V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.01.2016. - BANJAC: UČITI MLADE GENERACIJE O STRADANJU SRBA
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac položio je danas vijenac na platou Spomen područja Donja Gradina, odajući poštu nevino stradalim žrvama ustaškog zločina genocida u zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac.
"Srpski narod je drugi po stradanju u konc-logorima u Drugom svjetskom ratu, a samo u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac umoreno je na različite načine više od 500.000 Srba, odnosno 700.000 nevinih žrtava srpske, romske i jevrejske nacionalnosti", izjavio je novinarima Banjac.
On je istakao i činjenicu da je u ustaškom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradao veliki broj djece, te da su zločinci koristili specifično oružje - "srbosjek" , kojim su ubijali svoje žrtve.
"Jasenovca, Donje Gradine i nevinih žrtava treba da se sjetimo svakog dana, da našu djecu, mlade generacije od Trebinja do Novog Grada, kao i one Srbe koji žive van Republike Srpske, učimo o stradanju srpskog naroda, te pamtimo zločine i zločince kojima se znaju imena i prezimena", poručio je Banjac.
On je dodao da su Srbi narod koji zna da prašta, ali da ne smije zaboraviti zločince i nevine žrtve.
"Donja Gradina je mjesto koje nas podsjeća na prošlost, mjesto na kojem moramo mladim pokoljenjima prenositi istinu šta se tu desilo", istakao je Banjac.
Na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2005. godine, danas se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.
27.01.2016. – NAJAVA: POTPISIVANJE UGOVORA O IZVOĐENJU RADOVA U DRUGOJ FAZI IZGRADNJE VODOVODNOG SISTEMA "KOMLENAC"
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i direktor za tehnička pitanja u preduzeću "Integral inženjering" a.d. Laktaši Dragan Jevtović potpisaće sutra ugovor o izvođenju radova prema projektu "Rekonstrukcija vodovodnog sistema Kozarska Dubica – Faza II", čija je ukupna vrijednost 2.244.515 KM.
Ugovorom je predviđeno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u gradskom području opštine Kozarska Dubica, te prespajanje u jedinstveni vodovodni sistem "Komlenac" dijela naselja Draksenić, Demirovac, Gradina i Međeđa.
Potpisivanje ugovora biće izvršeno u 13.00 časova u kabinetu načelnika opštine Kozarska Dubica, a sastanku će prisustvovati i predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Bojan Macura.
27.01.2016. - SVETOSAVSKA AKADEMIJA U DOMU KULTURE
U Domu kulture u Kozarskoj Dubici sinoć je održana tradicionalna Svetosavska akademija, čiji sadržaj je činio dramski prikaz legende iz djetinjstva Rastka Nemanjića i muzički program koji su izveli učenici svih obrazovnih ustanova u našoj opštini.
"Osnovna škola `Sveti Sava` domaćin je ovogodišnje Svetosavske akademije, kojom sve obrazovne ustanove u Kozarskoj Dubici obilježavaju školsku slavu posvećenu najvećem srpskom svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi", rekao je direktor te škole Bogdan Marelj. On je dodao da su u pripremi programa Svetosavke akademije učestvovali učenici svih osnovnih škola u Kozarskoj Dubici, te učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", kao i polaznici Osnovne muzičke škole ''Branko Smiljanić''. Nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ "Sveti Sava" Nevzeta Marin rekla je da učenici rado učestvuju u pripremi i programu Svetosavske akademije, koja je postala tradicija u Kozarskoj Dubici.
"Već od početka školske godine počinjemo sa prikupljanjem materijala, razgovaramo i pripremamo program akademije, a ove godine smo pripremili dramski prikaz legende o Svetom Savi iz perioda njegovog djetinjstva", navela je Marinova. Ona je dodala da predstava nosi naziv "Zlatno jagnje", jer se Sveti Sava u djetinjstvu bojao vukova, ali mu se uz božiju pomoć ukazalo zlatno jagnje, koje ga je ohrabrilo da prevlada svoj strah. Marinova je naglasila da su učenicima OŠ "Sveti Sava" u pripremu programa pomogli učenici OŠ "Majka Knežopoljka", "Vuk S. Karadžić", a da su u program akademije uključeni i učenici Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla". Nastavnik muzičke kulture u OŠ "Sveti Sava" Igor Ćibić izjavio je da dramski dio programa Svetosavke akademije upotpunjuje hor te i OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", nastup solo izvođača na gitari Emilije Arsenić i solo glas učenice Marije Gajić.
26.01.2016. – IZLOŽENI NASLOVI IZDAVAČKE DJELATNOSTI "SPOMEN-PODRUČJA DONJA GRADINA"
U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici izloženi su naslovi izdavačke djelatnosti Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Direktor te ustanove Tanja Tuleković rekla je da će do kraja sedmice biti izložena poema "Gradinad", autora Sime Brdara, knjiga "Zaboravljeni" - djelo o posljednjim jasenovačkim logorašima, čiji je autor Dejan Motl, stručno naučni časopis "Topola", te izvještaj Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača "Zločini u logoru Jasenovac".
Ona je podsjetila da je obilježavanje ovog datuma ustanovljeno rezolucijom Generalne skupštine UN 2005. godine s ciljem poštovanja sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se spriječio čin genocida u budućnosti.
"Taj datum je godišnjica oslobođenja Aušvica, a `Spomen-područje Donja Gradina` svake godine nekom aktivnosti obilježi ovaj datum. Ove godine u saradnji sa Narodnom bibliotekom čitalačkoj publici predstavljeni su naslovi izdavačke djelatnosti ustanove", rekla je Tulekovićeva.
Tulekovićeva je najavila da će "Spomen-područje Donja Gradina" ove godine organizovati radionicu za učenike srednjih škola, te izložbe "Od sela do memorijala" i "Ekonomija jasenovačkog logora". Ona je potvrdila da će pomen i parastos žrtvama ustaškog genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini ove godine biti održani 8. maja.
Direktor Narodne biblioteke Kozarska Dubica Danijela Balaban potvrdila je da je u saradnji sa Javnom ustanovom "Spomen područje Donja Gradina", organizovana izložba naslova izdavačke djelatnosti te memorijalne ustanove.
"Svi zainteresovani posjetioci mogu pogledati i dobiti na poklon neki od izloženih naslove u toku ove sedmice", rekla je Balabanova.
26.01.2016. - USVOJEN IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA RADA SKUPŠTINE
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas Informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine opštine za 2015. godinu u kojoj je održano 11 redovnih, tematska, godišnja i svečana sjednica Skupštine opštine.
U Informaciji je navedeno da je tokom prošle godine Skupština opštine Kozarska Dubica donijela 154 odluke, 50 zaključaka i 50 rješenja, te razmatrala 37 različitih izvještaja i informacija.
Umjesto planiranih 96, po prijedlogu načelnika opštine i drugih predlagača razmatrano je 306 različitih akata.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su usvojili Odluku o davanju gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korištenje, bez naknade, Udruženju građana „Putevi mira“ radi realizacije projekta „EWOCA 3“.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Kozarska Dubica Vladislav Stevanović precizirao je da je tim projektom predviđeno da se privremeno dodijeljeno zemljište oplemeni parkovskom travom, biljkama i nizom parkovskih elemenata za zabavu i dječju igru, bez postavljanja fiksnih građevina.
Na istoj sjednici Skupštine opštine, usvojena je Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni "Lipova Greda".
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Vladislav Stevanović je rekao da se ta odluka donosi na godišnjem nivou, te da u ovom momentu opština Kozarska Dubica u poslovnoj zoni "Lipova Greda" raspolaže sa 21 parcelom, a da je utvrđena početna prodajna cijena metra kvadratnog zemljišta devet KM.
Na tridesetpetoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica danas su usvojene i odluke o uslovima za postavljanje privremenih objekata i utvrđivanju početne visine mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu opštine Kozarska Dubica za 2016. godinu.
Usvojena je i odluka kojom se prosječna konačna građevinska cijena kvadrata korisne površine stambenog i poslovnog prostora u 2015. godini utvrđuje u iznosu od 750 KM.
25.01.2016.- GRANICU PREŠLO 29.257 LICA
Od 14. decembra prošle godine, kada je međunarodni granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica otvoren za putnički saobraćaj, granicu sa Hrvatskom prešlo je 29.257 lica i 15.015 motornih vozila, povrdio je danas zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović.
"Ovi podaci pokazuju opravdanost odluke o privremenoj prekategorizaciji tog graničnog prelaza, a pozitivne efekte uveliko osjete i građani i dubička privreda", naglasio je Jaćimović.
On je precizirao da je istom period 2014. godine kada je preko tog graničnog prelaza prelaza bilo onemogućeno slobodno saobraćanje vozila i lica, prešlo 1. 709 lica i 301 vozilo.
Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica izgubio je status međunarodnog prelaza i kategorizovan je kao stalni granični prelaz za pogranični saobraćaj.
Odlukom Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, ponovo je 14. decembra decembra prošle godine privremeno otvoren za sve putnike na period od tri mjeseca.
25.01.2016. – TRIDESETPETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Na tridesetpetoj redovnoj sjednicu Skupštine opštine Kozarska Dubica, koja će biti održana sutra, biće razmatrano 11 predloženih tačaka dnevnog reda.
Na prvom zasjedanju u 2016. godini odbornici će se razmatrajući Informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine opštine Kozarska Dubica za 2015. godinu osvrnuti na svoj rad u prošloj godini.
Dnevnim redom predviđeno je i usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.
Donijeće i Odluku o davanju gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korištenje i Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni Lipova Greda.
Odbornici će razmatrati i usvojiti Odluku o izmjeni Odluke o uslovima za postavljanje privremenih objekata, utvrditi prosječnu konačnu građevinsku cijenu kvadratnog metra površine stambenog i poslovnog prostora u 2015. godini, te utvrditi početnu visinu mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Kozarska Dubica za tekuću godinu. Sjednica Skupštine opštine počиnje u 10.00 časova.
25.01.2016. – SUTRA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U DOMU KULTURE
Osnovna škola "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici domaćin je ovogodišnje Svetosavske akademije, kojom će obrazovne ustanove u Kozarskoj Dubici sutra zajedno obilježiti školsku slavu Svetog Savu.
Svetosavska akademija biće održana sutra u Domu kulture u 19.00 časova, dok će na sam praznik u školama biti organizovane priredbe i slavski obredi.
Sa prigodnim priredbama školsku slavu obilježiće osnovne škole "Sveti Sava" i "Majka Knežopoljka", te Srednjoškolski centar "Nikola Tesla", dok će se u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u prisustvu zaposlenih obaviti slavski obred.
Zbog velikog broja đaka-putnika i nemogućnosti nadoknade časova subotom, školska slava će biti nastavni dan za učenike Osnovne škole "Majka Knežopoljka" u Knežici, dok će za sve ostale školarce u Kozarskoj Dubici 27. januar biti neradni.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi