V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.08.2018. - ODRŽANO TRADICIONALNO "VEČE OJKAČE"
Kod manastira Moštanica kod Kozarske Dubice večeras je održano "Veče ojkače", 23. tradicionalna manifestacija na kojoj je nastupilo 18 ojkačkih grupa iz opština Potkozarja.
Manifestaciji je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da se kod ovog manastira tradicionalno okuplja narod da bi sačuvao tradiciju okupljanja na praznik Preobraženja Gospodnjeg i još jednom pokazao snagu svog identiteta i svoju odanost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnoj vjeri.
"Moj motiv da budem ovdje gotovo svake godine redovno je upravo vezan za to, jer cijenim činjenicu da je ovaj manastir izgrađen u teškim istorijskim okolnostima i da je preživio teška vremena koja su zadesila naš narod kroz istoriju", rekao je Dodik u obraćanju prisutnim poštovaocima ojakče, tradicionalne narodne pjesme Kozare i Potkozarja.
Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić koji je istakao da je "Veče ojkače" postao brend i tradicija po kojoj je Kozarska Dubica prepoznatljiva u cijeloj Republici Srpskoj.
"Mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve manifestacije, a redovno nas posjećuje i predsjednik Republike. Uvjeren sam da će veče ojkače još dugo da živi sa našom vjerom, tradicijom, kulturom i našom Republikom Srpskom", istakao je Reljić.
Na ovoj manifestaciji održanoj kod Manastira Moštanica, udaljenog 12 kilometara od Kozarske Dubice, večeras je nastupilo 18 ojkačkih grupa iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Prijedora, Gradiške, Oštre Luke, Banjaluke, Novog Grada, Nove Topole i Svodne.
Organizator manifestacije je opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj Centar za informisanje i kulturu.
Tradicionalno narodno zborovanje kod Manastira Moštanica održava se uoči Preobraženja Gospodnjeg od devedesetih godina prošlog vijeka.
17.08.2018. - USKORO POČETAK IZGRADNJE MOSTA NA PUTU PREMA MOŠTANICI
U Kozarskoj Dubici će u ponedjeljak, 20. avgusta, početi pripremni radovi za izgradnju mosta oštećenog u martovskim poplavama u mjestu Božići na regionalnom putu prema Moštanici, najavio je danas direktor preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić.
Konačno rješenje ovog višemjesečnog problema očekuju mještani šest sela koja gravitiraju ovom području, ali i brojni izletnici, koji posjećuju Manastir Moštanica.
Predračunska vrijednost radova je oko 250.000 KM, a ona obuhvata uređenje korita šezdesetak metara da ne bi bilo novih oštećenja, izgradnju mosta, izgradnju bajpasa i sanaciju kolovoza, sa svake strane mosta u dužini od 150 metara.
Nešić je rekao da će preduzeće "Putevi Republike Srpske" prvo raditi pomoćnu saobraćajnicu da bi se moglo pristupiti radovima na mostu.
"Očekujemo u narednih 45 dana da ćemo u potpunosti obnoviti ovu putnu komunikaciju", rekao je Nešić, koji je lokaciju u Božićima gdje je oštećeni most posjetio danas, na poziv poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darka Banjca.
Banjac je rekao da je ovu temu pokrenuo u okviru poslaničkog pitanja u Narodnoj skupštini, te da je zahtjev za rješavanje problema nadležnim institucijama uputila i lokalna zajednica.
"Projekat je, prema mojim informacijama, završen. Ovaj put puno znači za građane, posebno one koji žive u selima uz ovaj regionalni put", istakao je Banjac i izrazio nadu da će gradnja mosta početi u roku od desetak dana.
On je naglasio da je ovo jedan od projekta koji treba da budu realizovani u Kozarskoj Dubici u okviru cjelokupnog projekta od dva miliona KM, Vlade Republike Srpske, ali i određenih agencija, odnosno "Puteva Republike Srpske", jedinice za koordinaciju, Ministarstva poljoprivrede i drugih.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je opština odmah po urušavanju mosta uputila zahtjev za njegovu sanaciju direkciji preduzeća "Putevi Republike Srpske", koje je nadležno za održavanje tog puta.
On je naveo da opština tada nije mogla da učini mnogo, te su stupili u kontakt sa srpskim pukom Oružanih snaga BiH, koje su kao privremeno rješenje postavili pontonski most.
"Novi most će biti bolji nego prethodni i imaće veću propusnu moć. To će spriječiti plavljenje domaćinstava u blizini za vrijeme obilnih padavina, što se ranije često dešavalo", rekao je Reljić.
On je rekao i da su građani bili nezadovoljni što izgradnja mosta nije počela ranije, navodeći da problem nije mogao biti rješavan brže zbog toga što tenderske procedure traju po nekoliko mjeseci.
17.08.2018. - DODIK SUTRA NA MANIFESTACIJI "VEČE OJKAČE"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra tradicionalnoj manifestaciji "Veče ojkače" kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici.
Dodik će manifestaciji prisustvovati od 19.30 časova, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.
"Veče ojkače" tradicionalna je manifestacija, koja se ove godine održava 23. put uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg kod manastira Moštanica i okuplja ljubitelje i poštovaoce izvorne narodne pjesme Kozare i Potkozarja.
17.08.2018. - ZAVRŠENO ASFALTIRANJE U NASELJU JABUŠLJE TRI I SELU ŠEVARLIJE
Ispred tri stambene zgrade u naselju Jabušlje tri u Kozarskoj Dubici završeno je asfaltiranje površine od 1.800 metara kvadratnih, uz tranzitni put, a u selu Ševarlije u zaseoku Malinić asfaltirano je 500 metara puta.
Asfaltiranje u Jabušlju finansiralo je Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" kroz program održavanja puteva, a za put u Ševarlijama sredstva je obezbijedila Vlada Republike Srpske.
Načelnik opštine Radenko Reljić, koji je posjetio lokacije na kojima se izvode radovi, naglasio je da se ovi projekti rade na veliko zadovoljstvo građana i bez ulaganja sredstava opštine.
On je rekao da je izvođač radova u Jabušlju lokalno preduzeće "Sloga", a vrijednost utrošenog asfalta oko 40.000 KM, te da su troškovi asfaltiranja puta u Ševarlijama u istom iznosu, a izvođač radova je "Niskogradnja Marjanović" iz Prijedora.
Vlada Republike Srpske će ove godine za infrastrukturne radove u Kozarskoj Dubici izdvojiti 750.000 KM, a sredstva su namijenjena za asfaltiranje puteva, obnovu škola, izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije.
"Uz sredstva drugih investitora ulaganja u infrastrukturu će premašiti 1,5 miliona KM", precizirao je Reljić.
17.08.2018. - NA BESPLATNO LJETOVANJE U BEČIĆE OTPUTOVALO 25 DJECE
Na besplatno ljetovanje u Bečiće otputovalo je 25 djece iz Kozarske Dubice, koja će, u okviru programa socijalizacije djece Republike Srpske, na moru boraviti do 25. avgusta.
"Na odredište su stigli sinoć oko 22.00 časa, a problema u putu nije bilo. Djeca su se smjestila u svoje sobe i danas nastavljaju odmor prema planiranom programu", potvrđeno je iz Centra za socijalni rad Kozarska Dubica.
I ove godine džeparac im je obezbijedila opština Kozarska Dubica, a sa djecom iz Kozarske Dubice su i mališani iz Novog Grada, Stanara, Petrova, Kalinovika i Zvornika.
Projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske" realizuje se od 2002. godine, a u Kozarskoj Dubici od 2004. godine.
Fond za dječiju zaštitu realizuje ovaj projekat na osnovu Zakona o dječijoj zaštiti Republike Srpske u cilju zadovoljavanja razvojnih potreba djece, razvijanja osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacije dječijih potencijala.
Kategorije koje kontinuirano učestvuju u projektu su djeca iz socijalno ugroženih porodica korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, djeca iz višečlanih porodica, djeca iz porodica boračkih kategorija, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarena djeca, te talentovani sportisti.
09.08.2018. - MANIFESTACIJA "VEČE OJKAČE" 18. AVGUSTA
Uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg, 18. avgusta kod manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici, po 23. put biće održana manifestacija "Veče ojkače", koja tradicionalno okuplja brojne ljubitelje i poštovaoce izvorne narodne pjesme Kozare i Potkozarja-ojkače."Iako revijalnog karaktera, „Veče ojkače 2018“ okupiće brojne izvorne muške i ženske ojkačke grupe i majstore na tamburici, a prijave učesnika su u toku.
„Veče ojkače“ otvoriće u 20.00 časova predstavnici opštine Kozarska Dubica, a učesnicima će biti uručene zahvalnice.
Organizator i pokrovitelj manifestacije je Opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj preduzeće Centar za informisanje i kulturu.
Po završetku manifestacije biće nastavljeno narodno zborovanje koje se kod manastira Moštanica uoči Preobraženja tradicionalno održava od devedesetih godina prošlog vijeka.
04.08.2018. - RAČUN OPŠTINE KOZARSKA DUBICA PONOVO BLOKIRAN
Račun opštine Kozarska Dubica ponovo blokiran.

31. jula ove godine u opštinsku upravu je stiglo obavještenje o prinudnoj naplati za iznos od 882,402.31 KM u korist Kompanije „Ars“ iz Kozarske Dubice.
Radi se o neplaćenoj fakturi od 254,000.00 KM iz 2012. godine na koju je obračunata kamata od oko 630,000.00 KM.
S obzirom na visinu iznosa prinudne naplate od 884,402.31 KM sve isplate iz Budžeta Opštine će biti blokirane na duži period.

Opštinska uprava pokušava iznaći način za rješavanje problema u opštinskom budžetu.


05.07.2018. - USVOJEN KONSOLIDOVANI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA OPŠTINE ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2017. GODINE
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prošlu godinu prema kojem je na kraju 2017.godine zabilježen deficit od 297.187,59 KM.
U obrazloženju Konsolidovanog izvještaja o izvršenju Budžeta opštine Kozarska Dubica ,načelnik Odjeljenja za finansije Nada Grgača je navela da su budžetski prihodi ostvareni u iznosu od 19.506.235,24 KM , a da su rashodi iznosili 19.803.422,83 KM.
Komentarišući ovaj izvještaj načelnik opštine Radenko Reljić je rekao da je ostvarenje budžeta u 2017.godini od 93,1 odsto prilično dobar rezultat, te podsjetio da su finansijski problemi u opštinskom budžetu počeli nakon što su objelodanjeni rezultati popisa stanovništva u BiH.
Glavne stavke u formuli koja određuje povrat novca u opštinsku kasu, posebno od PDV-a, su broj stanovnika,broj đaka u srednjoj školi,površina opštine i samo po tom osnovu mi smo u budžetu do 2014.godine imali prihod od sedam miliona maraka po osnovu PDV-a, a sada manje od pet miliona i to je hronični nedostatak novca koji ovu opštinu,nažalost vodi u tešku finansijsku situaciju,istakao je Reljić.
On je rekao da su o tome izvjestili nadležne više institucije, da za sada nema odgovora, te da i dalje misli da nije pravedna podjela toga novca koji se sliva u trezorski sistem.
„U ovom položaju nije samo Kozarska Dubica,nego i sve male opštine, ovakva raspodjela odgovara samo velikim opštinama i gradovima. Mi ćemo preko Saveza opština i gradova Republike Srpske nastojati da promijenimo tu formulu“,kazao je Reljić.
Odbornici su danas razmatrali i usvojili izvještaje o radu i materijalno-finansijskom poslovanju u 2017. godini Centra za socijalni rad, Centra za informisanje i kulturu, opštinske Turističke organizacije i Opštinskog odbora SUBNOR-a.
Pred odbornicima je danas bila Informacija o stanju u privredi na području opštine u 2017.godini, koju je pripremilo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu. Podaci govore da su privredna preduzeća u Kozarskoj Dubici lani poslovala u plusu i da je u odnosu na prethodne godine zabilježena bolja pokrivenost uvoza izvozom, kazao je načelnik ovog Odjeljenja Duško Bodilović.
Uprkos svim problemima na tržištu,finansijskim kretanjima i krizi koju još uvijek živi naš region, po ostvarenim rezultatima možemo reći da se poslovanje privrednih preduzeća u Kozarskoj Dubici zadržalo na nivou prethodnih godina i da je čak u blagom porastu,rekao je Bodilović.
Skupštinska većina je prihvatila informaciju o stanju u privredi na području opštine u prošloj godini ,kao i informaciju o stanju u poljoprivredi za isti period, a jednoglasno je usvojena Informacija o realizaciji akata donesenih na sjednicama Skupštine opštine od 30. januara do 31. maja ove godine.
I Revizija Regulacionog plana „Centralna zona Kozarska Dubica“ dobila je podršku većine odbornika, a šta ona u suštini znači pojasnio je načelnik Odjeljenja za stambeno- komunalne poslove Darijan Babić.
On je rekao da usvajanje regulacionog plana omogućava nastavak izgradnje na području grada koji obuhvata taj regulacioni plan,a koji tačno definiše namjenu objekata i njihov položaj na parcelama, bez zastoja u gradnji koji su se dešavali u periodu od isteka postojećeg do usvajanja ovog novog plana.
U proceduru revizije Regulaconog plana “Centralna zona Kozarska Dubica” krenulo se iz više razloga, od kojih je primaran taj što je rok važenja postojećeg regulacionog plana istekao, a postojalo i više inicijativa pravnih i fizičkih lica, te opštine Kozarska Dubica da se izmjeni dio plana, dodao je Babić.
On je naglasio da je u konačnu, danas usvojenu Reviziju Regulacionog plana “Centralna zona Kozarska Dubica” uvrštno 18 od ukupno 19 primjedbi koje su stigle tokom javnog uvida koji je trajao 30 dana.
Na današnjem zasjedanju donešena je Odluka o ustupanju poslovnog prostora na korištenje na određeno vrijeme Centru za ruralni razvoj Kozarska Dubica, te rješenje o imenovanju Duška Bodilovića za načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi