V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.03.2017. – JAĆIMOVIĆ: ČIN MAJORA MILANA TEPIĆA NE SMIJE DA BUDE ZABORAVLJEN
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović ocijenio je danas licemjernim osude koje stižu iz Hrvatske na odluku Vlade Srbije da podigne spomenik Narodnom heroju majoru Milanu Tepiću.
"Sa moje lične strane, smatram da su osude Hrvatske na odluku da se u Beogradu podigne spomenik posljednjem heroju bivše Jugoslavije i heroju Republike Srpske majoru Milanu Tepiću licemjerstvo hrvatske strane koja ne osuđuje postavljanje ploča sa ustaškim pokličem u Jasenovcu", izjavio je Jaćimović.
On je podsjetio da je plača NOS-a postavljena u neposrednoj blizini logora Jasenovac u kojem je ubijeno više od 20.000 djece.
"To je za njih sasvim normalno, a a ono najmanje što svi mi možemo to je učinila Vlada Republike Srbije odlukom da podigne spomenik heroju iz prošlog otadžbinskog rata za za podvig koji je učinio", rekao je Jaćimović.
On dodao da je svojom procjenom i odlukom da digne u vazduh 170 tona eksploziva u vojnom skladištu u Bjelovaru, major Tepić spriječio potencijalne žrtve.
"Sve te stvari koje su se desile u Bjelovaru davne 1991. godine samo pokazuju ono što je major Milan Tepić radio, a to je nešto najsvetije – dao je svoj život braneći svoju državu i svoj narod, a to je ono što nikada ne smijemo zaboraviti", dodao je Jaćimović.
On je podsjetio da je major Milan Tepić rođen 1957. godine u selu Komlenac u Kozarskoj Dubici i da je on jedini je posthumno odlikovani Narodni heroj Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
"Opština Kozarska Dubica 1993. godine donijela je odluku da ulica u tom gradu nosi ime majora Milana Tepića, imamo u gradu mural posvećen majoru Tepiću, i "Septembarske dane odbrane" kada se obilježava godišnjica njegovog stradanja i održava memorijalni rukometni turnir u čast i slavu majora Milana Tepića", naveo je Jaćimović. On je naglasio da je odluka Vlade Srbije važna i za današnja pokoljenja i generacije rođene poslije otadžbinskog rata jer čin majora Tepića ne smije da bude zaboraljen.
07.03.2017. - PREDSTAVLJEN PROJEKAT "MOJA PRIČA:PRO BUDUĆNOST"
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je predstavljen projekat po nazivom "Moja priča:PRO-Budućnost", koji ima za cilj pomirenje i izgradnju povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, baziranog na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.
Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) projekat realizuje CRS (Catolic relief services), a konceptrualno projekat predstavlja razgovor o sukobima 1992. - 1995. u BiH, odnosno javni govor vojnika, logoraša, nestalih i nasilno odvedenih i drugih žrtava rata o ličnim iskustvima doživljenim u ratu iz različitih etničkih i religijskih grupa.
Organizatore i učesnike današnjeg sastanka pozdravili su načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti Dušan Drljić i predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović, a u cilju podsticanja kulture pomirenja učesnici su razgovarali o svojim nekadašnjim i današnjim pogledima na rat, mirnodopski period i život uopšte.
"Opština Kozarska Dubica je miran grad u kojem su međuljudski odnosi na visokom nivo razumijevanja i tolerancije, a u osvrtu na period proteklog rata treba istaći činjenicu da se u Kozarskoj Dubici nije dogodio ni jedan ratni zločin", izjavio je Drljić.
Pored opštinskih zvaničnika i službenika, sastanku su prisustvovali odbornici u Skupštini opštine Kozarska Dubica, članovi udruženja građana i direktori škola u Kozarskoj Dubici.
06.03.2017. - OBJAVLЈENA ODLUKA O DODJELI STIPENDIJA ZA 113 STUDENATA
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je objavljena Odluka o dodjeli stipendija u školskoj 2016/2017. godini za 113 strudenata sa kojima će biti zaključen ugovor o stipendiranju.
Iz Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti potvrđeno je da je Rang lista stipendista opštine Kozarska Dubica objavljena je na oglasnoj tabli u šalter sali i zvaničnoj internet stranici opštine, a da će potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata koji su u tekućoj školskoj godini ostvarili pravo na stipendije iz budžeta opštine Kozarska Dubica biti izvršeno u subotu, 11. marta u velikoj skupštinskoj sali sa početkom u 11.00 časova.
Iz budžeta opštine Kozarska Dubica za stipendiranje će biti izdvojeno 130.000 KM, a stipendistima opštine Kozarska Dubica biće isplaćeno 10 stipendija u iznosu od 100 KM, dok će aposolventima biti isplaćeno pet stipendija u istom iznosu.
01.03.2017. - PREZENTOVAN PROGRAM OMLADINSKE BANKE i M ZONE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je održana prezentacija programa Omladinske banke i M zone za 2017.godinu, čiji je cilj da se podstaknu mladi ljudi u zajednici da prepoznaju probleme svoje sredine i rješavaju ih kroz društveno- inovativne projekte.
"Fondacija "Mozaik" nastavila je uspješnu saradnju sa opštinom Kozarska Dubica, a kroz program Omladinske banke i M zone, koja je on line platforma za razvoj društvenog preduzetništva mladih želimo da pozovemo mlade ljude, ne samo u Kozarskoj Dubici, već i širom BiH, da se uključe i poziv iskoriste kao mogućnost da nauče o društvenom preduzetništvu i kroz program Omladinske banke realizuju projekte u svojim lokalnim zajednicama", izjavio je direktor programa Fondacije "Mozaik" Željko Pauković.
On je naveo da projekti mladih u programu Omladinske banke mogu biti podržani u iznosu od 1.000 do 3.000 KM.
Načelnik Odjeljenja za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica Dušan Drljić istakao je da opština sa Fondacijom "Mozaik" ima uspješnu saradnju od 2010. godine od kada su u Kozarskoj Dubici implementirani programi vrijedni 240.000 KM. On je precizirao da je planirana vrijednost programa, koji će se u Kozarskoj Dubici realizovati ove godine 25.000 KM,od kojih opština obezbjeđuje 10.000 KM, a Fondacija "Mozaik" 15.000 KM.
"Od ukupne vrijednosti projekata ovdje je smatramo značajnija činjenica da mladi ljudi, od 17 do 35 godina, iskazuju svoju kreativnost i ideje kroz projekte. Treba podržati mlade ljude da realizuju svoje ideje koji doprinose lokalnoj zajednici", izjavio je Drljić.
Koordinator kreditnog odbora Omladinske banke u Kozarskoj Dubici Željko Amidžić izjavio je da će taj odbor od sutra do 2. aprila raditi na promociji javnog poziva i prezentaciji programa Omladinske banke.
"Mi ćemo se potruditi da svojim angažovanjem uradimo nešto što bi moglo promijeniti našu društvenu zajednicu na najbolji mogući način", izjavio je Amidžić.
24.02.2017. - NACRT BUDžETA OPŠTINE ZA 2017. GODINU UTVRĐEN U IZNOSU OD 9.590.000 KM
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica razmatrali su danas i utvrdili Nacrt budžeta opštine Kozarska Dubica za 2017. godinu u iznosu od 9.590.000 KM.
"Nacrt budžeta utvrđen je u iznosu koji je za 200.000 KM manji u odnosu na prošlu godinu. Ovaj budžet je sanacioni, a mi ćemo se u Skupštini opštine u saradnji sa načelnikom opštine potruditi da budžet bude i investicioni, jer nam je cilj da zaposlimo što više radnika i promovišemo Poslovnu zonu "Lipova Greda" što je moguće više", izjavio je novinarima predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović.
On je podsjetio da je u cilju smanjenja troškova rukovodstvo te opštine već donijelo i primjenjuje odluke o smanjenju plata funkcionera i odbornika.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je usvojeni Nacrt budžeta morao biti sanacioni jer je ta opština, kao i mnoge druge lokalne zajednice u Republici Srspkoj suočena sa problemima u budžetu.
"Predloženi nacrt je apsolutno realan u okvirima koji su mogući u današnjoj situaciji kada zbog dudovanja na osnovu kredita i dugovanja prema dobavljačima, koji ukupno iznose oko 27 miliona KM, postoji opasnost od urušavanja i blokade budžeta opštine", rekao je Reljić novinarima.
Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojena je i Odluka o dugoročnom zaduženju opštine emisijom obveznica u iznosu do 13 miliona KM i zaduženjem kod komercijalnih banaka u iznosu od 5,8 miliona KM.
Reljić je objasnio da se radi se o rekonstrukciji postojećih kredita, kojim neće biti povećano finansijsko opterećenje opštine i mjesečni anuitet, uz maksimalnu kamatu od 6,25 odsto i rok otplate od 12 godina.
"U zavisnosti od uspješnosti emisije obveznica, taj dio novca ćemo iskoristiti za zatvaranje sadašnjih nepovoljnih kredita sa visokom kamatnom stopom, za sanaciju obaveza dospjelih po tužbama i obaveza iz ranijeg perioda, koji predstavljaju problem za normalno funkcionisanje budžeta opštine", izjavio je Reljić.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su danas prihvatili Informaciju o radu Pravobranilaštva Republike Srpske – Sjedište zamjenika Prijedor za 2016. godinu, kojem je u prošloj godini podneseno 116 predmeta sa područja opštine Kozarska Dubica.
Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti konstatovano je u razmatranju Informacije o stanju javne bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica u prošloj godini o kojoj je odbornike izvjestio komandir Policijske stanice u Kozarskoj Dubici Bojan Milanković, a koju su jednoglasno privatili odbornici Skupštine opštine.
Na sjednici je razmatran i usvojen i Izvještaj o radu Odsjeka za inspekcijske poslove za prošlu godinu, donesen Program rada Odsjeka Civilne zaštite za 2017. godinu i Odluka o utvrđivanju konačne građevinske cijene kvadratnog metra korisne površine stambenog i poslovnog prostorau 2016. godini, koja iznosi 750 KM.
Iz nadležnosti Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, odbornici Skupštine opštine donijeli su Odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području te opštine putem pribavljanja posanih ponuda.
24.02.2017. - STANЈE BEZBJEDNOSTI NA ZADOVOLЈAVAJUĆEM NIVOU, EVIDENTIRANI POZITIVNI TREDOVI
Stanje bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica je na zadovoljavajućem nivou, a u toku prošle godine evidentirani su pozitivni trendovi po praćenim oblastima kriminaliteta, javnog reda i mira i saobraćaja, izjavio je danas komandir Policijske stanice Kozarska Dubica Bojan Milanković.
"Stanje bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica je na zadovoljavajućem nivou , a svi parametri u prošloj godini, kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj su u opadanju, tako da sam kao komandir Policijeske stanice zadovoljan bezbjednosnim stanjem", izjavio je novinarima Milanković.
On je dodao da je saradnja policije sa građanima u toj opštini dosta dobra i najavio da će i u narednom periodu policija raditi u nastojanju da ta saradnja bude što bolja.
"Imajući u vidu da je 15. februara na snagu stupio novi zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama bezbjednosti u saobraćaju na putevima, pozivam građane da poštoju propise", rekao je Milanković.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su danas prihvatili Informaciju o stanju javne bezbjednosti na području opštine Kozarska Dubica u prošloj godini.
U presjeku stanja bezbjednosti navedeno je da na području u nadležnosti Policijske stanice u Kozarskoj Dubici u toku prošle godine nije bilo evidentiranih događaja, koji bi mogli uticati na bezbjednost Republike Srspke i BiH, te da su analizom aktivnosti policijskih službenika uočeno da se preduzimaju potrebne mjere sa ciljem očuvanja stepena bezbjednosti u cilju podizanja nivoa lične i imovinske bezbjednosti građana i lokalne zajednice.
22.02.2017. - DELEGACIJA IZ RUSIJE ODALA POČAST ŽRTVAMA JASENOVCA I DONJE GRADINE
Predstavnicima ruske oblasti Nižnji Novgorod, među kojima i episkop gorodecki i vetluški Avgustin, posjeti su danas Spomen-područje "Donja Gradina" u Kozarskoj Dubici, gdje su na grobnom polju "Topole" odali počast svim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i stratišta Donja Gradina.
"Duboko sam potresen, a ostaje unutar mene pitanje i nedoumica – zašto istina o tako strašnom djelu, postojanju logora i uništenju gotovo milion pravoslavnih Srba, Roma i Jevreja skrivana u vrijeme rada Ninberškog tribunala i zašto se ćuti o organizatoru takvih zvjerskih djela", izjavio je episkop gorodecki i vetluški Avgustin.
Doktor istorijskih nauka i profesor katedre svjetske diplomatije i međunarodnog prava na Nižegordotskom državnom univerzitetu Kolobov Oleg Alekseević izjavio je da je kao profeseor istorije potresen onom što je danas vidio i čuo u Donjoj Grdaini.
"S druge strane iznenađen sam načinom na koji se čuva sjećanje na žrtve i zašto ovaj memorijal nije dosad podignut na svjetski nivo jer su tolike žrtve dale svoj život ovdje, a to nije publikovano", izjavio je Kolobov.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković naglasila je da je posjeta vladike Avgustina i delegacije iz Rusije značajna za tu javnu ustanovu prije svega zbog procije tog memorijala jer su delegaciju činili univerzitetski profesori koji su se prvi put susreli da sa istorijom II svjetskog rata, odnosno pričom koja je vezana za Kozarsku Dubicu, za stradanje u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini.
"Oni su iznenađeni da prvi put tako nešto čuju i upravo je to naša misija – promocija memorijala jer svaki posjetilac koji dođe u Donju Gradinu ne ostaje ravnodušan već i dalje radi na misiji širenja istine o logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.
U Spomen- području Donja Gradina delegaciju iz ruske oblasti Nižnji Novgorod dočekali su i zvaničnici opštine Kozarska Dubica, načelnik Radenko Reljić, njegov zamjenik Mile Zlojutro i predsjednik Skupštine opštine Dragan Jaćimović.
U izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina, delegaciji iz Rusije predstavljena je izložba pod nazivom "Donja Gradina od sela do memorijala".

17.02.2017. - POČELO POTPISIVANjE UGOVORA ZA PROIZVODNjU KORNIŠONA ZA NjEMAČKU FIRMU "KINE"
U opštini Kozarska Dubica danas je počelo potpisivanje ugovora za kooperativnu proizvodnju krastavaca kornišona za njemačku firmu "Karl Kine" /Carl Kühne/ za ovu godinu.
Upravnik firme "Kine" d.o.o za BiH Boško Čoprka izjavio je da ove godine, na osnоvu reakcija i komunikacije sa kooperantima, očekuje više od 100 kooperanata na području opštine Kozarska Dubica.
Govoreći o uslovima ugovora sa kooperantima, Čoprka je naveo da oni pretežno ostaju isti kao i prošle godine, a da će biti povećan broj otkupnih mašina na području Kozarske Dubice.
"Otkupne cijene ostaju na istom nivou uz bonuse za kooperante koji budu imali više od 4,5 tona kratavaca", potvrdio je Čoprka i dodao da će proizvođačima će i dalje biti obezbijeđen repromaterijal koji će otplaćivati isporukom krastavaca, kao i stručna pomoć tokom proizvodnog ciklusa.
Šef Odjeka za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica Bobana Ćibić izjavila je da poljoprivredni proizvođači iz te opštine sa firmom "Kine" sarađuju tri godine, a da se svake godine povećava broj kooperanata.
Nakon potpisivanja ugovora sa kooperantima, u opštini Kozarska Dubica organizovan je sastanak sa novim kooperantima, prezentacija uslova i stručno predavanje o proizvodnji krastavaca.
Uz prosječan prinos od oko šest tona po dunumu, kooperanti iz Kozarske Dubice su prošle godine njemačkoj firmi "Karl Kine" isporučili više od 450 tona krastavaca kornišona, a 70 kooperanata kornišone je zasadilo na ukupnoj površini od sedam hektara.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi