V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

05.05.2017. - OSTVARENA VEĆINA PLANIRANIH AKTIVNOSTI SPKD "PROSVJETA"
Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" Kozarska Dubica realizovalo je većinu planiranih aktivnosti zahvaljujući predanom radu aktivista i redovnom prilivu sredstava iz opštinskog budžeta, konstatovano je na sjednici Skuštine Društva.
Na sjednici su razmatrani izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu godinu, te program rada za ovu godinu prema kojem će "Prosvjeta" i dalje nastojati da bude glavni nosilac kulturnih djelatnosti u opštini Kozarska Dubica.
"Ovo je radno-svečana sjednica Skupštine `Prosvjete` jer obilježavamo jubilej - 25 godina od obnavljanja rada ovog društva u Kozarskoj Dubici", izjavio je predsjednik "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici Mile Zeljić.
On je naveo da SPKD "Prosvjeta" njeguje običaje, kulturu i tradiciju srpskog naroda, te dodao da u oviru Društva radi više sekcija - folklorna sekcija "Una", Dramski studio "Artist", Srpsko pjevačko društvo "Višnjić" i dvije ojkačke grupe.
Zeljić naglašava da su članovi tih sekcija nastupali na svim značajnijim manifestacijama u opštini i šire.
On je dodao da, kao član Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta" na nivou Republike Srpske, može da potvrdi da je Opštinski odbor "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici jedan od značajnijih, te da ostavlja značajan trag u kulturi Srpske.
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović istakao je da je u prethodnom periodu opština finansijski pomagala rad "Prosvjete" izdvajanjem sredstava u skladu sa svojim mogućnostima, te da će tako nastaviti i ubuduće.
"Želim da pohvalim rad SPKD `Prosvjeta` koje 25 godina njeguje i čuva kulturu i identitet srpskog naroda. Opština će uvijek podržavati rad sekcija ove organizacije", istakao je Jaćimović.
SPKD "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici finansira se isključivo iz budžeta opštine, što često nije dovoljno da se realizuju svi planirani projekti.
Dodatna sredstva obezbjeđuju donatori kojima je "Prosvjeta" sinoć, u znak zahvalnosti za dobru saradnju i razumijevanje, uručila zahvalnice, a prizanja su dodijeljena i pojedincima koji su dali doprinos razvoju SPKD.
30.04.2017. - ČESTITKA POVODOM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Dragan Jaćimović uputili su čestitku predstavnicima sindikata, radnicima i građanima povodom 1.maja-Međunarodnog praznika rada.
„U ime opštinskog rukovodstva i lično ime čestitamo vam Međunarodni praznik rada – 1. maj i želimo da u dobrom raspoloženju provedu predstojeće prvomajske praznike. Međunarodni praznik rada i ove godine dočekujemo suočeni sa izazovima svjetske ekonomske i finansijske krize, koje je uticala i na prilike u našem društvu.
Nadamo se da je ovogodišnje obilježavanje 1. maja nagovještaj boljih dana za sve radnike i građane. Zajedničkim naporima i dijalogom nastojaćemo da unaprijedimo prava radnika, ravnomjerno rasporedimo teret krize i poboljšamo ekonomsko stanje u društvu“, navedeno je u čestitki.
28.04.2017. - POTPISAN SPORAZUM O NABAVCI HLJEBA ZA JAVNU KUHINJU "ŽIVOT"
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas je potpisan sporazum o saradnji kojim će se obezbijediti potrebne količine hljeba za rad Javne kuhinje "Život" Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" iz Kozarske Dubice.
Potrebne količine hljeba za rad ove javne kuhinje, koja ima 60 korisnika, na osnovu potpisanog sporazuma obezbijediće opština Kozarska Dubica, Centar za socijalni rad, Udruženje mladih "Fokus", te četiri pekare koje posluju u toj opštini.
"Cilj ovog sporazuma je pomoć za socijalno ugrožena lica, korisnike javne kuhinje, a Opština Kozarska Dubica finansiraće dio troškova za nabavku hljeba u iznosu od 900 KM godišnje", precizirao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je zahvalio lokalnim pekarima i dodao da će Opština Kozarska Dubica uvijek podržati humanitarne inicijative. "Ovo je mala stvar za opštinu, a mnogo znači krajnjim korisnicima javne kuhinje", rekao je Reljić.
Direktor Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici Maja Špica izjavila je da se na osnovu zaključenog sporazuma do kraja ove godine za potrebe rada Javne kuhinje "Život" obezbjeđuje 25 hljebova dnevno, odnosno 550 hljebova mjesečno.
"Dinamika isporuke hljeba teći će tako da svaki mjesec jedna od pekara dostavlja hljeb `Merhametu`", navela je Špica i dodala da se sa tom idejom Centru za socijalni rad obratilo Udruženje Mladih "Fokus" iz Kozarske Dubice.
Predsjednik tog Udruženja Nedim Krivdić izjavio je da mu je drago jer je zajednički pronađeno rješenje da se pomogne rad Javne kuhinje "Život".
Predsjednik "Merhameta" u Kozarskoj Dubici Jasmin Spahić zahvalio je Opštini Kozarska Dubica, načelniku opštine, pekarima, Centru za socijalni rad i Udruženju mladih "Fokus".
"Ovo je veliki uspjeh i prvi put da smo se u šest godina rada narodne kuhinje `Život` svi zajedno, kao građani ovog grada, udružili da pomognemo svojim sugrađanima kako ne bi ostali bez jednog obroka", rekao je Spahić.
Subvencije hljeba za jabnu kuhinju u Kozarskoj Dubici obezbjedile su pekare "Marić", "Simil", "Klas" i "Galeb".
JAĆIMOVIĆ: U TOKU REALIZACIJA NEKOLIKO ZNAČAJNIH INVESTICIJA
Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović izjavio je da je bez obzira na ograničena finansijska sredstva u toj opštini u toku realizacija nekoliko značajnih investicija, kao što su projekti vodosnabdijevanja i vodozaštite.
Jaćimović je na svečanoj sjednici Skupštine opštine naglasio da je Dubica otvorena sredina za saradnju sa svima i da postoji podrška višeg nivoa vlasti.
On je podsjetio da je Kozarska Dubica u Drugom svjetskom ratu izgubila više od 50 odsto stanovnika, od čega je najveći broj na najsvirepiji način umoren u Jasenovcu i Donjoj Gradini.
"I iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata izašli smo sa velikim žrtvama i gubicima, a naš zadatak je da čuvamo svoju istoriju, da je prenesemo na mlađe generacije, da se ne zaboravi i više nikad ne ponovi", istakao je Jaćimović.
On je naglasio da zajedničkim snagama treba raditi na podizanju standarda u Kozarskoj Dubici i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, kako bi opštinu učinili ljepšim mjestom življenja.
"Imamo privredne subjekte koji uspješno posluju i zapošljavaju značajan broj radnika, kao što su Mlijekeprodukt, Dubikoton, HPK Draksenić, Agroflora, Dempson Bosna, a bez obzira na ograničena finansijska sredstva u toku je realizacija nekoliko značajnih investicija, kao što su projekti vodosnabdijevanja i vodozaštite", rekao je Jaćimović,
On je pozvao na jedinstvo u svakom smislu, te naglasio da se moraju uložiti značajni napori na pronalaženju novih radnih mjesta, kako bi se spriječio odliv radno sposobnog stanovništva u inostranstvo, što je veliki problem ne samo naše zemlje nego i zemalja u okruženju.
Sjednici, koja je održana sinoć u povodu obilježavanja Dana opštine, prisustvovali su predstavnici bratskih opština Bela Palanka iz Srbije, Penteli iz Grčke i Etropoli iz Bugarske, predstavnici susjednih opština Prijedor i Gradiška, počasni građanin Kozarske Dubice, general Momir Zec, narodni poslanici i drugi gosti iz društvenog, vjerskog i kulturnog života opštine.
Na sjednici je predstavnica bugarske opštine Etropoli Rosica Hristova uručila plaketu načelniku opštine Kozarska Dubica Radenku Reljiću.
U nastavku svečanosti izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali Srpsko-pjevačko društvo "Višnjić", Folklorna sekcija "Una", Milica Vokić, Filip Premasunac, Filip Mađaš, te recitatori Dajana Balaban, Tea Balaban i Nikola Radović.
27.04.2017. - KOZARSKA DUBICA OBILJEŽAVA DAN OPŠTINE
U Kozarskoj Dubici danas je obilježen Dan opštine, koji je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Obilježavanje Dana opštine počelo je prijemom za goste upriličenim u kabinetu načelnika, a potom nastavljeno polaganjem vijenaca u pomen na poginule za slobodu kod spomen-obilježja u parku na Trgu narodnih heroja.
"Danas smo ugostili dokazane prijatelje naše opštine, predstavnike Bele Palanke bratske opštine u Srbiji, grada Kragujevca i opština Penteli u Grčkoj i Etropole u Bugarskoj", rekao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
On je dodao da je to tradicija koja se produžava sa ciljem boljeg upoznavanja i razvijanja saradnje između bratskih opština u svim oblastima.
"Mi danas skromno obilježavamo Dan opštine, prisjećajući se oslobađanja opštine od nacističkih i ustaških trupa, koje su tokom Drugog svjetskog rata napravile mnogo nedjela", rekao je Reljić.
On je dodao da je ekonomska situacije u Kozarskoj Dubici u proteklih nekoliko mjeseci nepromijenjena.
"Nastojimo pokrenuti neke tokove, privući investitore, ali to nažalost ide teško i sporo zbog toga što imamo negativnu političku reklamu u svijetu. Mi ćemo istrajati u svojim nastojanjima, a u tome imamo i podršku predsjednika i Vlade Republike Srpske", istakao je Reljić.
U okviru programa obilježavanja Dana opštine u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" danas su otvorene izložbe "Donja Gradina-od sela do memorijala", autora Dejana Motla i "Moje Jadovno", autora Dušana Bastašića.
Viši kustos u Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina Dejan Motl rekao da je da se te dvije izložbe dopunjuju, te da se kroz njih može vidjeti namjera ustaške države da sprovede genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i kontinuitet te politike koju su oni sprovodili.
Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da nije slučajno što su ove dvije izložbe prikazane zajedno jer je Jadovno bilo preteča Jasenovca.
Opština Kozarska Dubica dočekala je oslobođenje 27. aprila 1945. godine sa upola manjim brojem stanovnika nego sa početka Drugog svjetskog rata. Od ukupno 33.149 stanovnika, živote je izgubilo 17.691 ili 53 odsto.
Dubicu je oslobodila 45. divizija Druge armije, a u znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na istorijske događaje i žrtve fašističkog terora narod ovog kraja podigao je 126 spomen-obilježja u znak trajnog sjećanja na one koji su se borili za slobodu.
U poslijepodnevnim časovima u Kozarskoj Dubici održana je tradicionalna "Trka oslobođenja", a obilježavanje Dana opštine biće zavšeno večeras svečanom sjednicom Skupštine opštine, koja će biti održana u 20.00 časova u Domu kulture.
25.04.2017. - NIZ SVEČANOSTI POVODOM 27. APRILA - DANA OPŠTINE
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica privode se kraju organizacione pripreme za obilježavanje Dana opštine – 27. aprila, koji je ustanovljen u znak sjećanja na oslobođenje područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.
Iz Organizacionog odbora saopšteno je da će Dan opštine Kozarska Dubica i ove godine će biti obilježen nizom svečanosti protokolarnog, sportskog i kulturnog karaktera.
U četvrtak, 27. aprila u 10.00 časova u parku na Trgu narodnih heroja kod spomenika Dubičanima ubijenim na platanama 20. septembra 1944. godine, vijence će položiti delegacija Opštine Kozarska Dubica, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, SUBNOR-a, Opštinske boračke organizacije i gosti iz bratskih opština.
Zatim će, u 11.00 časova, u holu Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" biti otvorene izložbe "Donja Gradina-od sela do memorijala", autora Dejana Motla i "Moje Jadovno", autora Dušana Bastašića.
Tradicionalna "Trka oslobođenja" počeće u 17.00 časova, a u Domu kulture u 20.00 časova biće održana i svečana sjednica Skupštine opštine Kozarska Dubica, sa kulturno-umjetničkim programom.

21.04.2017. - RELJIĆ: DONЈA GRADINA MJESTO NAJVEĆEG SRPSKOG STRADANjA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić pozvao je danas sve građane, koji mogu, da u nedjelju, 23. aprila prisustvuju parastosu i pomenu žrtvama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu i podsjetio da je Donja Gradina mjesto najvećeg srpskog stradanja u istoriji što se nikada ne smije zaboraviti.
“Pozivam sve ljude, koji mogu, da u nedjelju dođu u Donju Gradinu, da se poklone našim stradalim precima, nevino ubijenoj djeci, sjenama mučenika. Posebno pozivam građane Kozarske Dubice jer je naša opština druga u Evropi po broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu“, naglasio je Reljić i dodao da je odavanje počasti jasenovačkim mučenicima naša moralna obaveza za sva vremena.
On je rekao da buduće generacije moraju da znaju da je sistem ustaškog logora Jasenovac obuhvatao i područje kompletne opštine Kozarska Dubica i da je više od 50 odsto stanovništva opštine stradalo u Drugom svjetskom ratu.
„Pogubljenje nevinih ljudi je urađeno najvećim dijelom na zvjerski način u zloglasnom logoru i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi i ljudi koji su drugačije mislili”, rekao je Reljić novinarima i naglasio da se nikada ne smije zaboraviti da je jasenovački logor jedini imao logor za djecu u kome je zvjerski ubijeno njih 20 000.
Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu biće održan u nedjelju 23. aprila u Spomen-području Donja Gradina.
21.04.2017. - SUTRA MEMORIJALNA AKADEMIJA U POMEN JASENOVAČKIM ŽRTVAMA

U Kozarskoj Dubici sutra će biti održana memorijalna akademija u pomen na nevine žrtve Jasenovca i Donje Gradine pod nazivom "Svijete tihi".
Memorijalnu akademiju organizuje JU Spomen područje Donja Gradina, a taj događaj tradicionalno se organizuje uoči parastosa i pomena za stradale žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji se ove godine održava 23. aprila u Spomen-području Donja Gradina.
Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković najavila je da će memorijalna akademija biti održana u Domu kulture u Kozarskoj Dubici sa početkom u 20.00 časova, a da će se prisutnim obratiti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.
Ona je dodala da se mamorijalna akademija organizuje povodom obilježavanja 22. aprila - dana proboja posljednje grupe logoraša iz koncentracionog logora Jasenovac.
U programu memorijalne akademije učestvovati Srpsko pjevačko društvo "Višnjić" iz Kozarske Dubice, Gudački kvartet "Paladio" iz Banjaluke, glumci Maja Vujanović i Rajko Marčeta i balerine Natalija Ninić i Neda Uletilović
Kozarska Dubica je drugi grad u Evropi prema broju stradalih stanovnika u Drugom svjetskom ratu i prostor koji je najviše stradao na teritoriji bivše Jugoslavije u tom periodu.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi