V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

09.08.2019. - ČESTITKA POVODOM KURBAN BAJRAMA
Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti danas su uputili načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić.

“Sa željom da predstojeći praznik Kurban bajram provedete u zdravlju, miru, slozi i blagostanju, upućujemo vam najiskrenije čestitke.

Neka ovaj praznik ojača istinske ljudske i porodične vrijednosti, te bude podsticaj za iskrenu toleranciju, razumijevanje i međusobno uvažavanje”, navodi se u čestitki.
26.07.2019. - U GRADSKOM SISTEMU VODOSNABDIJEVANJA USKORO NASELJA HADŽIBAIR, KOMLENAC I SUVAJA
Radovi na realizacije treća faze projekta vodovodnog sistema „Komlenac“ u Kozarskoj Dubici teku planiranom dinamikom, a priključenje u gradski sistem vodosnabdijevanja uskoro mogu očekivati mještani naselja Hadžibair, Komlenac i Suvaja.
Tim povodom u opštini Kozarska Dubica danas je, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske, održan uvodni sastanak povodom tehničkog prijema izvedenih radova na izgradnji vodovoda u navedenim naseljima.
Načelnik opštine Kozarska Dubica rekao je da su sredstva za finansiranja ovog projekta obezbjeđena zahvaljujući Vladi Republike Srpske, a da voda iz gradskog sistema vodosnabdijevanja Komlenac , koju će stanovnici Hadžibaira moći dobiti u roku od petnaestak dana, izuzetno dobrog kvaliteta.
„Opština Kozarska Dubica je već iskoristila svoj dio sredstava u iznosu od oko šest miliona KM, koje je imala za finansiranje tog projekta, ali na urgenciju kod predsjednika Vlade Srpske Radovan Viškovića obezbjeđena su za ovu godinu sredstva u iznosu od 750.000 KM da bi se mogli nastaviti radovi u ovoj građevinskoj sezoni“, izjavio je Reljić.
On je dodao da su obezbjeđena sredstva i za narednu godinu, te da je realno očekivati da u drugoj polovini naredne godine i naselje Knežica dobije pitku vodu iz sistema vodosnabdijevanja Komlenac.
„Ovo je veliki projekt i građani Kozarske Dubice, pored svih finansijskih neprilika koje svi zajedno imamo ovdje, dobiće konačno pitku vodu na opšte zadovoljstvo ljudi, jer vidimo da je rekacija na terenu jako dobra i pozitivna“, zaključio je Reljić.
Predstavnik Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske i tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ Bojan Macura rekao je da su u Kozarskoj Dubici uspješno relizovane dvije faze projekta, a da se privodi kraju i treća završna faza koja se odnosi na proširenje vododnog sistema na jugozapadne dijelove opštine.
„Ukupna vrijednost ugovora u ovoj fazi je 2,4 miliona KM, dok ukupne investicije u nabavku opreme i rekonstrukciju vodovodnog sistema na teritoriji opštine Kozarska Dubica u zadnjih šest,sedam godina iznose oko devet miliona KM“, precizirao je Macura.
Direktor preduzeća „Vodovod“ Kozarska Dubica Željko Dragičević podsjetio je da je krajem 2015. godine opština Kozarska Dubica dobila izvorište „Komlenac“, a da je u završetku druge faze projekta u 2017. godine izvršena rekonstrukcija i modernizacija gradske vodovodne mreže.
On je naveo da je realizacija treće faze projekta započela u julu prošle godine, a da je rok za njeno izvođenje januar 2020. godine.
„U okviru treće faze projekta izgrađena je vodovna mreža Hadžibair gdje će vodu iz gradskog sistema vodosnabdijevanja uskoro dobiti oko 200 domaćinstava, projekat vodovodne mreže Komlenac –Suvaja privodi se kraju, a slijedi širenje vodovodne mreže prema knežičkom području“, precizirao je Dragičević.
On je naglasio da će treća faza projekta omogućiti vodovodni priključak za 700 korisnika, te da će biti omogućeno prespajanja 300 domaćinstava iz Knežice koja koriste pitku vodu sa izvorišta u Međuvođu.
Dragičević je u ime preduzeća „Vodovod“ zahvalio opštini Kozarska Dubica kao investitoru projekta, načelniku Radenku Reljiću i poslaniku u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darku Banjcu koji su istrajali u nastojanju da obezbjede sredstva za treću fazu projekta, te predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske i nadzornih organa.
On je objasnio da će priključenje stanovnika Hadžibara na gradsku vodovodnu mrežu biti omogućen za petnaestak dana, jer je potrebno izvršiti tlačnu probu, dezinfekciju vodovodne mreže i od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobiti potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti vode.
26.07.2019. - OBILJEŽAVANJE DANA USTANKA PROTIV FAŠIZMA U MILIĆA GAJU
Svečanosti povodom 78. godišnjice od ustanka protiv fašizma 1941. godine počeće polaganjem vijenaca na spomenik poginulim učesnicima NOR-a i žrtvama fašističkog terora danas u Knežici u 18.00 časova, a u Milića gaju će se u 18.45 časova učesnicima narodnog zbora obratiti zvaničnici Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica, potom će uslijediti kulturno-umjetnički program.
Ovaj datum obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, republičkog SUBNOR-a i opštine Kozarska Dubica, koja je za sve zainteresovane obezbijedila besplatan prevoz autobusima do zborišta u Milića Gaju.
U 17.30 časova jedan autobus kreće ispred Doma penzionera, a drugi u isto vrijeme ispred SUBNOR-a, zgrada stare banke. Povratak je predviđen nakon završetka zbora.
Ustanak naroda BiH protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vodstvom doktora Mladena Stojanovića.
18.07.2019. - IZLOŽEN PRIJEDLOG ODLUKE O PROGLAŠENJU PARKA PRIRODE "UNA"
U opštini Kozarska Dubica na javni uvid izložen je Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una", potvrdio je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić.
Babić je rekao da je postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.
"Obaveza opštine Kozarska Dubica, kao i opština Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni, jeste da omogući javnosti uvid u prijedlog odluke o proglašenju parka prirode `Une` i ovim putem pozivam građanstvo da se aktivno uključi, pogleda prijedlog te odluke i elaborat na osnovu koga je izrađena odluka", rekao je Babić.
On je precizirao da će park prirode Una na području opštine Kozarska Dubica činiti potez od puta za Donju Gradinu do granice sa opštinom Kostajnica.
"Svi potezi resornog ministarstva povlače se da bismo zaštitili rijeku Unu i ove opštine od namjere Hrvatske da izgradi na granici sa opštinom Novi Grad odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori. Znamo da to nije daleko od nas i da u to moramo biti uključeni jer je riječ o takvoj vrsti otpada da 100 kilometara udaljenosti ne znači, bukvalno, ništa", naglasio je Babić.
Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Srpske 29. aprila prošle godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.
Ove četiri opštine, na čijem se području nalazi lokalitet, objavljivanjem početka javnog uvida na svojim oglasnim tablama omogućiće javnosti uvid u Prijedlog odluke i priloženu dokumentaciju u prostorijama opštinskih uprava, u trajanju od 30 dana.
Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una" zainteresovani građani i pravna lica u Kozarskoj Dubici mogu pogledati svakim radnim danom u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica.
Park priroda "Una" u Kozarskoj Dubici biće obilježen tablama na nekoliko lokacija u području njegovog obuhvata.
12.07.2019. - MILUNOVIĆ: U KOZARSKU DUBICU ULOŽENO VIŠE OD DEVET MILIONA KM
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je Vlada Srpske posredstvom tog resora u proteklom periodu u Kozarsku Dubicu uložila više od 9.283.000 KM.
"Najznačajnija sredstva uložena su u program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su zbog stečaja ili gašenja fabrika ostali bez posla. Za ukupno 2.122 radnika u proteklom periodu je obezbijeđeno 5.385.000 KM", rekao je Milunović novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Kozarska Dubica.
On je naglasio da je poseban program stambenog zbrinjavanja u Kozarskoj Dubici završen i da je zbrinuto 75 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.
"Prema mojim saznanjima, Dubica je jedna od prvih lokalnih zajednica koja je stambeno zbrinula boračke kategorije", istakao je Milunović. On je dodao da je, u skladu sa novom uredbom, ponovo otvoren program stambenog zbrinjavanja i ukoliko bude postojao još neko ko ispunjava uslove iz ovih kategorija, planiranjem u narednim budžetima biće obezbijeđeno njihovo zbrinjavanje.
"U okviru programa zapošljavanja i samozapošljavanja koji se realizuju posredstvom Zavoda za zapošljavanje u opštini Kozarska Dubica je uloženo 1.373.000 KM i zaposleno 412 lica", naveo je Milunović i dodao da u budućem periodu treba većom medijskom kampanjom taj program približiti svim nezaposlenim licima i poslodavcima.
On je ocijenio da su se ti projekti pokazali kao dobri i kvalitetni, te da treba da budu približeni poslodavcima koji mogu da konkurišu i dobiju stimulativna sredstva za zapošljavanje lica sa evidencije Biroa za zapošljavanje, a da drugim programom obezbijede povrat poreza i doprinosa.
"U ovoj godini je za zapošljavanje obezbijeđeno više od 30 miliona KM, što je mnogo veći iznos nego ranijih godina. Računamo da ćemo u Republici Srpskoj zaposliti oko 7.000 lica", naveo je Milunović.
Prema njegovim riječima, u Kozarskoj Dubici je po projektima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju izdvojeno 470.000 KM i zaposleno 115 lica sa invaliditetom.
"U narednom periodu dogovarali smo da više priđemo onima koji aktivno traže posao, što će omogućiti i zakon o posredovanju pri zapošljavanju koji je u skupštinskoj proceduri, a koji će omogućiti da se odvoje aktivni tražioci posla od pasivnih", objasnio je Milunović.
On je dodao da je i u okviru programa banjske rehabilitacije, jednokratnih pomoći za socijalno ugrožena lica i liječenje u Kozarskoj Dubici uloženo oko 168.000 KM.
"Sve te aktivnosti koje su u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite ćemo da nastavimo", rekao je Milunović.
On je naglasio da se mnoga partizanska obilježja u Kozarskoj Dubici, koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od 53 odsto stanovništva, zbog nemara nalaze u neprimjerenom stanju.
"To ne smijemo dozvoliti, jer su ta groblja i spomenici odraz naše svijesti", rekao je Milunović.
On je najavio da će biti rekonstruisan Grob krvi i mozgova pored Crkve u Drakseniću kao jedinstven spomenik u svijetu gdje su ustaše na svirep način ubile 260 mještana Draksenića i okolnih sela, uglavnom žena, djece i staraca.
Milunović je istakao da treba da budu obilježena sva mjesta stradanja u Drugom svjetskom ratu i jasno naznačeno ko je bio zločinac, a ko žrtva.
On je najavio skoru rekonstrukciju četiri partizanska groblja na području opštine Kozarska Dubica i brojnih spomenika koji su u veoma lošem stanju.
Milunović je ocijenio da je saradnja sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem u proteklom periodu bila dobra i da će biti nastavljena realizacija dogovorenih programa.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je sa ministrom Milunovićem, koji je iz Kozarske Dubice, razgovarao o nekoliko tema iz oblasti rada i boračko-invalidske zaštite.
"Dobili smo informaciju da se sprema nekoliko novih zakona iz oblasti rada, te informacije o programima samozapošljavanja i programu stambenog zbrinjavanja, a razgovarali smo i o značaju održavanja grobalja i spomenika iz Drugog svjetskog rata i tu imamo veliku podršku resornog ministarstva", naveo je Reljić.
On je dodao da je sa Milunovićem razgovarao i o izgradnji biste narodnom heroju majoru Milanu Tepiću iz Kozarske Dubice, dodajući da je u tom smislu obezbijeđena podrška.
"Razgovarali smo i o finansijskoj situaciji u opštini Kozarska Dubica. Koristim ovu priliku da lično i u ime stanovnika zahvalim ministru Milunoviću za informacije, programe i projekte koji su planirani u našoj opštini", rekao je Reljić.
25.06.2019. - NAJAVA: SUTRA KONFERENCIJA BEBA U KOZARSKOJ DUBICI
Konferencija beba u Kozarskoj Dubici, manifestacija koja se organizuje u službi promovisanja roditeljstva i porodice, biće održana sutra, 26. juna, na platou ispred Doma kulture.
I ove godine biraće se tročlano predsjedništvo, najmlađa i najstarija beba, te beba sa najviše braće i sestara.
U tom dijelu manifestacije učestvuju bebe rođene od Vidovdana 2018. do Vidovdana 2019. godine, za koje su organizatori, opština Kozarska Dubica i resorno ministarstvo, pripremili prigodne poklone.
Konferenciju beba i ove godine pratiće kulturno-umjetnički program u kome će nastupati Dramski studio "Artist", Dječiji vrtić "Pčelica" i najmlađi članovi Gradskog kulturno-umjetničkog društva "Una".
Konferencija beba, jedanaesta po redu u Kozarskoj Dubici, održaće se sapočetkom u 19.00 časova.

24.06.2019. - OBAVJEŠTENJE O IZVOĐENJU SISTEMATSKE DEZINSEKCIJE
Preduzeće "EKO-Bel" i opština Kozarska Dubica obavještavaju građane i pčelare o izvođenju sistematske dezinsekcije, odnosno zaprašivanja komaraca na području opštine Kozarska Dubica, koje će biti izvršeno dana 24.06.2019. godine u večernjem terminu od 19.30 do 23.00 časa.
Upozoravaju se pčelari da navedenog dana preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, koje se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava kartonom ili drugim priručnim sredstvima.
U slučaju loših vremenskih uslova, građani će putem sredstava informisanja biti na vrijeme obavješteni o naknadnom terminu akcije.
20.06.2019. - ZAJEDNO RADITI NA PRONALAŽENJU RJEŠENJA ZA PROBLEME BUDŽETA OPŠTINE
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će do kraja godine Ministarstvo finansija, Vlada Republike Srpske i opština Kozarska Dubica zajedno raditi na pronalaženju optimalnog sistema za rješavanje problema u budžetu opštine Kozarska Dubica.
"Ova opština ne može iduću godinu dočekati u ovakvom stanju. Iznenadila sam se da opština Kozarska Dubica ima tako veliki dug u odnosu na nivo budžeta opštine, a riječ je o dugovima koji su napravljeni u ranijem periodu. Sada se pokušava razrješavati dio tih dugova koji su već dospjeli na izvršenje", izjavila je Vidovićeva novinarima.
Ona je, nakon radnog sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima, navela da opština Kozarska Dubica nije više u prilici da se može kreditno zadužiti, jer je na granici zaduženja koje je omogućeno zakonom.
"Ne možemo i nećemo da budemo pesimisti jer je moguće sve to razriješiti, ali ne u kratkom roku", izjavila je Vidovićeva.
Ona je dodala da dio mjera mora preduzeti i opština Kozarska Dubica u smislu povećanja prihoda, smanjivanja troškova, smanjivanja broja zaposlenih prirodnim odlivom, te apliciranjem za sredstva iz brojnih fondova i grantova koji su dostupni u Republici Srpskoj.
"Moraju se aktivnije uključiti, raditi projekte i konkurisati za te fondove, a jako je dobro što je opština izradila dugoročni elaborat o sanaciji budžeta opštine. Taj elaborat može da da kvalitetne efekte. Dogovorili smo se da već u narednoj sedmici sa tim elaboratom predstavnici opštine dođu u Ministarstvo finansija da bismo zajedno to pogledali i odlučili se za određene poteze", precizirala je Vidovićeva.
Ona je istakla da u sadašnjoj situaciji opština Kozarska Dubica ne može izmirivati svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, ali ni socijalna davanja.
Načelnik Reljić rekao je da je sa Vidovićevom razgovarao o starim dugovima koji opterećuju budžet opštine, odnosno sudskim presudama koje su došle na naplatu, a koje iznose više od milion KM.
"Razgovarali smo i o elaboratu kojim su definisane aktivnosti opštine, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske kako bi planirali budžet za narednu godinu", rekao je Reljić.
On je precizirao da rijetko koja opština u Srpskoj ima tako teško finansijsko stanje i obaveze koje iznose preko 20 miliona KM, bez sudskih presuda, a da zbog takvog stanja ispaštaju svi građani opštine Kozarska Dubica.
"Oporavak budžeta opštine očekujemo tek sljedeće godine zbog toga što imamo konkretnu podršku i instrukcije Vlade Republike Srpske i Ministarstva finansija", zaključio je Reljić.
Reljić je zahvalio Vidovićevoj, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću, te srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za sve projekte koji su sredstvima Vlade Srpske finansirani i realizovani u Kozarskoj Dubici.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi