V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

23.05.2024. - Reljić: Usvajanje rezolucije presedan i bolna poruka za sve potomke stradalnika od Jasenovca pa na dalje
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a da se danas desio presedan, jer je pod pritiscima velikih sila ovaj dokument usvojen bez glasova natpolovične većine, što se u istoriji postojanja ove međunarodne organizacije nije do sada desilo.
“U istoriji postojanja Generalne skupštine, nikada se nike desilo da bez natpolovične većime od ukupnog broja prisutnih bude usvojena rezolucija koja treba da potvrdi genocid. Ovaj dokument je očigledno usvojen pod pritiscima velikih sila, s ciljem da se Srbi proglase genocidnim. Ovo je bolno za sve potomke stradalnika počevši od onih koji su umoreni u jasenovačkom logoru, pa dalje”, rekao je Reljić.
Govoreći o opštini Kozarska Dubica, Reljić je rekao da je ta lokalna zajednica u toku Drugog svjetskog rata izgubila 53 odsto svoga stanovništva i kao takva bila najstradalija opština.
Reljić je istakao da je iz tog razloga nepojmljivo da današnjim izglasavanjem Rezolucije o genocidu, Generalna skupština UN svrsta srpsko stanovništvo, između ostalog i stanovništvo Kozarske Dubice, među genocidne ljude.
On je podsetio da je stanovništvo potkozarskih opština u periodu od 1941. do 1945. godine stradalo od strane njemačkih fašista i tadašnje Nezavisne države Hrvatske.
“Stoga se postavlja pitanje šta je sa genocidom iz tog perioda?! I šta je sa svim tim ljudima koji su stradali?! Ja sam dijete iz porodice koja je izgubilo brojne potomke tokom Drugog svjetskog rata. Na najmonstruozniji način ljudi su mučeni i ubijani u jasenovačkom logoru i kako je sada moguće da jedan stradalnički narod kakav je potkozarskih opština bude proglašen genocidnim, a opšte je poznato da je taj narod stradao od strane onih koji su počinili genocid u proteklom periodu”, rekao je Reljić.
On je dodao da je zgrada opštine Kozarska Dubica večeras osvijetljena bojama zastave Republike Srpske i Srbije kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvijek zajedno bez obzira na okolnosti i situacije koje ga zadese.
14.05.2024. - KOZARSKU DUBICU POSJETIO AMBASADOR JAPANA U BIH MASAMI KINEFUĆI
Opštinu Kozarska Dubica danas je posjetio ambasador Japana u BiH Masami Kinefući koji se sastao sa načelnikom opštine Radenkom Reljićem i saradnicima u zgradi opštinske Uprave, a potom su obišli glavnu gradsku ulicu i Dom zdravlja "Kozma i Damjan" u koji je, zahvaljujući Vladi Japana, krajem avgusta prošle godine stigla vrijedna donacija.
Donacija japanske Vlade tada je bila 65.000 evra, a od tog iznosa nabavljeno je novo sanitetsko vozilo marke "tojota" i medicinska oprema za potrebe Doma zdravlja.
Kinefući je izjavio da mu je čast što je danas, prvi put, bio u prilici da boravi u Kozarskoj Dubici, čuje istorijat grada i da mu je izuzetno drago što će njihova donacija poboljšati život stanovnika ove opštine.
"Japan je jedan od najvećih donatora BiH, i poslije rata rađeni su veliki projekti obnove zemlje, a od nedavno fokusirali smo se na unapređenje kvaliteta života građana poput ovih donacija sanitetskih vozila ili renoviranja zgrada osnovnih škola i slično", precizirao je Kinefući i dodao da je tokom 28 godina BiH donirano više od 40 miliona evra.
Reljić je zahvalio za današnju posjetu japanskog ambasadora koji je došao u Kozarsku Dubicu da se lično uvjeri, da su sredstva donacije namjenski utrošena jer oni veoma cijene tačnost i preciznost.
"U prvom redu zahvaljujem japanskom ambasadoru jer je i jedini zvaničnik strane države koji nas je posjetio u posljednjih osam godina, a došao je da vidi šta smo mi kupili za novac koji smo dobili od Vlade Japana. Posebno mi je drago što je naša opštinska uprava, zajedno sa drugim subjektima uspjela da kandiduje projekat koji je odobren i ovo nije prvi put, a nadam se ni posljednji, da Vlada Japana finansira projekte u našoj lokalnoj zajednici", izjavio je Reljić.
On je i predložio da se u narednom periodu pronađe bratska mala opština u ovoj dalekoj zemlji sa istoka, za uspostavljanje bratskih i prijateljskih veza.
Direktor Doma zdravlja Vladimir Babić podsjetio je da su od doniranih sredstava japanske vlade osim sanitetskog vozila nabavljeni aparat za očne preglede, EKG aparati te druga medicinska oprema.
"Kozarska Dubica ima 20.000 pacijenata, i imamo dosta potrebe za sanitetskim vozilima koja su bila stara i dotrajala. Novo vozilo je u upotrebi samo sedam mjeseci i već je prešlo 20.000 kilometara . Prošli mjesec smo imali samo četiri vožnje pacijenata do Beograda, zbog čega nam novo vozilo mnogo znači. Manje troši goriva, bezbjedno je i pod garancijom, odnosno nema popravke", naglasio je Babić.
Sanitetsko vozilo kojim je obnovljen vozni park Doma zdravlja od izuzetne je važnosti za pacijente iz ove opštine koji se u slučaju težih i hitnijih stanja šalju na liječenje u bolnice Prijedor i Gradiška.
Današnjoj zvaničnoj primopredaji sanitetskog,vozila, kojoj je prisustvovao i zamjenik načelnika opštine Marko Tankosić, prisustvovali su i brojni zdravstveni radnici iz Kozarske Dubice, a izražena je i nada da će se međusobna saradnja na društveno – korisnim projektima nastaviti i u narednom periodu.
09.05.2024. - KULTURA SJEĆANJA OBAVEZA PREMA BUDUĆIM GENERACIJAMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić uputili su građanima čestitku povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.
“U ime Opštinske uprave, Skupštine opštine i lično ime, svim građanima čestitamo ovaj žnačajan datum za cijelo čovječanstvo. Na ovaj dan okončan je najmračniji period u našoj istoriji i zbog toga kao obavezu prema našim precima, koji su u mukama umoreni od strane fašista, ovaj datum njegujemo u kulturi sjećanja ali i kao obavezu prema budućim generacijama. Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, želimo da se javnosti pošalje jasna poruka šta treba da cijenimo i šta nikada ne smijemo da dozvolimo”, navedeno je u čestitki.
08.05.2024. - OBAVJEŠTENJE O RADNOM VREMENU ZA 9. MAJ
Iz Komunalne policije opštine Kozarska Dubica obavještavaju preduzetnike i preduzeća koji obavljaju proizvodnu, trgovinsku, zanatsku, ugostiteljsku, uslužnu i drugu djelatnost da na dan praznika mogu raditi u redovnom radnom vremenu privredni subjekti registrovani za obavljanje pekarske i trgovinske djelatnosti tipa dragstor, a u vremenu od 08.00 do 12.00 časova svi ostali privredni subjekti.
Ugostiteljski objekti u dane praznika radiće neograničeno, odnosno u skladu sa odlukom o radu i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.
Iz Komunalne policije upozoravaju preduzetnike i preduzeća da se pridržavaju propisanog radnog vremena jer će Komunalna policija vršiti kontrolu.
07.05.2024. - PARASTOS I POMEN U DONJOJ GRADINI 12. MAJA
Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine biće obilježen 12. maja u Donjoj Gradini uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije.
Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja rečeno je da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi s organizacijom sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru
Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća i čuva od zaborava. Nikada se ne smije zaboraviti 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.
– Kada dolazimo u Donju Gradinu, mi se sjećamo, mi im odajemo počast i to je neki naš zavjet za budućnost. Ovom prilikom želim da pozovem svo naše građanstvo da dođu u Donju Gradinu, da odaju počast nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac – kaže Tanja Tuleković direktorka Spomen-područja Donja Gradina.
Njegovanje sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima za vrijeme zloglasne NDH, obaveza je svih nas.
Glavni zadatak jeste prenositi istinu o tim strahotama budućim generacijama kako se takvi zločini više nikada i nigdje ne bi ponovili.
– Pamteći sopstvenu istoriju zapravo, ne učimo našu djecu da mrze protivnike, ili da mrze bilo koji drugi narod, već ih samo učimo da čuvaju sebe i da njegovanjem sjećanja na strašne zločine koji su se desili našem, ali i jevrejskom i romskom narodu više nikad ne dozvolimo da se ponovi – rekla je Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.
Najavljeno je prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije, potomaka logoraša, učenika osnovnih i srednjih škola. Za njih će biti organizovan istorijski čas.
– Potenciramo na to, insistiramo i molimo sve one koji krenu organizovano iz svojih gradova, da stignu do tog vremena, iz razloga što ćemo na takav način omogućiti nesmetan ulazak i izlazak iz memorijalne zone – rekao je Čedo Šipovac član Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve gonocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945).
Dan ranije, 11. maja, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija pod nazivom “Tuga koja traje cijeli život”.
05.04.2024. - VASKRŠNJA ČESTITKA PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić uputili su čestitku građanima pravoslavne vjeroispovijesti povodom Vaskrsa.
“U ime Opštinske uprave, Skupštine opštine i lično ime želimo vam da Praznik nad praznicima proslavite u zdravlju, radosti i miru s najmilijima, te da osnaženi pobjedom života nad smrću steknete čvrst oslonac i ohrabrenje za sve životne izazove, a koje ćemo zajedno savladati”, navrdeno je u čestitki uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse-vaistinu vaskrse.
01.05.2024. - ČESTITKA POVODOM MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić i predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić uputili su građanima opštine Kozarska Dubica čestitku povodom obilježavanja 1. maja – Međunarodnog praznika rada.
„U ime opštine Kozarska Dubica svim građanima upućujemo čestitke povodom Prvog maja, praznika koji je uvijek bio i ostao simbol borbe za radnička prava i izraz društvene solidarnosti. Neka ovaj praznik bude podsjetnik na potrebu da svakodnevno ulažemo maksimalne napore da bi se osigurao privredni rast i razvoj, te ostvarila i unapređivala prava i položaj radnika. Čestitamo vam 1. maj i želimo da ga proslavite u zdravlju sa svojim porodicama i prijateljima“, navodi se u čestitki.
30.04.2024. - OBAVJEŠTENJE O RADNOM VREMENU TOKOM PRVOMAJSKIH PRAZNIKA
Komunalna policija opštine Kozarska Dubica obavještava preduzetnike i preduzeća koji obavljaju proizvodnu, trgovinsku, zanatsku, ugostiteljsku, uslužnu i drugu djelatnost da su dani republičkih praznika 1. i 2. maj kada se praznuje Međunarodni praznik rada i 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom neradni dani.
Na prvi dan praznika, 1. maja u redovnom radnom vremenu mogu raditi privredni subjekti koji posjeduju registrovane apotekarske ustanove, veterinarske stanice i ambulante, benzinske pumpe i trgovinske djelatnosti u poslovnom prostoru benzinske pumpe.
Odlukom načelnika opštine dozvoljeno je da na prvi dan praznika mogu raditi privredni subjekti registrovani za obavljanje pekarske i trgovinske djelatnosti tipa dragstor u vremenu od 08.00 do 12.00 časova.
Na drugi dan praznika, 2. maja, pored privrednih subjekata koji posjeduju registrovane apotekarske ustanove, veterinarske stanice i ambulante, benzinske pumpe i trgovinske djelatnosti u poslovnom prostoru benzinske pumpe, u redovnom radnom vremenu mogu raditi privredni subjekti registrovani za obavljanje pekarske i trgovinske djelatnosti tipa dragstor, a u vremenu od 08.00 do 12.00 časova svi ostali privredni subjekti.
Propisano radno vrijeme 9. maja za privredne subjekte je isto kao i drugog dana obilježavanja Međunarodnog praznika rada.
Ugostiteljski objekti u dane praznika radiće neograničeno, odnosno u skladu sa odlukom o radu i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.
Iz Komunalne policije upozoravaju preduzetnike i preduzeća da se pridržavaju propisanog radnog vremena jer će Komunalna policija vršiti kontrolu.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi