V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

15.06.2012. - Uskoro Protokol o saradnji u oblasti suzbijanja nasilja u porodici
U organizaciji OSCE-a BiH i Centra za socijalni rad opštine Kozarska Dubica danas je održan pripremni sastanak za donošenje Protokola o saradnji u oblasti suzbijanja nasilja u porodici na lokalnom nivou.
Prema riječima Saše Bojanića predstavnika misije OEBS-a u BiH, Kozarska Dubica se pridružuje opštinama koje su potpisale ovaj Protokol, a s ciljem da se na lokalnom nivou doprinese uspješnijem rješavanju problema nasilja u porodici.
On je naglasio potrebu međusobne saradnje svih subjekata u lokalnoj zajednici u preventivnom djelovanju i postupku pružanja određenih usluga žrtvama nasilja u porodici, odnosno međusobne saradnje organa vlasti na lokalnom nivou, policije, Centra za socijalni rad, zdravstvene i obrazovnih institucija. On je podsjetio da statistika pokazuje da 70 odsto slučajeva nasilja u porodici, trenutno, završi sa uslovnom presudom.
Brane Arnaut direktor Centra za socijalni rad opštine Kozarska Dubica je rekao da je broj prijava nasilja u porodici u porastu i podsjetio da je jedan od evidentnih problema nepravovremeno prijavljivanje nasilnika, da li od strane žrtve ili svjedoka nasilja.
Arnaut je podsjetio na mogućnost anonimne prijave ovakvih slučajeva, a policija je prva instanca koja interveniše.
On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske usvojila Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici kojim se uvode hitne zaštitne mjere s ciljem trenutnog odvajanja žrtve od počinioca nasilja, te da hitne zaštitne mjere izriče sudija u roku od 24 časa od podnošenja prijave.
Prema njegovim riječima novi zakon je predvidio da je dijete koje posmatra nasilje, takođe žrtva nasilja.
Nakon ovog sastanka krenuće se u izradu Protokola o saradnji u oblasti suzbijanja nasilja u porodici u opštini Kozarska Dubica, a potpisivanju protokola će prethoditi još nekoliko pripremnih, radnih sastanaka.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi