V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.06.2010. - Izdvojeno 220 000 KM za razvoj
Opština Kozarska Dubica je u toku 2010. godine izdvojila sredstva u iznosu od 220 000 KM koja će koristiti za subvencije za poljoprivredu i zapošljavanje. Osnovni cilj ovih sredstava je da se pruži konkretna podrška razvoju poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća na području opštine.
Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Kozarska Dubica Dragan Mataruga je istakao da će ova sredstva biti plasirana kroz kreditno-garantni fond kao direktan podsticaj zapošljavanju na području opštine, kao podrška projektu revitalizacije zasada šljive, projektu formiranja reprocentra u svinjogojstvu, te kao podrška održavanju Miholjdanskog sajma.
“Kreditno-garantni fond predstavlja pokušaj opštine Kozarska Dubica da obezbijedi i olakša poljoprivrednim proizvođača sa područja opštine i predstavnicima malih i srednjih preduzeća pristup kreditima IRB-a. Za ovaj projekat predviđena su sredstva u iznosu od 100 000 KM, a služila bi kao depozit bankama u zamjeni za žiranta. Ovdje je predviđeno da mala i srednja preduzeća mogu podići kredite IRB-a uz pomoć depozita opštine u maksimalnom iznosu od 50 000 KM, a s tim da će opština od ukupnog iznosa kredita 20 odsto plasirati banci u vidu depozita. Pored toga za početna preduzeća maksimalan iznos kredita je 25 000 KM. Ovdje su predviđeni i krediti za poljoprivredne individualne proizvođače koji su registrovani u APIF-u. Maksimalan iznos ovih kredita je 15 000 KM, a opština će obezbijediti depozit u iznosu od 30 odsto od ukupnog iznosa kredita”, rekao je Mataruga. Prema njegovim riječima pored ovoga, sredstva će se plasirati i kao direktan podsticaj zapošljavanju na području opštine. „Planirano je 70 000 KM i dodijeliće se svim privrednim subjektima koji planiraju proširiti broj radnih mjesta na području opštine. Iznos ovih sredstava po jednom novootvorenom radnom mjestu je 2000 KM, a maksimalan iznos po jednom poslodavcu je 10 000 KM. Konkurs će biti raspisan i svi privrednici sa područja opštine će mmoći aplicirati“, rekao je Mataruga.
On je istakao da je značajno što će se sredstva Fonda, takođe, utrošiti kao podrška projektu „Revitalizacija šljive“ koji je pokrenut prošle godine, te koji je podržan od strane resornog ministarstva sa 30 000 KM. “U projrektu je učestvovalo 19 poljoprivrednih proizovđača sa područja opštine, a podignuto je oko 15 hektara intenzivnog zasada šljive”, objasnio je Mataruga.
Program korištenja sredstava Fonda za razvoj za 2010. godinu jednoglasno su usvojili odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica na posljednjoj Sjednici, a predstavlja jedan od načina na koji će se pokušati prevazići problemi intezivirani svjetskom ekonomskom krizom u cilju povećanja zaposlenosti i postizanja boljeg životnog standarda građana.


Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi