V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

06.06.2016. – PREDSTAVNICI OPŠTINE NA JUBILARNOM "SUSRETU KOZARČANA" U BEOGRADU
Opštinu Kozarska Dubica, koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata dala najveću žrtvu prema broju stradalog stanovništva, na ovogodišnjem "Susretu Kozarčana" u Beogradu predstavljao je zamjenik načelnika opštine Dragan Jaćimović sa saradnicima.
"Ovaj tradicionalni događaj od izuzetne je važnosti kako naša istorija ne bi pala u zaborav, te da bi naši potomci čuvali svoje pretke od zaborava", naglasio je Jaćimović.
Jubilarni, 40. "Susret Kozarčana" u Beogradu okupio je u subotu, 4. juna, brojne goste iz Potkozarja i potomke Kozarčana koji žive u inostranstvu.
Susret organizuje "Udruženje Kozarčana" u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, a svake godine okuplja prijatelje, poštovaoce Kozare i njene epopeje.
Skupu su se odazvali zvaničnici Republike Srpske, potkozarskih opština, kao i brojne poznate ličnosti iz oblasti privrede i umjetnosti. Kao i svake godine tokom druženja ni ove godine nije izostalo čuveno kozaračko kolo.
03.06.2016. - ODRŽANA MANIFESTACIJA "VEČE SREDNJOŠKOLACA"
U Domu kulture u Kozarskoj Dubici održano je "Veče srednjoškolca", manifestacija kojom učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" prezentuju rezultate svojih vannastavnih aktivnosti.
U programu, koji su pripremili profesori i učenici i koji je trajao više od dva časa, nastupali su hor, školski orkestar, dramska, recitatorska i folklorna sekcija, sekcija engleskog jezika, etno grupa i solo pjevači.
Dramska sekcija srednjoškolskog centra predstavila se publici sa Nušićevom komedijom "Pokondirena tikva".
Direktor Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici Senada Zlokapa izjavila je da se ta manifestacija organizuje petu godinu za redom, a da je iz godine u godinu prati ih sve više građana i prijatelja.
"Djeca imaju dosta potencijala, samo se sa njima mora raditi", naglasila je Zlokapa.
Manifestaciji "Veče srednjoškolaca" sinoć je u Domu kulture u Kozarskoj Dubici prisustvovao veliki broj građana, te predstavnici Opštinske uprave, zamjenik načelnika opštine Dragan Jaćimović i predsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić.
02.06.2016. - POTPISAN UGOVOR ZA ADAPTACIJU DOMA ZDRAVLJA U KOZARSKOJ DUBICI
U okviru projekta Vlade Republike Srpske "Jačanje zdravstvenog sektora" dubički Dom zdravlja dobiće sredstva koja će biti usmjerena na rekonstrukciju centralne lokacije ove ustanove, a gdje rade četiri tima porodične medicine.
Riječ je o zgradi gdje su smješteni pedijatrija i ginekologija, a sudeći po do sada realizovanim projektima i zahvaljujući domaćinskom odnosu menadžmenta i uspješnom rukovođenju ovom ustanovom, Dom zdravlja izdvojio se među najuređenije u Republici Srpskoj.
"Projekat rekonstrukcije dva veoma značajna odjela zdravstvene ustanove Dom zdravlja "Kozma i Damjan" u kome rade četiri tima porodične medicine, vrijedan je oko 180. 000 KM, a sredstva su osigurana zahvaljujući Vladi Republike Srpske, preko Svjetske banke, koja je ponovo prepoznala značaj ulaganja u našu opštinu, odnosno naš Dom zdravlja i zahvaljujući angažmanu naše opštine kod Savjeta ministara ", rekao je direktor Doma zdravlja Radenko Reljić i dodao da bi rekonstrukcija trebalo da traje do kraja godine.
On je pojasnio da je riječ o adaptaciji objekta koji se nalazi u okviru centralne lokacije Doma zdravlja, gdje će biti adaptirane prostorije za dva tima porodične medicine, te dodatni medicinski sadržaji.
“Radovi obuhvataju sanaciju krova, fasade, ulaza, unutrašnje radove na sanaciji i adaptaciji prostorija za namjenske potrebe, te sanaciju centralnog grijanja, vodovoda i kanalizacije”, rekao je Reljić.
Prema njegovim riječima posebno zadovoljstvo je čuti da su sredstva ponovo, pored više kandidovanih projekata, stigla u Kozarsku Dubicu i naglasio da je od velikog značaja da se u roku od godinu dana uspjelo uticati na više instance vlasti da u našu opstinu usmjere više miliona za tranzitni put, sistem zaštite od poplava i zdravstvo.
Da će radovi početi tokom sljedećeg mjeseca, potvrđeno je i potposivanjem ugovora između ministra zdravlja Dragana Bogdanoća i direktora građevinskog preduzeća "Šumil" iz Kozarske Dubice Milana Šuvaka, a koje je prethodno izabrano na tenderu kao najpovoljniji izvođač radova.
Potpisivanju ugovora o početku radova, juče u zgradi Vlade, prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac koji je naglasio da je ovo izuzetno važan projekat, obzirom da je riječ o rekonstrukciji odjela sadašnje Pedijatrije i Ginekologije zdravstvene ustanove naše opštine, a u kojima su smješteni timovi porodične medicine, čime će se zaokružiti jedan ciklus rekonstrukcije Doma zdravlja u Kozarskoj Dubici.
31.05.2016. - POTPISAN UGOVOR O NABAVCI VATROGASNOG VOZILA VRIJEDNOG OKO 290.000 KM
U Opštinskoj upravi Kozarska Dubica potpisan je ugovor o nabavci savremenog vatrogasnog vozila, vrijednog oko 290.000 KM, koje će Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici te opštine biti isporučeno u roku od 45 dana.
Nakon provedene tenderske procedure, ugovor o nabavci vatrogasnog vozila savremene konfiguracije, uređene po najnovijim evropskim normama za gašelje požara na ruralnim, šumskim i nepristupačnim terenima, koje je istovoremeno pogodno i za korištenje na gradskom području, potpisali su načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, član Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Republike Srpske Nebojša Miljuš i direktor firme "Gasop" iz Beograda Radoslav Radojičić.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je nabavku vatrogasnog vozila u iznosu od 250.000 KM finansirao Vatrogasni savez Republike Srpske, a ostatak opština.
"Danas potvrđujemo izuzetno dobru saradnju sa Vatrogasnim savezom RS, koja traje unazad nekoliko godina, kada je izvršen veliki broj nabavki za našu vatrogasnu jedinicu", rekao je Zlojutro. On je potvrdio da je u međuvremeno proveden još jedan tender za nabavku čamca za potrebe vatrogasne jedinice u Kozarskoj Dubici.
"Ovim možemo reći, uz još neke dodatke koji se planiraju u narednim godinama, da imamo najopremljeniju vatrogasnu jedinicu, ne samo u Republici Srpskoj, nego i šire", zaključio je Zlojutro.
Starješina Vatrogasne jedinice grada Prijedora i član Upravnog odbora Vatrogasnog saveza Republike Srpske Nebojša Miljuš izjavio je da će novo vatrogasno vozilo biti od velike koristi, te izrazio nadu da će ga kolege u vatrogasnoj jedinici u Kozarskoj Dubici u narednom periodu što manje koristiti.
Uz izraze zahvale Vatrogasnom savezu i opštini, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u Kozarskoj Dubici Milan Zlokapa potvrio je da su u ovoj godini obezbjeđena i sredstva za nabavku čamca u iznosu od 28.050 KM, te izrazio očekivanje da će u saradnji sa Vatrogasnim savezom naredne godine biti nabavljena i cisterna, čime će ta Profesionalna vatrogasna jedinica biti u potpunosti obezbjeđena sa materijalno-tehničkim sredstvima za dugi niz godina.
Direktor firme "Gasop" iz Beograda, koja se više od 25 godina bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila, Radoslav Radojičić zahvalio je Vatrogasnom savezu Republike Srpske i opštini na ukazanom povjerenju i dodao da vatrogasno vozilo, koje će isporučiti ta firma, konfiguracijom i tehničkim karakteristikama može da zadovolji sve akcidente na okolnom i graskom području opštine. Radojičić je dodao da je na osnovu potpisanog ugovora firma "Gasop" d.o.o. preuzela obavezu da, po isporuci, obuči korinike vatrogasnog vozila da mogu da brzo i kvalitetno dejstvuju.
31.05.2016. - OBAVJEŠTENJE: REGISTRACIJA BIRAČA IZ INOSTRANSTVA

Opštinska izborna komisija Kozarska Dubica obavještava državljane BiH sa pravom glasa koji se nalaze na privremenom boravku izvan BiH ili imaju status izbjeglog lica da je u toku upis birača za glasanje iz inostranstva na Lokalnim izborima u BiH koji će se održati u nedjelju, 02.oktobra 2016. godine. Registracija traje do 19. jula ove godine.
Centralna izborna komisija BiH će svim osobama koje su bile registrovane da glasaju iz inostranstva na zadnjim izborima 2014. godine na adrese dostaviti obrasce PRP2 koje oni popunjavaju i uz priloženu kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata dostavljaju do 19. jula u Centralnu izbornu komisiju BiH. Oni mogu i sami već sada preuzeti obrazac PRP1 sa web stranice Centralne izborne komisije BiH popuniti i uz popunjen obrazac priložiti kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata i dostaviti u CIK BiH. To mogu uraditi elektronski na mail adresu prijavapp@izbori.ba, na fax broj: 251-333 ili 251-334 ili putem pošte na adresu Izbori u BiH, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo.
Državljani BiH koji nisu bili registrovani da glasaju iz inostranstva na zadnjim izborima a to pravo žele iskoristiti za Lokalne izbore 2016. godine koriste obrazac PRP1 u čijem sastavu je i uputstvo kako popuniti i koju dokumentaciju obezbjediti i na koji način dostaviti u Centralnu izbornu komisiju BiH.
Centralna izborna komisija BiH je otvorila dvije telefonske info linije putem kojih se mogu dobiti sve potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa registracijom birača. Brojevi su 033/251-331 i 251-332 i aktivni su radnim danima od 8 do 16 časova.

OPŠTINSKA IZBORNA KOMISIJA
KOZARSKA DUBICA
30.05.2016. - USVOJEN IZVJEŠTAJ O IZVRŠENЈU BUDŽETA I IZVJEŠTAJI O RADU JAVNIH USTANOVA
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Kozarska Dubica za period januar-decembar 2015. godine, te izvještaje o radu nekoliko javnih ustanova i organizacija za prošlu godinu.
Na zahtjev predlagača, sa dnevnog reda današnje, 38. redovne sjednice Skupštine opštine, povučen je izvještaj o radu JZU Dom zdravlja "Kozma i Damjan", dok su izvještaji o radu JU "Centar za socijalni rad", JU "Narodna biblioteka", JU "Turistička organizacija opštine Kozarska Dubica", SUBNOR i Udruženje penzionera dobili podršku odbornika za rad i aktivnosti u protekloj godini.
Razmatrana je i Informacija o planu upisa učenika u prvi razred u školskoj 2016/2017. godini u JU Srednjoškolski centar "Nikola Tesla", utvrđen prema zakonskim procedurama i rokovima, kojim je na osnovu broja učenika završnih razreda osnovnih škola predviđen upis 144 učenika u šest odjeljenja.
Razmatrana je i usvojena i Informacija o stanju u poljoprivredi na području opštine Kozarska Dubica u 2015. godini i Informacija o realizaciji Akcionog plana prevencije maloljetničkog prestupništva.
Odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti za zaključenje Sporazuma o saradnji na realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih jedinica, između Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Opštine Kozarska Dubica izgradnjom stambenog objekta za kolektivno stanovanje.
Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Darijan Babić precizirao je da će se stambeni objekat sa 15 stanova graditi na lokalitetu "Špilja" u Ulici 18. septembra u Kozarskoj Dubici, a da će stambenim fondom, čiji korisnici će biti raseljena i interno raseljena lica, povratnici, izbjeglice i druga socijalno ugrožena lica koja borave u kolektivnim i alternativnim smještajima i kojima je potrebno stambeno zbrinjavanje, upravljati opština Kozarska Dubica.
Na današnjem zasjedanju Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno je usvojena Odluka o prenosu prava vlasništva i prava na posjed na nekretninama, kojom se regulišu međusobna prava i obaveze između Opštine Kozarska Dubica i Republike Srpske u postupku eksproprijacije nekretnina u svrhu realizacije projekta "Rekonstrukcija i sanacija Savskog nasipa na području opštine Kozarska Dubica".
Odlukom skupštine opštine data je saglasnost za zaključenje ugovora o rješavanju imovinskih odnosa prenosom prava vlasništva i posjeda u vezi poslovnog prostora "Dom Demirovac", između vlasnika "Hemijska prerada kukuruza", "Pošte Srpske" i Opštine Kozarska Dubica.
Radi postavljanja automatske protivgradne stanice prvog reda Javnom preduzeću "Protivgradna preventiva Republike Srpske" a.d. Gradiška, odlukom Skupštine opštine, dato je na korištenje gradsko građevinsko zemljište od oko 100 kvadratnih metara, a na osnovu zahtjeva Opštinske boračke organizacije Kozarska Dubica rješen je status zemljišta za potrebe izgradnje spomen-obilježja u katastarskoj opštini Gunjevci.
30.05.2016. - ODRŽAN SEDMI "GASTRO DAN"
U Kozarskoj Dubici u subotu, 28. maja, održana je manifestacija "Gastro dan 2016", koju je organizovala Turistička organizacija naše opštine. Na ovoj privredno turističkoj manifestaciji učestvovalo je devet izlagača gastro-delicija, etno-trpeze, moderne kuhinje, pekarstva, poslastičarskih proizvoda dubičkih restorana, pekara, lovaca i ribolovaca, te udruženja građana. U takmičarskom dijelu učestvovalo je 17 ekipa koje su se, pod sloganom "Opasulji se i napravi ekipu", takmičile u pripremi pasulja.
„Ova godina je proglašena međunarodnom godinom mahunarki i druga pasuljijada u Kozraskoj Dubici je jedna od brojnih manifestacija koje se organizuju širom svijeta, a posvećene su važnosti konzumiranja mahunarki u zdravoj ishrani ljudi, istakla je direktor opštinske Turističke organizacije Marijana Kotur.
Sedmi po redu "Gastro dan 2016" kojim je otvoreno i „Dubičko ljeto“, zvanično je otvorio načelnik opštine Mile Zlojutro , a prisutnima se obratila i direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.
Posjetioci su uživali u specijalitetima koje su izložili dubički izlagači, a bilo je slanih i slatkih jela, tradicionalne i moderne kuhinje,raznovrsnih pića.
Tročlani žiri u sastavu vkv kuvar Mile Vujinović, Snježana Đurišić osnivač udruženja Slou Fud Potkozarje Podgrmeč, Darko Starješina predsjednik Art Fortuna iz Zagreba ocijenili su najukusniji pasulj, na treće mjesto postavili su ekipu“ Specijalaca“, druga je bila ekipa „Atak na batak“, a prvo mjesto osvojila je ekipa „Varna“ iz Gornjih Podgradaca. Radislav Paspalj iz pobjedničke ekipe rekao je da će i naredne godine braniti titulu na Gastro danu u Kozarskoj Dubici.
Predsjednik žirija Mile Vujinović rekao je da je žiri imao težak zadatak i da su nijanse odlučile pobjednike.
Pokrovitelj manifestacije je opština Kozarska Dubica koja je prvoplasirane nagradila novčanim nagradama od 200,100 i 50 maraka. Medijski pokrovitelj Gastro dana je Centar za informisanje i kulturu. U zabavnom dijelu manifestacije nasupali su dubički tamburaši i kulturno umjetničko društvo "Una".
27.05.2016. U GRADIŠCI PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "ČETIRI KOCKE ŠEĆERA"
U Gradišci je sinoć prikazan dokumentarni film "Četiri kocke šećera" autora Borislave Cvijić, o stradanju u jasenovačkim logorima smrti.
Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković rekla je da je film rezultat istraživačkog rada, truda i misije očuvanja sjećanja na žrtve ustaškog genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, te podsticaj za prikupljanje građe za buduću muzejsku postavku "Spomen-područja Donja Gradina".
"Lične priče onih koji su preživjeli golgotu najbolje predstavljaju stradanja naroda u Drugom svjetskom ratu, a JU `Spomen-područje Donja Gradina` pokrenula je inicijativu za prikupljanje starih fotografija, predmeta i dokumenata iz ovog perioda", kaže Tulekovićeva.
Autor filma, Borislava Cvijić, istakla je da je u dokumentarcu predstavljen život žrtava prije, za vrijeme i nakon zločina NDH.
Cilj filma je da pokaže kako su žrtve genocida živjele prije rata, kako su se snašle u užasu tokom rata i kako su našle snagu da prežive", navela je Cvijićeva.
Cvijićeva, koja je profesor Srpskog jezika u Tehničkoj školi u Gradišci, istakla je da se o stradanjima u Drugom svjetskom ratu danas malo govori u nastavi.
"Brisanjem kulture sjećanja mi ćemo stvoriti generacije kojima srpske žrtve u 20. vijeku neće značiti ništa, a bez pijeteta prema žrtvama, ne može biti stvarana zdrava budućnost", rekla je Cvijićeva. Ona je završila školu o proučavanju Holokausta u Jerusalimu, te je, poučena radom Jevreja, pokušala da u Republici Srpskoj prikaže samo jednu od priča.
U dokumentarnom filmu "Četiri kocke šećera" prikazano je svjedočenje Gojka Bjelajca /78/ iz Sovjaka kod Gradiške o životu prije boravka u logoru, boravku u dječijem logoru u Sisku i načinu na koji je preživo.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi