V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

29.10.2013. - Predstavnici opštine obišli gazdinstvo „Bio produkt“
Turističko - poljoprivredno gazdinstvo „Bio produkt“ vlasnika Borka Bosiočića iz Kozarske Dubice već treću godinu za redom uspješno se bavi ekološkom proizvodnjom bundeva.
Od ovogodišnjeg prinosa sa jednog hektatra zemljišta dobijeno je 500 kilograma sjemenki ovog povrća, od čega će se proizvesti 200 litara ulja.
Povodom završetka sezonskih radova na uzgoju bundeva i pripreme za finalnu proizvodnju ulja načelnik opštine Mile Zlojutro i potpredsjednik SO Nenad Ličanin obišli su danas „Bio produkt“ i razgovarali sa vlasnikom o ovogodišnjim prinosima.
„Ovo su zanimljive teme i potencijali, odnosno ogledni primjerci i proizvodnja kojom bi se daleko više ljudi moglo baviti. Vidi se da ovaj posao nije lak i da su potrebne tri godine truda da se razvije, bez obzira na postojeći kapital. Ovdje, nažalost, još nedostaje riješeno pitanje objekata i postrojenja za cijeđenje na osnovu čega bi zarada bila daleko veća“, rekao je načelnik Zlojutro.
On je izrazio nadanja da će posao ovog preduzetnika poslužiti kao primjer i drugima da pokrenu vlastitu proizvodnju, obzirom da na području opštine Kozarska Dubica uspijevaju razne kulture koje u ranijem periodu nisu bile karakteristične za ovo podneblje.
„Osim bundeva, na još 4 hektara zemljišta „Bio produkt“ eksperimentalno uzgaja vinovu lozu, aroniju, godži, koji se ubraja u najveće antioksidanse i lavandu“, rekao je Bosiočić, vlasnik gazdinstva, i dodao da se proizvodnja voća i povrća radi bez hemijskih tretmana uz pomoć stručnog kadra.
On je podsjetio da ima podršku opštine, te da može uvijek računati na savjete opštinskih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede.
„Za sve proizvode je obezbijeđeno tržište, a namijenjeni su za medicinske svrhe i prehranu. Hladno cijeđena ulja se proizvode u Novom Gradu u Republici Srpskoj, dok toplo cijeđena ulja, čija proizvodnja je komplikovanija, a proizvod kvalitetniji, nastaju u Austriji“, rekao je Bosiočić i dodao da se nada proširenju proizvodnje.
Nedaleko od zasada voća nalazi se crkva Svetog Vasilija Ostroškog, koje je Bosiočić ktitor, a u koju je prenesen dio svete relikvije velikog sveca sa Ostroga, čime je turistička ponuda ovog gazdinstva upotpunjena.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi