V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.04.2013. - Promovisano reprint izdanje Izvještaja "Zločin u logoru Jasenovac"
Povodom 68. godišnjice proboja jasenovačkih logoraša danas je u Kozarskoj Dubici u prisustvu zvaničnika Vlade Republike Srpske i opštine Kozarska Dubica promovisano reprint izdanja Izvještaja zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. godine, pod naslovom "Zločin u logoru Jasenovac". Izdavač ove knjige u kojoj se govori o strukturi logora Jasenovac, odgovornima za dešavanja u istom, broju stradalih i načinu masovne likvidacijekoja je Javna ustanova Spomen-područje „Donja Gradina“, a finansiralo ju je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Željko Vujadinović rekao je danas prilikom promocije da je suštinski problem sa kojim današnje generacije treba da se suoče razumijevanje uzroka koji su doveli do stravičnog zločina u Jasenovcu i nastojanje da ti uzroci budu prevaziđeni. On je izložio istorijske, ideološke i vjerske pretpostavke koje su prethodile stravičnom i sistematski počinjenom zločinu u Jasenovcu i Donjoj Gradini za vrijeme Drugog svjetskog rata.
"Jasenovac predstavlja sam sebe – on je neuporediva pojava i ne može se u svojoj stravičnosti objasniti poređenjem sa bilo kojim drugim logorom", naglasio je Vujadinović.
On je dodao da je formiranje logora "Jasenovac" bazirano na ideologiji da Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ treba da bude etnički, rasno i nacionalno "čista".
"Zajednički život na ovim prostorima podrazumijeva suočavanje sa događajima u Jasenovcu, koji nije samo dio srpske, jevrejske i romske, već i hrvatske nacionalne memorije, a suočavanje sa tim događajima je ključno pitanje", rekao je Vujadinović.
U uvodnom dijelu promocije govorio je predstavnik Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović koji je istakao da izvještaj Zemaljske komisije Hrvatske na 84 stranice opisuje sistematsko uništavanje zatvorenika u logoru Jasenovac, dokumentovano fotografijama i bazirano na izjavama svjedoka.
"Veoma je važno graditi kulturu sjećanja na te stravične događaje i postojanje takvog sistema uništenja naroda na ovim prostorima, kakav je bio logor Jasenovac", rekao je Velimirović.
On je dodao da je formiranjem komisije 1946. godine, da bi se otkrili i utvrdili svi tragovi zločina, Jasenovcu posvećena pažnja odmah po okončanju rata.
"Komisija je našla veoma malo dokaza i tragova, jer su oni sistematski zatirani, ali važnost tog izvještaja u tome što je komisija formirana odmah po oslobađanju područja logora Jasenovac", naglasio je Velimirović. On je objasnio da je, za razliku od jevrejskog pitanja, koje je u NDH rješavano u okviru ideologije fašističke NJemačke, odnos prema Srbima i Romima bio lokalno pitanje Hrvata u NDH, u skladu sa ideologijom da trećinu treba uništiti, trećinu pokrstiti i trećinu protjerati. Prema izvještaju Zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. godine, u koncentracionom logoru Jasenovac je na stravičan način ubijeno najmanje od 500.000 do 600.000 ljudi.
Velimirović je istakao da je taj izvještaj Hrvatska često osporavala, jer je smatrala da su podaci "predimenzionirani".
Promociju reprint izdanja Izvještaja zemaljske komisije Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. godine organizovali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina.
Reprint izvještaja štampan je u 500 primjeraka, a originalno izdanje uručeno je direktoru Muzeja Republike Srpske Nadi Puvačić i činiće dio stalne muzejske postavke o temi "Jasenovac".
Promociji je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija sa saradnicima, koji su ocijenili da je promocija urađena veoma uspješno.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi