V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2019. - SLUŽEN PARASTOS STRADALIMA U ODBRANI OD HRVATSKE AGRESIJE 1995. GODINE
Služenjem parastosa stradalim kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici obilježeno je 24 godine od odbrane područja opštine i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar 1995. godine veoma značajan datum za Kozarsku Dubicu i Republiku Srpsku jer je to posljednja pobjeda Vojske Republike Srpske nad mnogo jačim i brojnijim neprijateljem.
"Naša linija od oko 60 kilometara bila je pokrivena uglavnom starijim ljudima jer se naša brigada nalazila na odbrani koridora koji je bio žila kucavica Republike Srpske", izjavio je novinarima Reljić.
On je istakao da je pobjeda velika zasluga ljudi koji su u to vrijeme upravljali gradom i komandom, a koji nisu donijeli odluku o evakuaciji stanovništva.
"Da se stanovništvo tada povuklo, sa njim bi se povukla i vojska kao što je to bio slučaj u Republici Srpskoj Krajini i vjerovatno mi danas ne bi bili ovdje nego protjerani, a mapa Srpske sigurno bi bila mnogo drugačija", naglasio je Reljić.
Predsjednik Boračke organizacije Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić rekao je da je namjera neprijatelja 1995. godine bila da podijeli ovaj prostor, da Krajinu priključe bošnjačko–hrvatskoj komponenti.
On je rekao da je vojska, uz podršku jakog srpskog naroda, uspjela da zaustavi agresiju i da neprijatelja vrati preko rijeke Une, te da je gubitaka bilo mnogo na obje strane.
"Žalimo za svojim poginulim, ovdje u Dubici poginulo je 30 boraca i 14 civila, a dva naša borca smo izgubili na pravcu Novog Grada", podsjetio je Ćibić.
Parastosu kod Spomen-krsta na obali rijeke Une prethodila je sveta liturgija u hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici.
Vijence u pomen stradalim u agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine položili su načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima, predstavnici opštinske Boračke organizacije, pripadnici Policijske stanice Kozarska Dubica, te pripadnici političkih partija.
03.09.2019. - UTVRĐEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA "SEPTEMBARSKIH DANA ODBRANE"
U opštini Кozarska Dubica danas je održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje „Septembarskih dana odbrane“, programa kojeg čini niz događaja komemorativnog, sportskog i kulturnog karaktera u znak sjećanja na odbranu područja opštine Кozarska Dubica i zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.
Predsjednik Skupštine opštine Кozarska Dubica Milovan Barišić rekao je da će i ove godine „Septembarski dani odbrane“ biti obilježeni na dostojanstven način u pomen na sve stradale Dubičane i herojsku odbranu grada i zapadnih granica Republike Srpske.
Centralni događaj obilježavanja 24 godine od odbrane opštine Кozarska Dubica od hrvatske agresije održaće se 18. septembra u Spomen hramu „Sveta Petka“ i kod Spomen krsta na obali Une, gdje će biti služen parastos svim poginulim borcima i stradalim civilima.
Program obilježavanja „Septembarskih dana odbrane“ započeće u subotu, 7. septembra u Кozarskoj Dubici otvaranjem Memorijalnog rukometnog turnira „Major Milan Tepić“.
Tradicionalni Memorijalni turnir u malom fudbalu „Zoran Bulić Zoki“ održaće se u nedjelju 8. septembra u Bjelajcima, a 14. septembra i Preobraženjski КUP u ribolovu u Кozarskoj Dubici.
Кao i prethodnih godina, u svim osnovnim školama i Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ u Кozarskoj Dubici biće održan istorijski čas posvećen događajima iz septembra 1995. godine.
U Donjoj Gradini, 19. septembra, datuma koji označava i dan pobjede nad agresijom hrvatske vojske na područje opštine Кozarska Dubica, komemorativni skup održaće se kod obilježja mjesta pogibije policajca Zorana Bulića.
Sedamnaesta po redu Školska biciklijada biće organizovana u petak, 20. septembra, na relaciji Кozarska Dubica-Moštanica.
U okviru „Septembarskih dana odbrane“ u Кozarskoj Dubici biće proslavljen dan 11. Dubičke brigade i obilježena godišnjica pogibije Narodnog heroja majora Milana Tepića.
13.08.2019. - DELEGACIJA OPŠTINE NA MANIFESTACIJI "DANI BANICE" U BELOJ PALANCI
U bratskoj opštini Bela Palanka u Srbiji proteklog vikenda održana je 14. po redu manifestacija „Dani banice“, koja je prema procjenama organizatora ove godine okupila 35.000 posjetilaca.
Na poziv domaćina, predsjednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića i direktora Turističke organizacije te opštine Miloša Lilića, manifestaciji su prisustvovali načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić i sekretar Skupštine opštine Kozarska Dubica Nataša Rodić.
“Pored redovnih kontakata sa rukovodstvom opštine Bela Palanka, sa kojima već imamo kontinuiranu saradnju u oblasti kulture, tokom posjete inicirana je saradnja sa privrednicima iz opštine Knjaževac u oblasti voćarske proizvodnje”, rekao je Babić.
“Dani banice” u Beloj Palanci najbolji su primjer kako manifestacija koja promoviše tradiciju može da prevaziđe lokalne i regionalne granice i na najbolji način predstavi sve potencijale lokalne zajednice”, ocijenila je Rodićeva.
Manifestacija, koja promoviše tradicionalno južnjačko jelo od tijesta – banicu u Beloj Palanci okupila je 321 takmičara i učesnike iz cijele Srbije – Beograda, Kragujevca, Vojvodine. U programu manifestacije su učestvovali i predstavnici iz Bugarske, Grčke, Slovenije i Malte.
Najbolji u spremanju ovog specijaliteta bio je Miloš Stamenović iz Bele Palanke, koji se takmičio sa pobjednicima prethodnih “Dana banica” i osvojio titulu “Pobednik pobednika”.
09.08.2019. - ČESTITKA POVODOM KURBAN BAJRAMA
Povodom nastupajućeg Kurban bajrama, čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijesti danas su uputili načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić.

“Sa željom da predstojeći praznik Kurban bajram provedete u zdravlju, miru, slozi i blagostanju, upućujemo vam najiskrenije čestitke.

Neka ovaj praznik ojača istinske ljudske i porodične vrijednosti, te bude podsticaj za iskrenu toleranciju, razumijevanje i međusobno uvažavanje”, navodi se u čestitki.
26.07.2019. - U GRADSKOM SISTEMU VODOSNABDIJEVANJA USKORO NASELJA HADŽIBAIR, KOMLENAC I SUVAJA
Radovi na realizacije treća faze projekta vodovodnog sistema „Komlenac“ u Kozarskoj Dubici teku planiranom dinamikom, a priključenje u gradski sistem vodosnabdijevanja uskoro mogu očekivati mještani naselja Hadžibair, Komlenac i Suvaja.
Tim povodom u opštini Kozarska Dubica danas je, u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske, održan uvodni sastanak povodom tehničkog prijema izvedenih radova na izgradnji vodovoda u navedenim naseljima.
Načelnik opštine Kozarska Dubica rekao je da su sredstva za finansiranja ovog projekta obezbjeđena zahvaljujući Vladi Republike Srpske, a da voda iz gradskog sistema vodosnabdijevanja Komlenac , koju će stanovnici Hadžibaira moći dobiti u roku od petnaestak dana, izuzetno dobrog kvaliteta.
„Opština Kozarska Dubica je već iskoristila svoj dio sredstava u iznosu od oko šest miliona KM, koje je imala za finansiranje tog projekta, ali na urgenciju kod predsjednika Vlade Srpske Radovan Viškovića obezbjeđena su za ovu godinu sredstva u iznosu od 750.000 KM da bi se mogli nastaviti radovi u ovoj građevinskoj sezoni“, izjavio je Reljić.
On je dodao da su obezbjeđena sredstva i za narednu godinu, te da je realno očekivati da u drugoj polovini naredne godine i naselje Knežica dobije pitku vodu iz sistema vodosnabdijevanja Komlenac.
„Ovo je veliki projekt i građani Kozarske Dubice, pored svih finansijskih neprilika koje svi zajedno imamo ovdje, dobiće konačno pitku vodu na opšte zadovoljstvo ljudi, jer vidimo da je rekacija na terenu jako dobra i pozitivna“, zaključio je Reljić.
Predstavnik Ministarstva finansija Vlade Republike Srpske i tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ Bojan Macura rekao je da su u Kozarskoj Dubici uspješno relizovane dvije faze projekta, a da se privodi kraju i treća završna faza koja se odnosi na proširenje vododnog sistema na jugozapadne dijelove opštine.
„Ukupna vrijednost ugovora u ovoj fazi je 2,4 miliona KM, dok ukupne investicije u nabavku opreme i rekonstrukciju vodovodnog sistema na teritoriji opštine Kozarska Dubica u zadnjih šest,sedam godina iznose oko devet miliona KM“, precizirao je Macura.
Direktor preduzeća „Vodovod“ Kozarska Dubica Željko Dragičević podsjetio je da je krajem 2015. godine opština Kozarska Dubica dobila izvorište „Komlenac“, a da je u završetku druge faze projekta u 2017. godine izvršena rekonstrukcija i modernizacija gradske vodovodne mreže.
On je naveo da je realizacija treće faze projekta započela u julu prošle godine, a da je rok za njeno izvođenje januar 2020. godine.
„U okviru treće faze projekta izgrađena je vodovna mreža Hadžibair gdje će vodu iz gradskog sistema vodosnabdijevanja uskoro dobiti oko 200 domaćinstava, projekat vodovodne mreže Komlenac –Suvaja privodi se kraju, a slijedi širenje vodovodne mreže prema knežičkom području“, precizirao je Dragičević.
On je naglasio da će treća faza projekta omogućiti vodovodni priključak za 700 korisnika, te da će biti omogućeno prespajanja 300 domaćinstava iz Knežice koja koriste pitku vodu sa izvorišta u Međuvođu.
Dragičević je u ime preduzeća „Vodovod“ zahvalio opštini Kozarska Dubica kao investitoru projekta, načelniku Radenku Reljiću i poslaniku u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Darku Banjcu koji su istrajali u nastojanju da obezbjede sredstva za treću fazu projekta, te predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske i nadzornih organa.
On je objasnio da će priključenje stanovnika Hadžibara na gradsku vodovodnu mrežu biti omogućen za petnaestak dana, jer je potrebno izvršiti tlačnu probu, dezinfekciju vodovodne mreže i od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobiti potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti vode.
26.07.2019. - OBILJEŽAVANJE DANA USTANKA PROTIV FAŠIZMA U MILIĆA GAJU
Svečanosti povodom 78. godišnjice od ustanka protiv fašizma 1941. godine počeće polaganjem vijenaca na spomenik poginulim učesnicima NOR-a i žrtvama fašističkog terora danas u Knežici u 18.00 časova, a u Milića gaju će se u 18.45 časova učesnicima narodnog zbora obratiti zvaničnici Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica, potom će uslijediti kulturno-umjetnički program.
Ovaj datum obilježava se u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, republičkog SUBNOR-a i opštine Kozarska Dubica, koja je za sve zainteresovane obezbijedila besplatan prevoz autobusima do zborišta u Milića Gaju.
U 17.30 časova jedan autobus kreće ispred Doma penzionera, a drugi u isto vrijeme ispred SUBNOR-a, zgrada stare banke. Povratak je predviđen nakon završetka zbora.
Ustanak naroda BiH protiv fašističke okupacije pokrenut je 27. jula 1941. godine na Kozari pod vodstvom doktora Mladena Stojanovića.
18.07.2019. - IZLOŽEN PRIJEDLOG ODLUKE O PROGLAŠENJU PARKA PRIRODE "UNA"
U opštini Kozarska Dubica na javni uvid izložen je Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una", potvrdio je načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić.
Babić je rekao da je postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une pokrenulo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.
"Obaveza opštine Kozarska Dubica, kao i opština Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni, jeste da omogući javnosti uvid u prijedlog odluke o proglašenju parka prirode `Une` i ovim putem pozivam građanstvo da se aktivno uključi, pogleda prijedlog te odluke i elaborat na osnovu koga je izrađena odluka", rekao je Babić.
On je precizirao da će park prirode Una na području opštine Kozarska Dubica činiti potez od puta za Donju Gradinu do granice sa opštinom Kostajnica.
"Svi potezi resornog ministarstva povlače se da bismo zaštitili rijeku Unu i ove opštine od namjere Hrvatske da izgradi na granici sa opštinom Novi Grad odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori. Znamo da to nije daleko od nas i da u to moramo biti uključeni jer je riječ o takvoj vrsti otpada da 100 kilometara udaljenosti ne znači, bukvalno, ništa", naglasio je Babić.
Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Srpske 29. aprila prošle godine, čime je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.
Ove četiri opštine, na čijem se području nalazi lokalitet, objavljivanjem početka javnog uvida na svojim oglasnim tablama omogućiće javnosti uvid u Prijedlog odluke i priloženu dokumentaciju u prostorijama opštinskih uprava, u trajanju od 30 dana.
Prijedlog odluke o proglašenju parka prirode "Una" zainteresovani građani i pravna lica u Kozarskoj Dubici mogu pogledati svakim radnim danom u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica.
Park priroda "Una" u Kozarskoj Dubici biće obilježen tablama na nekoliko lokacija u području njegovog obuhvata.
12.07.2019. - MILUNOVIĆ: U KOZARSKU DUBICU ULOŽENO VIŠE OD DEVET MILIONA KM
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je Vlada Srpske posredstvom tog resora u proteklom periodu u Kozarsku Dubicu uložila više od 9.283.000 KM.
"Najznačajnija sredstva uložena su u program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su zbog stečaja ili gašenja fabrika ostali bez posla. Za ukupno 2.122 radnika u proteklom periodu je obezbijeđeno 5.385.000 KM", rekao je Milunović novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Kozarska Dubica.
On je naglasio da je poseban program stambenog zbrinjavanja u Kozarskoj Dubici završen i da je zbrinuto 75 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.
"Prema mojim saznanjima, Dubica je jedna od prvih lokalnih zajednica koja je stambeno zbrinula boračke kategorije", istakao je Milunović. On je dodao da je, u skladu sa novom uredbom, ponovo otvoren program stambenog zbrinjavanja i ukoliko bude postojao još neko ko ispunjava uslove iz ovih kategorija, planiranjem u narednim budžetima biće obezbijeđeno njihovo zbrinjavanje.
"U okviru programa zapošljavanja i samozapošljavanja koji se realizuju posredstvom Zavoda za zapošljavanje u opštini Kozarska Dubica je uloženo 1.373.000 KM i zaposleno 412 lica", naveo je Milunović i dodao da u budućem periodu treba većom medijskom kampanjom taj program približiti svim nezaposlenim licima i poslodavcima.
On je ocijenio da su se ti projekti pokazali kao dobri i kvalitetni, te da treba da budu približeni poslodavcima koji mogu da konkurišu i dobiju stimulativna sredstva za zapošljavanje lica sa evidencije Biroa za zapošljavanje, a da drugim programom obezbijede povrat poreza i doprinosa.
"U ovoj godini je za zapošljavanje obezbijeđeno više od 30 miliona KM, što je mnogo veći iznos nego ranijih godina. Računamo da ćemo u Republici Srpskoj zaposliti oko 7.000 lica", naveo je Milunović.
Prema njegovim riječima, u Kozarskoj Dubici je po projektima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju izdvojeno 470.000 KM i zaposleno 115 lica sa invaliditetom.
"U narednom periodu dogovarali smo da više priđemo onima koji aktivno traže posao, što će omogućiti i zakon o posredovanju pri zapošljavanju koji je u skupštinskoj proceduri, a koji će omogućiti da se odvoje aktivni tražioci posla od pasivnih", objasnio je Milunović.
On je dodao da je i u okviru programa banjske rehabilitacije, jednokratnih pomoći za socijalno ugrožena lica i liječenje u Kozarskoj Dubici uloženo oko 168.000 KM.
"Sve te aktivnosti koje su u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite ćemo da nastavimo", rekao je Milunović.
On je naglasio da se mnoga partizanska obilježja u Kozarskoj Dubici, koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od 53 odsto stanovništva, zbog nemara nalaze u neprimjerenom stanju.
"To ne smijemo dozvoliti, jer su ta groblja i spomenici odraz naše svijesti", rekao je Milunović.
On je najavio da će biti rekonstruisan Grob krvi i mozgova pored Crkve u Drakseniću kao jedinstven spomenik u svijetu gdje su ustaše na svirep način ubile 260 mještana Draksenića i okolnih sela, uglavnom žena, djece i staraca.
Milunović je istakao da treba da budu obilježena sva mjesta stradanja u Drugom svjetskom ratu i jasno naznačeno ko je bio zločinac, a ko žrtva.
On je najavio skoru rekonstrukciju četiri partizanska groblja na području opštine Kozarska Dubica i brojnih spomenika koji su u veoma lošem stanju.
Milunović je ocijenio da je saradnja sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem u proteklom periodu bila dobra i da će biti nastavljena realizacija dogovorenih programa.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da je sa ministrom Milunovićem, koji je iz Kozarske Dubice, razgovarao o nekoliko tema iz oblasti rada i boračko-invalidske zaštite.
"Dobili smo informaciju da se sprema nekoliko novih zakona iz oblasti rada, te informacije o programima samozapošljavanja i programu stambenog zbrinjavanja, a razgovarali smo i o značaju održavanja grobalja i spomenika iz Drugog svjetskog rata i tu imamo veliku podršku resornog ministarstva", naveo je Reljić.
On je dodao da je sa Milunovićem razgovarao i o izgradnji biste narodnom heroju majoru Milanu Tepiću iz Kozarske Dubice, dodajući da je u tom smislu obezbijeđena podrška.
"Razgovarali smo i o finansijskoj situaciji u opštini Kozarska Dubica. Koristim ovu priliku da lično i u ime stanovnika zahvalim ministru Milunoviću za informacije, programe i projekte koji su planirani u našoj opštini", rekao je Reljić.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi