V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.04.2012. - Sve spremno za pomen žrtvama ustaškog genocida
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da je sve spremno za pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini koji će biti održan u nedjelju 22. aprila.
Kasipović je najavio da će tog dana biti otkrivena spomen-ploča koja će označiti početak radova na realizaciji Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina.
Nakon razgovora sa direktorom Spomen područja Donja Gradina Miloradom Bukvom i načelnikom opštine Kozarska Dubica Ninom Jauzom, Kasipović je rekao da su sve potrebne pripreme za parastos i pomen završene na vrijeme.
"Ostaje da pozovemo ljude da dođu u nedjelju u Donju Gradinu, jer sve što pripremite i uredite ima svoj smisao ako je što više onih koji će bar tog dana doći da odaju počast žrtvama ustaškog režima u periodu Drugog svjetskog rata i pokazati koliko je važno da pošaljemo poruku da se to nikad i nigdje više ne dogodi", rekao je Kasipović.
On je najavio da Program obilježavanja 67. godišnjice od proboja preživjele grupe jasenovačkih logoraša počinje u 11.30 časova polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te da će parstos nevino stradalim žrtvama, kao što je uobičajeno svake godine, biti služen u 12.00 časova.
Kasipović je precizirao da će u 13.00 časova biti otkrivena spomen-ploča koja će označiti početak radova na realizaciji Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina kao memorijalnog centra sa svim pratećim objektima. "Što se tiče Ministarstva, lokalne zajednice i Javne ustanove spomen-područje Donja Gradina, u tom smislu je završen najveći dio posla, uknjižena je imovina Donje Gradine, pri kraju je procedura u vezi sa usvajanjem Regulacionog plana i usvojen je Program uređenja Spomen-područja", rekao je Kasipović.
On je dodao da se već u ovoj godini može očekivati realizacija u okviru predviđenih sredstava za 2012. godinu u iznosu od 1.000.000 KM.
Kasipović je ukazao da je posebno važno što je, zahvaljujući aktivnostima Ministarstva i Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina, izgrađena nastrešnica i time od propadanja zaštićena "Topola užasa".
"Izgradnjom nastrešnice sačuvali smo `Topolu užasa` od atmosferskih uticaja, a sad prostaje da se radi konzervacija samog drveta, koju će izvršiti Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske", rekao je Kasipović.
On je dodao da se još očekuju potvrde dolaska nekih zvaničnika na parastos u Donju Gradinu, te potvrdio da se u ovom trenutku pouzdano zna da će doći šest ambasadora, te visoke političke delegaciju iz Izraela.
"To je nama u Ministarstvu prosvjete i kulture veoma važno jer sa Vladom Izraela i `Jad Vašemom` radimo na uvođenju najpovoljnijeg oblika izučavanja holokausta u našim školama", objasnio je Kaspović.
On nije mogao da potvrdi da li će parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovati patrijarh jerusalimski Teofil Treći, poglavar Jerusalimske pravoslavne crkve.
Direktor Javne ustanove Spomen - područje Donja Gradina Milorad Bukva potvrdio je da je ta ustanova, kao domaćin događaja, završila sve pripremne aktivnosti i da se spremno očekuju sve zvanice i gosti.
On je dodao da će kao i prethodnih godina parastosu i pomenu nevinim žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini i Jasenovcu prisustvovati najviši politički zvaničnici Republike Srpske i regiona, te predstavnici drugih političkih, vjerskih, diplomatskih, kulturnih i vojnih institucija i organizacija.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz pozvao je stanovnike RS da prisustvuju parastosu i pomenu u Donjoj Gradi, te naglasio da će otkrivanjem spomen-ploče koja označava početak radova na realizaciji Programa uređenja Spomen-područja Donja Gradina biti otklonjena decenijska nepravda prema žrtvama Donje Gradine i Jasenovca jer se istina o tom logoru dugo prećutkivala i skrivala.
Prema protokolu koji je utvrdio Organizacioni odbor, na čijem čelu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, parastos žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini biće služen 22. aprila u 12.00 časova u Spomen području Donja Gradina.
Dogovoreno je da akademija u pomen nevino stradalim žrtvama Jasenovca bude održana 21. aprila u Kozarskoj Dubici.
Parastosu u Donjoj Gradini prethodiće otvaranje izložbe učeničkih likovnih radova na temu "Jasenovac" u 10.00 časova, a brojne delegacije položiće vijence na grobna polja u Donjoj Gradinu u 11.30 časova.
U Donjoj Gradini i zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac stradalo je više od 800.000 nevinih žrtava, isključivo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji, Romi ili antifašisti.
Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, više od 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.
Logor u Donjoj Gradini nalazio se u BiH, preko puta Jasenovca u Hrvatskoj, odmah iza ušća rijeke Une u Savu i formiran je 1941. godine.
Gradina je predstavljala masovno jasenovačko stratište, odnosno "prihvatni logor" dok ustaše ne likvidiraju mnogobrojno srpsko stanovništvo dovedeno iz BiH i drugih krajeva zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi