V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

25.06.2019. - NAJAVA: SUTRA KONFERENCIJA BEBA U KOZARSKOJ DUBICI
Konferencija beba u Kozarskoj Dubici, manifestacija koja se organizuje u službi promovisanja roditeljstva i porodice, biće održana sutra, 26. juna, na platou ispred Doma kulture.
I ove godine biraće se tročlano predsjedništvo, najmlađa i najstarija beba, te beba sa najviše braće i sestara.
U tom dijelu manifestacije učestvuju bebe rođene od Vidovdana 2018. do Vidovdana 2019. godine, za koje su organizatori, opština Kozarska Dubica i resorno ministarstvo, pripremili prigodne poklone.
Konferenciju beba i ove godine pratiće kulturno-umjetnički program u kome će nastupati Dramski studio "Artist", Dječiji vrtić "Pčelica" i najmlađi članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Una".
Konferencija beba, jedanaesta po redu u Kozarskoj Dubici, održaće se sapočetkom u 19.00 časova.

24.06.2019. - OBAVJEŠTENJE O IZVOĐENJU SISTEMATSKE DEZINSEKCIJE
Preduzeće "EKO-Bel" i opština Kozarska Dubica obavještavaju građane i pčelare o izvođenju sistematske dezinsekcije, odnosno zaprašivanja komaraca na području opštine Kozarska Dubica, koje će biti izvršeno dana 24.06.2019. godine u večernjem terminu od 19.30 do 23.00 časa.
Upozoravaju se pčelari da navedenog dana preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, koje se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava kartonom ili drugim priručnim sredstvima.
U slučaju loših vremenskih uslova, građani će putem sredstava informisanja biti na vrijeme obavješteni o naknadnom terminu akcije.
20.06.2019. - ZAJEDNO RADITI NA PRONALAŽENJU RJEŠENJA ZA PROBLEME BUDŽETA OPŠTINE
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će do kraja godine Ministarstvo finansija, Vlada Republike Srpske i opština Kozarska Dubica zajedno raditi na pronalaženju optimalnog sistema za rješavanje problema u budžetu opštine Kozarska Dubica.
"Ova opština ne može iduću godinu dočekati u ovakvom stanju. Iznenadila sam se da opština Kozarska Dubica ima tako veliki dug u odnosu na nivo budžeta opštine, a riječ je o dugovima koji su napravljeni u ranijem periodu. Sada se pokušava razrješavati dio tih dugova koji su već dospjeli na izvršenje", izjavila je Vidovićeva novinarima.
Ona je, nakon radnog sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima, navela da opština Kozarska Dubica nije više u prilici da se može kreditno zadužiti, jer je na granici zaduženja koje je omogućeno zakonom.
"Ne možemo i nećemo da budemo pesimisti jer je moguće sve to razriješiti, ali ne u kratkom roku", izjavila je Vidovićeva.
Ona je dodala da dio mjera mora preduzeti i opština Kozarska Dubica u smislu povećanja prihoda, smanjivanja troškova, smanjivanja broja zaposlenih prirodnim odlivom, te apliciranjem za sredstva iz brojnih fondova i grantova koji su dostupni u Republici Srpskoj.
"Moraju se aktivnije uključiti, raditi projekte i konkurisati za te fondove, a jako je dobro što je opština izradila dugoročni elaborat o sanaciji budžeta opštine. Taj elaborat može da da kvalitetne efekte. Dogovorili smo se da već u narednoj sedmici sa tim elaboratom predstavnici opštine dođu u Ministarstvo finansija da bismo zajedno to pogledali i odlučili se za određene poteze", precizirala je Vidovićeva.
Ona je istakla da u sadašnjoj situaciji opština Kozarska Dubica ne može izmirivati svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, ali ni socijalna davanja.
Načelnik Reljić rekao je da je sa Vidovićevom razgovarao o starim dugovima koji opterećuju budžet opštine, odnosno sudskim presudama koje su došle na naplatu, a koje iznose više od milion KM.
"Razgovarali smo i o elaboratu kojim su definisane aktivnosti opštine, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske kako bi planirali budžet za narednu godinu", rekao je Reljić.
On je precizirao da rijetko koja opština u Srpskoj ima tako teško finansijsko stanje i obaveze koje iznose preko 20 miliona KM, bez sudskih presuda, a da zbog takvog stanja ispaštaju svi građani opštine Kozarska Dubica.
"Oporavak budžeta opštine očekujemo tek sljedeće godine zbog toga što imamo konkretnu podršku i instrukcije Vlade Republike Srpske i Ministarstva finansija", zaključio je Reljić.
Reljić je zahvalio Vidovićevoj, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću, te srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za sve projekte koji su sredstvima Vlade Srpske finansirani i realizovani u Kozarskoj Dubici.
14.06.2019. - OPŠTINU KOZARSKA DUBICA POSJETILI MINISTRI PAŠALIĆ I KLOKIĆ
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je Kozarska Dubica među prvih 10 lokalnih zajednica po poljoprivrednoj proizvodnji, a da poljoprivrednim proizvođačima iz te opštine na godišnjem nivou, zavisno od proizvodnje, bude isplaćeno od 2,5 do 3,2 miliona KM podsticaja.
"Dobro je da taj iznos raste iz godine u godinu, što znači da raste i proizvodnja", rekao je Pašalić novinarima i dodao da su u zadnjih pet godina direktni podsticaji poljoprivrednim proizvođačima u Kozarskoj Dubici isplaćeni u iznosu oko 13 miliona KM, od čega premije za mlijeko iznose šest miliona KM.
Pašalić je potvrdio da je na sastanku sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima razgovarano i o vodoprivredi i brojnim projektima koji se realizuju na području te lokalne zajednice.
"Od 2013. godine do danas, iz raznih izvora, uloženo je ovdje blizu 16 miliona KM, što su značajna sredstva. Naš je cilj da rekonstruišemo obodne kanale koji će da evakuišu unutrašnje vode i izgradimo nove nasipe koji će zaštititi grad i dubičko polje od rijeka Une i Save", precizirao je Pašalić.
On je dodao da su u tom sektoru u Kozarskoj Dubici već realizovane brojne intervencije.
Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić izjavio je da je sa načelnikom Reljićem i njegovim saradnicima razgovarao o prekograničnoj saradnji, projektima i podršci koju nudi EU i pretpristupni fondovi.
"Dogovorili smo se da će neki od službenika iz opštine Kozarska Dubica doći u Ministarstvo, gdje ćemo dati svu potrebnu logističku podršku da bi oni kreirali odgovarajuće projekte, našli partnere sa hrvatske strane i aplicirali projekte koji se tiču pretpristupne pomoći", rekao je Klokić.
Reljić je zahvalio za posjetu ministrima Pašaliću i Klokiću, te pomoćniku ministra za sport Draganu Jaćimoviću i naveo da je tema radnog sastanka, između ostalog bio i pregled ulaganja koja je Vlada Republike Srpske realizovala na području opštine Kozarska Dubica u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva i infrastrukture.
"Razgovarali smo i o finansijskoj situaciji opštine Kozarska Dubica jer oni kao ministri već poznaju naše probleme, situaciji u preduzeću HPK i u oblasti drvne industrije, i imamo obećanje ministara da će se i dalje nastaviti sa projektima na području opštine Kozarska Dubica", rekao je Reljić.
Reljić je naglasio da su sve investicije u Kozarskoj Dubici uglavnom finansirane sredstvima Vlade Republike Srpske jer je opštinski budžet suočen sa velikim problemima.
14.06.2019. - DRVOPRERAĐIVAČKI SEKTOR U USPONU
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da je drvoprerađivački sektor Republike Srpske u usponu, a da je već u 2018. godini ostvaren suficit od 460 miliona KM.
"Problem je snabdijevanje sirovinama jer je drvoprerađivački sektor Republike Srpske usponu i u situaciji da ima tržište, potrebe za novim radnicima i može prodati svoje proizvode", ocijenio je Pašalić. On je objasnio da problem nastaje zbog toga što Republika Srpska ima godišnju sječu ili etat koji je oko milion kubika.
"Mi naprosto ne možemo da sječemo više šume nego što ona priraste jer bismo tada nedomaćinski gazdovali tom šumom, ali možemo da preduzmemo neke korake, kako bi prerađivači, kao što je `Agroflora` iz Kozarske Dubice imali izvjesnost u svom poslovanju", rekao je Pašalić.
On je naveo da je jedan od takvih koraka potpisivanje petogodišnjih ugovora sa drvoprerađivačima, što je učinjeno prije petnaestak dana, te preduzimanje mjera u smislu zabrane i spriječavanja izvoza trupaca iz BiH.
"Mislimo da imamo dovoljno sirovine za naše drvoprerađivače ukoliko bismo spriječili izvoz trupaca. Na tome radimo i blizu smo rješenja", zaključio je Pašalić.
On je danas zajedno sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatanom Klokićem i zvaničnicima opštine Kozarska Dubica posjetio preduzeća za obradu drveta "Agroflora" u Kozarskoj Dubici.
U izjavi novinarima Pašalić je konstatovao da se nažalost od 300 korisnika sirovina od Šuma Republike Srpske samo 50 drvoprerađivača bavi polufinalom ili finalnom obradom drveta.
"Interes i zadatak Vlade jeste da imamo što više takvih firmi, koje posluju kao `Agroflora` u Kozarskoj Dubici", istako je Pašalić.
Vlasnik "Agroflore" iz Kozarske Dubice Zoran Subotić rekao je da ta firma uspješno sarađuje i sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.
"Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede direktno je u vezi sa našom proizvodnjom jer nabavka roba ide direktno preko njih, što je odlučujući faktor u našoj proizvodnji", rekao je novinarima Subotić.
On je naveo da ministarstva sa dosta razumijevanja rješavaju problema sa kojima se susreću u poslovanju, među kojima su problemi u vezi sa snabdijevanjem robama, uvođenjem u privatne posjede, probleme nelojalne konkurencije, te probleme u vezi sa radnom snagom i olakšicama u poslovanju.
"Agroflora" zapošljava 105 radnika, a svoje proizvode-dječiju opremu, krevetiće, ploče, gotove dijelove namještaja, podova i peleta, izvoze po cijelom svijetu.
Firma za proizvodnju i preradu drveta "Agroflora" u Kozarskoj Dubici posluje od 1987. godine, a 1996. preduzeće se počelo baviti preradom drveta.
03.06.2019. - ČESTITKA POVODOM RAMAZANSKOG BAJRAMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić uputili su danas glavnom imamu Islamske vjerske zajednice u Kozarskoj Dubici i svim građanima islamske vjeroispovjesti čestitku povodom Ramazanskog bajrama.

„Povodom nastupajućeg praznika Ramazanskog bajrama, upućujemo vam iskrene čestitke, uz želje da praznik provedete u miru, zdravlju i sreći, zajedno sa vašim porodicama. Neka ovaj paznik bude podsticaj za razumijevanje, toleranciju i međusobno uvažavanje“, navodi se u čestitki.
03.06.2019. - ODRŽAN SUSRET KOZARČANA U BEOGRADU
U Domu vojske u Beogradu je u subotu održan 43. Susret Kozarčana, manifestacija koja je okupila članove Udruženja Kozarčana u Beogradu, delegacije potkozarskih opština, prijatelji i poštovaoci Kozare.
Bilo je igre i pjesme iz zavičaja, ali i rekapitulacija onog što je urađeno tokom godine, posebno na obilježavanju mjesta gdje su stradali Kozarčani. Možda su decenijama već daleko od rodnog kraja, ali nadpjevavati se nisu zaboravili. Njihovo okupljanje ipak mnogo je više od druženja i kozaračkog kola. Ideja je da čuvaju uspomenu na istoriju Kozare.
„Kozara je jedno pravo čudo. Nema tog jauka da bude glasan, niti ima tih suza da mogu Kozaru ožaliti. Nema te crne boje koja bi mogla označiti sve jame grobove“, rekao je predsjednik Udruženja Kozarčana Rajko Srdić.
Ove godine, domaćin je bila Kozarska Dubica, opština koja u svom nazivu, kako je rekao načelnik opštine, Radenko Reljić, nosi ime legendarne Kozare.
„Sve nas veže jedna riječ, jedno mjesto i jedan zavičaj, a to je Kozara koja pokriva Kozarsku Dubicu, Kostajnicu, Novi Grad, Prijedor, Laktaše, Gradišku i Banjaluku.
Istakao je da su Kozarčani u Beogradu ljudi koje je pravo bogatstvo imati jer učestvuju u društvenom i političkom životu Srbije i uvijek i raro pomažu zavičaju.
On je poželio uspješan rad Udruženju Kozarčana u Beogradu, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je kroz dva infrastrukturna projekta Kozarsku Dubicu pomogao u iznosu od 500.000 KM.
„Drago mi je da se ljudi koji su porijeklom zapadno od Drine i Dunava okupljaju i afirimšu i čuvaju svoju tradicju i kulturu i da radimo zajedno sa Republikom Srpskom na jačanju jedinstva našeg naroda“, naglasio je predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Lint.
Opstanak Udruženja i ideja koje promovišu ne zavisi samo od truda njihovih članova.
Dodijelili su zahvalnice, između ostalog, i predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, te ministru odbrane Srbije, Aleksandru Vulinu, te načelniku opštine Kozarska Dubica Radenku Reljiću.
– Ovo je vrijeme kad se ponovo gomilaju oblaci, kad fašizam poprima dugi oblik, kada je izabrao masu puteva prilaza da dođe ponovo. Ovakva udruženja poput našeg bude narod i svijest – zaključio je Srdić.
Kozara je bila u centru stvaralaštva velikog Branka Ćopića, a njegove riječi citirao je Tihomir Tika Stanić, glumac koji je porijeklom iz naše opštine, kao i mnogo drugih istaknutih ličnosti u Srbiji.
Domaćin narednog Susreta Kozarčana i Beogradu je opština Kostajnica.
28.05.2019. - U TOKU PROCJENA ŠTETE OD POPLAVA U POLJOPRIVREDI
Komisija za procjenu štete od poplava na poljoprivrednim usjevima i voćarskim zasadima na području opštine Kozarska Dubica od danas je na terenu, saopšteno je iz Odsjeka za poljoprivredu.
Zbog učestalih padavina rad ćemo prilagoditi prilikama i izlazak na teren planirati shodno vremenskim uslovima , kažu u ovom Odsjeku.
Do sada je evidentirano 55 zahtjeva za izlazak komisije na teren. Majske poplave i bujice su najveće štete nanijeli usjevima na području Dubičke ravni, Pounja, Knežice i u slivu rječice Moštanica.
Poljoprivrednici koji su na svojim parcelama imali štetu od poplava , a do sada nisu podnijeli zahtjev za izlazak komisije na teren to mogu da učine u Odsjeku za poljoprivredu.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi