nam da tačno predvidimo način rada uz higijensko-epidemiološke mjere, kako bi mogli, možda već u ponedjeljak, na neki način dozvoliti rad frizerskih salona i ugostiteljskih objekata, prema definisanim uslovima”, najavio je Reljić, naglasivši da će ova odluka zavisiti od epidemiološke situacije na lokalnom nivou i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.
Reljić je najavio da će na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije do 10. maja biti izvršena komplatna dezinfekcija stambenih zgrada na površini od oko 35.000 do 40.000 hiljada kvadrata.
On je u potpunosti demantovao informacije da će opštinska Komunalna policija kontrolisati proslavu Đurđevdana u privatnim kućama, ali je pozvao građane da svoje slave obilježe najskromnije, u krugu svojih porodica, bez velikih skupova i uz poštovanje preventivnih mjera.
Načelnik Reljić dodao da poslije 10. maja možemo očekivati i ublažavanje neikih mjera sa nivou Republike Srpske u smislu skraćivanja ili ukidanja policijskog časa i vanrednog stanja.
“Gledajući situaciju u okruženju, ja se nadam da će broj inficiranih i na području našeg grada i Republike Srpske početi padati. Zadnjih 7-8 slučajeva u Kozarskoj Dubici bili su ljudi koji nisu inficirani na području naše opštine, a pozitivno je i to što svi naši oboljeli, sa kojima imamo komunikacija, nemaju tešku kliničku sliku”, rekao je Reljić
On je pohvalio većinu građana Kozarske Dubice koji ozbiljno shvataju situaciju i poštuju utvrđene mjere zaštite, ali i poručio da je ponašanje nekolicine neodgovornih pojedinaca za svaku osudu.
Današnji zaključci Štaba za vanredne situacije stupaju na snagu danom donošenja, a biće verifikovane na prvoj narednoj sjednici Skupštini opštine Kozarska Dubica, kada se ispune uslovi za sazivanje lokalnog parlamenta.
05.05.2020. - KNEŽEVIĆ: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA POD KONTROLOM
Epidemiološka situacija na području opštine Kozarska Dubica je pod kontrolom, a u posljednja 24 časa nema novih slučajeva infekcije virusom korona, izjavila je danas epidemiolog u Domu zdravlja i član Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica Borka Knežević.
Ona je danas, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, novinarima potvrdila da je u Kozarskoj Dubici do sada testirano oko 200 osoba, od kojih je 22 bilo pozitivno na novi virus korona, dok je 11 osoba izliječeno.
“Dvoje naših sugrađana nalaze se u Studentskom domu, a ostali su na liječenju u Kliničkom centru u Banjaluci. Do sada nismo imali smrtnih slučajeva od posljedica bolesti koju uzrokuje infekcija novim virusom korona i nadam se da će i tako ostati”, rekla je Kneževićeva.
Ona je precizirala da je danas testirano 13 osoba, koje su identifikovne kao kontakti lica kod kojih je potvrđena zaraza virusom korona, a nalazi ovih testiranja u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja očekuju sutra.
Pod epidemiološkim nadzorom u Kozarskoj Dubici su 72 osobe, a period nadzora završen je za 465 osoba.
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica kontrolisala je 26 lica kojima je izdato rješenje o izolaciji, a svi kontolisani poštovali su tu mjeru.
U skladu sa svojim ovlaštenjima Komunalna policija vrši aktivnosti na kontroli poštovanja zabrane okupljanja u grupama i obaveznog nošenja zaštitnih maski i rukavica. Nepoštovanje ovih mjera biće sankcionisano u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, rekao je šef Odjeka komunalne policije Slobodan Pralica.
On je još jednom apelovao na građane da poštuju propisane mjere, kako bi se izbjeglo izricanje novčanih kazni, koje su izuzetno visoke.
U karantinu u Osnovnoj školi “Sveti Sava” danas boravi devet osoba.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi