V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

27.06.2013. - Izvedena pokazna vježba “Mlječanica 2013”
U rejonu šumskog radilišta “Mlječanica” u opštini Kozarska Dubica danas je u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite izvedena pokazna vježba o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama.
Domaćin vježbe pod nazivom “Mlječanica 2013” je bilo Šumsko gazdinstvo “Prijedor”, a učestvovali su Republička uparava civilne zaštite sa područnim odjeljenjem Banja luka i deminerskim timovima “A” i “B”, radnici Šumskog gazdinstva Prijedor, Opštinski štab za vanredne situacije Kozarska Dubica, pripadnici četiri vatrogasne jedinice prijedorske regije, Crveni krst Prijedor, Planinarsko društvo PAOK Banja Luka i ekipa hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kozarska Dubica. Mile Međed rukovodilac vježbe i načelnik Područnog odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite Banja Luka je istakao da je cilj vježbe provjera osposobljenosti subjekata sistema zaštite i spašavanja kada je u pitanju prijedorska regija, te da je u njoj učestvovalo oko 60 subjekata. “U ovoj vježbi po prvi put učestvuju svi subjekti sistema zaštite i spašavanja počevši od Ministarstva unutrašnjih poslova do drugih subjekata koji učestvuju u zaštiti i spašavanju, bilo da je riječ o požaru ili drugoj elementarnoj nepogodi”, rekao je Međed.
Milimir Doder direktor Republička uparava civilne zaštite i načelnik Republičkog štaba civilne zaštite RS je rekao da je ova vježba provjera koordinacije djelovanja između svih subjekata na republičkom nivou u slučaju velikog požara koji može da preraste u požare velikih razmjera. “Ekipe su uvježbane i danas su pokazale kako djeluju u praksi. U slučaju požara ekipe djeluju na lokalnom nivou, u potrebi pomoć se traži od susjeda i ako to ne bude dovoljno onda se pomoć traži sa nivoa republike”, rekao je Doder i rekao da su Civilna zaštita i lokalne zajednice spremne za rad u slučaju požara. Miroslav Drljača direktor Šumskog gazdinstva Prijedor je rekao da šumski požari uzrokuju nesagledive štete. “Mi imamo kalkulacije na osnovu kojih možemo procijeniti uništenu drvnu masu, međutim posljedice traju najmanje deset godina poslije požara, jer su ugrožene i biljne i životinjske vrste i potrebno je duže vrijeme da dođe do obnavljanja”, rekao je Drljača.
Mile Zlojutro načelnik opštine Kozarska Dubica i komandant Štaba za vanredne situacije ove opštine je naglasio da je zadovoljan onim što su pokazali učesnici vježbe iz Kozarske Dubice. “Ova vježba nas je podsjetila na naše zakonske obaveze i mogućnosti i u tom smislu je od koristi za mene i moje saradnike”, rekao je Zlojutro.
Ovom prilikom pokazano je djelovanje usljed gašenja šumskog požara, spspašavanje teže i lakše povrijeđene osobe u minskom polju, sprječavanje širenja požara na objekat i gašeje u teško pristupačnom području kao i onemogućavanje širenje požara na cisternu sa zapaljivom tečnosti.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

  • Foto galerija
  • FOTOGALERIJA
  • Anketa 10-1
    Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-2
    Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-3
    Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-4
    Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

    DA
    NE
    Djelomicno
    Anketa 10-5
    Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

    Opstinska inspekcija
    KP "Komunalac"
    KP "Vodovod"
    Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
    Komunalna policija
    Republicki inspekcijski organi