V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

11.8.2012. - Izraelski novinari odali počast jasenovačkim žrtvama
U okviru prve zvanične institucionalne posjete Republici Srpskoj, grupi izraelskih novinara pridružio se i šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne, koji je izjavio da je zajednička sudbina srpskog i izraelskog naroda, nažalost vezana za žrtve.

“Mnogo bi bilo ljepše i bolje da nam je sudbina zajednička zbog nekih ljepših stvari, ali ona je vezana za žrtve. Nama je od vrlo velike važnosti da svijet što više zna o stradanju srpskog i jevrejskog naroda na ovim krajevima - šta su nam ustaše uradile i trebamo da učinimo što više da svjetska javnost to zna, jer se nažalost o tome veoma malo govorilo u poslednjih sedamdeset godina”, naglasio je Livne.

On je dodao da je u tom smislu izgubljeno dosta vremena, ali da nikada nije kasno da svijet sazna istinu o Donjoj Gradini.

“Ovo je specifično važna grupa, zato što su novinari – osam novinara iz osam različitih listova, i ja znam da će oni sa velikim simpatijama pisati o Republici Srpskoj. Svijet treba da zna da je srpski narod propatio, istina u manjem razmjeru nego izraelski, ali je isto propatio i zato smatramo da je ova posjeta od vrlo velike važnosti”, rekao je Livne.

On je najavio da će od sada svaka grupa koja bude dolazila iz Izraela, turistička ili bilo kakva druga, biti organizovana na takav način da posjete Donju Gradinu.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je da je jedna od najvažnijih misija kada je riječ o Spomen-području Donja Gradina širenje istine o Donjoj Gradini i Jasenovcu.

“Ona na najbolji način može da se širi preko delegacija, kao što je delegacija izraelskih novinara, koji će boraviti u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini i imati priliku da saznaju istinu o tome šta se to sve događalo u tom tragičnom periodu u Drugom svijetskom ratu kada je ovdje stradalo više od 700 000 nedužnih ljudi”, rekao je Jauz.

On je dodao da država Izrael i Republika Srpska imaju izuzetno dobru i prijateljsku saradnju, te da opština Kozarska Dubica ima izuzetnu saradnju sa nekim opštinama iz Izraela.

“U narednom periodu ćemo ići u konkretizaciju te saradnje prije svega kada je riječ o razvoju poljoprivrede”, najavio je Jauz i dodao da je za oktobar najavljena posjeta nove izraelske delegacije koja će se bazirati na banjskom turizmu i u okviru koje će biti posjećena Banja Mlječanica kod Kozarske Dubice.

“Nadam se da ćemo imati dobre promotere u Izraelu i da možemo očekivati turističke posjete iz Izraela Republici Srpskoj, a u sklopu toga i Kozarskoj Dubici”, zaključio je Jauz.

Delegacija izraelskih novinara posjetila je danas u Kozarskoj Dubici poslovnu zonu “Lipova Greda”, manastir Moštanica i etno-domaćinstvo u Knežici.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi