V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

23.12.2013. - Dodatni podsticaji za mehanizaciju iz Republike Srpske
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović najavio je juče da će novim pravilnikom koji je u fazi izrade biti predviđeni dodatni posticaji za mehanizaciju koja se proizvodi u Srpskoj. "Naša namjera je, s obzirom da je u proceduri izrada Pravilnika za podsticaje za 2013. godinu, da mehanizaciji, koja se proizvodi u Republici Srpskoj, damo dodatni podsticaj, i to od 10 do 15 odsto", izjavio je Milovanović.
Nakon što je sa saradnicima posjetio pogone Fabrike poljoprivrednih mašina "Nova mehanika" u Kozarskoj Dubici, Milovanović je precizirao da će konačna odluka o visini podsticaja za proizvodnju mehanizacije biti donesena nakon konsultacija sa još nekoliko prozvođača poljoprivrednih mašina u Republici Srpskoj.
"Želimo da damo doprinos domaćoj proizvodnji i osnovni razlog današnje posjete preduzeću `Nova mehanika` jeste da čujemo prijedloge rukovodstva ove firme kako poboljšati stanje“, zaključio je Milovanović.
Direktor Fabrike „Nova mehanika“ Duško Pekić izjavio je da je stanje u tom preduzeću dosta dobro, te da rukovodstvo nastoji u saradnji sa resornim ministarstvom da dogovori dodatne podsticaje proizvodnji.
"Potrebni su nam dodatni posticaji da bismo razvijali neke nove proizvodnje i sisteme da bismo se održali na tržištu poljoprivredne mahanizacije", objasnio je Pekić.
On je precizirao da se „Nova mehanika“, koja trenutno zapošljava 45 radnika, bavi proivodnjom poljoprivrednih i priključnih mašina za osnovu obradu zemljišta, koji se primarno plasiraju na tržište BiH, Hrvatske i Srbije.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da ta opština može da se pohvali sa nekoliko izuzetnih privrednih subjekata i naveo da je „Nova mehanika“ primjer takvog preduzeća.
"Ovo preduzeće nekada je u jednoj smjeni imalo 220 radnika, danas ih je 45 i ja to vidim kao nukleus budućeg razvoja preduzeća, a obzirom da sam upoznat o planovima vlasnika siguran sam da će se u narednim godinama broj zaposlenih znatno povećati“, izjavio je Zlojutro.
"Nova mehanika" DOO nastala je kupovinom preduzeća FPM "Mehanika" AD u stečaju.
Na ovoj lokaciji fabrika poljoprivrednih priključnih mašina egzistira još od 1945. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi