V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.11.2011. - Seizmička istraživanja nafte i gasa u selu Slabinju
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je juče u Kozarskoj Dubici da je početak vršenja seizmičkih istraživanja s ciljem pronalaženja nafte i gasa veliki događaj za privredu Srpske.
On je posjetio lokaciju u sela Slabinja, opština Kozarska Dubica, na kojoj stručnjaci kompanije "Jadran naftagas" vrše prva dvodimenzionalna seizmička ispitivanja tla.
"Zadovoljstvo mi je konstatovati da firma `Jadran naftagas` započinje istraživanja nafte i gasa na prostoru RS. To je velika stvar i veliki događaj za privrdu RS", rekao je Kovačević u Kozarskoj Dubici.
On je dodao da su predstavnici kompanije "Jadran naftagas" optimisti, te da vjeruje da u RS postoje naftne rezerve.
"Optimisti smo da, vjerovatno i na ovim prostorima, ali u Semberiji i Posavini sigurno postoje naftne rezerve. Krenula su seizmička istraživanja ovdje na prostoru Dubice, a ide se i dalje, pa će se u narednih osam mjeseci moći konstatovati gdje je najpovoljnije za bušenje", izjavio je ministar Kovačević.
On je podsjetio da postoje i ranija istraživanja o postojanju nafte i gasa na teritoriji RS, te najavio da će se prostoru Bijeljine krenuti sa dvije konzervirane bušotine za koje se očekuje da će dati određene rezultate.
"Ne trebamo pominjati koji su to benefiti za RS - zapošljavanje, povećanje budžetskih rezervi, prihoda i svega onoga što nafta i blagodeti nafte donose u ovom trenutku i u budućnosti", naglasio je Kovačević.
On je dodao da su kompaniji "Jadran naftagas" danas uručena rješenja i upotrebna dozvolu za geološka istraživanja na prostoru RS, te podsjetio da je sa tom kompanijom Vlada RS potpisala koncesioni ugovor za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na cijeloj teritoriji RS na period od 30 godina.
Generalni direktor "Jadran naftagasa" Predrag Radanović potvrdio je da su seizmička istraživanja na području RS započela u Kozarskoj Dubici 1. novembra, te da se očekuje da će u narednih pet mjeseci, koliko će istraživanja trajati, biti obrađeni i kompletirani svi podaci sa terena na osnovu kojih će biti utvrđeni prvi lokaliteti za vršenje istražnih bušenja.
"Nakon više od dvadeset godina najzad se na terenu RS vrše istražni radovi na pronalasku nafte i gasa, koje izvodi kompanija `Jadran naftagas`, ćerka dvije velike svjetske kompanije - ruskog `Gasroma` i `Zarubežnjefta`, osnovana krajem prošle godine u Banjaluci", izjavio je Radanović.
On je dodao da je teritorija RS dio panonskog basena, kao i sve zemlje u okruženju, uključujući i Rumuniju i Mađarsku u kojima se već crpi nafta, te istakao da postoje ranija istraživanja i potvrda da i na teritoriji RS postoji pojava nafte i gasa.
"Do sada nisu pronađena komercijalna ležišta nafte i gasa i mi se nadamo da ćemo u narednih godinu ili dvije i to uraditi", izjavio je Radanović.
On je precizirao da do 2014. godine kompanija "Jadran naftagas" namjerava da u fazu istraživanja nafte i gasa na teritoriji RS uloži 41 milion dolara, te da je čitav investicioni proces vrijedan 300 miliona dolara.
"Prve komercijalne proizvodnje očekujemo 2014. godine, s tim da sljedeće godine počinjemo sa bušenjem prve istražne bušotine", najavio je Radanović.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz potvrdio je da su na teritoriji te opšine u prošlosti vršena neka druga ispitivanja koja su potvrdila da postoji mogućnost za nalaženje nafte. "Opština Kozarska Dubica očekuje da će eventualni prolazak nafte omogućiti veliki razvoj opštine u svim mogućim aspektima. Poznato je kakav privredni bum su doživjela sva mjesta u kojima je došlo do pronalaska nafte, te sa određenom dozom nestrpljenja očekujemo prve rezultate ovih ispitivanja", rekao je Jauz.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi