V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

01.05.2011. - Parastos i pomen nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida
Parastos za sve nevine žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, koji podrazumijeva služenje pravoslavne, jevrejske i romske molitve, služen je danas u Spomen-području Donja Gradina na grobnom polju "Hrastovi", u prisustvu više od hiljadu ljudi.
Pravoslavnu molitvu za pokoj duše nevinim žrtvama, uz sasluženje više sveštenika, prevodio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, dok je molitvu na jevrejskom jeziku "Kališ" predvodio rabin Isak Asijel, koji je pozvao na mir među svim narodima svijeta.
"Ovo je mjesto je stravično i svjedoči o vremenu kada je činiti dobro značilo biti osuđen na smrt. Pozivam zato na mir među nama, da se ovakvo zlo više nikada i nigdje ne ponovi", rekao je rabin.
Molitvu na romskom jeziku govorio je član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, koji je pozvao da iz Spomen-područja Donja Gradina molitva ode u sve dijelove svijeta gdje su stradali pripadnici romskog naroda, gdje nisu imali priliku da se brane i gdje su stradali samo zato što su Romi.
Polaganjem vijenaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina ranije su brojne domaće i međunarodne delegacije odale počast nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu - Donjoj Gradini.
Vijence su položili predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Emil Vlajki, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, delegacija Vlade RS, koju su činili predsjednik Aleksandar Džombić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, kao i delegacija preživjelih jasenovački logoraša.
Počast jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini odao je i zamjenik ministra inostranih poslova Izraela Dainel Ajalon, Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, izaslanik Ambasade Francuske u BiH, delegacija opštine Kozarska Dubica i Grada Kragujevca.
Vijence su zajednički položile delegacije izraelskog grada Modine i Banjaluke, predstavnici SUBNOR-a RS, delegacija Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, Srba sa Kosmeta, Udruženja Roma RS, Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, Saveza logoraša RS i zajednički delegacija Boračke organizacije RS, Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS i Udruženja ratnih vojnih invalida RS. Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini da je na tom mjestu i cijelom području sistema logora Jasenovac prije 66 godina izvršen genocid, kojim je na najsvirepiji i nabrutalniji način ubijeno mnoštvo nevinih, djece, žena i staraca. "Genocid u Donjoj Gradini i Jasenovcu je rezultat zločinačkog projekta Nezavisne Države Hrvatske, koja je vođena ustaškom idejom - ubij sve što je Srbin, Jevrej, Rom ili antifašista", rekao je Jauz.
On je podsjetio da je opština Kozarska Dubica, na čijoj teritoriji se nalazi Spomen-područje Donja Gradina, u tim nesrećnim vremenima izgubila 54 odsto svog stanovništva i da do danas nije dostigla broj stanovnika koje je imala 1941. godine. "Danas iz Donje Gradine i Kozarske Dubice šaljemo poruku cijelom čovječanstvu, poruku o istini i stradanju nevinih, a naša obaveza je da ta istina nikad ne bude zaboravljena", zaključio je Jauz.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.
Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je oko 800.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.
Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

DŽOMBIĆ: Jedan od najvećih zločina u 20. vijeku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini da se na ovom stratištu i koncentracionom logoru Jasenovac dogodio jedan od najvećih zločina i nesreća čovječanstva u 20. vijeku.
Džombić je naglasio da je neobjašnjivo na kako okrutan način su ljudi ubijani u Jasenovcu samo zato što su Srbi, Jevreji i Romi.
"Mi, svjedoci ovog vremena, nažalost, ne možemo da vratimo vrijeme i da spasimo žrtve, ne možemo da ublažimo bol porodicama žrtava, ne možemo da ublažimo patnju živim stradalnicima, ali je naš zadatak da pošaljemo u svijet istinu šta se dešavalo u Jasenovcu", rekao je Džombić.
On je od počinilaca zločina u Jasenovcu zatražio da priznaju istinu i da se poklone i odaju počast žrtvama.
"Samo na taj način možemo da izvučemo pouku da se ovakav zločin više nikada ne desi na ovim prostorima, niti bilo gdje u svijetu", istakao je Džombić.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi