V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.05.2010. - Osveštan novoizgrađeni hram na Svetinji
Vladika Jefrem je u subotu uz sasluženje više sveštenika banjalučke eparhije osveštao zvono i novoizgrađeni hram Svetog proroka Ilije na Svetinji nedaleko od Kozarske Dubice. Izgradnju ovog hrama sa značajnim sredstvima pomogla je opština Kozarska Dubica, a njegovom osvećenju prisustvovali su Nino Jauz načelnik opštine i njegovi saradnici. “Hram Svetog proroka Ilije koji je danas osveštan uz vjerski i duhovni ima i turistički značaj. U narednom periodu intezivno će se raditi na njegovoj promociji, jer ova srpska svetinja zavređuje da je posjećuju i drugi, a ne samo Dubičani”, rekao je Jauz.
Ovo mjesto poznato je po izvorištu vode koja izvire iz kamena i po predanju ima čudotvorne moći, a hram je ovdje prvi put sagrađen 1889.godine. Prema riječima Željka Tošića sveštenika crkvene opštine Demirovac prvi put ovdje je izgrađena crkva od drveta, a na istom mjestu 1931. napravljena je zidana crkva koja je porušena u Drugom svjetskom ratu.
“Više od pola vijeka trebalo je da prođe da bi se na ovom mjestu ponovo sagradila crkva. Zahvaljujući volji brojnih vjernika temelj za ovaj hram postavljen je prošle godine i samo za godinu dana izgrađena je ova predivna crkva”, rekao je Tošić.
Kum zvona je Živko Banjac, a kum hrama Željko Rašić. U prisustvu brojnih Dubičana u obnovljenom hramu prvi put nakon više decenija služena je sveta arhijerejska liturgija, a ispred crkve je ovim povodom upriličeno narodno veselje i svečani ručak za sve prisutne.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi