V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.07.2011. - U Milića Gaju obilježen Dan ustanka
U Milića Gaju kod Kozarske Dubice danas je obilježena 70. godišnjice od podizanja ustanka protiv fašizma u BiH u Drugom svjetskom ratu i položeni su vijenci na partizanskom groblju u Knežici.
Govoreći o obilježavanju Dana ustanka u Drugom svjetskom ratu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je ponosan što pripada srpskom narodu koji ima veliku slobodarsku tradiciju, koji je najvećim dijelom u bivšoj Jugoslaviji nosio antifašističku borbu, zbog čega ne može biti zločinački i genocidan. "Srpski narod je slobodarski jer je slobodu želio da podijeli i živi sa drugim narodima u Jugoslaviji, ali drugi to nis htjeli", rekao je Dodik. On je rekao da činjenice ostaju da je u Drugom svjetskom ratu u partizanskim jedinicama najviše bilo Srba, dok su drugi narodi djelimično učestvovali.
"Postoji samo jedna razlika između borbe od 1941. do 1945. i 1991. godine, a to je da su Srbi vjerovali da izborena sloboda 1945. pripada svima, a 1991. godine su shvatili da tu slobodu žele da ugroze oni sa kojima su je 1945. dijelili", istakao je Dodik.
Dodik je rekao da neki u Sarajevu danas žele da prisvoje civilizivane vrijednosti antifašizma i govore da to pripada samo njima, ali to nije tačno.
"Zasluge pripadaju ovdje, jer je ovdje podignut ustanak, a ne u Sarajevu, Bugojnu ili Zenici i ovdje u Potkozarju u RS narod se okupio i podigao ustanak", naglasio je Dodik.
Dodik je ponovio da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može biti perjanica antifašističke borbe kada je njegov otac Alija Izetbegović bio u Handžar diviziji.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić istakao je u obraćanju okupljenima da Republika Srpska ostaje snažno privržena tekovinama antifašističke borbe, jer je srpski narod, koji je izgradio Srpsku, veoma ponosan na taj dio svoje istorije i odlučnošću da se brani sloboda i da se u toj borbi žrtvuje život. "Ljudi sa područja Kozare i Potkozarja najbolje su pokazali šta je značila ta borba i oni koji pamte Drugi svjetski rat i strašne zločine koje je fašistička sila počinila borcima NOR-a, a još više narodu Kozare", naglasio je Đokić. On je dodao da je Kozara zbog toga dobila epitet ne samo bitke, već epopeje, te napomenuo da mlađi sljedbenici antifašističke borbe danas treba da učine sve da se taj svijetli dio naše istorije približi mladim generacijama putem obrazovnog sistema Srpske da bi shvatili šta je NOB značio ne samo za ove prostore, već za čitav antifašistički pokret koji je uspio da pobijedi fašizam kao najveće zlo. Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz rekao je da se poslije 70 godina ne može reći da su fašizam i nacizam pobijeđeni u BiH.
Prema njegovim riječima, fašizam i nacizam možda ne djeluju u oblicima kako je to bilo 1941. godine, ali sigurno da i danas postoje njihovi simpatizeri.
"Imamo priliku da se žrtva proglašava zločincem, a zločinac žrtvom rata. Srpski narod danas ima RS i svi zajedno moramo jačati Srpsku i antifašističke ideje iz 1941. godine. Doprinos Kozarske Dubice u anatifašističkoj borbi je nemjerljiv, jer je izgubila 55 odsto prijeratnog stanovništva", zaključio je Jauz.
Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić podsjetio je u obraćanju okupljenima na istorijske događaje na ovim prostorima i snažnu borbu srpskog i ostalih naroda koja je vođena protiv fašizma. Gajić je poručio mlađim generacijama da čuvaju tradiciju NOR-a i antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Na partizanskom groblju u Knežici vijence su položili: izaslanik predsjednika RS Draško Milinović, delegacija Vlade, republičkog parlamenta, opštine Kozarska Dubica, SUBNOR-a, BORS-a, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida. U okviru obilježavanja 70. godišnjice od podizanja ustanaka održan je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi