V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

26.01.2016. – IZLOŽENI NASLOVI IZDAVAČKE DJELATNOSTI "SPOMEN-PODRUČJA DONJA GRADINA"
U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici izloženi su naslovi izdavačke djelatnosti Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" povodom obilježavanja 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Direktor te ustanove Tanja Tuleković rekla je da će do kraja sedmice biti izložena poema "Gradinad", autora Sime Brdara, knjiga "Zaboravljeni" - djelo o posljednjim jasenovačkim logorašima, čiji je autor Dejan Motl, stručno naučni časopis "Topola", te izvještaj Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača "Zločini u logoru Jasenovac".
Ona je podsjetila da je obilježavanje ovog datuma ustanovljeno rezolucijom Generalne skupštine UN 2005. godine s ciljem poštovanja sjećanja na žrtve Holokausta kako bi se spriječio čin genocida u budućnosti.
"Taj datum je godišnjica oslobođenja Aušvica, a `Spomen-područje Donja Gradina` svake godine nekom aktivnosti obilježi ovaj datum. Ove godine u saradnji sa Narodnom bibliotekom čitalačkoj publici predstavljeni su naslovi izdavačke djelatnosti ustanove", rekla je Tulekovićeva.
Tulekovićeva je najavila da će "Spomen-područje Donja Gradina" ove godine organizovati radionicu za učenike srednjih škola, te izložbe "Od sela do memorijala" i "Ekonomija jasenovačkog logora". Ona je potvrdila da će pomen i parastos žrtvama ustaškog genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini ove godine biti održani 8. maja.
Direktor Narodne biblioteke Kozarska Dubica Danijela Balaban potvrdila je da je u saradnji sa Javnom ustanovom "Spomen područje Donja Gradina", organizovana izložba naslova izdavačke djelatnosti te memorijalne ustanove.
"Svi zainteresovani posjetioci mogu pogledati i dobiti na poklon neki od izloženih naslove u toku ove sedmice", rekla je Balabanova.
26.01.2016. - USVOJEN IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA RADA SKUPŠTINE
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica usvojili su danas Informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine opštine za 2015. godinu u kojoj je održano 11 redovnih, tematska, godišnja i svečana sjednica Skupštine opštine.
U Informaciji je navedeno da je tokom prošle godine Skupština opštine Kozarska Dubica donijela 154 odluke, 50 zaključaka i 50 rješenja, te razmatrala 37 različitih izvještaja i informacija.
Umjesto planiranih 96, po prijedlogu načelnika opštine i drugih predlagača razmatrano je 306 različitih akata.
Odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica jednoglasno su usvojili Odluku o davanju gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korištenje, bez naknade, Udruženju građana „Putevi mira“ radi realizacije projekta „EWOCA 3“.
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Kozarska Dubica Vladislav Stevanović precizirao je da je tim projektom predviđeno da se privremeno dodijeljeno zemljište oplemeni parkovskom travom, biljkama i nizom parkovskih elemenata za zabavu i dječju igru, bez postavljanja fiksnih građevina.
Na istoj sjednici Skupštine opštine, usvojena je Odluka o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni "Lipova Greda".
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Vladislav Stevanović je rekao da se ta odluka donosi na godišnjem nivou, te da u ovom momentu opština Kozarska Dubica u poslovnoj zoni "Lipova Greda" raspolaže sa 21 parcelom, a da je utvrđena početna prodajna cijena metra kvadratnog zemljišta devet KM.
Na tridesetpetoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica danas su usvojene i odluke o uslovima za postavljanje privremenih objekata i utvrđivanju početne visine mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu opštine Kozarska Dubica za 2016. godinu.
Usvojena je i odluka kojom se prosječna konačna građevinska cijena kvadrata korisne površine stambenog i poslovnog prostora u 2015. godini utvrđuje u iznosu od 750 KM.
25.01.2016.- GRANICU PREŠLO 29.257 LICA
Od 14. decembra prošle godine, kada je međunarodni granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica otvoren za putnički saobraćaj, granicu sa Hrvatskom prešlo je 29.257 lica i 15.015 motornih vozila, povrdio je danas zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović.
"Ovi podaci pokazuju opravdanost odluke o privremenoj prekategorizaciji tog graničnog prelaza, a pozitivne efekte uveliko osjete i građani i dubička privreda", naglasio je Jaćimović.
On je precizirao da je istom period 2014. godine kada je preko tog graničnog prelaza prelaza bilo onemogućeno slobodno saobraćanje vozila i lica, prešlo 1. 709 lica i 301 vozilo.
Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine, granični prelaz Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica izgubio je status međunarodnog prelaza i kategorizovan je kao stalni granični prelaz za pogranični saobraćaj.
Odlukom Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, ponovo je 14. decembra decembra prošle godine privremeno otvoren za sve putnike na period od tri mjeseca.
25.01.2016. – TRIDESETPETA REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE
Na tridesetpetoj redovnoj sjednicu Skupštine opštine Kozarska Dubica, koja će biti održana sutra, biće razmatrano 11 predloženih tačaka dnevnog reda.
Na prvom zasjedanju u 2016. godini odbornici će se razmatrajući Informaciju o realizaciji Programa rada Skupštine opštine Kozarska Dubica za 2015. godinu osvrnuti na svoj rad u prošloj godini.
Dnevnim redom predviđeno je i usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.
Donijeće i Odluku o davanju gradskog građevinskog zemljišta na privremeno korištenje i Odluku o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni Lipova Greda.
Odbornici će razmatrati i usvojiti Odluku o izmjeni Odluke o uslovima za postavljanje privremenih objekata, utvrditi prosječnu konačnu građevinsku cijenu kvadratnog metra površine stambenog i poslovnog prostora u 2015. godini, te utvrditi početnu visinu mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Opštine Kozarska Dubica za tekuću godinu. Sjednica Skupštine opštine počиnje u 10.00 časova.
25.01.2016. – SUTRA SVETOSAVSKA AKADEMIJA U DOMU KULTURE
Osnovna škola "Sveti Sava" u Kozarskoj Dubici domaćin je ovogodišnje Svetosavske akademije, kojom će obrazovne ustanove u Kozarskoj Dubici sutra zajedno obilježiti školsku slavu Svetog Savu.
Svetosavska akademija biće održana sutra u Domu kulture u 19.00 časova, dok će na sam praznik u školama biti organizovane priredbe i slavski obredi.
Sa prigodnim priredbama školsku slavu obilježiće osnovne škole "Sveti Sava" i "Majka Knežopoljka", te Srednjoškolski centar "Nikola Tesla", dok će se u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u prisustvu zaposlenih obaviti slavski obred.
Zbog velikog broja đaka-putnika i nemogućnosti nadoknade časova subotom, školska slava će biti nastavni dan za učenike Osnovne škole "Majka Knežopoljka" u Knežici, dok će za sve ostale školarce u Kozarskoj Dubici 27. januar biti neradni.
22.01.2016. – PRIHVAĆENO IDEJNO RJEŠENJE ZA MEMORIJALNI CENTAR U SPOMEN PODRUČJU DONJA GRADINA
Vlada Republike Srpske prihvatila je idejno rješenje Slobodana Maldinija za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen- području Donja Gradina.
Prema tom projektu, memorijalni centar će se prostirati na 3 500 kvadratnih metara i sastojaće se pristupnog platoa, glavnog objekta, manifestacionog platoa i vjerskih objekata, a predviđeno je da u glavnom objektu bude i muzej žrtava ustaškog genocida. Vrijednost projekta je 3,5 milona maraka, a u Vladi se nadaju da bi se sljedeće godine moglo početi s izgradnjom memorijalnog kompleksa.
Vječna vatra, kao sjećanje na sve stradale u Donjoj Gradini, video- prezentacije, stalne izložbe, predavanja u memorijalnom centru, vjerski objekti, samo su dio projekta centra u Donjoj Gradini, koji je osmislio Slobodan Maldini. Maldini naglašava da će zdanja biti izgrađena od prirodnih materijala u kojem će preovladavati opeka.
"Osnovni građevinski materijal je opeka, koja je izuzetno trajan materijal i jeftin u proizvodnji. Podovi su od betona jer se poklanjamo žrtvama jasenovačkih logora smrti, a ne razbacujemo se lažnim sjajem", rekao je Maldini.
Ranije ponuđena rješenja na konkursu nisu zadovoljila osnovne kriterijume izgradnje memorijalnog kompleksa, prije svega zbog cijene i neodgovarajućih materijala korištenih za izgradnju, dok je projekat Slobodana Maldinija zadovoljio i estetske i finansijske okvire.
18.01.2016. - OBJAVLЈENA PRELIMINARNA RANG LISTA OPŠTINSKIH STIPENDISTA
Opština Kozarska Dubica objavila je preliminarnu rang listu stipendista, prema kojoj je pravo na stipendiju iz budžeta opštine ostvarilo 139 studenata prvog ciklusa studija.
Prema preliminarnoj rang listi, bez obzira na prosjek ocjena, pravo na stipendiju ostvarilo je 29 studenata iz kategorija porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i višečlanih porodica, te dva vukovaca i pet studenata čije je stipendiranje predložio Centar za socijalni rad. Uslove konkursa nije ispunilo 30 studenata sa nedovoljnim prosjekom ocijena i obnovljenom godinom studija.
Na preliminarnu rang listu, koja je objavljena na oglasnoj tabli internet prezentacije Opštine Kozarska Dubica, studenti imaju pravo podnošenja prigovora načelniku opštine u roku od osam dana.
"Sa donošenjem konačne odluke o odobravanju opštinskih stipendija sačekaće se do donošenja preliminarne rang liste Ministarstva prosvjete i kulture o dodjeli stipendija kako bismo, nakon odustanka od zahtjeva za dodjelu stipendija onih studenata koji su ostvarili pravo na republičku stipendiju, mogli proširiti rang listu za isti broj studenata" – saopšteno je iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica.
18.01.2016. - MANIFESTACIJA "IZBOR SPORTISTE GODINE" 5. FEBRUARA
Tradicionalna manifestacija "Izbor sportiste godine" biće održana u petak, 5. februara u 19.00 časova, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici – odlučeno je danas na sastanku Organizacionog odbora tog događaja.
Na sastanku Organizacionog odbora, kojim je predsjedavao načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, imenovan je petočlani žiri koji će razmazrati prijave sportskih kolektiva i organizacija, koje je u Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Kozarska Dubica potrebno dostaviti najkasnije do 22. januara.
Na 45. po redu manifestaciji "Izbor sportiste godine" biće proglašeni najbolji sportista, sportska ekipa, mladi sportista i mladi sportski talenat, te najbolji trener i sportski radnik u opštini Kozarska Dubica za 2015. godinu. Za najuspješnije sportiste i sportske kolektive obezbjeđene su novčane nagrade, pehari i poklon bon.
Pokrovitelj "Izbora sportiste godine" je opština Kozarska Dubica, a za programski dio manifestacije zaduženo je Javno preduzeće "Centar za informisanje i kulturu" Kozarska Dubica.

<< Prethodna strana 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 Sledeca strana >>

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi