V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

18.09.2012. - Obilježena 17. godišnjica odbrane zapadne granice Republike Srpske
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Kozarskoj Dubici da je na zapadnim granicama Srpske u septembru 1995. godine odbranjena i stvorena Republika Srpska i da je za to zaslužan narod ovog kraja, koji se herojski suprotstavio agresiji hrvatske vojske."Sedamnaest godina poslije okupili smo se ovdje da pokažemo da poštujemo svoju istoriju, herojstvo i žrtve naroda, koji je tada herojski branio i odbranio svoj prostor i Republiku Srpsku i na taj čin treba da budete vječno ponosni", poručio je Đokić na centralnoj manifestaciji "Odbrane zapadnih granica Republike Srpske".
On je naglasio da su, blistavom pobjedom nad elitnim hrvatskim trupama, narod i vojska opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Gradiška vječno zadužili Republiku Srpsku.
"Samo u najcrnjim slutnjama možemo da pretpostavimo kako bi izgledao ovaj kraj da nije bilo te borbe", rekao je Đokić i dodao da Vlada Srpske sa velikom pažnjom pristupa obilježavanju sjećanja na te događaje.
On je naglasio da je težak poraz na ovim prostorima nedavno priznala i Hrvatska, pišući o tom događaju u istorijskim spisima.
"Bio je to težak poraz hrvatskih elitnih trupa, jer nisu očekivali da će narod sa svojom vojskom i policijom imati toliko vjere da im se može suprotstaviti i pobijediti", naglasio je Đokić.
On je potvrdio da će se, pod nazivom "Odbrana zapadnih granica Republike Srpske“, sjećanje na događaje iz septembra 1995. od ove godine stalno obilježavati u Kozarskoj Dubici, kako su to inicirali predstavnici Boračke organizacije Srpske i načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz podsjetio je da za monstruozne zločine hrvatskih jedinica, posebno "Crnih mambi“, niko do sada nije odgovarao jer, kako je rekao, nema atmosfere za procesuiranje zločina nad Srbima zato što bi tada bila pobijena teza o agresiji koju su počinili samo Srbi.
On je naglasio da je odbrana zapadnih granica Srpske jedan od događaja koji nikad ne smiju biti zaboravljeni, a o kojima se treba pisati i govoriti.
"Protiv nas je tada ratovao čitav svijet, koji je sebe nazivao međunarodnom zajednicom. Pobjedom nad hrvatskom vojskom u Kozarskoj Dubici i drugim opštinama, Hrvatska je bila primorana na mirni završetak rata i mirovni sporazum, a tom borbom je kasnije stvoren i pravni i legitimni okvir Republike Srpske", istakao je Ćurguz.
On je naglasio da su u odbrani pale velike civilne i vojne žrtve, te odao počast svim stradalim civilima i vojnicima.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Nino Jauz izjavio je da je odbranom zapadnih granica Srpske spriječen scenario genocida kakav se u Drugom svjetskom ratu dogodio na ovim prostorima.
"Istorija treba da ispiše zlatnim slovima da su narod i vojska ovdje branili slobodu, svoje porodice i kuće, te da je upravo ovom borbom odbranjena Republika Srpska", rekao je Jauz.
Služenjem liturgije u hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici jutros je počelo obilježavanje godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine. Nakon toga paroh dubički Gojko Slijepčević, uz sasluženje više sveštenika dubičke parohije kod Spomen-krsta služio je parastos žrtvama agresije Hrvatske vojske u prisustvu velikog broja zvaničnika, građana, rodbine i prijatelja stradalih.
Vijence kod Spomen-krsta u Kozarskoj Dubici položili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, delegacije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske, te delegacija opštine Kozarska Dubica.
Vijence su položili i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici boračkih organizacija Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad, delegacija opštine Prijedor, predstavnici političkih partija i članovi porodica stradalih.
Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske - Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi