V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

06.05.2016. – NAJAVA: U NEDJELJU PARASTOS I POMEN U DONJOJ GRADINI
U Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, u nedjelju, 8. maja biće obilježena 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Program obilježavanja počinje u 9.00 časova, kada će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici biti služena arhijerejska liturgija.
U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina, u 10.00 časova biće otvorena izložba dječijih likovnih radova na temu "Jasenovac". Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a prvonagrađeni učenici literarnih radova pročitaće svoja djela. Okupljanje učesnika pomena i parastosa u Spomen-području Donja Gradina predviđeno je do 11.00 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju "Topole".
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini, biće služen na grobnom polju "Hrastovi". Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti komemorativnom skupu će se obratiti u 13.00 časova.
U okviru Programa obilježavanja 71. godišnjica stradanja žrtava ustaškog zločina genocida logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sutra u 20.00 časova biće održana Memorijalna akademija - muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno" u izvođenju dramskog studija "Artist" iz Kozarske Dubice.
Direktor JU "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković potvrdila je da su izvršene sve organizacione i druge pripreme za parastos i pomen u Donjoj Gradini.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro pozvao sve građane, koji mogu, da u nedjelju 8. maja prisustvuju parastosu i pomenu žrtavama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu.
Organizator komemorativnog skupa u Donjoj Gradini je Odbor za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.
06.05.2016. - SUTRA MEMORIJALNA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA ŽRTVE LOGORA JASENOVAC I DONJE GRADINE
U okviru Programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sutra će biti održana Memorijalna akademija i muzičko-scenski performans pod nazivom "Dno".
Na današnjem sastanku organizacionog odbora, kojim predsjedava načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, potvrđeno je da će tematski dio ovogodišnje memorijalne akademije kroz multimedijalni prikaz predstaviti raskrinkavanje mita o koncentracionom logoru Jasenovac kao radnom logoru, a na umjetnički način biće tematizovano i stadanje djece u tom logoru.
Akademija će početi u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u 20.00 časova minutom ćutanja za sve nevino ubijene Srbe, Jevreje i Rome u takozvanoj "tvornici" smrti koju je osnovala Nezavisna država Hrvatska radi istrebljenja ovih naroda zbog toga što su pripadali drugoj naciji.
Najavljeno je da će akademiji prisustvovati ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, pomoćnik ministra za kulturu Milica Kotur, predsjednica Udruženja preživjelih logoraša iz Banjaluke Dobrila Kukolj, brojni opštinski i drugi zvaničnici.
Memorijalna akademija u Kozarskoj Dubici tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji se održava u nedelju, 8. maja u Spomen-području Donja Gradina.
Organizatori Memorijalne akademije su JU "Spomen-područje Donja Gradina" i Opština Kozarska Dubica, a muzičko scenski performans izvešće dramski studio "Artist" iz Kozarske Dubice.
06.05.2016. - OBAVJEŠTENJE KOMUNALNE POLICIJE: RADNO VRIJEME U PONEDJELJAK, 9. MAJA OD 8.00 DO 12.00 ČASOVA
Komunalna policija Kozarska Dubica obavještava preduzetnike i preduzeća da 9. maja, na državni praznik, u redovnom radnom vremenu mogu raditi privredni subjekti koji posjeduju registrovane apoteke, veterinarske stanice i ambulante, benzinske pumpe i trgovinske djelatnosti u poslovnom prostoru benzinske pumpe, kao i pekare i trgovačke radnje tipa dragstor. Svi ostali privredni subjekti mogu raditi od 08.00 do 12.00 časova.
Privredni subjekti koji se bave proizvodnom djelatnošću, a čiji proces proizvodnje ne dozvoljava obustavljanje proizvodnje bez veće štete, mogu obavljati djelatnost u vremenu koje zahtijeva minimalan proces rada.
Za ugostiteljske objekte na području opštine Kozarska Dubica je uobičajeno radno vrijeme, propisano Odlukom o radu i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.
Pozivaju se vlasnici navedenih trgovina i radnji i drugi preduzetnici da se pridržavaju propisanog radnog vremena, jer će Komunalna policija vršiti kontrolu primjene ove odluke. Za prekršioce su predviđene kaznene odredbe.
05.05.2016. - POTPISAN PROTOKOL O SARADNЈI OPŠTINE I GARANTNOG FONDA REPUBLIKE SRPSKE
Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar i načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro potpisali su danas u Kozarskoj Dubici protokol o saradnji, a privrednicima su prezentovane aktivnosti te instiucije.
Protokol predviđa stalnu razmjenu informacija i organizovanje zajedničkih aktivnosti u pravcu pružanja podrške malim i srednjim preduzećima da lakše pristupe finansijskim sredstvima kod komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija.
"Garantni fond nije novost na ovom području, mi sa tom institucijom imamo od ranije dobru saradnju, koja će sada potpisivanjem protokola biti potvrđena i u formalnom smislu", izjavio je Zlojutro.
On je izrazio zadovoljstvo što se veliki broj privrednika iz Kozarske Dubice odazvao pozivu opštine da prisustvuju prezentaciji onoga što Garantni fond Srpske radi i može.
"Nadam se da ćemo čuti neka pozitivna iskustva sa područja naše opštine, a cilj je, kao i u svemu kada je privreda u pitanju, olakšavanje poslovanja i stvaranje mogućnosti za investicije i nova radna mjesta", naglasio je Zlojutro.
Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar objasnio je da je Garantni fond institucija koja treba da obezbjedi podršku razvoju malih i srednjih preduzeća izdavanjem garancija kojima se olakšva pristup finansijskim sredstvima s ciljem realizacije njihovih poslovnih ideja i projekata.
On je ocijenio da je Kozarska Dubica privredno atraktivna opština i potvrdio da Garantni fond na području te opštine već ima potpisan protokol o saradnji sa preduzećem "Mlijekoprodukt", koje kao najveća mljekara u Srpskoj ostvaruje saradnju sa nakoliko hiljada kooperanata.
Na sastanku u opštinskoj upravi Kozarska Dubica privrednicima su prezentovane mogućnosti koje Garantni fond RS pruža kao podršku razvoju poslovnih aktivnosti privrednicima i njihovom pristupu finansijskim sredstvima uz obezbjeđenje nedostajućeg kolaterala.
05.05.2016. – OBAVJEŠTENJE: PONEDJELJAK, 9. MAJ NERADNI DAN
U ponedjeljak, 9. maja, kada se obilježava republički praznik - Dan pobjede nam fašizmom u Republici Srpskoj biće neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.
U dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.
04.05.2016. – MALEŠEVIĆ: REKONSTRUKCIJA ŠKOLE "SVETI SAVA" U TOKU LJETNOG RASPUSTA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da će, u okviru Projekta energetske efikasnosti, u toku ljetnog raspusta biti rekonstruisan objekat Osnovne škole "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici, te najavio sanacione radove u drugim obrazovnim institucijama u opštini.
"Očekujem da se taj projekat u OŠ `Sveti Sava` završi tokom ljetnog raspusta, da bi s početkom jeseni učenici i nastavnici došli u drugačiji i ljepši prostor", rekao je Malešević.
Nakon sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Milom Zlojutrom, njegovim saradnica i poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darkom Banjcem, Malešević je potvrdio spremnost resornog ministarstva za rješavanje problema grijanja i dotrajale kotlovnice u OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u toj opštini.
"Predložio sam da škola dostavi potreban zahtjev Ministarstvu da možemo odobriti sredstva da bi se moglo pristupiti izvođenju radova", rekao je Malešević i najavio da će, u saradnji sa lokalnom upravom, biti rješavan i problem grijanja i sanacije potpornog zida u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla".
Govoreći o programu obilježavanja 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini, u okviru kojeg će u nedjelju, 8. maja, biti služen parastos i pomen u Donjoj Gradini, Malešević je potvrdio da će toj komemoraciji prisustvovati značajan broj đaka iz tri regije Srpske.
"Planirali smo ove godine da iz tri regije dođe značajan broj đaka iz svake škole, odnosno po dva autobusa učenika, i tražimo načine da iz Ministarstva platimo prevoz za te učenike tako da škole nemaju taj trošak, a sutra ćemo donijeti odluku kada je o tome riječ", precizirao je Malešević.
On je izrazio potrebu da u godišnjim programima rada svih škola u Republici Srpskoj od naredne godine bude sadržana posjeta Spomen-području Donja Gradina.
04.05.2016. – REŠIĆ: SKORA FINALIZACIJA ZAKONSKIH RJEŠENJA U OBLASTI LOKALNE SAMOUPRAVE
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić razgovarala je danas sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Milom Zlojutrom o nacrtima zakona iz oblasti lokalne samouprave i najavila skoru finalizaciju tih propisa.
"Očekujem da u narednom periodu finalizujemo sve primjedbe koje smo dobili sa terena i sa sastanka koji smo održali sa Skupštinom Saveza opština i gradova Republike Srske, gdje smo dobili određenu trijažu, a ostaje nam da to sve još jednom pogledamo, stavimo na papir i uputimo prema Vladi Republike Srpske", izjavila je Rešićeva.
Ona je naglasila da nadležno ministarstvo i dalje ostaje pri mišljenju da u organima lokalne samouprave treba da budu tri zaposlena na 1.000 stanovnika.
"Sve preko toga ili drugačije postavljeno ne rješava trenutno situaciju na terenu i praktično ostajemo na istom", istakla je Rešićeva.
Ona je dodala da je važno naglasiti da će od dana stupanja na snagu zakona o lokalnoj samoupravi biti ostavljen rok od godinu i po da se ta pitanja usaglase dok zakon ne bude važio u punom kapacitetu.
"U tom periodu mogu se dati sugestije i uraditi sistematizacija, a treba računati i na prirodan odliv zaposlenih, jer naša intencija nije da se ljudi ostavljaju bez posla, nego prosto da uvedemo određeni red. U tome su nas podržali i načelnici, jer zaista jeste prilično haotično stanje na terenu", istakla je Rešićeva.
Govoreći o namjeri da se rad domova zdravlja finansira iz budžeta opština, Rešićeva je izjavila da se u toj oblasti ne može donijeti rješenje bez detaljne analize, jer ono ne bi bilo sprovodivo.
"Intencija Vlade je bila da se uvede određeni red, jer neki domovi zdravlja imaju više nemedicinskog nego medicinskog osoblja i to je problem koji mora da bude riješen", rekla je ona.
04.05.2016. - DONJA GRADINA NAJVEĆE MJESTO SRPSKOG STRADANJA U ISTORIJI
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je danas da je Donja Gradina najveće mjesto srpskog stradanja u istoriji i pozvao sve građane, koji mogu, da u nedjelju 8. maja prisustvuju parastosu i pomenu žrtavama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu.
"Sistem ustaškog logora Jasenovac je obuhvatao i područje cijele naše opštine, a dovoljno je reći da je 54 odsto stanovništva Kozarske Dubice stradalo u II svjetskom ratu, najvećim dijelom na zvjesrki način su ubijeni u tom sistemu logora u kojem su stradali mahom Srbi, Jevreji, Romi i ljudi koji su drugačije mislili", rekao je Zlojutro novinarima.
On je naglasio da je, prema njegovom mišljenju, obaveza svakog pripadnika tih naroda, posebno Srba, da bar jednom godišnje obiđu to stratište i dodao da je parastos najbolja prilika za to učine.
"Pozivam sve ljude, koji mogu, da u nedjelju dođu u Donju Gradinu, da se poklone sjenama mučenika, a to se posebno odnosi na građane Kozarske Dubice jer nema porodice u Kozarskoj Dubici koja nema bar nekog ko je postradao u Jasenovcu i sahranjen u Donjoj Gradini", naglasio je Zlojutro. On je dodao da je to mora ostati obaveza i budućih generacija, jer se taj zločin ne može zaboraviti.
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu biće održan u nedjelju 8. maja u Spomen-području Donja Gradina od 11.00 časova. U subotu 7. maja, uoči parastosa i pomena u Spomen-području Donja Gradina, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biti održana Memorijalna akademija pod nazivom "Dno", u izvođenju dramskog studia "Artist".

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi