V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.04.2020. - ISPUNJENE SVE PREDVIĐENE PRIJAVE ZA DODJELU SJEMENSKIH PAKETA
Predviđeni broj aplikacija za dodjelu sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava je popunjen, saopšteno iz Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica.
"Opštini Kozarska Dubica dodjeljeno je 213 paketa i toliki broj aplikacija je juče popunjen. Mi smo pokušali kod resornog ministarstva da tražimo povećanje, kako bi što više malih poljoprivrednih gazdinstava sa područja naše opštine mogao dobiti ovu vrstu podsticaja, međutim u svim opštinama vlada veliko interesovanje i nije bilo moguće omogućiti veći broj aplikacija", objasnio je Duško Bodilović načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.
On je uputio izvinjenje svim građanima koji nisu uspjeli ostvariti kontakt sa službom putem telefonske linije i objasnio da su se prijave obavljale tim putem, te da je postojalo veliko interesovanje građana.
Bodilović je podsjetio da je s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja virusa korona, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske donijelo ovu mjeru kako bi se uspostavila prehrambena bezbjednosti širom Republike Srpske putem podjele sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava.
Paketi podrške sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta. Mjerom podjele besplatnih paketa u vrijednosti od 252,00 KM planirano je da se obuhvati 9.000 malih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj.


01.04.2020. - PODJELA REGRESIRANOG DIZEL GORIVA TEČE PLANIRANOM DINAMIKOM
Podjela regresiranog dizel-goriva u Kozarskoj Dubici teče planiranom dinamikom, potvrdio je to Duško Bodilović načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.
On je precizirao da je od ukupno 428 korisnika podsticaja, 190 već preuzelo potvrde.
"Zahvaljujemo se građanima na disciplini. Ovo je zaista specifična i ozbiljna situacija ali moram da kažem da su je naši građani ozbiljno shvatili. Veliko hvala i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je prije sjetve počelo sa podjelom regresiranog dizel-goriva", rekao je Bodilović.
Poljoprivrednici mogu preuzeti ukupno 100 litara regresiranog dizel-goriva po hektaru obradive poljoprivredne površine upisane kao način korištenja u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Podsticaj za regresiranje dizel-goriva za izvođenje proljećnjih i jesenjih radova u poljoprivredi utvrđen je u iznosu od 0,60 KM po litri dizel-goriva.
Poljoprivredni proizvođači koji nisu obuhvaćeni prvim obračunom, biće obuhvaćeni sljedećim, ako izvrše obavezu ažuriranja sjetvenih površina u Registru poljoprivrednih gazdinstava (u APIF-u). Novi obračuni će se ažurirati svakih 10 do 15 dana.
Nosioci poljoprivrednih gazdinstava stariji od 65 godina, a koji nisu izvršili obavezu ažuriranja podataka u Registru, kako u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske ne bi napuštali svoje domove, imaju mogućnost da ovlaste mlađeg člana domaćinstva ili da se obrate najbližoj kancelariji Savjetodavne službe Ministarstva koje su raspoređene u sedam regionalnih centara širom Republike Srpske ili odjeljenjima/odsjecima za poljoprivredu lokalnih uprava na čijoj teritoriji su registrovani kako bi im oni pružili podršku za prijavljivanje u APIF-u. Prijava površina u registru je osnov za obračun količina goriva po korisniku.
31.03.2020. - REDOVNA DEZINFEKCIJA JAVNIH POVRŠINA, STAMBENIH I POSLOVNIH OBJEKATA
Načelnik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Radenko Reljić naredio je da se dva puta sedmično vrši dezinfekcija javnih površina, stambenih zgrada i objekata javnih preduzeća na teritoriji opštine Kozarska Dubica.
Dezinfekciju vrši dubički Dom zdravlja uz podršku lokalnih preduzeća za komunalne usluge „Komunalac“ i „Vodovod“ i pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice.
„Opština je obezbijedila dovoljne količine dezinfekcionih sredstava. Vodi se računa o javnim površinama kako bi se spriječilo eventualno širenje virusa i zaštitili zdravlje i životi građana“, rekao je Reljić.
Načelnik Reljić je potvrdio da se ostvaruje svakodnevna komunikacija sa zvaničnicima Republike Srpske, predsjednikom Republike Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji su zainteresoavni za ekonomsku i zdravstvenu situaciji na teritoriji opštine.
„U ovom pogledu postoji podrška svih institucija i Vlade Republike Srpske, a njihova uputstva primjenjivaćemo i u daljem radu Štaba za vanredne situacije“, rekao je Reljić.
On je izjavio da u Kozarskoj Dubici nema novih slučajeva zaraze, te još jednom apelovao na građane da budu strpljivi i disciplinovani.
Viši sanitarni tehničar u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici Nebojša Kovačević rekao je da se dezinfekcija vrši svake sedmice utorkom i petkom od 10.00 časova.
„Mi smo napravili raspored posla. Planom dezinfekcije obuhvaćen je čitav grad, tranzit, naselja “Puhalo” i “Morava”, centar, zgrade u ulici 18. septembar i zgrade kraj rijeke Une. Građani u stambenim objektima su zadovoljni ovom akcijom i zahvaljuju se“, rekao je Kovačević.
31.03.2020. - NEMA NOVIH OBOLJELIH, POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM 322 OSOBE
U Kozarskoj Dubici nema novih oboljelih od virusa korona, a pod epidemiološkim nadzorom sada su 322 osobe, potvrdila je epidemiolog u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici i član opštinskog Štaba za vanredne situacije Borka Knežević.
Ona je precizirala da je iz sistema epidemiološkog nadzora izašlo 77 lica, a da se očekaju nalazi testiranja na prisustvo virusa korona za jednu osobu.
„Pozivam Dubičane da se i dalje ponašaju odgovorno i da se u slučaju pojave simtoma akutne respiratorne infekcije COVID-19 telefonski jave u Hitnu službu Doma zdravlja putem brojeva telefona 052/416-090 i 065/053-379 ili 124, kako bi bili pregledani u nekoj od predviđenih ambulanti“, rekla je Kneževićeva.
Šef Odsjeka komunalne policije opštine Kozarska Dubica Slobodan Pralica potvrdio je da je danas do 12.00 časova kontrolisano 38 lica kojima je određena kućna izolacije.
„Nakon prelaska granice u Donjoj Gradini utvrđeno je da tri lica nisu poštovala rješenja republičkog zdravstveno-sanitarnog inspektora kojim su upućena u karantin fomiran na području naše opštine. Protiv tih lica biće izdan prekršajni nalog, a biće obavješteno i Tužilaštvo Republike Srpske za eventualno vođenje krivičnog postupka“, precizirao je Pralica.
On je pozvao građane da poštuju mjeru izolacije, koja će i dalje biti kontrolisana, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje su trenutno na snazi, a koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona.
“Mole se lica koja prelaze granicu da čitaju rješenja koje na granici izdaju zdravstveno-sanitarni inspektori, jer je u njima precizno definisan način ponašanja po prelasku granice”, rekao je Pralica.
Iz Štaba za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica potvrđeno je da u karantinu, fomiranom u Osnovnoj školi “Sveti Sava” trenutno boravi šest osoba, koje su u karantin upućene sa graničnih prelaza i imaju mjesto prebivališta je na području opštine Kozarska Dubica.
Karantin ispunjava sve uslove koji su propisani Uputstvom za organizaciju i sprovođenje karantina u lokalnoj zajednici, uključujući uslove smještaja, ishranu i zdravstveni nadzor.
30.03.2020. - NAČELNIK, POSLANIK I PRIVREDNIK DONIRALI PAKETE ŽIVOTNIH NAMIRNICA I BRAŠNO
Na kućne adrese 100 socijalno ugroženih porodica, volonteri Crvenog krsta opštine Kozarska Dubica dostaviće sutra pakete osnovnih životnih namirnica i po 10 kilograma brašna.
Paketi životnih namirnica vrijedni 2.000 KM donacija su načelnika opštine Kozarska Dubica Radenka Reljića i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca, dok je 100 vreća brašna po 10 kilograma donirao vlasnik proizvodnog trgovačkog preduzeća "Jelena" iz Kozarske Dubice Marko Vlajsević.
Spisak korisnika donacije sačinio je Centar za socijalni rad Kozarska Dubica.
Sekretar Crvenog krsta u Kozarskoj Dubici Goran Gajić apelovao je da i drugi koji su u mogućnosti pomognu sugrađanima koji žive na rubu egzistencije.
"Nažalost, imamo sugrađana kojima osim hrane, nedostaju i sredstava za higijenu i dezinfekciju. Zahvaljujem donatorima, a uz pomoć naših volontera sutra krećemo u distribuciju paketa", rekao je Gajić.
Vlasnik preduzeća "Jelena" Marko Vlajsević rekao je novinarima da očekuje da će donacija biti i više, a da je to preduzeće izašlo u susret i poljoprivrednim proizvođačima pri kupovini repromaterijala, kako bi im ovogodišnja sjetva bila jeftinija.
"Ljudi ne treba da se plaše. Kozarska Dubica može da se prehrani u narednih godinu i po dana, jer imamo dovoljne količine brašna, kao i zaliha pšenice", rekao je Vlajsević.
Brašno, ulje, šećer, ribu i ostale životne namirnice Dubičanima će sutra uručiti 25 dobrovoljnih punoljetnih volontera iz Kozarske Dubice, koji su se, u situaciji vanrednog stanja i sprečavanja širenja virusa korona, stavili na raspolaganje opštinskoj organizaciji Crvenog krsta.
30.03.2020. - ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE: U POSLJEDNJA 24 ČASA NEMA LICA KOJA SU UPUĆENA NA TESTIRANJE
Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica konstatovao je danas da je epidemiološka situacija na području opštine nešto bolja, jer u posljednja četiri dana nema novih oboljelih od virusa korona, a u posljednja 24 sata ni lica koja su upućena na testiranje.
“Te informacije ohrabruju, ali nas i obavezuju na disciplinu i strogo provođenje mjera koje je utvrdio republički i opštinski Štab za vanredne situacije u uslovima pandemije virusa korona, da bi očuvali postojeće epidemiološko stanje. Molim naše građane za strpljenje, poštovanje mjera i disciplinu", rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica donio je danas zaključak kojim se Osnovna škola “Sveti Sava” određuje kao dodatni prostor za potrebe karantina za osobe koje se upućuju sa graničnih prelaza, a čije mjesto prebivališta je na području opštine Kozarska Dubica.
Dodatni prostor obezbjeđuje se u slučaju povećanja priliva osoba sa graničnog prelaza i ispunjavaće uslove koji su propisani Uputstvom za organizaciju i sprovođenje karantina na graničnom prelazu i u lokalnoj zajednici.
Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica razmatrao je danas i niz drugih operativnih mjera i utvrdio način njihovog provođenja.
Pod epidemiološkim nadzorom, odnosno u kućnoj izolaciji, u Kozarskoj Dubici je sada 339 osoba, a iz sistema zdravstvenog nadzora izašlo 56 osoba.
Komunalna policija kontrolisala je danas do 12.00 časova 32 lica u kućnoj izolaciji, a svi kontolisani zatečeni su na svojim kućnim adresama.
U dane vikenda pripadnici MUP-a evidentirali su dva kršenja zabrane kretanja od 20.00 časova do 05.00 ujutro.
30.03.2020. - NEMA ZASTOJA U SNABDIJEVANJU ŽIVOTNIM NAMIRNICAMA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas telefonski sa načelnicima opština Višegrad, Nevesinje, Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Srbac, Šipovo, Jezero, Bratunac, Vlasenica, Lopare i Ugljevik, kao i sa predstavnicima uprava preduzeća „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice i Mljekare „Pađeni“ iz Bileće.
Tokom razgovora sa predstavnicima „Mlijekoprodukta“ i „Pađena“, konstatovano je da se u ovim preduzećima poštuju sve propisane mjere zaštite, da se proizvodnja odvija nesmetano, te da nema poteškoća prilikom plasmana proizvoda na tržište.
Iz uprave ova dva preduzeća poručili su da će, kako je i planirano, otkupiti sve količine mlijeka od proizvođača u Republici Srpskoj.
Tokom razgovora sa načelnicima opština, razmotrena je trenutna epidemiološka situacija, poštivanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i opštinskih štabova, te snabdjevenost životnim namirnicama u ovim lokalnim zajednicama.
Premijer Višković upoznao je načelnike opština da će Republički štab za vanredne situacije korigovati pojedine zaključke, u skladu sa trenutnom situacijom u Republici Srpskoj izazvanoj širenjem virusa korona.
Konstatovano je da u ovim opštinama nema zastoja u snabdijavanju životnim namirnicama i apelovano je na građane da budu odgovorni i da se dosljedno pridržavaju svih mjera zaštite nadležnih institucija od virusa korona.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković svakodnevno je kontaktu sa predstavnicima vlasti u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, s ciljem pružanja pomoći i što bržeg prevazilaženja trenutne situacije izazvane virusom korona.
30.03.2020. - POZIV POLJOPRIVREDNICIMA ZA DODJELU SJEMENSKIH PAKETA
U skladu sa zaključkom Republičkom štaba za vanredne situacije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske realizuje vanrednu mjeru podrške poljoprivrednoj proizvodnji. Ova mjera biće realizovana podsredstvom Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, podjelom sjemenskih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava.
“Naše resorno ministarstvo će, iz redstava IFAD projekta, finansirati cijeli iznos paketa da bi se podstakla proizvodnja što većih količina poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe. Paketi podrške sadrže đubrivo, sjemena i sjemenski materijal osnovnih povrtarskih kultura, što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta”, izjavio je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Duško Bodilović.
On je istakao da je podrška namijenjena za osjetljivo stanovništvo i populaciju koja je najviše pogođena trenutnom situacijom u vezi sprovođenja mjera zaštite od širenja virusa korona u Republici Srpskoj.
“S obzirom da se radi o besplatnim paketima pomoći, prilikom izbora korisnika prioritet imaju socijalne kategorije, kao što su višečlane porodice, samohrani roditelji, osobe koje su sticajem okolnosti izgubile posao, materijalno neobezbijeđena domaćinstva koja nemaju redovna primanja, primaoci socijalne pomoći i ostale ranjive kategorije koje imaju na raspolaganju pola dunuma zemljišta za sadnju povrća”, rekao je Bodilović.
On je naglasio da se zainteresovana lica do petka, 3.04.2020. godine, trebaju javiti u Odsjek za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, isključivo putem telefona: 052/425-240 i 065 484 486. Poljoprivrednici će telefonski popuniti upitnik, koju će potpisati prilikom preuzimanje sjemenskih paketa i tako garantovati za tačnost navedenih podataka.
Telefonski način prijave zainteresovanih lica organizovan je na osnovu mjera Štaba za vanredne situacije, kako bi se izbjegla mogućnost širenja virusa korona.
Za opštinu Kozarska Dubica planirana je podijela 180 sjemenskih paketa, čiji je sadržaj objavljen na oglasnoj tabli internet prezentacije opštine Kozarska Dubica.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi