V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.05.2010. - Usvojena odluka o zaštiti Svetosavske ulice
Skupština opštine Kozarska Dubica usvojila je Odluku o zaštiti graditeljske cjeline koja čini Svetosavsku ulicu, koja je zbog svoje vrijednosti i ljepote simbol Kozarske Dubice.

Odlukom su preciznije utvrđeni uslovi čuvanja, održavanja, korišenja i zaštite graditeljske cjeline Svetosavske ulice, koja je centralna gradska ulica, kao posebne karakteristične ambijentalne cjeline.

"Uočeno je da je, i pored već utvrđenih mjera zaštite naslijeđenih vrijednosti urbane i graditeljske cjeline te ulice, svakodnevno prisutna devastacija zbog koje zauvijek nestaju vrijedni arhitektonski objekti. Odlukom je predviđeno da se postojeći objekti zadržavaju u izvedenom stanju. Izuzetno, dozvoljena je rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja, odnosno zamjena starog objekta novim na onim mjestima gdje su postojeći objekti devastirani i gdje su izgubili autentični izgled", obrazložio je Miloš Ćibić načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

On je naglasio da Svetosavska ulica kao prostorna cjelina najprepoznatiljivija i najvrijednija gradska zona u Kozarskoj Dubici i pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, te da se treba posvetiti dodatna važnost njenoj zaštiti i očuvanju identiteta tog graditeljskog nasljeđa za sadašnje i buduće generacije.

Koncem prošle godine okončani su radovi na rekonstrukciji za saobraćaj otvorenog dijela Svetosavske ulice, vrijedni više oko 120 000 KM, a u nadležnom odjeljenju opštine Kozarska Dubica najavljeno je da bi tokom ove godine nastavak obnove te ulice podrazumijevao uređenje fasada zgrada i zamijenu oštećenih betonskih ploča u pješačkoj zoni.

Danas Svetosavsku, a u prošlosti Ulicu kralja Aleksandra izgradili su srpski trgovci i zanatlije početkom 20. vijeka.

Mala varoš na desnoj obali rijeke Une, formirana polovinom 19. vijeka, naglo se počela razvijati 1901. godine, te je do početka Drugog svjetskog rata izgrađen poslovni centar grada Kozarska Dubica – današnja Svetosavska ulica, koja je u svojoj autentičnosti uglavnom sačuvana do danas.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi