V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

17.02.2017. Odsjek za poljoprivredu na usluzi poljoprivrednim proizvođačima
“Zimska škola za poljoprivrednike” će biti praksa koja će se primjenjivati i u narednom periodu, kako bi poljoprivredni proizvođači sa područja naše opštine imali savjetodavnu pomoć koja im je neophodna, rekao je to Miroslav Tica načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu koje je organizator “Zimske škole”.
Mi smo pokrenuli ovu aktivnost kako bismo našim sugrađanima pomogli da lakše ostvare svoj cilj u smislu razvijanja privatnog biznisa, odnosno poljoprivredne proizvodnje koja je po svemu primarna djelatnost.
“Stručna predavanja su, svakako, od velikog značaja za naše poljoprivrednike, a mi nastojimo da se obrade teme koje obuhvataju problematiku s kojom se susreću proizvođači tokom procesa proizvodnje”, rekao Tica i podsjetio da se poseban akcenat stavlja na stručnu savjetodavnu pomoć za povrtlare, uzgajivače krastavaca kornišona i na uzgoj lješnjaka.
On je najavio za mjesec mart aktivnosti vezane za prezentaciju Pravilnika o podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koji je u izradi.
Osim toga biće izrađen i osnovni opštinski pravilnik o podsticajima, kako bi se zakonski uskladila ta dva pravilnika u cilju zajedničkog djelovanja radi poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.
Tica je naglasio da je veoma korisno što su stručnim predavanjima osigurali prisustvo i učenika poljoprivredne škole Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“ jer je to prilika da im se sa stručnog osnova približi buduće zanimanje.
Prema njegovim riječima nastojaće se da svaki mjesec bude organizovana nova aktivnost koja će služiti poljoprivrednim proizvođačima.
Sa 368 hektara pod intenzivnim zasadima voća , uglavnom jabuke , kruške i šljive Kozarska Dubica je i dalje druga opština u Republici Srpskoj.
“Pod kruškom imamo 103 hektara intenzivnih zasada kod 43 individualna proizvođača i dva privredna subjekta, a u sortnom sastavu preovladava viljamovka”, podsjetio je Tica.
15.02.2017. - POČELA EDUKACIJA U OKVIRU PROGRAMA "ZIMSKA ŠKOLA ZA POLЈOPRIVREDNIKE"
U okviru programa "Zimska škola za poljoprivrednike" u opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je počeo niz stručnih predavanja za poljoprivrednike sa područja te opštine iz različitih oblasti.
Organizator predavanja, koja će se prema utvrđenom rasporedu održavati do kraja februara, je Odsjek za poljoprivredu opštine Kozarska Dubica i Poljoprivredana savjetodavna služba Prijedor, a na današnjem predavanju zainteresovanim poljoprivrednicima predstavljen je asortiman stočne hrane "Formofit" i hibridi sa Instituta za kukuruz "Zemun polje".
O karakteristikama hibrida, na stručnom predavanju, govorio je prof. dr Života Jovanović i Srđan Savić.
"Cilj predavanja u okviru programa "Zimska škola za poljoprivrednike" je edukacija naših poljoprivrednih proizvođača, sticanje novih znanja u oblasti proizvodnje, zaštite i prevencije poljoprivrednih kultura i voćnih zasada, prije početka sezonskih radova u voćnjacima i njivama", izjavila je šef Odsjeka za poljoprivredu u opštini Kozarska Dubica Bobana Ćibić. Ona je navela da, pored predavača, svakom predavanju prisustvuju stručnjaci iz različitih oblasti poljoprede iz Odsjeka za poljoprivredu, a da je program takve vrste prvi put organizovan ove godine sa tendencijom da se takav vid edukacije za poljoprivrednike organizuje i svake naredne godine u mjesecu februaru.
U organizaciji Poljoprivredne savjetodavne službe Prijedor sutra će biti održano predavanje ta temu bolesti kruškina buva i regulisanje rodnosti kruške, a pored najavljenih, biće održana i savjetovanje iz oblasti uzgoja lijeske i predavanje o najznačajnijim bolestima jabuke.
Iz Odsjeka za poljoprivredu pozivaju sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju predavanjima, a dodatne informacije o sadržaju i rasporedu predavanja mogu dobiti u tom opštinskom Odsjeku ili na broj telefona 052/416 022.
14.02.2017. - OBILЈEŽEN DAN BORACA ODBRAMBENO-OTADŽBINSKOG RATA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović čestitao je danas demobilisanim borcima i svim učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata Dan boraca i Dan Boračke organizacije Republika Srpske.
"Opština Kozarska Dubica svrsishodno pomaže Boračkoj organizaciji, ali prije svega želim da izrazim zahvalnost onima koji su za odbranu i postojanje Republike Srspke dali ono najvrijednije, svoje živote, jer iako je teško umanjiti tugu i bol njihovih porodicam, sjećanje na njih mora da bude vječno", rekao je Jaćimović nakon parastosa i pomenom za poginule borce, koji je danas služen u Spomen-htamu Svete Petke u Kozarskoj Dubici.
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro naglasio je da je Boračka organizacija jedana od temeljnih organizacija kada je u pitanju Republika Srspka, a da je to sigurno najznačajnija civilna organmizacija u društvu u kojem živimo. On je naglasio da opština čini sve što je u njenoj moći da se boračkim kategorijama stanovništva, borcima, njihovim porodicama, a posebno, porodicama poginulih boraca, pomogne i izađe u susret.
Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić čestitao je Dan borca svim učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i dodao da boračka populacija današnji datum skromno sa mnogo nagomilanih problama, čije rješavanje je u toku i za koja očekuju podršku Vlade Srspke i opštinskih vlasti.
"Izražen je problem nezaposlenih demobilisanih boraca i zapošljavanja djece poginulih boraca, kojih je u opštini Kozarska Dubica 30, a prošle godine uspjeli smo da zaposlimo šest lica iz ove kategorije", naveo je Ćibić.
Nakon parstosa, kod spomen-ploča sa imenima 224 stradala boraca u Kozarskoj Dubici, u Spomen-hramu Svete Petke vijence su položile delegacija opštine Kozarska Dubica i Opštinske boračke organizacije.
U prostorijama te organizacije održana je Svečano-radna sjednica Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica, na kojoj je razmatrana informacija o pravilniku BORS- a u vezi sa Saborom demobilisanih boraca Republike Srpske i informacije o drugim pitanjima uključujući i pokrenutu inиcijativu da BORS ima poseban status u odnosu na sve boračke organizacije i sve organizacije nastale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Razmatrana su i druga pitanja koja se tiču planova rada i aktivnosti Boračke organizacije u tekućoj godini.
10.02.2017. - ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA UZGAJIVAČA OVACA I KOZA "KOZARA"
U Kozarskoj Dubici danas je održana godišnja skupština Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara", koje okuplja uzgajivače iz Kozarske Dubice, Prijedora i Gradiške.
Osim članova udruženja, u radu skupštine učestvovali su predstavnici Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica, te Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područne jednice Prijedor.
Učesnici su razgovarali o pojavi bolesti plavog jezika, koja u prošloj godini nije zaobišla ni potkozarske opštine, te probleme na tržištu koji se očekuju zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.
"Posljedice, ako ih bude, možemo očekivati u vidu zasićenja ionako malog tržišta, povećanjem uvoza jagnjećeg i ovčijeg mesa", izjavio je predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza "Kozara" Darko Lukač.
Predstavnik Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Duško Komnenović izjavio je da je ovčarska proizvodnja na području prijedorske regije u ekspanziji i da uzgajivači imaju stručnu i novčanu podršku resornog ministarstva, u vidu podsticaja u iznosu od 12 KM za priplodnu ovcu koja je dala potomstvo, a koji mogu ostvariti uzgajivači sa kvalitetnim jatom od najmanje stotinu ženskih grla.
Kada su u pitanju posljedice bolesti plavog jezika, Komnenović je rekao da ovčari mogu da očekuju nadoknadu štete i dodao da bi, preme planu resornog ministarstva, vakcinacija protiv ove bolesti trebala da počne u mjesecu martu.
Osnovano prije nepune dvije godine, Udruženje uzgajivača ovaca i koza "Kozara" okuplja 30 uzgajivača iz Kozarske Dubice, Prijedora i Gradiške sa ukupno 25.000 grla.
10.02.2017. - RELJIĆ: OPŠTINA NEMA NAMJERU DA KUPI AUTOPREVOZ, ALI IMA DRUGE PLANOVE
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je danas da opština nema namjeru da kupi preduzeće "Autoprevoz" a.d. Kozarska Dubica u stečaju.
"Obzirom na djelatnost tog preduzeća nije u interesu opštine Kozarska Dubica da ima u svom sastavu jedno takvo preduzeće, ali je interes opštine da sa stečajnim upravnikom tražimo privatnog investitora koji će na tom mjestu napraviti šoping centar i druge sadržaje uključujući i autobusku stanicu", izjavio je Reljić novinarima.
On je naveo da u tom smislu već postoje zaintereseovani, uglavnom domaći investitori iz Banjaluke i Prijedora.
"Nama je želja da napravimo centar gdje bi dolazili ljudi iz susjedne Hrvatske, koji ovdje ostavljaju 1,5 miliona eura godišnjeg prometa i to je ono što je prava i zdrava ideja", objasnio je Reljić.
U „Autoprevozu Kozarska Dubica“ Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečajni postupak 26.februara 2015.godine.
U stečajnom postupku, sedam zaposlenih radnika u tehničkom pregledu vozila i dalje pružaju usluge za laki i teški program vozila, a peroni se ustupaju drugim prevoznicima.
U vlasništvu "Autoprevoza" u Kozarskoj Dubici je 10.000 kvadratnih metara korisne izgrađene i neizgrađene površine. Tu su objekti upravne zgrade, tehničkog pregleda i autobuske stanice sa svim pratećim objektima, a posjeduju i dozvolu za izgradnju objekta i 30 parking mjesta na 2. 000 kvadrata.
10.02.2017. - OBJAVLJENA PRELIMINARNA RANG-LISTA OPŠTINSKIH STIPENDISTA
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je objavljena preliminarna rang-lista studenata, kandidata za stipendije koje se isplaćuju iz budžeta opštine u školskoj 2016/2017. godini.
Prema preliminarnoj rang-listi, koju je na osnovu utvrđenih kriterijuma utvrdila tročlana komisija za dodjelu stipendija, pravo na stipendiju ostvaruje 119 studenata, dok uslove konkursa nije ispunilo 45 studenata.
Preliminarna rang lista stipendista objavljena je na oglasnoj tabli i interenet prezentaciji opštine Kozarska Dubica, a podnosioci prijava za stipendiju mogu podnijeti prigovor načelniku opštine u roku od osam dana.
Sve dodatne informacije studenti mogu dobiti u Odjeljenju za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica.

10.02.2017. - ŠIROKA KAMPANЈA U CILЈU PROMOCIJE POSLOVNE ZONE "LIPOVA GREDA"
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić najavio je danas široku medijsku kampanju u cilju promocije Poslovne zone "Lipova Greda" i naglasio da je ta opština apsolutno otvorena za sve domaće i strane investitore.
"Vrata opštine Kozarska Dubica su aposlutno otvorena za sve naše i strane investitore, imamo najpovoljnije uslove za investiranje, zapravo dajemo besplatno zemlju, a svakom čovjeku koji dođe iz inostranstva i ne poznaje naše propise i procedure, obezbjeđujemo opštinskog službenika koji ga prati kroz sve postupke", rekao je Reljić i dodao da se ubrzo očekuje dolazak investitora iz Njemačke, Tunisa, Turske i drugih zemalja.
Reljić je, nakon sastanka sa vlasnikom firme "Asia" Hasanom Ašikom, precizirao da je cilj opštine Kozarska Dubica da problem zapošljavanja ljudi riješi novim investicijama u poslovnoj zoni, te potvrdio da preduzeće "Asia" d.o.o. koje je na osnovu kapitala investitora iz Turske, počelo sa radom prije tri mjeseca sa 18 zaposlenih radnika.
"Riječ je o veoma uspješnom preduzeću, koje se bavi proizvodnjom građevinskih kontejnera i imaju potpuno otvoreno tržište Evrope na kojem nemaju konkurencije", rekao je Reljić.
On je dodao da je na današnjem sastanku potvrđena namjera vlasnika tog preduzeća da u Poslovnoj zoni kupi još tri parcele na kojem bi na proljeće trebala da počne izradnja velikog pogona, površine 7000 kvadratnih metara.
"Cilj firme "Asia" d.o.o. je da imaju stotinjak radnika da bi ostvarili maksimalan obim proizvodnje na godišnjem nivou, a nama je važno da u Kozarskoj Dubici zapošljavamo naše radnike", naglasio je Reljić.
Vlasnik firme "Asia" d.o.o. Hasan Ašik ocijenio je da je Kozarska Dubica, odlično mjesto za investiranje prvenstveno zbog svog geografskog položaja, blizine autoputu zbog čega su troškovi transporta prema zemljama Evropske unije i regiona vrlo niski.
"Proizvodnju smo počeli prije tri mjeseca, a sada planiramo da izgradimo svoju fabriku jer već postoji velika potražnja za našim proizvodima", rekao je Ašik. On je precizirao da 18 zaposlenih radnika trenutno radi u dvije smjene, a da će već narednog mjeseca broj zaposlenih biti povećan na 30.
MEMORANDUM O SARADNJI NA PROJEKTU "PRAKTIČNA NASTAVA NA RADNOM MJESTU"
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA-PD" Mišo Reljić potpisali su danas Memorandum o saradnji na projektu "Praktična nastava na radnom mjestu u regiji Prijedor".
"Na osnovu tog sporazuma u opštini Kozarska Dubica biće opremljen kabinet i formirano jedno odjeljenje hemijske struke iz razloga što na području grada postoje dvije firme kao što su "Mlijekoprodukt" i "Hemijska prerada Kukuruza", koje imaju potrebu za tim kadrom", izjavio je novinarima Reljić.On je dodao da će sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora saradnju nastaviti i u budućnosti jer na području naše opštine postoji potreba i za drugim deficitarnim zanimanjima.
"Cilj nam je da dobijemo stručnjake koji će jednog dana naći posao, a ne kao što sada imamo slučaj da djeca završavaju škole nakon kojih teško mogu naći posao na tržištu", rekao je Reljić. On se zahvalio agenciji "PREDA" i Švajcarskoj vladi koja je obezbijedila sredstva za realizaciju projekta.
Direktor agencije "PREDA" Mišo Reljić izjavio je da je ta agencija opredjeljena da pomažemo obrazovni sistem i precizirao da je do sada oko 250.000 evra uloženo u opremanje kabineta u srednjim školama.
"Želimo da tu praksu proširimo i na osnovne škole jer i one su u problemima, a želimo i da pomognemo opštinama prijedorske regije da pomognu djeci, da dođu do kvalitetnih znanja i da imaju siguran izlazak na tržište rada te dobiju adekvatno i dobro plaćeno zaposlenje", rekao Reljić.
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je potpisano i Pismo namjere za iskazivanje interesa za organizaciju praktične nastave između privrednika i škola, odnosno predstavnika preduzeća "Hemijska prerada kukuruza" i JU Srednjoškolski centar "Nikola Tesla".

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi