V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

04.12.2014.- Informacija o stambenoj problematici
Problematika stanovništva koje živi i boravi u zgradama pitanje je koje je bilo izraženo prije početka privatizacije stanova, a nakon toga se dodatno usložila.
„Problemi sa kojima se susreću ovi stanari i korisnici odnose se na procedure vezano za otkup stanova, registraciju Zajednica etažnih vlasnika, nerješena pitanja smještaja garaža i drvarnica, te na probleme održavanja zajedničkih prostorija”, pojašnjeno je u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i dodato da su informaciju o stambenoj problematici nedavno razmatrali odbornici Skupštine opštine.
U opštini Kozarska Dubica postoji 75 stambeno-poslovnih i 16 zgrada kao javnih objekata, odnosno škole, ambulante i slično.
„Briga lokalne zajednice o stambenoj problematici se ogleda u radu jednog stručnog saradnika za stanovanje u okviru Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove. U proteklih 15 godina stambena problematika se nije našla u skupštinskoj proceduri kao predmet razmatranja“, rečeno je u Opštinskoj upravi i dodato da su privatizacijom stanovi postali privatno vlasništvo pojedinaca, a značajan dio sredstava od otkupa se slio u kasu Fonda za stanovanje, odnosno u Investiciono razvojnu banku bez obavezujućeg stava o povratu sredstava koja bi se koristila za poboljšanje opštih uslova stanovanja u lokalnim zajednicama.
U Opštinskoj upravi su izrazili mišljenje da postoji potreba pravljenja strateških akata koji bi se bavili dugoročnim palniranjem sa ciljem unapređivanja života u stambenim zgradama i uvođenem većeg reda.
“Tokom 2013. godine donesena je Odluka o komunalnom redu u stambenim zgradama. Takođe, u proteklom periodu u nekoliko navrata pokušavano je da se organizuje sastanak i informišu vlasnici stanova i poslovnih prostora o proceduri registracije Zajednica etažnih vlasnika, međutim, odaziv i zainteresovanost nije bila na potrebnom nivou, iako je to zakonska obaveza svih vlasnika prostora u zgadama“, rečeno je u Opštinskoj upravi i naglašeno da lokalna zajednica nema obavezu da održava ove objekte, te da može imati jedino ulogu u davanju informacija i prijedloga kako rješiti određeni problem.
„U okviru svjetskih projekata koji se vode u cilju energetske efikasnosti postoji mogućnost da se povuku sredstva iz fondova Evropske Unije, a uloga lokalne zajdenice bi, eventualno, bila u smislu blagovremenog obavještavanja o aktuelnim konkursima ili pri pomoći u izradi projektnih prijedloga Zajednica etažnih vlasnika“, rečeno je u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.
Skupština opštine Kozarska Dubica je na proteklom zasjedanju podržala informaciju o stambenoj problematicu na području opštine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi