V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

16.12.2013. - Zbog problema sa graničnim prelazom prometa roba smanjen do 50 odsto
Problem nefunkcionisanja graničnog prelaza u centru opštine Kozarska Dubica za međunarodni putnički saobraćaj ni nakon pola godine nije riješen, što ukazuje da će građani ove i susjedne opštine i u novoj poslovnoj godini gubiti na prometu roba.
Načelnik opština Kozarska Dubica je rekao da smatra, na osnovu informacija kojima raspolaže, da volja za rješavanjem ovog problema sa hrvatske strane postoji.
”U formalnom smislu hrvatske institucije su izabrale dio komisije koja treba da rješi ovaj problem, odnosno 5 svojih članova. Savjet ministara BiH još uvijek to nije uradio i ne zna se kojih 5 ljudi sa BiH strane zajedno sa hrvatkim članovima komisije treba da riješi problem samo tri granična prelaza u BiH”, rekao je Zlojutro. On je naglasio da je za građane s obje strane Une nefunkcionisanje prelaza u centru grada veliki problem sa velikim posljedicama kao krajnjim ishodom.
“Prije svega Dubica značajno gubi u prometu roba. Poslovni objekti koji su radili na osnovu toga što su blizu granice su zatvoreni, a promet roba u ostalim trgovinama je smanjen od 30 do 50 odsto. Sa druge strane, građani Hrvatske ne mogu svoje potrebe ovdje rješavati. Ne radi se samo o trgovini nego su ti građani ovdje koristili i zdravstvenu zaštiti kao i to da su po gorivo dolazili ovamo, obzirom da u Hrvatskoj Dubici nemaju ni benzinsku pumpu”, pojasnio je Zlojutro i dodao da su načelnici iz Hrvatske uradili sličnu stvar kao što su uradili načelnici opština prijedorske regije. “Intervenisali su kod svoje Vlade gotovo prepisanim pismom kakvo smo mi uputili našim institucijama i informisali su me da su naišli na razumijevanje”, rekao je Zlojutro.
Granični prelaz u centru Kozarske Dubice je Ugovorom o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske od 1. jula ove godine izgubio status međunarodnog graničnog prelaza i kategorizovan kao stalni granični prelaz za pogranični promet.
Tim povodom odbornici Skupštine opštine Kozarska Dubica su na osmoj redovnoj sjednici SO jednoglasno usvojili zaključak da se od nadležnih institucija BiH hitno zatraži pokretanje procedure za odobravanje privremenog međunarodnog putničkog saobraćaja na graničnom prelazu Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, a zatim izvrši i prekategorizacija u granični prelaz za međunarodni cestovni saobraćaj putnika.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi