V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

16.05.2016. - VODOSTAJI RIJEKA I RJEČICA U OPADANJU
Na području opštine Kozarska Dubica svi vodotoci rijeka i rječica, koji su zbog obilnih kiša posljednjih dana bili u porastu, sada stagniraju i opadaju i situacija nije alarmantna, potvrdio je danas šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.
Trubarac je rekao da se juče iz korita izlila rječica Knežica na lokalu putnu komunikaciju u selu Mali Mirkovac, pa je 30-tak kuća bilo odsječeno od glavnog puta, a zaplavljena su bila tri domaćinstva.
"U Knežici se zbog visokog vodostaja rječice Knežice na nekoliko mjesta zarušio novi nasip i voda se izlila na zasijane poljoprivredne površine", potvrdio je Trubarac, te dodao da se sa prestankom padavina voda povlači.
On je naveo da vodostaj rijeke Une u Kozarskoj Dubici iznosi 232 centimetara, a Save u Donjoj Gradini 560, što je daleko ispod kote kada se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava.
Tokom protekla 24 časa na području opštine Kozarska Dubica palo je 17 i po litara kiše po kvadratnom metru.
13.05.2016. – ZAVRŠENA DVODNEVNA EDUKACIJA IZ OBLASTI PLASTENIČKE PROIZVODNJE
U okviru projekta koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje povratnika i mladih nezaposlenih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima, u opštini Kozarska Dubica danas je završena dvodnevna obuka iz osnova plasteničke proizvodnje.
Obuci je prisustvovalo 20 lica, od kojih je 14 iz povratničke populacije i šest osoba iz domicilnog stanovništva. kojima su u okviru tog projekta dodjeljeni plastenici od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom.
Sredstva za realizaciju projekta obezbjeđena su na osnovu Sporazuma zaključenog između Opštine Kozarska Dubica, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i humanitarnih organizacija "MAID" i "LDSC", a višečasovno dvodnevno predavanje održali su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.
Na osnovu objavljenog javnog poziva, pravo na učešće u projektu, uz sufinansiranje, imali su povratnici i nezaposlena lica nastanjena u ruralnom području opštine Kozarska Dubica, koji posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili zemljište ustupljeno na korištenje.
Kandidatima kojima je po projektu dodijeljen plastenik utvrđena je obaveza sufinansiranja 20 odsto od nabavne cijene plastenika sa pratećom opremom, u iznosu od 490 KM, ali će na osnovu odluke načelnika opštine Kozarska Dubica taj iznos učešća biti sufinansiran iz budžeta opštine u iznosu od 250 KM po svakom korisniku.
Tokom edukacije, potvrđeno je da će se dostava plastenika, uključujući i montažu i sadni materijal na području opštine Kozarska Dubica vršiti od nedjelje, 15. maja.
10.05.2016. - POMENOM I PARASTOSOM U SPOMEN-PODRUČJU DONJA GRADINA ODANA POŠTA NEVINIM ŽRTVAMA LOGORA JASENOVAC
U Spomen-području Donja Gradina u nedjelju, 8. maja, obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac-Donja Gradina koji od prošle godine zajednički obilježavaju vlade Republike Srpske i Srbije, na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti njegovanja tradicija oslobodilačkih ratova i obilježavanja godišnjica istorijskih događaja.
Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić položili su vijence na grobnom polju "Topole" nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, kao i delegacije Vlade Srbije i Izraela, izraelskog grada Modina i grada Banjaluka.
Na grobnom-polju "Topole" vijence su položile i delegacije opštine Kozarska Dubica, SUBNOR-a, Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih i nestalih, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja "Veterani" i Saveza logoraša Republike Srpske.
Vijence je položio i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Vijeća naroda Republike Srpske, ambasadori Ruske Federacije, SAD, NJemačke, Francuske, Velike britanije, te Delegacije EU.
Vijence su položile i delegacije Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije Roma iz Republike Srpske i Srbije i delegacija Srpskog nacionalnog vijeća iz Hrvatske.
Nakon polaganja vijenaca, komemorativna povorka krenula je prema grobnom polju "Hrastovi" u Spomen-području Donja Gradina, gdje je služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.
U prisustvu velikog broja građana, parastos za pravoslavne žrtve logora Jasenovac služio je NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje više sveštenika. Za stradale Jevreje molio se rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, dok je za stradale Rome molitvu govorio Dragoljub Acković.
Nakon parastosa, na komemoraciji u Donjoj Gradini govorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.
Nikolić je poručio danas u Donjoj Gradini, na obilježavanju 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida, da je ovo mjesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, ali da je sveta obaveza srpskog naroda da se sjeća tog zločina i da ne prestane da istražuje ovo stradalno mjesto.
07.05.2016. - ODRŽANA MEMORIJALNA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE LOGORA JASENOVAC I DONJE GRADINE
U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici večeras je održana Memorijalna akademija pod nazivom "Dno".
Memorijalna akademija počela je minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, a značaj sjećanja na nevino stradale žrtve tog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u uvodnom obraćanju istakli su načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.
"Obilježavanje stradanja Srba, Jevreja i Roma u Donjoj Gradini i Jasenovcu je veoma važno podsjećanje i daj Bože da, kao što su Jevreji to uradili, i mi uvedemo Dan sjećanja na nedužno stradale samo zato što su bili drugačiji i ispovijedali neku drugu vjeru i zbog toga bili ubijeni u Jasenovcu i Donjoj Gradini", rekao je Malešević.
On je dodao da su memorijalne akademije, iako potresne u svom sadržaju i prikazu, značajne da bi se očuvalo sjećanje na te žrtve, za mlade generacije koje dolaze, ali i za one koji nisu dosta toga čuli o stradanju naroda u vrijeme NDH.
Malešević je podsjetio da je to bio jedinstven slučaj da je negdje neko zatvarao djecu u logore i naglasio da generacije mladih moraju to da nauče, ne da bi se neko i negdje svetio, već da se to ne bi zaboravilo.
"Mi ne smijemo zaboraviti te naše žrtve, a upravo ovakve akademije i ova sjećanja, jeste da su potresna, način su da se sjećanje očuva i te akademije trebaju da izazovu osjećanja u ljudima, da nas podsjete na neki način i da žalimo, zašto da ne. Zašto ne da i danas neko pusti suzu za tim koji su nevini pokupljeni iz svojih kuća i zvjerski ubijeni", izjavio je Malešević.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da se memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici, gradu koji je jedan od najstradalnijih gradova u Drugom svjetskom ratu u Evropi, tradicionalno priređuje uoči parastosa u Donjoj Gradini.
"Tom stradanju je uveliko doprinio i logor Jasenovac, njegova neposredna blizina, jer možemo slobodno reći da je tadašnja Bosanska Dubica bila dio tog sistema logora", rekao je Zlojutro novinarima.
On je dodao da je obaveza podsjećati nove generacije na to šta se desilo u Jasenovcu da se tako nešto ne ponovi, ali i zbog toga da se i dalje insistira na tome da zločini u NDH budu proglašeni onakvim kakvi su zasta bili- genocidni.
"Za genocid je potrebno da se na teritoriji jedne države nastoji uništiti jedan narod, a NDH je imala rasne propise i te propise je sprovodila na cijeloj svojoj teritoriji. Zašto to poslije 70 godina nije uradila nijedna relevantna međunarodna institucija ne znam, ali znam da moja i naredne generacije na tome moraju insistirati", rekao je Zlojutro.
On je naglasio da je to posebno važno u situaciji kada je vidljivo da se svako malo fašizam i nacionalizam bude, a da se na nekim područjima otvoreno veliča ustaštvo.
"Ne vjerujem da ima ljudi koji mogu takve zločine opravdavati", rekao je Zlojutro i dodao da je sistem koncentracionih logora Jasenovac duboko urezan u svijest srpskog naroda, kroz priče malobrojnih preživjelih predaka, više nego kroz zvaničnu istoriju.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković izjavila je da je muzičko scenski performans ovogodišnje Memorijalne akademije, koji su izveli glumci Dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice, sadržajno i vizuelno posvećen raskrinkavanju mita o Jasenovcu kao radnom logoru, a ne "tvornici smrti", što je taj logor suštinski bio.
Pored velikog broja građana, opštinskih, političkih i vjerskih zvaničnika, akademiji su prisustvovali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i Perica Bundalo, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović i pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur.
Organizatori Memorijalne akademije su "Spomen-područje Donja Gradina" i opština Kozarska Dubica.
06.05.2016. – NAJAVA: U NEDJELJU PARASTOS I POMEN U DONJOJ GRADINI
U Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, u nedjelju, 8. maja biće obilježena 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Program obilježavanja počinje u 9.00 časova, kada će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici biti služena arhijerejska liturgija.
U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina, u 10.00 časova biće otvorena izložba dječijih likovnih radova na temu "Jasenovac". Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a prvonagrađeni učenici literarnih radova pročitaće svoja djela. Okupljanje učesnika pomena i parastosa u Spomen-području Donja Gradina predviđeno je do 11.00 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju "Topole".
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini, biće služen na grobnom polju "Hrastovi". Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti komemorativnom skupu će se obratiti u 13.00 časova.
U okviru Programa obilježavanja 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina genocida logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sutra u 20.00 časova biće održana Memorijalna akademija - muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno" u izvođenju dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice.
Direktor JU "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković potvrdila je da su izvršene sve organizacione i druge pripreme za parastos i pomen u Donjoj Gradini.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro pozvao sve građane, koji mogu, da u nedjelju 8. maja prisustvuju parastosu i pomenu žrtavama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu.
Organizator komemorativnog skupa u Donjoj Gradini je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.
06.05.2016. - SUTRA MEMORIJALNA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE LOGORA JASENOVAC I DONJE GRADINE
U okviru Programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sutra će biti održana Memorijalna akademija i muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno".
Na današnjem sastanku organizacionog odbora, kojim predsjedava načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, potvrđeno je da će tematski dio ovogodišnje memorijalne akademije kroz multimedijalni prikaz predstaviti raskrinkavanje mita o koncentracionom logoru Jasenovac kao radnom logoru, a na umjetnički način biće tematizovano i stadanje djece u tom logoru.
Akademija će početi u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20.00 časova minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u takozvanoj "tvornici" smrti koju je osnovala Nezavisna država Hrvatska radi istrebljenja ovih naroda zbog toga što su pripadali drugoj naciji.
Najavljeno je da će akademiji prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur, predsjednica Udruženja preživjelih logoraša iz Banjaluke Dobrila Kukolj, brojni opštinski i drugi zvaničnici.
Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji se održava u nedelju, 8. maja u Spomen-području Donja Gradina.
Organizatori Memorijalne akademije su JU "Spomen-područje Donja Gradina" i Opština Kozarska Dubica, a muzičko scenski performans izvešće dramski studio "Artist" iz Kozarske Dubice.
06.05.2016. - OBAVJEŠTENJE KOMUNALNE POLICIJE: RADNO VRIJEME U PONEDJELJAK, 9. MAJA OD 8.00 DO 12.00 ČASOVA
Komunalna policija Kozarska Dubica obavještava preduzetnike i preduzeća da 9. maja, na državni praznik, u redovnom radnom vremenu mogu raditi privredni subjekti koji posjeduju registrovane apoteke, veterinarske stanice i ambulante, benzinske pumpe i trgovinske djelatnosti u poslovnom prostoru benzinske pumpe, kao i pekare i trgovačke radnje tipa dragstor. Svi ostali privredni subjekti mogu raditi od 08.00 do 12.00 časova.
Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a čiji proces proizvodnje ne dozvoljava obustavljanje proizvodnje bez veće štete, mogu obavljati djelatnost u vremenu koje zahtijeva minimalan proces rada.
Za ugostiteljske objekte na području opštine Kozarska Dubica je uobičajeno radno vrijeme, propisano Odlukom o radu i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.
Pozivaju se vlasnici navedenih trgovina i radnji i drugi preduzetnici da se pridržavaju propisanog radnog vremena, jer će Komunalna policija vršiti kontrolu primjene ove odluke. Za prekršioce su predviđene kaznene odredbe.
05.05.2016. - POTPISAN PROTOKOL O SARADNЈI OPŠTINE I GARANTNOG FONDA REPUBLIKE SRPSKE
Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro potpisali su danas u Kozarskoj Dubici protokol o saradnji, a privrednicima su prezentovane aktivnosti te instiucije.
Protokol predviđa stalnu razmjenu informacija i organizovanje zajedničkih aktivnosti u pravcu pružanja podrške malim i srednjim preduzećima da lakše pristupe finansijskim sredstvima kod komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija.
"Garantni fond nije novost na ovom području, mi sa tom institucijom imamo od ranije dobru saradnju, koja će sada potpisivanjem protokola biti potvrđena i u formalnom smislu", izjavio je Zlojutro.
On je izrazio zadovoljstvo što se veliki broj privrednika iz Kozarske Dubice odazvao pozivu opštine da prisustvuju prezentaciji onoga što Garantni fond Srpske radi i može.
"Nadam se da ćemo čuti neka pozitivna iskustva sa područja naše opštine, a cilj je, kao i u svemu kada je privreda u pitanju, olakšavanje poslovanja i stvaranje mogućnosti za investicije i nova radna mjesta", naglasio je Zlojutro.
Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar objasnio je da je Garantni fond institucija koja treba da obezbjedi podršku razvoju malih i srednjih preduzeća izdavanjem garancija kojima se olakšva pristup finansijskim sredstvima s ciljem realizacije njihovih poslovnih ideja i projekata.
On je ocijenio da je Kozarska Dubica privredno atraktivna opština i potvrdio da Garantni fond na području te opštine već ima potpisan protokol o saradnji sa preduzećem "Mlijekoprodukt", koje kao najveća mljekara u Srpskoj ostvaruje saradnju sa nakoliko hiljada kooperanata.
Na sastanku u opštinskoj upravi Kozarska Dubica privrednicima su prezentovane mogućnosti koje Garantni fond RS pruža kao podršku razvoju poslovnih aktivnosti privrednicima i njihovom pristupu finansijskim sredstvima uz obezbjeđenje nedostajućeg kolaterala.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi